Hore

Status Quo fotografie

Sme komunita ľudí, ktorá má fotografiu rada a má k nej srdcový vzťah. Nie je nás málo, čo je potešujúce. Mnohí z nás dokážu oceniť hodnotu fotografickej kvality, a mnohí nie. Je to badateľné aj v galérii nášho portálu v podobe bodových hodnotení a komentárov k jednotlivým vašim fotografiám. Už tu, medzi návštevníkmi ephoto sú vo vnímaní fotografie značné rozdiely. A ako je to v radoch širokej verejnosti? Aké je dnes postavenie fotografie v našej spoločnosti? Ako ju vníma väčšina ľudí?

Môže to byť téma na „nekonečnú" diskusiu. Takže si zoberme len niekoľko základných súvislostí.

Na každom kroku sme zaplavení obrazovými informáciami, sú všade okolo nás. Zrak je najvýznamnejším zmyslom človeka. Obraz nás ovplyvňuje prostredníctvom podvedomia podstatne viac, než sa nám to zdá.

Začnime od základnej školy. Je známe, že školstvo a školský systém bojuje s množstvom svojich problémov (buďme dobromyseľní a povedzme, že bojuje...). Asi nemá kapacity riešiť niektoré „detaily". Ale uvážme jednu vec. Základná škola má dať mládeži základné vzdelanie. To znamená základný rozhľad, ktorý by mal slúžiť na „vstup do života". V učebných osnovách je zaradený aj všeobecno-vzdelávací predmet výtvarná výchova (našťastie!). To je dobré. Učia sa tam kresliť, maľovať a podobne. Nie každý má na to predpoklady, nie každému „to ide". To však nevadí, skúšajú to, a všetci na vlastnej koži zistia, že to nie je až také jednoduché. Začnú si vytvárať vzťah k veciam výtvarným a budú si možno viac vážiť skutočné umenie. Je to každopádne veľmi užitočné, aj keď sa tomu väčšina z nich v dospelosti už nebude aktívne venovať.

A teraz si položme dve

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
wayne
2010-02-17 12:23:54
niekto ti prehodil pismenka v nadpise, pokial sa nemylim, je to status quo ;) zaujimavy clanok doslova som ho zhltol po obede ku kavicke, dobra praca!
 
AndrejPN
2010-02-17 12:27:25
vynikajúce čítanie, ďakujem
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-02-17 12:32:02
príspevok od: wayne
niekto ti prehodil pismenka v nadpise, pokial sa nemylim, je to status quo ;) zaujimavy clanok doslova som ho zhltol po obede ku kavicke, dobra praca!
Vďaka.
(aj za upozornenie; už je to opravené)
 
Fezo
2010-02-17 12:39:39
Svätá pravda!
Tento článok by si mali prečítať hlavne tí, čo fotenie neberú ani ako svoje hoby.
 
DjLuke9
2010-02-17 12:59:44
To s tym ze sa to nevyucuje uplne suhlasim...aspon zaklady by sa mali vnuknut ako ja neviem aby nefotili na stred... Fotografia je utlacana a spusta ,,umelcov,, sa na nu diva trosku pohrdavo. Tie bezvyznamne cvaky a podobne su zapricinene digitalnou erou... Aj ked nie som az taky stary ale od mala sme cestovali. pametam si ako sme boli 2 tyzdne v Nemecku a tam sme toho dost pochodili. Samozrejem digitalne fotaky este neboli (no boli ale nie pre verejnost tak moc rosirene) na cele 2 tyzdne nam stacil 26snimkovy film. Dnes?Niekdo ide na jednodnovy vylet napriklad na Trenciansky hrad a donesie si 500 snimkov.... Fotografia ako bezna vec bez hodnoty je zapricinena tymto...Vsae sa valaju snimky..v galeriach na Facebooku...v pocitacoch..ludia su tym zahlteny a ked s apovie fotografiekazdy si predstavy tisic fotiek z dovolenky ktore ho po 30tej nebavi uz pozerat.... Samozrejme uz pekna a premyslena fotografia je pre laika zapricinena dobrym fotoaparatom(napriklad zrkadlovkou) a tym sa aj obhanaju, to ze na jeho podvedomie posobi naprikald kompozicia a dalsie apsoekty mu nevysvetlis(a to urobi fotku peknou)....
 
Lama
2010-02-17 13:25:18
a mali by ho davat pri kupe fotoaparatov spolu s manualom do krabice :)
Nie vazne oukej suhlas , si len robim prdel :)
 
Lama
2010-02-17 13:27:37
o com je ta story s tym tvojim kamosom a tou pani?
Ide o cenu vyroby fotografie bez pridania ceny umeleckej?
Cize cca 50 Eur som ochotny dat, ale + dalsiu sumu za autorstvo a umeleckost(neviem rychlo ako to spravne pomenovat) nie?
Pochopil som?
 
Marcel Rebro
2010-02-17 13:31:44
Pochopil si ... fotografiu ludia vnimaju dost podobne ako software. Ved ked si ju uz raz zhotovil (naprogramoval), kazda dalsia (aj prva) kopia ta stoji akurat papier a paspartu / ram (CDcko) ...
 
Lama
2010-02-17 13:33:59
príspevok od: Marcel Rebro
Pochopil si ... fotografiu ludia vnimaju dost podobne ako software. Ved ked si ju uz raz zhotovil (naprogramoval), kazda dalsia (aj prva) kopia ta stoji akurat papier a paspartu / ram (CDcko) ...
aha tomu rozumiem, nastastie programujem specialitky pouzitelne len na konkretne zariadenie a teda tento softwareovy problem nemam :)
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-02-17 13:42:04
Presné čísla si ich už nepamätám, ale tie fotky si dal vyvolať a nalepiť na komatex (plast hrubky asi 4mm) a za jednu takto ´vyrobenu´ fotku zaplatil (teraz fakt neviem, ale povedzme, že to bolo) 400 Kč. A tá pani by bola ochotná za takúto peknú fotku zaplatiť tých 400 Kč, lebo sa jej to hodilo do obývačky.
Zaujímavé je na tom ale je to, že som presvedčený, že keby chcela kúpiť sochu, tak by sa určite nepýtala, koľko stojí taký stokilový skalný balvan. Tam vidí spústu práce, umenie, čo hocikto nedokáže. Na tej fotke ale ´nevidela´, že by sa k nej dopracovalo ťažšie, ako stlačením jediného tlačidla... nevidela, že k tomu treba nejakú sú skúsenosť, zručnosť, drahý foťák (a v tomto konkrétnom prípade zhodou okolností aj spiatočnú letenku do Austrálie...)
 
Lama
2010-02-17 13:48:23
jasne potvrdil si , pochopil som.
To mas tazke, kazdy co ma v riti dieru si mysli ze to dokaze.
Bohuzial ludia nie su umelecky vzdelany, cest vynimkam a preto co sa vymyka ich beznemu chapaniu odcudzuju a zhadzuju. Nechcu si priznat ze tomu nerozumeju respektive nechapu co tym chcel autor povedat.
Minule som prisiel na to, preco nerozumeju udia modernemu umeniu :)
Tato galeria je prikladom :) Nic v zlom, su tu svetle vynimky a tie si vazim, ale masy to valcuju ...
 
Hegi
2010-02-17 14:08:09
všetko čo bolo napísané je pravda.. ja som gymanzista, naša výtvarná výchova sa volá UAK (umenie a kultúra). Tento školský rok sme sa asi z 20-24 hodín venovali fotografii na jednej keď som mal prezentáciu (15 minútovú), inak nič :(
 
TTL
2010-02-17 15:37:17
Hm vyucovanie fotografie na zakladnej skole by bolo fajn, lenze to by sme museli mat aj pedagogov ktori to vedia a vedia ocenit aj snahu ziaka. U nas mame v skolstve stale prevazne komunisticke struktury, ktore daju pochvalu a jednotku za odrecitovanie nejakeho namemorovaneho zbytocneho pravidla, ktore clovek nikdy v zivote nebude potrebovat.

Naopak, ked sa chce clovek naucit zaklady ekonomiky, umeleckeho citenia, logickeho uvazovania, pohybovych schopnosti a samostatneho konania (cize veci potrebne pre zdravy aktivny zivot), musi chodit co najviac poza skolu alebo si aspon hladat vlastne rozumne aktivity... Ale keby sa rodicia o svoje decka starali a neodkladali ich iba do skoly (ved tam ich maju vsetko ´naucit´, ze) tak mame problemov menej.

Tato spolocnost ma ovela viac problemov nez len pokazene fotky. A mam dojem ze prave fotografiu sa clovek nauci najlahsie, s tym ostatnym je to tazsie.
 
pirhi
2010-02-17 16:54:18
príspevok od: Hegi
všetko čo bolo napísané je pravda.. ja som gymanzista, naša výtvarná výchova sa volá UAK (umenie a kultúra). Tento školský rok sme sa asi z 20-24 hodín venovali fotografii na jednej keď som mal prezentáciu (15 minútovú), inak nič :(
súhlas..aj ja som na gympli, ale ešte nejdem podla reformy (našťastie)...čiže ja UAK nemám. Mali sme 1 rok estetiku...čo bola strata času :) sme sa tam 2 hodiny do týždňa nudili :) samozrejme ak to neodpadlo :D. Ale tohoto roku som mal prezentáciu o fotografii pre maldších spolužiakov, čo také šťastie nemajú, a idú podľa nového zákona :)
Článok je super zamyslenie...prudko vhodné pre pre ľudí, ktorí do toho nevidia :)
 
paldixy
2010-02-17 17:34:30
Dobrý článok,je o čom popremýšľať.Prečo sa fotografia na základných školách v rámci výtvarnej výchovy nevyučuje a dokonca už nefungujú ano dobrovoľne fotografické krúžky je pre mňa záhadou.Chyba je zrejme v systéme školstva,keď sa fotografia nevníma ako výtvarný prejav.Fotografia je pritom častokrát emotívná,výtvarná, dokumentárna abstraktná atď.
 
dodo_bb
2010-02-17 18:57:16
Ten nápad s vyučovaním fotografie nie je zlý. Problém je, že učitelia s platom, aký majú sa vykašlú robiť niečo naviac. Niekto tu spomenul dobrovoľné fotokrúžky - to je niečo, s čím aj my môžeme niečo urobiť. Stačí zájsť do najbližšej základnej školy, dohovoriť si s riaditeľom priestor a čas a deti budú chodiť (foťák ma každé z nich, aspoň v mobile). Len kto to dnes bude zadarmo robiť... Čo takto fotokluby - keby sa každý fotoklub stal patrónom jedného dvoch fotokrúžkov, tak by to bol celkom slušný počet detí :-). Robíte niekto takto s deťmi? Aké máte skúsenosti?
 
horus
2010-02-17 19:09:18
ja osobne ucim na ZUŠ-ke uz pekne dlhy cas.. .po x rokoch mam vybojovany jeden (1!) fotoaparat, jeden (1!) pocitac a tlaciaren - to som rada. kym strecha zateka, nemame zaplatene nadcasy, o priplatkoch ani nehovoriac, o dalsich ´luxusoch´ mozeme tak nanajvys snivat. money, money, money... kym ucitelia nebudu zaplateni, schopni pedagogovia budu hufne po dvoch-roch rokoch praxe zo skolstva odchadzat. skolstvo kriva 100rokov pozadu. no nic to! ja z toho skladu aj tak spravim tmavu komoru!!! (direktor o tom este nevie... ha!) kto nam chce nasledujucich 5 rokov sponzorovat chemiu? :DDD
 
mago
2010-02-17 20:07:32
Tento clanok poukazuje na mnoho nedostatkov a v konecnom dosledku hovori pravdu, ale niektore prispevky podo mnou na donutili polozit prsty na klavesnicu a napisat par riadkov.

Fakt, ze fotografia je vacsinovo radena mimo umenie je smutny, ale ako autor uvadza v clanku vizualne informacie su dominantne a preto nemozete ziadat aby kazdy jednotlivec vyuzivat tieto prostriedky umeleckou formou. Ani jeden z Vas tu zatial nenapisal do komentarov basen, nie je to mrhanie textom? Nie, nie je. Fotografia mnohokrat aj v tej najjednoduchsej forme zachytava viac ako mnoho vysoko cenene fotografie v galerii na tejto stranke. Ide o moment, ktory si dany clovek chcel uchovat, nech je to rodinna oslava, ci priatelia popijajuci vino z plastovej flase na stanici. Mohli by sme to tu rozoberat dalej, ale dufam, ze to nie je potrebne.

Urcite by bolo zaujimave zaradit do skolskych osnov strucne zaklady fotografie, ale skola na to nema priestor. Je to nadstandardna oblast. Ani autoskola nie je sucastou povinnej skolskej dochadzky a soferovanie patri ku kazdodennej cinnosti mnohych z nas. Mohol by som uviest dalsie podobne priklady, ale opat budem predpokladat, ze to nie je potrebne. Skoly vyucuju mozno zastarale veci, ale nie je to o tom co sa vyucuje, ale o tom, ze sa vyucuje. Aj zapamatavanie si basnicky ma vplyv na iste casti mozgu a stimuluje ich rozvoj. Samozrejme suhlasim s nedostatkom kreativnej cinnosti na skolach.

Na zaver len dodam, ze tymto prispevkom nechcem vyvolavat negativne ohlasy, ale je potrebne zvazit vsetky aspekty a nie len vyberovu vzorku, ktoru potom zaradime do smutnej statistiky.
 
pentax
2010-02-17 21:29:26
Je to zaujímavý článok, musím sa aj ja pripojiť. V podstate súhlasím s článkom aj komentármi k nemu. Ja som začínal s fotením asi pred 20 rokmi. Pochopiteľne na film. A prešiel som všetkým aj s kompletnou tmavou komorou. Vtedy boli negatívy lacné, kupovali sa na metráž. Ale aj tak som si rozmyslel, či urobím cvak, alebo nie. Dnešná digitálna éra má veľa výhod. Už sa nerieši, či odfotím alebo nie. Keď sa nepodarí, vymažem. A v počítači sa dajú robiť s fotkou zázraky niekedy hraničiace s grafikou. Ale tým pádom to posúva fotografa do úlohy ´stískača spúšte´. Veď prečo nie, je to také ľahké, daktorý záber sa iste podarí. Keby sa mala vyučovať fotografia aj na školách, určite by mala byť analógová. Lebo kým si to niekto odfotí, potom vyvolá negatív (ak správne nariedi vývojku) a potom po niekoľkých pokusoch vyvolá pozitív, bude si vážiť fotografiu ako takú a nebude ju vnímať len ako prostriedok na realizáciu pri počítači. Myslím, že keby sa zrazu malo prejsť na analóg, koľko by ostalo ozajstných fotografov?
 
dodo_bb
2010-02-17 22:20:21
príspevok od: pentax
Je to zaujímavý článok, musím sa aj ja pripojiť. V podstate súhlasím s článkom aj komentármi k nemu. Ja som začínal s fotením asi pred 20 rokmi. Pochopiteľne na film. A prešiel som všetkým aj s kompletnou tmavou komorou. Vtedy boli negatívy lacné, kupovali sa na metráž. Ale aj tak som si rozmyslel, či urobím cvak, alebo nie. Dnešná digitálna éra má veľa výhod. Už sa nerieši, či odfotím alebo nie. Keď sa nepodarí, vymažem. A v počítači sa dajú robiť s fotkou zázraky niekedy hraničiace s grafikou. Ale tým pádom to posúva fotografa do úlohy ´stískača spúšte´. Veď prečo nie, je to také ľahké, daktorý záber sa iste podarí. Keby sa mala vyučovať fotografia aj na školách, určite by mala byť analógová. Lebo kým si to niekto odfotí, potom vyvolá negatív (ak správne nariedi vývojku) a potom po niekoľkých pokusoch vyvolá pozitív, bude si vážiť fotografiu ako takú a nebude ju vnímať len ako prostriedok na realizáciu pri počítači. Myslím, že keby sa zrazu malo prejsť na analóg, koľko by ostalo ozajstných fotografov?
Keď som začínal fotiť pred nejakými 45 rokmi na film, zo začiatku som to mastil sám a potom som sa dal do fotoklubu. Poctivo som sedel v komore a vyvolával a máčal ruky vo vývojke. A na stretnutiach, kde sme si hodnotili fotky mi ich znosili pod zem a ja som ich doma trhal. Boli nanič a vôbec mi nepomohlo, že boli fotené na film. Postupne som začal chápať, čo si tí pokročilí v klube predstavujú ako hodnotnú fotku a po hrozne dlhom čase sa mi občas stalo, že moju fotku už totálne nezvozili, ale občas aj nepatrne pochválili. Trvalo mi to mnoho mnoho mesiacov. Keby som vtedy mal digitál, tak ten pokrok dosiahnem za desatinu času. A môžem rásť ďalej. Je jedno, čím fotíš. Len musíš mať tvrdého a nekompromisného učiteľa, čo Ťa seřve ako malého chlapca a roztrhá Ti fotky pred očami a musíš mať kopec pokory, aby si tú tvrdú kritiku prijal a pracoval na sebe. Hoci aj s digitálom. Môj názor - problém nie je v digitálnej technike, ale v nedostatku pokory a pracovitosti.
 
martin.jakubik
2010-02-17 23:00:59
podla mna je problem v nedostatku vzorov, pripadne ich nahradenie ´pseudo´ umelcami a hlavne heslo ´svoje nemame, cudziemu nedame´. tych par schopnych slovenskych fotografov sa dostalo do pozicie modiel, uz iba davaju rozhovory do vsakovakych casopisov. nastupujuca generacia je nedozreta vo svojej samoprezentacii - radcej uzka skupinka nicomu nerozumejucich celebritiek ako velka - a hlavne pristupna prezentacia.
ako priklad uvediem moj vzor Davida Notona. chlapik trieska kvanta fotiek do fotobank, zakazkove fotenie, oblietava svet. a hlavne robi selfpromotion - road workshop po celom UK, kde prezentuje svoju tvorbu sirokemu publiku roznych kategorii - od skusenych fotografov, nadsenych amaterov az po obdivovatelov. mna osobne tiez dost nakoplo jedno session tunak v Dubline a to trvalo asi 2 hodiny. ked clovek vidi niekoho ineho ako dokaze o jednej snimke rozpravat minuty - od nametu, planovanie az po realizaciu, dost ho to posunie. nemyslim ani technicky aspekt ale to odhodlanie.
skratka treba prezentovat vznik fotografie - dnes clovek iba vidi nadhernu snimku v casopise, ale netusi co je za nou - ak to nie je emocionalny terorizmus z katastofickych udalosti. staci obycajna snimka zapadu slnka a repkovom poli 10km od Bratislavy. prispiet moze aj ephoto rozsirenim rubriky pribeh fotografie.
 
FilipMino
2010-02-17 23:28:18
úplne pravdivý článok, ktorý by si mal povinne prečítať každý užívateľ tohto portálu
 
Kusko
2010-02-17 23:30:56
Plny suhlas, rozsirenie vytvarnej o fotograficke prvky je super napad. Obrazova stranka medii je vo vseobecnosti velmi slaba, o to viac ma bavi v tomto smere sledovat profi pracu Tyzdna a Trendu. Co sa tyka vseobecneho foto balastu, ktory produkuje vacsina uzivatelov fotoaparatov je podla mna aj chybajucej osvety zo strany vyrobcov. Ved tym by nemuselo byt lahostajne, ked sa ich produkty pouzivaju nespravne alebo sa marni ich potencial...
 
leto
2010-02-17 23:34:36
DonQuijoteské,,, inak, súhlasím,,,
 
FilipMino
2010-02-18 00:03:56
príspevok od: Kusko
Plny suhlas, rozsirenie vytvarnej o fotograficke prvky je super napad. Obrazova stranka medii je vo vseobecnosti velmi slaba, o to viac ma bavi v tomto smere sledovat profi pracu Tyzdna a Trendu. Co sa tyka vseobecneho foto balastu, ktory produkuje vacsina uzivatelov fotoaparatov je podla mna aj chybajucej osvety zo strany vyrobcov. Ved tym by nemuselo byt lahostajne, ked sa ich produkty pouzivaju nespravne alebo sa marni ich potencial...
aká osveta?? výrobcovia sú veľmi radi, keď ich produkt niekto kúpi, a je im úplne jedno čo s tým spotrebiteľ stvára..
 
marcel.m
2010-02-18 08:47:16
Dolezite su aj temy, ktorym sa fotografi venuju. Tu vidim tiez velky priestor na vzdelavanie nielen na ZS, ale aj tu na ephoto. Nekonecne busenie krajin, makra a reklamnej fotografie je tiez obrazom urovne a doby a aj osobnej invencie tvorcov. Fotografia je o osobnom nazore a myslienke a pri sucasnej skoro dokonalej technike prave vytazi technicka a bezobsahova fotografia. Preto po zvladnuti remeselnej casti fotografie je potrebne zastavit sa a rozmyslat preco vlastne fotim a co fotografiou chcem povedat. A aby som nieco fotografiou povedal, musim mat hlavne co povedat ako clovek.
 
Lama
2010-02-18 09:01:47
príspevok od: dodo_bb
Keď som začínal fotiť pred nejakými 45 rokmi na film, zo začiatku som to mastil sám a potom som sa dal do fotoklubu. Poctivo som sedel v komore a vyvolával a máčal ruky vo vývojke. A na stretnutiach, kde sme si hodnotili fotky mi ich znosili pod zem a ja som ich doma trhal. Boli nanič a vôbec mi nepomohlo, že boli fotené na film. Postupne som začal chápať, čo si tí pokročilí v klube predstavujú ako hodnotnú fotku a po hrozne dlhom čase sa mi občas stalo, že moju fotku už totálne nezvozili, ale občas aj nepatrne pochválili. Trvalo mi to mnoho mnoho mesiacov. Keby som vtedy mal digitál, tak ten pokrok dosiahnem za desatinu času. A môžem rásť ďalej. Je jedno, čím fotíš. Len musíš mať tvrdého a nekompromisného učiteľa, čo Ťa seřve ako malého chlapca a roztrhá Ti fotky pred očami a musíš mať kopec pokory, aby si tú tvrdú kritiku prijal a pracoval na sebe. Hoci aj s digitálom. Môj názor - problém nie je v digitálnej technike, ale v nedostatku pokory a pracovitosti.
suhlas s tou kritikou a suhlas aj s pentaxom a suhlas aj s marcel.m .
 
haplo602
2010-02-18 11:10:31
príspevok od: Kusko
Plny suhlas, rozsirenie vytvarnej o fotograficke prvky je super napad. Obrazova stranka medii je vo vseobecnosti velmi slaba, o to viac ma bavi v tomto smere sledovat profi pracu Tyzdna a Trendu. Co sa tyka vseobecneho foto balastu, ktory produkuje vacsina uzivatelov fotoaparatov je podla mna aj chybajucej osvety zo strany vyrobcov. Ved tym by nemuselo byt lahostajne, ked sa ich produkty pouzivaju nespravne alebo sa marni ich potencial...
Najprv sa pozri na styl reklamy napriklad Canonu. Posledne XXXD boli prezentovane ako stylova doplnok a nie ako fotak. Som na to pozeral ze to vyzera ako reklama na kabelku ...
 
Manny357
2010-02-18 15:16:00
takze, po precitani clanku a zopar komentov som sa aj ja rozhodol prispiet.

To vyucovanie fotogorfie na skolach, neviem neviem... Chodil som asi 9 rokov na vytvarne umenie a nemyslim ze by ma to nejako poznacilo. Mozno len na tolko, ze ked pozriem na obraz a pozriem na fotografiu tak si dokazem vazit co pred sebov vidim, samozrejme ak za to stoji ta dana vec. Samozrejme ze uplne prazdne to nebolo...
Ako dalsie by som chcel prispiet mojou skromnou skusenostou ktoru mam ´z dediny´. Ak sa Vas tam opytaju co robite alebo ake mate konicky nikdy neodpovedajte fotografia/fotograf. Okamzite na vas vsetky starecke oci budu chrlit ohen, aky ste uchyl a budu pred vami skovavat vnucence. Bohuzial to myslim doslovne. Takze neviem ako by takyto ludia vzali to , ze ich spominane vnucence by sa mali takym ´prasacinam´ venovat od utleho veku. Dalsia revolucia, a tahaj ho do boja (just joke) :D. Uz som tu davnejsie spominal ako som bol fotit jedno dievca a pred tym ako sme sa pustili do prace tak jej matka sa prevetivne uistila otazkou: ´Ale nebude sa musiet vyzliekat?´. Zakodovane v hlave bezneho slovaka fotograf=uchyl.

Moj nazor je asi taky, ze deckam a vobec ludom by sa mala fotografia masivnejsie prezentovat, ako umelecke dielo. Ako hodnotne umelecke dielo. Trh s fotografiami je velmi potlaceny, aspon tu na SK a to je problrem. Jasne ze kvalita fotografie ako takej je degradovana kvantami ´kupelnovych´ fotiek (pokec, fakebook...) No asi jedina moznost je zacinat taketo forum a rozviat tento portal az kym sa to nezacne tlacit do verejnosti a ludia si to nezacnu uvedomovat. A to zoberie este cas.
 
johni
2010-02-18 18:18:27
Skvelý článok. úplne s ním (ako i s komentármi) súhlasím
 
sese
2010-02-18 21:05:41
každý si pozrite svoju galériu. dôležitý je pravdivý úsudok. na tomto portali sa ho nedočkáte. buď vás vaši kamaráti navštívia a budú vás chváliť, alebo nepríde nikto a vy len premýšlate čím to je? kto tu rozumie umeniu? veď častokrát ani fotografia s úplne jasnou výpoveďou nie je správne pochopená. Je tu len zopár ľudí, ktorí nielen pozerajú, ale aj VIDIA. som vďačná za tento článok, pretože ja byť redaktorom a fotografom ephoto tak sa denne zastavím vo fotogalerii a snažím sa tam kde vidím potenciál napomôcť jeho rozvoju. Je tu množstvo nedocenených fotografií od naozaj nadaných ľudí. Nebojte sa konkurencie. Niekedy mi to tak totiž pripadá. Pozrite sa okolo seba, v akom prostredí žijete, čo čítate, aké programy sledujete. To je naša vizitka a podľa toho vyzerajú aj naše fotografie. Takýmito článkami a hlbším poznaním môžme zlepšiť kvalitu. Musíme však začať od seba.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-02-18 21:51:34
príspevok od: sese
každý si pozrite svoju galériu. dôležitý je pravdivý úsudok. na tomto portali sa ho nedočkáte. buď vás vaši kamaráti navštívia a budú vás chváliť, alebo nepríde nikto a vy len premýšlate čím to je? kto tu rozumie umeniu? veď častokrát ani fotografia s úplne jasnou výpoveďou nie je správne pochopená. Je tu len zopár ľudí, ktorí nielen pozerajú, ale aj VIDIA. som vďačná za tento článok, pretože ja byť redaktorom a fotografom ephoto tak sa denne zastavím vo fotogalerii a snažím sa tam kde vidím potenciál napomôcť jeho rozvoju. Je tu množstvo nedocenených fotografií od naozaj nadaných ľudí. Nebojte sa konkurencie. Niekedy mi to tak totiž pripadá. Pozrite sa okolo seba, v akom prostredí žijete, čo čítate, aké programy sledujete. To je naša vizitka a podľa toho vyzerajú aj naše fotografie. Takýmito článkami a hlbším poznaním môžme zlepšiť kvalitu. Musíme však začať od seba.
Ďakujem za názor. Tvorba a správa obsahu tohto portálu so všetkým, čo s tým súvisí, obnáša pomerne veľa práce, možno viac, než sa to navonok môže javiť. Máme však eminentný záujem zvelaďovať popri tom aj galériu. Každý deň sa jej nejaký čas minimálne jeden z nás venuje, väčšinou aj dvaja. Snažíme sa najmä vyjadriť sa aspoň k niektorým fotkám - predovšetkým v snahe poradiť, pomôcť, resp. oboznámiť autora s našim názorom. Fotiek pribúda a žiaľ, nemôžeme sa pristaviť pri všetkých. Je to otázka deľby času medzi jednotlivé naše povinnosti. Je však dobré, že sa k fotkám vyjadrujú aj návštevníci portálu, aj medzi nimi je mnoho skúsených fotografov a je dobré si prečítať rôzne názory. Aj toto je spôsob, ako formovať všeobecnú úroveň fotografií (len kvapka v mori, ale je to príspevok). V tom s tebou plne súhlasím. Boli by sme veľmi radi, keby sa podiel kvalitných fotiek zvyšoval. Je to otvorený portál, svoje fotky uploaduje veľa ľudí, takže musíme to zobrať ako fakt, že autori sú veľmi rôznorodí. Ale aj to je pravda, že nie každý dokáže prijať ani najlepšie mienenú konštruktívnu kritiku, ale to je iná (samostatná) téma.
 
dushy
2010-02-18 22:17:13
Zaujímavý článok. Chcem sa zatiaľ vyjadriť k téme školstvo. Ako si tu čítam príspevky a článok som o to vďačnejší za základnú školu v mojej dedinke. Dva roky som tam chodil na kurz fotografie a okrem digitálnej (v súčastnosti) sme pracovali s filmom a učili sa experimentovať v tmavej komore. Ďalej som chodil na rezbárstvo, modelovanie z hliny, vyrezávanie do linolea :)) a tlač, programovanie na PC... Je tam ešte kopa ďaľších ako folklórny súbor, spev, tanec, športové aktivity, ale to už je aj v rámci obce. Bola by škoda ak by takú školu zrušili čo jej už horzilo.
 
noik
ocenenie redakciou 2010-02-19 09:51:49
...no, skor tak, ze clanok by si mal precitat aspon kazdy ´uzivatel´ e phota.
Cit pre krasno ma nastaveny kazdy inac...
Nemozeme vsak chciet, aby sa kazdemu pacili Picassove obrazy, ked mu v podstate postacuju ´len´ fotky albumoveho charakteru (ktore urcite maju tiez svoje cestne miesto pod Slnkom)

...niekde som cital, ze narod, ktory si nevazi vlastnu historiu, je odsudeny si ju odzit este raz...
Myslim, ze to plati aj o kulturnom dedicstve, do ktoreho su fotky ako umenie, tiez zaradene...

Ano, clanok na zamyslenie. Vdaka zan.
 
sksk8
2010-03-13 13:24:50
je to krasne napisane:) nemam co dodat.....akurat tak ze prajem vela dobreho svetla:)
 
piedro
2010-05-04 11:50:37
Ďalší SKVOST a parádny postreh, ako to v skutočnosti je !!, dávam klobúk dolu.. Ako vidím, je tu veľa ľudí, ktorí majú správne názory a chuť na sebe pracovať.. Navrhujem, aby v každej ´knihe o fotografovaní´ bol hneď na začiatku uvedený link na túto úžasnú stránku a všetci by si ju mali povinne prečítať!:-) Viac niet čo dodať.. SUPER a nech sa darí v tejto ´rozvojovej´ krajine..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované