Hore

Clona a jej vplyv na bokeh

Bokeh ovplyvňuje niekoľko parametrov, jedným z nich je tvar otvoru clony.

Objektívy sú vybavené clonou, ktorou sa reguluje množstvo svetla prechádzajúceho objektívom. Čím viac clonu privrieme, tým menej svetla sa dostane na snímací prvok. To je hlavný účel clony. Nemenej dôležité je, že clona ovplyvňuje hĺbku ostrosti. Čím je clonový otvor menší, tým je hĺbka ostrosti väčšia. To je základ, ktorý musí poznať každý fotograf. My sa však pozrieme na to ako clona ovplyvňuje bokeh.

Bokeh vyjadruje kvalitu rozostrenia častí mimo roviny ostrosti. Nie je to len o miere rozostrenia, ale aj o estetickosti. So slovom bokeh sa preto spájajú také prívlastky akými sú nervózny, rozbitý, hladký, zamatový a pod. Bokeh ovplyvňuje konštrukcia objektívu. Kým je clona plne otvorená, bokeh neovplyvňuje, začne až keď ju privrieme.

Bokeh - pojem popisujúci estetické rozostrenie pozadia. Hladký bokeh je snom mnohých fotografov.

A-Z Výrazom bokeh (z jap. boke ぼけ – „rozostrenie“) sa vo fotografii označujú estetické kvality častí snímok, ktoré sa nachádzajú mimo roviny ostrosti. Vzhľad a tvar rozptylových krúžkov (oblastí, do ktorých sa zobrazí nezaostrený bod) ovplyvňuje veľké množstvo faktorov, mimo iných konštrukcia objektívu, tvar a počet lamiel clony a nastavené zaclonenie. Za príjemne pôsobiace sú obvykle považované rovnomerne osvetlené rozptylové krúžky s neostrými okrajmi, rušivo naopak pôsobia ostro ohraničené mnohouholníky, ktoré vznikajú pri výraznejšom zaclonení, ak má clona v objektíve malý počet lamiel; tento efekt do istej miery obmedzuje použitie zakrivených lamiel. Samotná veľkosť otvoru clony samozrejme ovplyvňuje aj hĺbku ostrosti, takže čím viac je clona otvorená, tým sú rozptylové krúžky väčšie. Efekt je možné dosiahnuť aj úpravou obrázku v grafickom editore. Charakteristický bokeh sprevádzajú zrkadlové objektívy, pracujúce na princípe známom z hvezdárskych ďalekohľadov; použitie zrkadla predlžuje dráhu svetla v sústave a tak umožňuje vytvárať relatívne ľahké teleobjektívy s ohniskovou vzdialenosťou až 1 000 mm. Táto výhoda je znegovaná zobrazením neostrých oblastí snímky do tvaru medzikružia, ktoré väčšina fotografov považuje za značne nepríjemné. Zdroj: wikipedia.sk

Clona sa skladá z lamiel, ktoré podľa polohy vytvárajú otvor určitej veľkosti. Tvar lamiel určuje tvar clonového otvoru. Tvar clonového otvoru ovplyvňuje kvalitu bokehu. Najlepšie je to vidno na rozostrených bodových zdrojoch svetla. Pri plne otvorenej clone sa rozostria do tvaru krúžkov (cirkulárny bokeh). Podľa typu objektívu sa krúžky…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia