Hore

Korekcia rybieho oka

Rybie oko je zaužívané označenie špeciálnych objektívov, pre ktoré je charakteristický extrémne široký uhol záberu a výrazné sférické skreslenie.

Oboje fotografi radi využívajú, pretože to umožňuje nasnímať jedinečné zábery. Objektívov typu rybie oko poznáme dva druhy, líšiace sa vykreslením plochy snímacieho prvku. Rozšírenejšie sú objektívy, ktoré vykreslia celú plochu snímacieho prvku, menej rozšírené sú tie, ktoré vykreslia kruhovú plochu. My sa budeme venovať tým prvým.


Objektív typu rybie oko je charakteristický extrémne širokým uhlom záberu 180° a výrazným sférickým skreslením, ktoré je žiadané, ale občas ho chcú fotografi korigovať.

Výrazné sférické skreslenie využívajú fotografi kreatívne. Neberú to ako optickú chybu. Rybie oko je takým korením fotografie a určite nepatrí medzi bežné objektívy. Pracovať s ním je náročné. Fotograf musí byť precízny a mať výborne vytrénované fotografické videnie, aby vedel vlastnosti tohto objektívu uplatniť pri výbere motívu a jeho komponovaní. Mal by ho využívať s rozvahou a nevyužívať jeho vlastnosti prvoplánovo, len aby ohúril diváka.


Priame línie sú deformované do kriviek.

Sú fotografi, ktorým sa páči extrémny uhol záberu, ale nechcú výrazné sférické skreslenie. Napríklad kvôli foteniu architektúry s rovnými líniami. Štandardne sa za týmto účelom používajú superširokouhlé objektívy. Nemajú až taký veľký uhol záberu, ale skreslenie je malé, ľahko korigovateľné. Superširokouhlé objektívy majú uhol záberu okolo 90 - 110°. Pre rybie oko je typický uhol záberu 180°. To je dosť veľký rozdiel. Vďaka tomu, že dnes dokážeme softvérovo korigovať rôzne chyby objektívov, vrátane sférického skreslenia, niektorí fotografi využívajú korekciu skreslenia rybieho oka. Zo sférického objektívu urobia lineárny.

Pri softvérovej korekcii skreslenia pracujeme s obrazovými bodmi fotografie. Keď si predstavíte, ako softvér narovnáva línie, dôjde vám, že širšie rohy obrazu sú extrémne korigované. Pixely sú presúvané a naťahované. Logicky dochádza k strate obrazovej kvality. Nakoľko fotka utrpí, záleží na kvalite objektívu, rozlíšení fotografie, miere korekcie, obsahu fotografie. Vo výhode sú teda čo najkvalitnejšie objektívy a fotoaparáty s vysokým rozlíšením.

Ako na korekciu rybieho oka

Či sa vám podarí zdarne skreslenie rybieho oka skorigovať záleží na použitom programe. Pokročilé RAW konvertory majú databázy objektívov. Nikde však nie je zaručené, že je v nich aj ten váš. Aj keď majú niektoré programy manuálnu korekciu skreslenia, väčšinou to nedopadne najlepšie. Potrebné je, aby program poznal konkrétny objektív a vedel u neho skorigovať skreslenie presne. Napr. Adobe Lightroom Classic CC má rozsiahlu databázu objektívov. Paradoxne však nedokáže korigovať objektívy pri fotoaparátoch, ktoré majú zabudovanú korekciu objektívov priamo v RAW-e. Platí to napríklad pre Olympus M.Zuiko 8/1,8 PRO. Zato populárne Samyangy korigovať vie. Pomoc preto niekedy musíte hľadať v iných programoch, v prípade Olympusu to dokáže Olympus Workspace, alebo skreslenie skorigujete pri vyvolaní RAW priamo vo fotoaparáte.

Vyskúšajme korigovať skreslenie pri rôznych objektívoch typu rybie oko.


Nikon D5200 s objektívom Nikkor 10,5/2,8G Fish Eye. Bez korekcie skreslenia.


Manuálne sa v Lightroome Classic CC nedarí sférické skreslenie korigovať.


Lightroom má však v databáze fotoaparát aj objektív a ak použijem automatickú korekciu chýb, úspešne skoriguje sférické skreslenie. Pri tom ale musí orezať časť záberu, čím sa zmenší uhol záberu. Tento záber bol snímaný z ruky, s vyššou citlivosťou a tak je mierne zašumený. Kvalita v rohoch obrazu je horšia, ale nie nijako tragická. Pomohlo tomu dostatočne vysoké rozlíšenie 24 Mpx.


Plnoformátový Nikon D800E s rybím okom Samyang 12/2,8. Pri vhodne zvolenom uhle záberu môže byť sférické skreslenie menej výrazné.


Lightroom Classic CC má Samyang v databáze a vie ho korigovať.


Aj tu pri korekcii došlo k orezaniu záberu. Všimnite si však, ako sú neprirodzene deformované budova po ľavej strane a múr po pravej strane hradu. Takéto natiahnutie sa samozrejme musí prejaviť na kvalite fotografie.


Detail, na krajoch sú pixely natiahnuté na niekoľkonásobok. Pri zmenšení pre potreby internetu sa však nedostatky takmer stratia.


Plnoformátový Nikon D800E s rybím okom Samyang 12/2,8.


Korekcia sférického skreslenia v Lightroom Classic CC.


Ďalšia korekcia, tentokrát padajúcich línií (keystone efekt).


Po technickej stránke dopadla dvojitá korekcia pomerne dobre, 36 Mpx dáva softvéru dostatok obrazových informácií, s ktorými môže pracovať. Záber má samozrejme užší uhol záberu. Hlavne je tu ale neprirodzená perspektíva (tvar vežičiek, pohľad na sochu Svätopluka).


Olympus OM-D E-M5 Mark II, M.Zuiko 8/1,8 PRO Fish Eye. Lightroom Classic CC nedokáže sférické skreslenie tohto objektívu korigovať automaticky ani manuálne, pretože Olympus používa korekciu v RAW-e.


Pre korekciu musíte použiť program Olympus Workspace, alebo vyvolať RAW priamo vo fotoaparáte.


Aj u Olympusu po korekcii to vyzerá, akoby mal objektív na krajoch a v rohoch horšiu kresbu. Došlo aj k orezu, ako vidno na budovách po stranách.

Záver

Na korigovanie skreslenia rybieho oka sú vhodné len niektoré fotografie. Musíme si uvedomiť, že tu pracujeme aj s inou perspektívou, pri fotení sme s rybím okom oveľa bližšie, ako s inými objektívmi. Rohy a kraje obrazu sú po korekcii natiahnuté a je vidno zníženie obrazovej kvality, niekedy veľmi výrazné. Zvýrazňujú sa aj iné chyby, ako chromatická chyba a šum. Ak k tomu niekedy pripočítame nutnosť korigovať aj padajúce línie (keystone efekt), z pôvodnej fotografie toho veľa nezostane.

Metóda korekcie sférického skreslenia rybieho oka je dobrá ako občasné riešenie pre tých, ktorý tento objektív majú a nemajú superširokouhlý lineárny objektív. Určite to nie je trvalá cesta, ako lineárny superširokáč nahradiť.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
55pali
2021-02-12 09:33:36
Fisheye-Hemi Plug-In
https://www.imadio.com/products/prodpage_hemi.aspx
 
vilkoo
2021-02-12 13:23:28
Velmi dobre vysvetlene
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované