Hore

Sony a objektívy I.

V úvodnej časti nového seriálu si vysvetlíme, ako sa rozdeľujú objektívy pre fotoaparáty Sony podľa typu bajonetu.

Malý skok do histórie

Sony sme si dlhé roky spájali so spotrebnou elektronikou. Walkmany, kazeťáky, veže, telkáče… A aj keď prakticky od počiatku digitalizácie ponúkalo Sony a j fotoaparáty, nikdy nebolo považované za fotografickú značku. Chýbala tu minulosť, akou sa pýšia Nikon, Canon a ďalšie renomované značky. S kompaktmi si imidž neurobíte. Musela prísť smutná udalosť, koniec fotodivízie Konica Minolta, aby sa zrodilo Sony také, ako ho dnes poznáme. Sony, ktoré v mnohých smeroch určuje trendy, prináša inovácie a navyše je najväčším producentom snímačov na svete.

Aj keď to Sony nikde neroztrubovalo, prvé fotoaparáty s výmennými objektívmi a aj objektívy, boli dedičstvom po Konica Minolta. Ešte aj dnes nájdete v portfóliu niekoľko rebrandovaných Konica Minolta objektívov. Pár rokov trvalo, kým Sony predstavilo fotoaparáty a objektívy vlastnej produkcie.

Prečo tento historický úvod? Pretože dedičstvo Konica Minolta je stále živé.

 
Legendárny objektív Minolta AF 70-210/4, z ľudovo nazývaného radu “beercan”. Jeden z najstarších AF objektívov, ktorého kvality sa využívajú dodnes. Vďaka tomu, že Sony používa rovnaký bajonet ako Minolta, môžete tento objektív použiť na SLT fotoaparátoch a pomocou adaptéra aj na CSC fotoaparátoch.

Fotoaparáty Sony

Sony má v ponuke dva druhy fotoaparátov s výmennými objektívmi. Dlhšiu históriu majú SLT zrkadlovky, čo sú zrkadlovky s polopriepustným nesklopným zrkadlom. Táto inovácia od Sony umožňuje ich zrkadlovkám pracovať trvale v režime Live View. SLT zrkadlovky používajú dve veľkosti snímačov (APS-C a FF) a majú označenie α (alpha).

Druhú skupinu fotoaparátov tvoria CSC fotoaparáty, alebo ak chcete bezzrkadlovky. Aj CSC fotoaparáty Sony používajú dve veľkosti snímačov (APS-C a FF). Pôvodne niesli označenie NEX, to sa ale neskôr zmenilo na α, aby sme sa v tom ťažšie vyznali. Často sa v označení používa aj písmeno A, ako jednoduchšie použiteľná náhrada gréckeho symbolu α.


Model A99 reprezentuje SLT fotoaparáty, ktoré používajú A-mount uchytenie objektívov.


Sony A7R II je CSC fotoaparát s FF snímačom, osadený je bajonetom E.


Sony A6300 je najnovším modelom CSC fotoaparátu, ale s menším APS-C bajonetom. Tiež je osadený bajonetom typu E.

Objektívy pre SLT zrkadlovky

SLT zrkadlovky sú priamymi potomkami SLR a DSLR fotoaparátov Konica Minolta. Používajú rovnaký bajonet s označením A-mount. Ten predstavila Minolta v polovici 80-tych rokov. Bola to práve Minolta, ktorá ako prvá začala vyrábať zrkadlovky s automatickým zaostrovaním. Musela vtedy nahradiť zastaralý MD bajonet, novým A bajonetom.

Súčasné modely SLT fotoaparátov Sony, vďaka zachovaniu A bajonetu, stále plne podporujú objektívy Minolta/Konica Minolta. A tie sú stále veľmi obľúbené. Nové objektívy vyrába najmä Sony a dvorný výrobca optiky firma ZEISS. Pomerne široká je ponuka objektívov od firiem Sigma, Tamron, Samyang atď., aj tu sa prejavuje dedičstvo po kedysi veľmi populárnej Minolte.

Spomínal som, že v SLT fotoaparátoch Sony sú používané dve veľkosti snímačov. Tak ako aj u iných značiek, vyrábajú sa objektívy pre obidve veľkosti snímačov, alebo navrhnuté len pre menší APS-C snímač. Ako odlíšiť objektívy pre APS-C? Sony ich označuje skratkou DT. U iných značiek si budete musieť dobre preštudovať špecifikáciu.

Na slovenských stránkach Sony, môžete použiť filter. Aktuálna ponuka objektívov Sony A-mount.


APS-C SLT zrkadlovka Sony A68, na obrázku s objektívom 18-55 mm. Označenie DT napovedá, že je to objektív navrhnutý výhradne pre fotoaparáty s menším APS-C snímačom.

Objektívy s A-mount, navrhnuté pre FF snímač, môžete použiť na SLT zrkadlovkách s APS-C snímačom, bez obmedzenia. Len musíte počítať s faktorom orezu 1,5x.

Ide to aj naopak. Objektívy pre APS-C fotoaparáty môžete použiť na FF SLT, ale dôjde tu k orezu záberu. Aj keď je toto riešenie bezproblémové, v praxi stráca na význame, keďže prichádzate o cenné obrazové body drahého fotoaparátu.


Rodina objektívov s bajonetom A aj E. Aktuálne je ich o niečo viac ako na fotografii.

Objektívy pre CSC fotoaparáty

Prvé CSC fotoaparáty Sony, ešte s označením NEX, boli osadené APS-C snímačom. Vzhľadom na to, že vzdialenosť medzi rovinou snímača a rovinou bajonetu je u CSC fotoaparátov menšia ako u zrkadloviek, nebolo možné použiť objektívy s A-bajonetom. Preto sa pre nový druh fotoaparátov navrhol nový systém bajonetu s označením E-mount.

O niečo neskôr Sony predstavilo CSC fotoaparáty s väčším plnoformátovým snímačom. Dovtedy vyrábané objektívy boli navrhnuté pre menší APS-C snímač. Fotoaparáty s APS-C i FF snímačom používajú rovnaký bajonet typu E. Pre FF CSC (aktuálne rad A7) boli vyrobené nové objektívy, ktoré dokážu vykresliť celú plochu plnoformátového snímača. Objektívy navrhnuté pre menší APS-C snímač majú v označení písmeno E, napr. Vario-Tessar® T* E 16 – 70 mm F4 ZA OSS. Objektívy navrhnuté pre väčší FF snímač, majú v označení písmená FE, napr. FE 70 - 200 mm F2,8 GM OSS. Aj u objektívov s E bajonetom platí, že ak sú od iného výrobcu, mali by ste si dobre preštudovať špecifikáciu. V prípade objektívov Sony môžete použiť filtrovanie na stránkach výrobcu.

Aktuálna ponuka objektívov Sony E-mount.

FE objektívy môžete používať na CSC fotoaparátoch s obidvomi veľkosťami snímača. Ak budú použité na APS-C fotoaparátoch, zmení sa uhol záberu. Ekvivalentnú ohniskovú dĺžku vypočítame vynásobením faktorom orezu 1,5x.

Ak použijete objektív navrhnutý pre APS-C fotoaparát na FF fotoaparáte, dôjde k orezu záberu. Rovnako ako u SLT zrkadloviek, v praxi stráca takéto použitie na význame, keďže prichádzate o cenné obrazové body drahého fotoaparátu.


Objektívy s E bajonetom od firmy ZEISS, dvorného výrobcu objektívov pre Sony.


Špičkový portrétny objektív 85 mm f/1,4 z nového radu GM je navrhnutý pre FF CSC fotoaparáty. Plne kompatibilný je aj s APS-C modelmi, na obrázku nasadený na fotoaparáte A6300.

A-mount vz. E-mount

Bajonety, ktoré Sony používa, nie sú navzájom kompatibilné. Nie je to preto, aby nás výrobca prinútil kupovať nové objektívy. CSC fotoaparáty môžu byť, vďaka absencii zrkadla, menšie. Škoda by bola toho nevyužiť. Menšia vzdialenosť medzi bajonetom a snímačom spôsobuje, že objektívy navrhnuté pre zrkadlovky nemožno priamo použiť bez toho, aby nedošlo k problémom.

Objektívy s bajonetom A je však možné použiť na CSC fotoaparátoch s E bajonetom, s použitím adaptéra. Ten dal navrhnúť len vďaka tomu, že je u CSC fotoaparátov Sony menšia vzdialenosť medzi bajonetom a snímačom. Kombináciu modelu adaptéra a fotoaparátu ovplyvňuje rýchlosť zaostrovania. Adaptérom z A-mount na E-mount sa budeme venovať v samostatnom článku.


Sony má v ponuke niekoľko adaptérov, ktoré umožňujú používať objektívy s bajonetom A, na fotoaparátoch s bajonetom E.

Objektívy s bajonetom E nie je možné použiť na fotoaparátoch s bajonetom A. Je to technicky nemožné, E-mount objektívy sú navrhnuté na kratšiu vzdialenosť medzi bajonetom a snímačom. Akýkoľvek adaptér by už tak väčšiu vzdialenosť bajonet-snímač ešte zväčšil.

Záver

Úvodnú časť nového seriálu o objektívoch pre Sony fotoaparáty máme za sebou. Dozvedeli sme sa, že Sony používa dva typy bajonetov. A-mount, zdedený po Minolte, používa u SLT zrkadloviek. E-mount používa u CSC fotoaparátov. Pomocou adaptéra je možné použiť objektívy s bajonetom typu A na fotoaparátoch s bajonetom typu E. Naopak to nejde.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Juraj Kuboš
2016-06-14 06:39:42
Teším sa, že vzniká "sériál" článkov k Sony sklám Verím, že sa dostaneš aj k porovnaniu obrazového výstupu z rovnakého skla na FF A99 a A7, keďže veľa majiteľov Sony, ktorí plánujú upgrade na FF rozmýšľajú či zostať pri SLT alebo ísť do CSC.
 
IO-NR
2016-06-14 08:35:10
Aj u APSC skiel sa ohnisko nasobi 1,5x pri pouziti na APSC snimaci, neviem preco to je v clanku tak zvyraznene pre FF skla na APSC snimaci. Fajn clanok, len tak dalej... pri adapteroch to zacne byt komplikovanejsie vdaka obrovskemu mnozstvu skiel, co sa da na Sony namontovat.
 
marcus_labeo
2016-06-14 11:14:39
Myslím, že A-bajonet je mŕtvy; Sony to síce ešte nechce priznať, ale experiment s SLT kvázizrkadlovkami sa moc neujal a hoci ho Sony nechce zarezať, tým, ako sporadicky uvádza nové telá či sklá (porovnaj s E a FE telami a sklami), nepriamo dáva najavo, že SLT a A-bajonet pomaly opúšťa.
 
Iygor
2016-06-14 13:11:41
príspevok od: marcus_labeo
Myslím, že A-bajonet je mŕtvy; Sony to síce ešte nechce priznať, ale experiment s SLT kvázizrkadlovkami sa moc neujal a hoci ho Sony nechce zarezať, tým, ako sporadicky uvádza nové telá či sklá (porovnaj s E a FE telami a sklami), nepriamo dáva najavo, že SLT a A-bajonet pomaly opúšťa.
Ja si skôr myslím že Sony urobí časom telo pre A bajonet, ale bez zrkadla. Teda CSC, vo veľkom tele. Majitelia kvalitných objektívov s bajonetom A by sa potešili.
 
marcus_labeo
2016-06-14 13:47:48
príspevok od: Iygor
Ja si skôr myslím že Sony urobí časom telo pre A bajonet, ale bez zrkadla. Teda CSC, vo veľkom tele. Majitelia kvalitných objektívov s bajonetom A by sa potešili.
Nie, to sa nestane. To je kombinácia nevýhod zrkadlovky a bezzrkadloviek, v podstate tento istý princíp skúšal Pentax so svojou K-01 a bol to prepadák. Teraz to isté skúša Sigma (sd quattro), ale rovnako tomu nedávam nádej. Skráta bezzrkadlovka so zrkadlovkovými sklami nemá zmysel.
 
IO-NR
2016-06-14 14:31:32
Vyhoda by bola ergonomia a vydrz na bateriu ak by bola vacsia, co s velkymi sklami vobec nemusi byt zle... ale aj podla mna daju tak 1-2 generacie tiel a pomalicky skoncia. Navyse A skla sa daju coraz lepsie vyuzivat na E telach.
 
Iygor
2016-06-14 14:59:13
príspevok od: marcus_labeo
Nie, to sa nestane. To je kombinácia nevýhod zrkadlovky a bezzrkadloviek, v podstate tento istý princíp skúšal Pentax so svojou K-01 a bol to prepadák. Teraz to isté skúša Sigma (sd quattro), ale rovnako tomu nedávam nádej. Skráta bezzrkadlovka so zrkadlovkovými sklami nemá zmysel.
Ťažko predpovedať čo sa stane. Nechajme sa prekvapiť.

Určite ale bude vývoj napredovať, a ak dospeje do bodu kedy rýchlosť AF a kvalita EVF bude rovnaká ako AF so zrkadlom a OVF, zrkadlo sa stane zbytočnou prekážkou. Potom takéto telá predstaví aj C a N, ako logické pokračovanie stávajúceho bajonetu, pretože má k nim v obehu veľké množstvo objektívov.

Sony už použilo v SLT EVF, má vyvinuté AF na čipe. A to je aj dôvod, prečo si myslím že Sony pre majiteľov A-bajonetu takéto telo postaví. Možno nie to najbližšie...
A možno sa mýlim...
 
PavolDelej
2016-06-14 16:11:17
Sony A6300 je najnovším modelom CSC fotoaparátu, ale s menším APS-C bajonetom. Tiež je osadený bajonetom typu E.
Poprosim opraviť na
Sony A6300 je najnovším modelom CSC fotoaparátu, ale s menším APS-C snímačom. Tiež je osadený bajonetom typu E.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované