Hore

Prečo 85 mm? Portrétne ohnisko klasicky

Portrét je po všetkých stránkach rozmanitý žáner. Môžete ho pojať čisto klasicky až akademicky, k jeho stvárneniu však môžete tiež pristúpiť menej tradične až experimentálne. Alebo si vybrať niečo medzi tým.

Portrét môže byť farebný i čiernobiely (tak ako v 1. kole Fotky NIKONBLOGU 2022). Ako vyznie veľmi ovplyvní svetlo, clona… v hre je skrátka mnoho parametrov. Napríklad tiež veľkosť záberu. Tá je (do istej miery) spojená s použitým ohniskom objektívu – a práve tomu sa budeme venovať v tomto článku.

Od hlavy až po päty

Rozmanitosť portrétu sa prejavuje už len v spomínanej veľkosti záberu. Je síce pravda, že keď sa povie portrét, väčšina ľudí si vybaví orámovanie typu „hlava + ramená“. Tým však možnosti portrétu nekončia. Rovnako to môže byť polovičná postava, celá postava a dokonca i postava v kontexte prostredia. Tak trochu extrémnym príkladom je víťazná snímka kategórie Portrét minuloročného Czech Press Photo. Jeho autor Michael Tomeš vyfotil sochára Jaroslava Rónu s jeho dielami tak, že samotná postava autora zaberá na snímke odhadom možno menej ako desatinu plochy. Fotografiu si môžete pozrieť TU.


Víťazná fotografia 11. kola súťaže Fotka mesiaca (českého) Nikonblogu 2019 | Moja duša je plná chladných tieňov a cesta k srdcu kamenistá | Foto: Květačka Květa

My sa však v tomto článku budeme venovať viac-menej klasickému pojatiu kompozície, respektíve veľkosti záberu portrétu – čiže budeme pracovať s detailom (teda budeme fotiť hlavu), polopostavou či celou postavou… v reálnej, neskreslenej perspektíve ako je nutné dodať.

Kľúčové slovo č. 1: uhol záberu

Každý fotograf vie, že čím širšie ohnisko použije, tým menej reálna je výsledná perspektíva zobrazenia. So skracovaním ohniskovej vzdialenosti sa viac a viac prejavuje sférická projekcia – obraz vyzerá, ako by bol premietaný na guľu. Objekty, ktoré sú bližšie objektívu sa javia väčšie, vzdialenejšie časti záberu naopak výrazne menšie ako v skutočnosti. K okrajom záberu potom v podstate nemôžete umiestniť nič, na čom by trochu záležalo, pretože perspektívna deformácia je najväčšia.

Áno, výsledný dojem nemusí byť vždy negatívny – záleží ešte na vzdialenosti objektu. Napríklad krajinári využívajú úplne bežne na fotenie rozľahlých plenérov široké a veľmi široké ohniská. Ale my chceme fotiť portrét, takže pokiaľ máte nasadený širokáč, musíte ísť k fotenej osobe veľmi blízko. A to je základný kameň úrazu – v tomto prípade sa samozrejme perspektívne skreslenie prejaví v maximálnej miere.

Prvé kľúčové slovo pre neskreslený portrét teda znie uhol záberu. Ak začneme portrétom typu „hlava + ramená“, potom aby takýto záber vyzeral prirodzene, je potrebné použiť ohnisko, ktoré má uhol záberu okolo 30˚, kľudne môže ísť aj na 20 stupňov. Tomu zodpovedajú ohniská zhruba od 85 do 120 mm pri full frame, v prípade fotenia na DX Nikonu potom pripadá násobok (vlastne deliteľ) crop faktorom teda 55–80 mm.


Ohniská objektívov vs. obrazové uhly (FX formát).

Pri polopostave (alebo napríklad sediacej celej postave) môžete ísť s ohniskom nižšie, minimálny uhol záberu by sa i tak mal pohybovať okolo 45˚, čo zodpovedá päťdesiatke na FX formáte či cca 35 mm objektívu na DX tele. Celá postava sa dá úspešne zvládnuť s ešte širšími ohniskami, ale pozor… všeobecne pri širších ohniskách, povedzme od 35 mm (možno i 50 mm) a menej, rastie nebezpečenstvo, že časti záberu, ktoré sú bližšie k objektívu, budú neprirodzene zväčšené. Myslím tým natiahnuté ruky, odhalené paže natočené k fotoaparátu a podobne. Niekedy to môže byť zámer, veľmi často ide ale o chybu, ktorú si fotograf nevšimol (alebo ju nechcel vidieť :-)).


V tomto prípade je veľká ruka, zvýraznená použitím širokého ohniska, jasným autorským zámerom | Foto Marc-Olivier Jodoin, Unsplash.com

Jeden obrázok miesto 1 000 slov

Ambasádor Nikonu Dan Vojtěch pred niekoľkými rokmi na svojej facebookovej stránke zverejnil krátke video či animáciu zloženú z portrétnej fotografie mladého muža, fotil ju niekoľkými ohniskami od 20 do 200 mm. S dovolením autora toto video publikujeme i tu. Názorne ukazuje, ako sa mení perspektíva zobrazenia tváre podľa ohniska teda uhla záberu.

Predpokladám, že čitateľom Nikonblogu je jasné, že autor pri fotení tejto ukážky nestál na mieste, ale podľa použitého ohniska sa posúval bližšie či ďalej od svojho modela. Tak, aby sa naplnilo nielen prvé kľúčové slovo uhol záberu, ale tiež sa k nemu pripojilo i to druhé – vzdialenosť objektu.

Kľúčové slovo č. 2. A osemdesiatpäťka navrch

uhlom záberu úzko súvisí aj druhé kľúčové slovo – vzdialenosť objektu. Je jasné, že pokiaľ použijete užší uhol záberu, musíte portrétovaného fotiť z väčšej vzdialenosti. Ak na full frame použijete obľúbenú osemdesiatpäťku, pri záberu typu „hlava + ramená“ budete stáť asi 120 až 150 cm od portrétovaného. Čím väčší záber budete fotiť, tým budete logicky musieť viac cúvať od svojho modela. S týmto sa potýkajú mnohí fotografi pri portrétovaní vo svojom improvizovanom domácom ateliéry. Je to nepríjemné, ale zároveň treba dodať, že použitie širokáča v takomto prípade nie je správna cesta.


Pre fotenie sediacej postavy je výborné ohnisko okolo 50 mm. S jeho obrazovým uhlom sa vojdete i do malého ateliéru. V tomto prípade je použitý luxusný Nikkor Z 58 mm f/0,95 S Noct

Vzdialenosť objektu má ale ešte jeden nezanedbateľný význam. Pri fotení portrétu pracujete s ľuďmi. Niekedy so známymi či blízkymi, ale mnohokrát tiež s cudzími ľuďmi, s ktorými sa stretávate po prvýkrát v živote. So všetkými ale musíte komunikovať… a v tomto prípade je dobré, udržiavať takpovediac sociálny dištanc. Vzťahmi medzi ľuďmi na základe vzájomnej vzdialenosti sa zaoberá antropologický obor zvaný proxemika, ktorá definuje štyri základné proxemické zóny:

  • intímna zóna – vzdialenosť komunikujúcich je do 60 cm
  • osobná zóna – vzdialenosť komunikujúcich je od 60 cm do 1,2 m
  • spoločenská zóna – vzdialenosť komunikujúcich je od 1,2 m do 2 m (až 3,6 m)
  • verejná zóna – vzdialenosť komunikujúcich je od 3,6 m do 7,6 m (aj viac)

Je jasné, že do intímnej zóny hocikoho nepustíte (cestovanie v MHD je asi výnimkou :-)) – a tiež ani ostatní do nej nepustia vás, pokiaľ si nie ste naozaj blízki. Podobne je na tom i vzdialenejšia osobná zóna, zvlášť v dnešnej neutešenej kovidovej dobe. Takže ak budete ako najkratšiu hranicu pre portrétovanie brať tretiu, spoločenskú zónu, začínajúcu na 1,2 metroch vzdialenosti, neurobíte chybu.

No a práve tento dištanc poskytuje vyššie zmienený objektív s ohniskom 85 mm. Preto – a pre perspektívne „neskreslenie“ – je práve osemdesiatpäťka (alebo jej ekvivalenty pre snímače iných veľkostí ako je full frame) všeobecne vnímaná ako portrétny objektív. Samozrejme pokiaľ vlastníte skvelé sklá s ohniskami 105 mm alebo i 135 mm, ich použitím nič nepokazíte. Trochu by som obával iba využitia naozaj dlhých skiel, napríklad 200 mm, pretože vtedy už fotograf stojí aj päť metrov od portrétovaného a pri tom ako dáva pokyny musí na neho minimálne zvýšiť hlas. A to pri komunikácii nemusí byť vhodné 🙂


Čo napríklad taký Nikkor Z 85 mm f/1,8 S?

Porušujte pravidlá

Tento článok môžete brať ako odporučenie pre fotografovanie seriózneho portrétu. Ako odporučenie, ktorým takpovediac nič nepokazíte. V mnohých prípadoch vám vlastne ani nič iné nezostane – ťažko budete fotiť manažérov významnej spoločnosti do výročnej správy dvadsiatkovým objektívom z dvadsať centimetrovej vzdialenosti 🙂 Ale nájdu sa také príležitosti, keď si môžete vyskúšať rôzne uhly záberu a ich celkové vyznenie v portrétnej fotografii. Urobte to. Nebojte sa experimentovať. Keď budete vedieť, ako sa jednotlivé ohniská správajú, dokážete ich využiť vo svoj prospech aj keby mali prvé pokusy skončiť v koši.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-02-24 09:49:45
Ktovie, ako by pri portréte obstál OM systém? Malý snímač málo muziky.
 
z80
2022-02-24 10:19:00
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Ktovie, ako by pri portréte obstál OM systém? Malý snímač málo muziky.
www.ephoto.sk/sutaze/fotosutaz-fotoreporter-foto-slovakia-2019---vyhodnotenie/
Víťazná fotka fotená na Micro 43 objektívom 45 mm f/1,8 (ekvivalent 90 mm).
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2022-02-24 10:51:46
V odkaze na uvedenený článok, hneď pod hlavným nadpisom sa uvádza, že "Redakcia ePhoto vybrala 3 najlepšie fotografie." Keď sa človek na to pozrie vidí, že fotografia, čo vyhrala druhe miesto nie je žiadna sláva. Záver na súťaž nech si už urobí každý zvlášť.
 
michal13
2022-02-24 11:13:06
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Ktovie, ako by pri portréte obstál OM systém? Malý snímač málo muziky.
Tak ako hoci ktorý iný systém akurát s bokehom adekvátnym veľkosti snímača. Teraz sa veľkosť snímača bude riešiť v každej jednej téme? Máte možnosť si pozrieť portréty minimálne Karola Srnca priamo tu na Ephoto.
 
Otecadams
2022-02-24 11:45:43
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Ktovie, ako by pri portréte obstál OM systém? Malý snímač málo muziky.
Podľa mňa normálne:
https://www.mu-43.com/threads/featured-my-portrait-work-with-m43-can-it-hang-with-the-big-boys-by-spatulaboy.58189/
https://www.flickr.com/photos/vftsai/page2
Mňa by skôr zaujímalo, prečo niektorí fotografi s FF nedokážu odfotiť portrét ani na takej úrovni, ako iní s M43..?
 
JohnNewton
 
Porubo
2022-02-24 14:15:17
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Ktovie, ako by pri portréte obstál OM systém? Malý snímač málo muziky.
Tuto nevidim nejaky problem, ak sa foti v studiu (nizke ISO, zablesky) a treba aj priclonit nech je nejaka pouzitelna hlbka ostrosti.
Skor pri foteni kde je fajn mat nejaku rezervu. Mozno ak bych robil nejaku reportaz a musel sa presuvat medzi vseliakym osvetlenim a nemal kde rozlozit softboxy, stativy atd. ale tam citatelom nizka kvalita az tak nemusi vadit. Casto v novinach su dost biedne technicky fotky, alebo z fotobank tzv. ilustracne, casto uplne mimo temy. Alebo ak bych fotil sport (aj halovy) ci zvierata, vtaky mozno extra rezerva v expozicii by bola fajn (odstup sumu od signalu). Ale na to nie som expert len tak sa laicky zamyslam kde extra 2 clonove cisla by bodli abych mohol pri tom istom sume mat 4x kratsiu expoziciu a pod.
 
gytheio
2022-02-24 14:29:37
príspevok od: Porubo
Tuto nevidim nejaky problem, ak sa foti v studiu (nizke ISO, zablesky) a treba aj priclonit nech je nejaka pouzitelna hlbka ostrosti.
Skor pri foteni kde je fajn mat nejaku rezervu. Mozno ak bych robil nejaku reportaz a musel sa presuvat medzi vseliakym osvetlenim a nemal kde rozlozit softboxy, stativy atd. ale tam citatelom nizka kvalita az tak nemusi vadit. Casto v novinach su dost biedne technicky fotky, alebo z fotobank tzv. ilustracne, casto uplne mimo temy. Alebo ak bych fotil sport (aj halovy) ci zvierata, vtaky mozno extra rezerva v expozicii by bola fajn (odstup sumu od signalu). Ale na to nie som expert len tak sa laicky zamyslam kde extra 2 clonove cisla by bodli abych mohol pri tom istom sume mat 4x kratsiu expoziciu a pod.
Portret sa da fotit uplne hocicim, vzdy ide o to ake ma fotograf edomosti a fantaziu. Fotit profesionalne by bol asi problem s OM. Nemam na mysli krajinky alebo jelene, mam na myslivsetko ostatne🙂
 
gytheio
2022-02-24 14:51:46
To druhe foto sem dali ako srandu, zas to neberte ako naozaj🙂
 
blahoslav J B Art
2022-02-24 22:20:17
pisat by ste pisali, ale fotky nema kto pridat ...
fotene s objektivom Olympus 45mm/1.8
 
vlados
2022-03-04 21:04:15
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Ktovie, ako by pri portréte obstál OM systém? Malý snímač málo muziky.
Problemom OM podla mna nie je velkosť snimača, ale cena. Aj s OM dokáže Karol čarovať, ale má na to aj zodpovedajúce objektivy, drahé objektivy, ale prečo kupovať drahý M4/3 s drahými objektivmi, keď porovnatelné apsc bude lacnejsie......
 
Miro Sabo
2022-03-05 18:32:07
príspevok od: vlados
Problemom OM podla mna nie je velkosť snimača, ale cena. Aj s OM dokáže Karol čarovať, ale má na to aj zodpovedajúce objektivy, drahé objektivy, ale prečo kupovať drahý M4/3 s drahými objektivmi, keď porovnatelné apsc bude lacnejsie......
Závisí s čím porovnávaš. Kto má hlboko do vrecka tak si nemusí kupovať rovno Zuiko 1.2 PRO objektívy. Dajú sa kúpiť podstatne lacnejšie objektívy 1.8 a na portréty je super napríklad 75/1.8.
A nemusí si nakoniec kupovať ani najnovšiu vlajkovú loď OM1. Výborný OMD-EM1 Mark II. dnes kúpiš už za 870€.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované