Hore

Ako na doostrenie fotografií alebo vyzrejte na nedokonalé zaostrenie fotky

Správne zaostrenie fotky je zásadné. Rozmazané fotografie totiž môžete spravidla rovno vyhodiť.

Lenže nie vždy sa podarí zaostriť ideálne. Ostrosť navyše môžu znížiť aj parametre objektívu. Ak ale nie je snímka úplne rozmazaná, pomôže vám doostrenie fotografií v počítači.

Ostrosť fotky je daná mnohými faktormi. Znížiť ju môžu napríklad:

●     optické parametre objektívu,
●     zahmlenie alebo nečistoty na šošovkách objektívu,
●     pohybové rozmazanie,
●     alebo zlým zaostrením.

A určite by sa našli ešte ďalšie príčiny.

V prípade, že fotografia nie je neostrosťou úplne zničená a k jej záchrane stačí drobné doostrenie, vyladíte ju v Zoner Photo Studiu.

Dbajte na správne zaostrenie fotky už pri fotení

Je dôležité povedať, že doostrenie fotografií v počítači síce funguje, ale nezachráni akúkoľvek neostrú fotku. Preto sa v prvom rade naučte čo najlepšie zaostriť na svojom fotoaparáte. 

Vo veľkom množstve foťákov môžete nastaviť kontrolu snímok s prepnutím do náhľadu 1:1 pomocou jedného tlačidla. Je to rýchle a skontrolujete si tak už pri fotení, či je ostrosť v poriadku alebo nie.

Doostrenie fotografií v počítači

Doostrenie fotiek pri vyvolávaní z RAWu by mala byť samozrejmosť. Hodí sa totiž vlastne vždy. Iná situácia je, ak fotíte do JPGu. Tieto snímky doostruje fotoaparát automaticky.

Pre doostrenie otvorte fotku v module Vyvolať Zoner Photo Studia X. V pravom paneli nájdete záložku Ostrosť, kde je nastavená predvolená Sila doostrenia 60 a Polomer doostrenia 1.2. Sú to zhruba také hodnoty, aké používajú fotoaparáty práve pri fotení do JPGu.

Až vám teda bude niekto rozprávať: "ono mi to do JPG fotí ostrejšie než do RAWu, preto RAW radšej nepoužívam," pamätajte, že je to vlastne fáma. Po vyvolaní snímky v Zoner Photo Studiu a exportu do JPGu dostanete minimálne rovnaký alebo lepší výsledok.


Pôvodná fotka.

Pri doostrovaní si fotku vždy priblížte. Aj keď z diaľky vyzerá ostrá, pri zobrazení 1:1 väčšinou zistíte, že môže byť o niečo ostrejšia.

Rovnako ako v prípade tejto vzorovej fotky. Je fotená na clonu 1.7 a rovina ostrosti nie je presne v očiach. Pretože ale oči bývajú najdôležitejšou časťou fotky, treba ich doostriť.


Priblížte si fotku na 100% veľkosť, nech dobre vidíte, čo doostrujete.

Vo Vyvolať máte u doostrovaní na výber z 2 metód:

●     maskovanie neostrosti
●     chytré doostrenie

Obe fungujú podobne, ale Chytré doostrenie má navyše parameter Detekcia hrán. Vďaka tomu nehrozí, že by ste fotku preostrili. Oplatí sa preto používať túto metódu, zvlášť pri výraznejších zásahoch.

Pri menšom doostrovaní si ale pohodlne vystačíte s maskovaním neostrosti.


Rozdiel pred a po doostrení fotografie pomocou Chytrého doostrenia.


Parametre ostrosti zvolenej pri tomto doostrení fotografie.

Ako pri ďalších podobných úpravách platí, že každá fotka je iná, a preto nemožno všeobecne odporučiť konkrétne hodnoty.

V našom prípade sme o niečo zvýšili Silu doostrenia - z pôvodných 60 na 75. S týmto parametrom nemusíte byť príliš opatrní, pokojne doostrujte aj viac.

Rozhodne ale opatrne s Polomerom doostrenia. Určuje totiž, ako veľkú oblasť doostruje. Keď ho zvýšite príliš, hrozí, že urobíte viac škody ako úžitku.

Chytré doostrenie ponúka tiež parameter Detekcia hrán. Vďaka nemu zaistíte, že dostatočne zaostrených hrán sa už doostrenie nedotkne a prejaví sa len v menej ostrých častiach snímky.

Posledným posuvníkom je Prah doostrenia. Určuje, ako veľmi sa od seba farby musia odlišovať, aby k doostreniu došlo. Spravidla si vystačíte s veľmi nízkymi hodnotami. Ak je ale na obrázku výrazný šum, zvýšenie tejto hodnoty vám pomôže, aby ste ho nedoostrovali (a teda nezvýrazňovali).

Zaostrenie fotky pomocou lokálneho doostrenia

Občas je potrebné niektoré miesta na snímke ešte ďalej doostriť. V takom prípade prepnite do Editora a dané časti fotografie doostríte alebo (alebo naopak rozmažte) lokálne.

Ešte než sa pustíte do lokálneho doostrenia, skopírujte si vrstvu s obrázkom pomocou tlačidla Duplikovať vrstvu. Všetky zmeny potom môžete robiť v tejto novej vrstve a zároveň máte stále k dispozícii pôvodný obrázok.

Potom vyberte Retušovacie nástroje a zvoľte Efektový štetec (E), ktorému nastavíte efekt Doostrenie. Teraz stačí nastaviť Silu do kladných hodnôt pre doostrenie alebo do záporných pre rozmazanie. Týmto spôsobom doostríte napríklad odlesky v očiach alebo riasy. Alebo rozmažete okolie očí, čo vám pomôže oči zvýrazniť.


Lokálne doostrenie fotografie pomocou efektového štetca v Editore.

Lokálne doostrenie fotografie pomocou efektového štetca v Editore

Pre lokálne doostrenie väčších plôch sa oplatí siahnuť po Nástrojoch pre prácu s výberom. S ich pomocou označíte požadovanú oblasť a potom kliknete na tlačidlo Upraviť. Následne v záložke Vylepšiť zvolíte možnosť Doostriť. A potom už len nastavíte vhodné parametre.

A ak to s doostrením fotografie trochu preženiete, stačí znížiť krytie vrstvy podľa potreby.

A čo s rozmazanou fotkou?

Ideálne zmazať. Ak sa vám vôbec nepodarilo snímku dobre vyfotiť a je na prvý pohľad jasne rozmazaná, nezachráni ju žiadne doostrovanie.

Pokiaľ sa ale fotky z nejakého dôvodu nechcete alebo nemôžete vzdať a zároveň nemôžete snímku prefotiť, do určitej miery vám pomôžu nasledujúce "zúfalé kroky".

●  Maximálne prirodzene vyzerajúce doostrenie fotografie vo Vyvolať.
●  Zmenšenie fotky (napríklad na 2048 px pre publikovanie na Facebooku) a následné doostrenie.
●  Prevod do čiernobielej.

Umelé pridanie šumu, ktorým kvalitu síce zhoršíte, ale neostrosť zamaskujete. Tieto možnosti sú ale len krajným riešením, kedy chcete snímku za každú cenu zachrániť. Pamätajte ale, že takmer vždy je lepšie rozmazanú fotku radšej poslať rovno do koša. Zvýšenie ostrosti si šetrite na fotografie, ktoré tým iba vylepšíte.

Vyskúšajte si doostrenie aj na svojich fotkách. Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo a dolaďte ostrosť aj ďalšie drobné nedostatky svojich fotiek.

Zdroj: Milujemefotografii.cz 
Autor: Matěj Liška

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2018-06-15 21:34:45
... či rozdielne nasvietenie ľavej a pravej časti tváre nemalo vplyv na zväčšení rozdielu pred a po ?
a ako koľko % úspechu prisúdiť doostreniu, keď ste hýbali aj redukciou šumu
tým chcem povedať že snímok mal byť pre názornosť nasvietený rovnako a kroky mali byť postupné
 
Filip Minárik
2018-06-16 13:10:33
Keď je raz niečo neostré, tak s tým nikto nič nespraví... to by chcelo programy na úrovni umelej inteligencie, aby vedeli rozoznať málo kontrastné časti foto, určiť o aký objekt ide a umelo ho dotvoriť... inak ide vždy len o pridávanie kontrastu..................
 
xherics
2018-06-17 15:32:15
Ja by som radsej videl manualy a popisy na photoshop ci lightroom v SVK jazyku, ako tieto "zaplatene" reklamy na Zoner, co pouziva monzo v 1% zaciatocnikov...
 
asverusko
2018-06-17 16:51:57
Súhlasím s Xhericsom.
 
Tibor78
2018-06-17 21:29:51
príspevok od: xherics
Ja by som radsej videl manualy a popisy na photoshop ci lightroom v SVK jazyku, ako tieto "zaplatene" reklamy na Zoner, co pouziva monzo v 1% zaciatocnikov...
Odporucam na YT napozerat Piximperfect a este PHlearn
 
shagy2301
2018-06-18 06:42:05
príspevok od: xherics
Ja by som radsej videl manualy a popisy na photoshop ci lightroom v SVK jazyku, ako tieto "zaplatene" reklamy na Zoner, co pouziva monzo v 1% zaciatocnikov...
Pochybujem, že má Adobe potrebu publikovať takéto články v slovenskom jazyku. Sme pre nich príliš malý trh aby sa im to oplatilo. A zadarmo to nikto zo Slovenska robiť nebude.
Zoner na rozdiel od nich potrebuje trochu propagovať, aby mal šancu aspoň čiastočne uspieť
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované