Hore

Ako pracovať s Katalógom v programe Zoner Photo Studio 17

Už ste zistili, prečo má Zoner Photo Studio 17 Katalóg? Alebo chcete vedieť, na čo slúži a ako vám pomôže v práci s fotografiami? Čítajte ďalej a všetko sa dozviete.

Zoner Photo Studio pracuje na princípe adresárovej štruktúry. Túto štruktúru neopúšťa, pretože je to jedna z najväčších predností tohto programu. Avšak preklikanie sa k vašej zložke s fotografiami môže byť zdĺhavé a náhľady väčších súborov sa v Prieskumníkovi načítajú pomaly. Preto môžete po novom od verzie 17 využiť pre jednoduchšiu prácu s fotoarchívom Katalóg.

Čo to je katalóg?

Katalóg neustále sleduje vami vybrané zložky a ukladá si v nich potrebné informácie o fotkách. Či už potom potrebujete len zobraziť náhľady snímok v priečinku alebo medzi fotkami vyhľadávať, ZPS nemusí nahrávať celý súbor, pretože Katalóg si informácie o fotkách aj ich metadátach pamätá.

Aby ste mali svoje snímky takzvane katalogizované, je potrebné pridať do Katalógu príslušnej zložky – ideálne tie, s ktorými pracujete najčastejšie. Vďaka tomu si Katalóg načíta informácie nielen z tých obrázkov, ktoré sa v zložke už vyskytujú, ale v budúcnosti si sám automaticky bude vedieť načítať informácie aj z novo pridaných fotiek do zložky.

Katalóg a v ňom nahrané zložky nájdete v Správcovi v ľavom bočnom paneli – Navigátore


Katalogizované snímky si môžete zobraziť aj v režime Časová os, ktorý nájdete pod samotným Katalógom. Možno ho poznáte zo starších verzií Zoner Photo Studia. Časová os zobrazí snímky podľa dátumu, kedy vznikli, čo pri vyhľadávaní určitých snímok môže tiež pomôcť.

Ako nastaviť katalóg

Zložky do Katalógu pridáte veľmi jednoducho, kliknutím na ikonku so znakom + priamo v Navigátore


Potom už len stačí zvoliť, ktoré zložky chcete mať v Katalógu pridané. Tie ZPS načíta vrátane podzložiek a ďalej sa nemusíte o nič starať. V rovnakej ponuke zložky môžete aj odobrať. Zložky, z ktorých sa zrovna nahrávajú informácie do Katalógu, sú v Navigátore označené šípkou modrej farby. Akonáhle je nahrávanie dokončené, šípka opäť zbelie.


V nastavení Katalógu môžete ovplyvniť aj veľkosť náhľadov, ktoré sa zobrazujú v Správcovi v režime Prieskumník a to pomocou posuvníka Maximálna veľkosť miniatúr. Veľkosť náhľadov si potom počas práce s fotografiami môžete podľa potreby meniť v hornej lište Správcu.

Rýchle vyhľadávanie

Využívanie Katalógu pri práci s fotografiami má veľký význam aj vtedy, keď ste zvyknutí svoje fotografie triediť pomocou farebných značiek, hodnotenia alebo kľúčových slov. Rýchle vyhľadávanie zobrazí presne tie zábery, ktoré práve potrebujete. Môžete hľadať v zložke vrátane všetkých podzložiek a napríklad vybrať všetky fotografie s hodnotením vyšším ako tri hviezdičky alebo zábery s príslušnou farebnou značkou.

K vyhľadávaniu sa dostanete pomocou klávesovej skratky Ctrl + F alebo kliknutím do vyhľadávacieho poľa s lupou v pravej hornej časti Prieskumníka.

Vďaka tomu, že máte snímky už načítané v Katalógu a ZPS vďaka tomu nemusí pri hľadaní znovu načítať všetky informácie, je vyhľadávanie naozaj rýchle. Pomocou Katalógu môžete tiež zdieľať svoje fotografie naprieč prístrojmi v domácej sieti.

www.zoner.sk

Vyskúšajte si Zoner Photo Studio 17 na 30 dní zadarmo a zistite, ako vám Katalóg zjednoduší prácu s fotkami.


Prácu s Katalógom vám v našom videu stručne predstaví aj kolega Jan:


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
paoravec
2015-02-16 21:34:37
vsetko je to o.k. ale co sa stane ked mi ten HD skolabuje , zo vsetkym co som pracne za roky vytvoril?
 
paldixy
2015-02-18 11:49:37
príspevok od: paoravec
vsetko je to o.k. ale co sa stane ked mi ten HD skolabuje , zo vsetkym co som pracne za roky vytvoril?
Zálohovať na externý disk sa dá . Preveriť najskôr dobrým antivírusovým programom
 
paoravec
2015-02-20 22:31:49
Po ZPS15 sa uz nenachadza preca z archivom formou nahladov. To je vidiet orientacne co je vo "file" a nemusim to cele utvarat a zatvarat. Mam mnohorocny archiv a vzdy si premontujem aj CD mechaniku aby som mal zarucene citanie. Toto by sa asi malo vratit k archivovaniu ako bolo v ZPS15 a nizsie.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia