Hore

Ako upravovať fotky? Vďaka presetom to zvládnete na pár kliknutí

Expozícia, kontrast, čierny bod, šum, ostrosť, vinetácia ... Nástrojov pre úpravu fotiek je v každom programe veľa. Lenže sú chvíle, kedy nemáte čas a chuť so všetkými jednotlivo pracovať. 

Našťastie sú aj jednoduchšie spôsoby, ako upravovať fotky. Stačí siahnuť po efektových nastaveniach - preset. A úprava fotiek bude otázkou pár sekúnd.

Presety sú prednastavené úpravy jednotlivých parametrov snímky, ktoré vám umožnia rýchle a jednoduché úpravy fotiek. Nájdete v Zoner Photo Studiu v module Vyvolať pod ikonou posuvníkov vedľa automatických úprav. Sú rozdelené do niekoľkých kategórií:

  1. Automatické vylepšenie,
  2. Farebné,
  3. Čiernobiele,
  4. Samostatné komponenty,
  5. Akcia nástrojov,
  6. Staršie presety
  7. a Užívateľské.


Presety nájdete vo Vyvolať.

Rýchla úprava fotiek? Skúste Automatické vylepšenie

Prvou kategóriou presetov je Automatické vylepšenie. Pracuje iba s expozičnými nástrojmi a ich výber a intenzitu prispôsobuje vždy vybratému záberu.

Pri práci s nimi sa oplatí najskôr vyskúšať Plnú automatiku. Ak nie ste s výsledkom úplne spokojní, skúste konkrétny režim prispôsobený štýlu danej fotografie. V tomto prípade bude najlepšia krajina, ktorá vyťahuje tiene, tlmí svetla a zvýrazňuje detaily pomocou Zreteľnosti.


Nastavenie pre krajiny, ktoré zosvetľuje tiene a zvýrazňuje detaily.

Aj takto upravenej fotografii sa ale hodia ešte ďalšie úpravy.

Jednoduché doladenie farebnosti

Po tejto rýchlej úprave expozície pokračujete s farbami. Pomôžu vám s tým Farebné a Čiernobiele presety. Upravujú nastavenia v záložke Farby a tiež jednotlivé krivky.

Opäť je najlepšie vyskúšať jednotlivé presety a vybrať taký, ktorý fotografii aj vám najviac vyhovuje. Konkrétne parametre si potom ešte dolaďte podľa potrieb.


Môj obľúbený preset Cold Orange kombinuje modré tiene a oranžové svetla.

Rovnaký postup uplatníte aj v kategórii Čiernobiele. Ak teda chcete čiernobielú fotku, oplatí sa opäť vyskúšať jednotlivé možnosti a najvhodnejšiu z nich si prispôsobiť po svojom.

Na konkrétne úpravy využite Samostatné komponenty

Tieto presety využívajú vždy len nástroje uvedené v názve. Nájdete medzi nimi rôzne možnosti doostrenie, redukcia šumu a ďalších úprav. Sú pripravené tak, aby vám urýchlili prácu alebo ukázali, aké sú u danej úpravy univerzálne používané hodnoty.

Na rozdiel od predchádzajúcich kategórií ich môžete rôzne kombinovať s ostatnými presetmi. Výslednú kombináciu si potom môžete uložiť do Užívateľských presetov a kedykoľvek sa k nej vrátiť.


Pri tejto fotke mi chýba vinetácia, ktorá dodá priestor a zvýrazní svetlý stred so slnkom. Preto som ju pomocou presetov pridal.

Zjednodušte si lokálne úpravy

Akcia nástrojov vám uľahčí použitie lokálnych úprav - teda štětcového a prechodového filtra. Oceníte to najmä u portrétov či krajín, hodí sa ale tiež u ďalších typov fotiek.

Napríklad tejto fotografii pomôže pridanie prechodového filtra, ktorý stmaví nebo.


Prechodový filter pomôže zvýrazniť nebo.

Staršie presety

Podobné predpripravené nastavenia boli tiež v starších verziách Zoner Photo Studia. Ich efekt bol ale trochu iný. Ak ste na ne zvyknutí, nájdete ich teraz v priečinku Staršie presety. Kedykoľvek tak svojim snímkam dodáte svoje obľúbené efekty.

Uľahčite si úpravy pomocou vlastných presetov

Posledná a zároveň veľmi dôležitá kategória je Užívateľské. Do tejto sekcie si totiž pridáte vlastné presety. A kedykoľvek sa k nim vrátite, bez toho aby ste museli znovu nastavovať jednotlivé hodnoty.

Stačí len:

  1. Určiť parametre nástrojov, s ktorými chcete pracovať (kľudne s využitím presetov, ktoré si upravíte podľa svojho).
  2. Kliknúť na Uložiť nastavenia (Ctrl + S).
  3. A preset pomenovať.


Uloženie vlastného presetu.

Nabudúce vám tak stačí len otvoriť presety a vybrať uložené nastavenie. Potom už len doladíte, čo sa nehodí a pokračujete ďalšou fotkou.

Presety sú jednoduchým spôsobom, ako si ušetriť čas pri úprave fotiek. Zvlášť, keď často používate podobné postupy.

Aj náročnejšie úpravy tak zvládnete na pár kliknutí. Stačí len stiahnuť Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo, nainštalovať a pustiť sa práce. A uvidíte, ako môže byť úprava fotiek rýchla a jednoduchá.

Nové Presety nájdete v aktuálnej verzii Zoner Photo Studia X dostupné od 27. 3. 2018

Zdroj: Milujemefotografii.cz 

Autor: Matej Liška 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
philippo
2018-04-12 08:49:51
Tieto ,,automatické vylepšenia” a presety len zabíjajú kreativitu. Jasné, že aj preset treba na konkrétnu fotku dopasovať ale v poslednej dobe často vídam ,,tvorbu” ľudí - čo fotka to rovnaký vizuál...
 
marianr
2018-04-12 12:45:22
Presety, to je fastfood. Ale reklama musí byť každý deň.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované