Hore

Dodajte šmrnc zimným fotkám

Ukážeme vám, ako upraviť snímky zasneženej krajiny.

Keď napadne sneh, musíte sa mať na pozore nielen na ceste, ale aj pri fotení. Vzhľad krajiny sa zrazu úplne zmení. A preto je trochu iný aj spôsob fotenia a úprav. Jednu takú úpravu si vyskúšame a pozrieme sa, ako vyťažiť zo zimnej krajiny maximum.

Fotky zasneženej krajiny bývajú často šedé a nudné, bez kontrastu a farieb. Rovnako ako táto fotka. Pokúsime sa z nej v Zoner Photo Studiu X vytiahnuť trochu viac.


TIP: Pri fotení myslite na to, že fotoaparát meria expozíciu tak, aby na fotke vznikla neutrálna šedá. Takže keď necháte expozíciu na automatike, takmer všetky fotky so snehom budete mať podexponované. Odporúčame fotiť s korekciou expozície +1 EV.

Upravte expozíciu aj vyváženú bielu

Otvorte fotku v module Vyvolať a najprv upravte parametre pod záložkou Expozícia. Nájdete ju v pravom paneli s nástrojmi. Určite pridajte Kontrast, Zreteľnosť a bude sa hodiť aj Odstránenie oparu. Snímka potom bude kontrastnejšia a živšia.


Upravte Expozičné nástroje.

Úpravami expozície ste získali kontrastnú fotku, na ktorej lepšie uvidíte efekt Vyrovnanie bielej. Túto funkciu nájdete v pravom paneli nad záložkou Expozícia.

Ako prvý krok skúste použiť kvapkadlo a kliknúť do neutrálneho miesta. Väčšinou to ale rovnako ešte doladíte ručne.


Nastavte Vyrovnanie bielej a Odtieň tak, aby biela farba bola čo najbelšia.

Pridajte snímke farby

Fotka v zime je často skoro čiernobiela, pretože v zasneženej krajine nie je veľa miest, kde by farby nejako vynikli. Pokiaľ ale pridáte Živosť, vytiahnete aspoň to málo, čo v krajine z farieb ostalo.

Rozhodne tiež vyskúšajte, ako na fotke funguje Polarizácia. Malo by to fotku zvýrazniť, ale zase trochu inak, než Zreteľnosť alebo Kontrast.


Pridajte Živosť a Polarizáciu.

A nakoniec selektívne úpravy

Pri tejto fotke bude rozhodne zaujímavé ešte zvýrazniť mraky v hornej časti fotky. Použite Prechodový filter (G), v ktorom opäť nastavte vyššiu Zreteľnosť a Kontrast a znížte Svetla a Expozíciu.


Pridajte prechodový filter na stmavenie oblohy a zvýraznenie kresby v mrakoch.


Upravená fotografia.

Dodajte zasneženej krajine šmrnc

Aj keď väčšina zimných snímok je na prvý pohľad šedá a nudná, stačí pár úprav a získate veľmi zaujímavé snímky.

A hoci sú niekedy Vianoce na blate, nejaký sneh nakoniec vždy napadne. Buďte pripravení a stiahnite si Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo.

Zdroj: Milujemefotografii.cz

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované