Hore

Lepšie produktové fotky? Naučte sa produkty orezať a vložiť na iné pozadie

Pri fotografovaní produktov sa občas stáva, že ich nemôžete fotiť na pozadí, ktoré u nich bude nakoniec použité. Buď by takýto snímok bol komplikovaný alebo pozadie vopred ani presne nepoznáte.

Riešením je produkty orezať, pozadie zmazať a pridať namiesto neho nové. V pár krokoch tak získate produktové fotky podľa svojich predstáv.

Základom neskorších úprav je správne nafotenie. Myslite na to, aj keď fotíte predmet, ktorý plánujete orezávať a jeho aktuálne okolie vás nezaujíma. Aj v takýchto prípadoch sa oplatí dodržať niekoľko pravidiel.

3 tipy, ako fotiť produkty

Plocha, na ktorej budete objekt fotiť, by mala byť farebne neutrálna. Ideálny je šedý alebo biely podklad. Ak fotíte na niečom farebnom, napríklad na bukovom stole, farebný tón sa na predmet dostane. Spodná časť tak získa žltkastý nádych.

Ďalšie riziko je spojené s fotením malých produktov. Pri ich fotografovaní hrozí malá hĺbka ostrosti. Keď takýto produkt nutne nepotrebujete v maximálnom rozlíšení, je lepšie ho fotiť z väčšej diaľky. Ušetríte si tak veľa starostí s rozmazanými okrajmi.

Odporúčam sa pre začiatok vyhnúť lesklým a priehľadným predmetom, pretože u nich vidíte okolie aj v predmete samotnom. Aby ste dosiahli realistický výsledok, potrebujete výrazne zložitejšie spracovanie.

Štartovací bod

Pre názorný príklad som si vybral obrázok fotoaparátu na bielom podklade. Išiel by odfotiť sofistikovanejšie, ale toto je typický výsledok, ktorý ľahko dosiahnete aj v domácom improvizovanom stolnom fotoštúdiu.


Krok 0: Zdrojová fotka

Táto produktová fotka vyzerá na prvý pohľad ideálne. Ako sa však čoskoro ukáže, aj po perfektnom orezaní bude hnevať a divák ľahko spozná, že bol pôvodne obklopený bielym pozadím. Oprava tohto efektu je našťastie rýchla. A pretože je na podobných snímkach často potrebná, je vhodné si ju natrénovať.

Orezanie produktovej fotografie

Základom je nechať počítač, aby urobil čo najviac práce za vás. Preto je výhodné využiť jednofarebné pozadie a jeho výrazný rozdiel od fotografovaného predmetu.

Začnite tým, že v Editore Zoner Photo Studia vyberiete nástroj Kúzelná palička (W). Nájdete ho v paneli Nástroje pre prácu s výberom. Potom u neho nastavíte Rozmazanie na 0, zaškrtnete Spojitý a kliknete do prázdnej biele plochy.


Kúzelná palička v paneli Nástroje pre prácu s výberom.

Podľa toho, akú vysokú zadáte Toleranciu, program vyberie viac alebo menej bielej farby. Biela totiž nie je zďaleka jednoliata, ale prechádza z jednej svetlosti do inej.


Po prvom výbere Kúzelnou paličkou.

V prípade, že ste s pozadím vybrali aj časť objektu, použite Krok späť (Ctrl + Z), znížte Toleranciu a skúste výber znova. Niekedy stačí len kliknúť na iné miesto ako naposledy.

Do existujúceho výberu môžete Kúzlenou paličkou (alebo inými výberovými nástrojmi) pridávať aj ostatné časti obrázka. Stačí pri jej ďalšom použití držať kláves Shift. Pri kurzore sa potom zobrazí zelené plus. Znamená to, že Zoner Photo Studio pripočíta nový výber k doterajšiemu.

Pokiaľ naopak pridržíte kláves Ctrl, objaví sa červené mínus a nový výber sa od súčasného odpočíta.

Postupne tak do výberu pridajte čo najviac bielej farby bez toho, aby ste vybrali čo i len časť produktu.


Po niekoľkých výberoch kúzelnou paličkou.

Síce by išlo ďalej pokračovať, ale len veľmi opatrne. Niektoré časti "bieleho" podkladu sú tak tmavé, že sa blížia k telu fotoaparátu. Kúzelná palička ich tak nemusí správne rozlíšiť.

Týka sa to najmä temného tieňa uprostred. Preto je lepšie tieto problémové oblasti doriešiť ručným výberom neskôr. Medzitým na vás ešte čaká spracovanie automatického výberu. Preto si chýb v týchto oblastiach teraz nevšímajte a sústreďte sa na ostatné hrany predmetu.

Konverzia automatického výberu do masky

Z výberu vytvorte masku kliknutím pravým tlačidlom na aktuálnu (zatiaľ jedinú) vrstvu a zvoľte Maska a Skryť výber.


Skryť výber v menu Maska.

Výber teraz môžete zrušiť klávesom Esc. Prvýkrát získate hrubý náhľad predmetu s priehľadným pozadím.


Krok 1: Po automatickom výbere Kúzelnou paličkou.

Príprava nového pozadia produktovej fotky

Teraz si pripravte nové pozadie. Vďaka tomu môžete ladiť vzhľad produktu priamo nad zvoleným obrázkom alebo novou podkladovou farbou. Dôvod je ten, že každé pozadie sa chová trošku inak. Pri orezávaní tak môžete vychytať všetky vizuálne chyby. A naopak nemusíte robiť dokonalý univerzálny orez, ak stačí oveľa jednoduchší.

Keď napríklad ako nové pozadie použijete svetlý obrázok, bude zmena oproti pôvodnému bielemu pozadiu len malá. Práca tak bude veľmi rýchlo hotová.

V tomto prípade je cieľom farebný prechod. Vytvorte preto novú vrstvu (tlačidlo Pridať vrstvu v paneli Vrstvy a potom Vložiť prázdnu vrstvu) a v paneli Vrstvy ju pretiahnite pod tú s predmetom.


Vložiť prázdnu vrstvu.


Presun novej vrstvy naspodok.

Teraz vyberte zo skupiny Kresliace nástroje možnosť Prechod (Shift + B). Ako Typ zvoľte Kruhový a akýmkoľvek prechodom vyfarbite pozadie. Stačí kliknúť do stredu obrázka a natiahnuť prechod do rohu. Ja som zvolil modro-čierny gradient:


Prechod v menu Kresliace nástroje.


Krok 2: Pridanie nového pozadia.

Doladenie hrán automatického výberu

Je krásne vidieť, že pri drastickej zmene pozadia, z veľmi svetlého na veľmi tmavé, vystúpia svetlé hrany produktu. Tie nie sú úplne biele (inak by ich vybrala Kúzelná palička), ale stredne šedé a tvoria prechod medzi čiernym fotoaparátom a pôvodným bielym pozadím. Zbavíte sa ich veľmi rýchlo.

Najprv stlačte Ctrl a kliknite na masku vrstvy. Opäť pred sebou uvidíte výber vytvorený z masky tejto vrstvy. Potom v menu Výber zvolíte Upraviť výber a v nasledujúcom okne posuniete Zmenšiť / zväčšiť do záporných hodnôt. Toto číslo znamená, o koľko pixelov sa má posunúť hranica výberu. Bežná hodnota v podobných prípadoch býva -2 až -3.


Upraviť výber v Hlavnom menu.


Okno pre úpravu výberu.

Po potvrdení bude zmena malinká, pravdepodobne ju ani neuvidíte. Stačí však opäť z výberu vytvoriť masku vrstvy (kliknite pravým tlačidlom na názov vrstvy> Maska> Odkryť výber) a zrušiť výber (Esc). Uvidíte, že tenké biele okraje zmizli.


Odkryť výber.


Krok 3: Vyrušenie časti bielych okrajov.

Manuálny orez zložitých miest

Nasleduje úprava oblastí s tieňmi na podložke. Máte niekoľko možností, ako postupovať ďalej.

Môžete napríklad pomocou niektorého z výberových nástrojov (napríklad Magnetického lasa) vybrať nechcenú časť, prepnúť do masky a vybranú plochu vyplniť čiernou farbou.

Osobne dávam (nielen) pri produktovej fotke prednosť jemnej práci s tabletom. K tomu je potrebné prepnúť na kreslenie do masky tým, že kliknete na malý obrázok masky v paneli Vrstvy.


Uistite sa, že máte vybranú masku vrstvy.

Potom zo sekcie Kresliace nástroje vyberte nástroj Štetec. Teraz vyberte čiernu farbu a pomocou nej zamaľujte miesta, ktoré automatický výber nezvládol.

Mali by ste skončiť zhruba v tomto stave:


Krok 4: Manuálne spriehľadnenie problémových miest.

Doladenie svetlosti krajov produktu

Zostáva posledná akcia. Na pôvodnej fotke sa na predmete odráža biele okolie, čo na tmavom pozadí pôsobí rušivo. Preto príslušné hrany stmavíme.

Postup je veľmi podobný predchádzajúcemu kroku, len tentoraz prepneme späť z kreslenia masky na kreslenie obrazových dát (v paneli Vrstvy kliknite na obrázok danej vrstvy). Ako nástroj poslúži Stmaviť zo skupiny Retušovacích nástrojov, ktorý nastavíme na veľký priemer. Potom stačí kresliť vedľa hrany samotnej, len s malým dotykom štetca, a postupnými ťahmi oblasť stmaviť.


Štetec s parametrami pre kreslenie masky.

Následne už bude fotografia veľmi presvedčivá:


Krok 5: Stmavenie okrajov.

Ak by ste chceli pokračovať ďalej, je tu ešte celá pravá strana fotoaparátu, ktorá je neprirodzene svetlá. Nie je to vyložene chyba, ale ak by bolo potrebné, odstránite ju identickým postupom stmavovania. Len vo väčšom rozsahu:


Krok 6: Po stmavení príliš svetlej strany je prenesenie produktu na nové pozadie kompletné.

Úprava produktovej fotky: niekedy ľahšia, inokedy zložitejšia

Vybraný príklad patrí k priemeru. Nebol nijako zvlášť komplikovaný, ale ani primitívny, takže je na ňom vidieť použitie rôznych základných technik.

V praxi sa pri produktovej fotografii stretnete s veľkou škálou zložitostí orezu. Skúsenosti vám budú pomáhať, a rovnako tak aj rozmýšľanie pred fotením samotným. Ak dokážete produkt odfotiť tak, že sa bude scéna blížiť k jeho použitiu na novom pozadí, máte napoly vyhraté a odpadne vám veľa práce.

Naučte sa správne orezávať produkty a vkladať ich do nového pozadia. Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo, nahrajte do neho svoje snímky a vyskúšajte si úpravu produktových fotiek v praxi.

Zdroj: Milujemefotografii.cz 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované