Hore

Správa farieb v Zoner Photostudio 11

Zoner Photostudio 11  je jedným z najobľúbenejších a najrozšírenejších programov pre archiváciu, spracovanie a publikovanie fotografii. Viete v ňom však pracovať s farebnými profilmi?

 

Prečo pracovať s farebnými profilmi?

 

Všetko začína už pri fotení, kedy si vyberáte, do akého farebného priestoru budete snímať. Na výber máte sRGB a Adobe RGB.

Porovnanie farebných priestorov. Všimnite si, o koľko viac odtieňov červeno-oranžovej a modro-zelenej farby je schopný Adobe RGB, oproti sRGB, zachytiť.

 

S profilom sRGB je menej problémov a je vlastne štandardom nielen pre publikovanie na internete, ale celkovo pre prezentovanie na monitore. Ak tlačíte cez minilaby, tak aj tam sa pracuje v tomto priestore (aj keď korigovane cez ICC profil konkretného stroja).

 

Adobe RGB je väčší priestor a používa sa pri profesionálnom spracovaní fotografie, v pokročilých editoroch, pri použití grafického monitora a tlačiarne s veľkým gamutom farieb.

 

Problémom pri fotografiách v Adobe RGB je, že nie sú korektne zobrazované v programoch bez správy farieb, napr. v internetových prehliadačoch. V našom fóre sa tento problém objavil už niekoľkokrát. Uživatelia sa sťažovali, že fotografie, ktoré upravili v určitom programe, sa zobrazia v prehliadači menej saturované. Na vine je to, že sú zosnímané v Adobe RGB a prehliadač podporuje len sRGB. Nie je to ich chyba, pred publikovaním na webe treba jednoducho previesť fotografiu do priestoru sRGB. Kto chce pracovať s väčším pracovným priestorom, musí fotografiu upravovať pre konkrétne použitie.

 

Pre skutočné využitie priestoru AdobeRGB je potrebné vlastniť kvalitný monitor so širokým gamutom.

 

Väčšina amatérskych fotografov pracuje dnes na notebookoch a stolných počítačoch s bežným TN monitorom. Tie dokážu zobraziť 50 -60% Adobe RGB.

 

Eizo S2232W má gamut 95% Adobe RGB, len vďaka tomu máte možnosť skutočne vidieť väčšinu farieb, ktoré fotografia obsahuje.

 

Prv než sa pustíte do práce v Zoneri musíte si nastaviť profil monitora v grafickej karte.

 

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Daniel.U
2009-08-28 16:32:15
preco vlastne musi byt profil monitora zadany aj vo vlastnostiach obrazovky aj v nastaveny spravy farieb tohoto programu alebo photoshopu? Ved sa tam zadava to iste, nebude akceptovat Zoner ten profil zadany v globalnej konfiguracii?
 
keko
2009-08-29 09:37:28
Vzdy ma udivuje, ze dochádza k tak velkej dezinterpretacii toho, comu hovorime sprava farieb. Najma tej skutocnosti, ze existuje viacero farebnych priestorov. Casto sa pausalne vyzdvihuje jeden na ukor druheho. Napr. AdobeRGB a sRGB. Jeden totiz nie je lepsi ako druhy, jednoducho je len vhodnejsi na ten, ci onen typ prace. Ak ale ma byt fotografia vytlacena /a to je jedno akym sposobom/, farebny priestor sRGB je podstatne blizsi k akemukolvek CMYK farebnemu priestoru a prevod do neho je podstatene jednoduchsi /nech uz pouzijete ktorykolvek typ renderingu/, ako z AdobeRGB, nedajpanboh z WidegamutRGB. Je to pekne vidiet z diagramu ´Porovnanie farebnych priestorov´: cierny trojuholnik sa vzacne kryje s modrym mnohouholnikom CMYK-veho farebneho priestoru. Z toho vyplyva nevyhoda Adobe RGB, kedy pri prevode do CMYKU dochadza k ovela vacsiemu kriveniu a prisposobovaniu. Tento fakt umocnuje este skutocnost, ze napr. Japan Standart CMYK je ovela vacsi priestor ako je ICC profil aj tej najlepsej tlaciarne na svete. Ani tlaciarne s najvacsim gamutom na svete nedokazu vytlacit cely CMYK priestor, o celom sRGB ani nehovoriac. Preco potom existuju aj tie ostatne priestory? Nuz je tu hned niekolko dovodov, ale ani jeden nesuvisi s amaterskou fotografiou. Napriklad siroky farebny priestor dava moc kontrolovat take farby, ktore sa daju vytlacit iba niektorymi specialnymi technologiami tlace, kedy ale farebny mag musi mat na zreteli, ako blizko sa pohybuje pri smrtelnej hranici, kedy vacsina vymyslenych farieb za hranicou uz na papuieri umrie. Siroky gamut monitora musi byt velmi precizne kontrolovany nie len kalibraciou /a to este treba mat naozaj velke skusenosti/, ale aj dennym morning-set-up-om /na co je dobra s monitorom spriahnuta sonda/. Vysoko nastavena sytost a jas monitora je zarucene nepriatelom profesionala. Dalsia skutocnost, ktora hovori v prospech velkych gamutov je okolnost, ze niektore farby sa sice vytlacit daju, ale v sRGB sa nenachadzaju. Ide vsak o farby okrajove, pre beznu fotografiu nie velmi zaujimave. Treba uvieste este, ze mnohe CMYK-ve farby nedokaze obsiahnut ani AdobeRGB, dokonca su to casto tie iste farby, ktore trcia z sRGB.
Najvacsia tragedia sofera s vekom do 30 rokov je fakt, ze kazdy si mysli, ze jazdit rychlo je rytierstvo, a fakt, ze najrychlejsie auto je najlepsie. Taky isty fotograf si mysli, ze cim vacsi gamut sa pouzije, tym lepsie. Pritom obsahom su vysokogamutove fotografie povacsine prazdne.
Ak si zobrazite vsetky farby snimku zhotovenu beznym sposobom /napr. snimku svojho okolia/, tak zistite, ako zalostne slabo vyplnia taky velky priestor, akym je ten najmensi sRGB. A ak sa tu /spravne/ v clanku konstatovalo, ze AdobeRGB pri tlaci vo vseobecnosti sposobuje viac problemov, nechapem, preco sa neprofesionaly tak huzevnato tohto priestoru drzia. Zvlast /a to si prosim vyskusajte/ ked nadherny snimok v AdobeRGB po prevode do sRGB nestrati na svojej farebnosti /a kvalite vo vseobecnosti/ ani tolko, kolko je rozdiel, ktory pozorujeme, ak sa striedavo pozerame na monitor raz pravym, raz lavym okom.
to:Daniel.U
Mnoho programov /napr. Photoshop ver.5.5 a vyssi/ prebera plnu spravu farieb a k nastaveniu vo Windows neprihliada. V obrazku ´Dialogove okno pre nastavenie...´ je nepravne nastavena hodnota ´Ponechat puvodni´, co takymto nastavenim rusi dalsie nastevnenia o farbnych priestoroch za prve, a za druhe je podla mna nespravne nasteveny profil zariadenia pre fotoaparat ako Widegamut, pretoze male aparaty vzacne v zhode produkuju obrazky s sRGB /aj ked ho nepriradia/ a na velkych aparatoch si profil vyberate v menu a ten potom aparat po vzniku JPG priradi. Ak program nebude dbat na priradeny profil a data bude interpretovat ako data s Widegamut, bude problem. Ibaze by to tak niekto chcel ako vytvarny zamer...
 
keko
2009-08-29 09:39:55
Este som zabudol, RAW nema ziaden profil a plati, ze profil sa uplatni az pri vzniku JPG /ci TIFF/, Widegamut je nevhodny....
 
Daniel.U
2009-08-29 21:20:47
príspevok od: keko
Este som zabudol, RAW nema ziaden profil a plati, ze profil sa uplatni az pri vzniku JPG /ci TIFF/, Widegamut je nevhodny....
to ponechat puvodni predsa sposobi len to, ze program sa pri otvarani suboru nebude dotazovat ci previezt profil do pracovneho, nie? Otvorim si fotku v AdobeRGB, poupravujem a pred exportom napriklad pre web alebo do tlace prevedem do sRGB. Robim nieco zle alebo zbytocne?
 
keko
2009-08-29 21:50:54
príspevok od: Daniel.U
to ponechat puvodni predsa sposobi len to, ze program sa pri otvarani suboru nebude dotazovat ci previezt profil do pracovneho, nie? Otvorim si fotku v AdobeRGB, poupravujem a pred exportom napriklad pre web alebo do tlace prevedem do sRGB. Robim nieco zle alebo zbytocne?
Vlaste ani nie, takyto postup je vlastne O.K.
Ak by som z nejakeho dovodu vyuzival fotografie aj pre ine ucely, mal by som asi vsetky v AdobeRGB a do tlace by som asi snimky previedol na sRGB. Ale moje preferencie su mat vo veciach poriadok, a tak mam vsetko v jednom profile - v tom pre tlac. Vlastne ich mam vsetky v negativoch, ale to je osobna uchylka. Neskaldujem obrazky sposobom aj RAW, aj TIFF, aj JPG. Nieco sa uz stihlo z HD stratit, preto odkladam negativy, tie mi dokonca po poslednej navsteve zlodeja zostali...
 
nariecnik
2011-10-31 17:29:59
Zdravim pokial mam v sprave farieb windows Displej : generic PnP monitor Intel Hd graphics aky profil mam pridat v profiloch pridanych tomuto zariadeniu ako to uvadzate vysšie /LG atd ../ pokial taky profil nemam nainstalovany v systeme?Jedna sa o notebook.Alebo taketo monitory su stardantne pod profilom sRGB iec61966-2.1?Popripade poradte literaturu na zvladnutie color managmentu.Ake nadstavenie pouzit v nx wiev 2 pre D7000 + vyssie uvedeny notebook
 
nariecnik
2011-10-31 17:55:02
Este dodam ze ze zo zaciatku budem fotit do Raw + jpeg ,raw budem len archivovat pre buduce pouzitie ked budem vediet pracovat s nim a zatial budem upravovat len jpeg .Jedna sa o program nx wiev2 popripade capture 2.Co by ste mi odporucili za nadstavenie v programe a aj v sprave farieb windows Dakujem
 
keko
2011-10-31 19:05:16
príspevok od: nariecnik
Este dodam ze ze zo zaciatku budem fotit do Raw + jpeg ,raw budem len archivovat pre buduce pouzitie ked budem vediet pracovat s nim a zatial budem upravovat len jpeg .Jedna sa o program nx wiev2 popripade capture 2.Co by ste mi odporucili za nadstavenie v programe a aj v sprave farieb windows Dakujem
Ciatj trosku napred ...
 
nariecnik
2011-11-01 07:52:59
príspevok od: keko
Ciatj trosku napred ...
To je ok tomu rozumiem len neviem ako mam pridat profil mojho notebooku /monitor generic pnp atd/ked ho nemam v tej podzložke v sprave farieb windows.1 zaskrtnem pouzit toto nadstavenie pre toto zariadenie 2.ked ale kliknem na pridat dany monitor generic pnp sa v zozname nenachadza ako ho tam pridat?Alebo vsetky tieto monitory su uvedene pod sRGB?Vdaka
 
keko
2011-11-01 10:23:01
Existuje mnoho typov profilov. V principe pre teba existuju dva.
Prvy je ten, ktory je na zariadeni nezavisly a sluzi iba na vseobecny popis farieb, prevadzaju sa do neho obrazky kvoli vymene a archivacii, poznas napr ten sRGB, AdobeRGB... Uzivatel ho nevytvara, nekoriguje a nepsja ho so ziadnym zariadenim. Kovertuje sa don napr v programoch Adobe(v PS je v nasteveni farieb resp color settings) , ale pokojne aj v Zonery.
Druhy je ten, ktory sa vytvara konkretne k nejakemu vstupnemu ci vystupnemu zariadeniu, napr tvoj monitor. Je na zariadeni zavisly, uzivatel, alebo niekto pred nim takyto profil vytvori a k obrazkom sa nepripaja, resp sa don nekovertuje.
Tvoj pripad je ten, ze chces pouzit profil monitora. V prvom rade: Monitor z vyroby vobec nie je nastaveny a niekde su nejake gombiky, ktorymi vies pridat jas, kontrast, gamu, sytost a jednotlive farby ... vsetko to, co vyrobca ani len netusi, co s nim uzivatel este urobi. Preto existuje opravnena pochybnost z existencie profilov, ktore si mozno stiahnut zo stranky vyrobcu ...
Nech uz je to tak-ci onak, profil sa stihne zo stranky vyrobcu monitoru (stiahne sa asi do adresara document\download\), pravym tlacitkom sa nan klikne a vyberie sa polozka install. Ak svieti polozka uninstall, profil je uz asi nainstalovany. Tento profil je potom potrebne uviest do zivota vo vlastnostiach zobrazovacieho adaptera v polozke profily.
Staci?
 
nariecnik
2011-11-19 12:26:57
príspevok od: keko
Existuje mnoho typov profilov. V principe pre teba existuju dva.
Prvy je ten, ktory je na zariadeni nezavisly a sluzi iba na vseobecny popis farieb, prevadzaju sa do neho obrazky kvoli vymene a archivacii, poznas napr ten sRGB, AdobeRGB... Uzivatel ho nevytvara, nekoriguje a nepsja ho so ziadnym zariadenim. Kovertuje sa don napr v programoch Adobe(v PS je v nasteveni farieb resp color settings) , ale pokojne aj v Zonery.
Druhy je ten, ktory sa vytvara konkretne k nejakemu vstupnemu ci vystupnemu zariadeniu, napr tvoj monitor. Je na zariadeni zavisly, uzivatel, alebo niekto pred nim takyto profil vytvori a k obrazkom sa nepripaja, resp sa don nekovertuje.
Tvoj pripad je ten, ze chces pouzit profil monitora. V prvom rade: Monitor z vyroby vobec nie je nastaveny a niekde su nejake gombiky, ktorymi vies pridat jas, kontrast, gamu, sytost a jednotlive farby ... vsetko to, co vyrobca ani len netusi, co s nim uzivatel este urobi. Preto existuje opravnena pochybnost z existencie profilov, ktore si mozno stiahnut zo stranky vyrobcu ...
Nech uz je to tak-ci onak, profil sa stihne zo stranky vyrobcu monitoru (stiahne sa asi do adresara document\download\), pravym tlacitkom sa nan klikne a vyberie sa polozka install. Ak svieti polozka uninstall, profil je uz asi nainstalovany. Tento profil je potom potrebne uviest do zivota vo vlastnostiach zobrazovacieho adaptera v polozke profily.
Staci?
vdaka vyriesene
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované