Hore

Tri spôsoby zaostrenia nielen pre neostré fotky

Veľa ľudí predpokladá, že na počítači sa funkcia pre doostrenie snímky použije vo chvíli, keď je fotografia rozmazaná kvôli zlému nafoteniu. To je samozrejme pravda. Ale sú aj iné, dôležitejšie prípady, kedy doostrenie použiť. Dokonca by ste ho mali používať prakticky u každého obrázku. Pýtate sa prečo? Prečítajte si náš článok.

Na začiatok je potrebné si opísať, ako doostrenie funguje. Nie je v tom žiadna mágia typu "Obrázku, zaostri sa!", Ale vcelku priamočiary postup, ktorý môžeme silno ovplyvniť niekoľkými parametrami. Preto je nutné pochopiť, čo sa vlastne deje.

Metód je viac, ale ja sa v tomto článku budem sústrediť na najpoužívanejšiu z nich, ktorá je známa pod trochu mätúcim termínom Maskovanie neostrosti (Unsharp masking).

POD POVRCHOM DOOSTROVANIA

Pre názornosť si vezmime jednoduchý obrázok tmavšieho štvorca na svetlejšom pozadí:

 
Počiatočný obrázok, s ktorým budeme ďalej pracovať.

Softvérové doostrenie má za cieľ na hranách zvýšiť rozdiel medzi jednotlivými farbami (v tomto prípade medzi odtieňmi sivej). To sa tu prejaví tým, že hrana tmavého štvorca bude ešte tmavšia a priľahlé svetlé pozadie sa ďalej zosvetlí.

Aby sa nemusela meniť farba celého objektu a celého pozadia, zmena sa vykoná len na hranách a smerom od nich efekt postupne ustáva a blíži sa pôvodnej farbe. Práve silu tohto nábehu môžeme meniť parametrom Polomer (Radius).

 
Doostrenie bolo vykonané vždy so silou 100 percent, ale polomery 2, 10 a 30 pixelov.

Druhý významný parameter je Sila efektu (Amount), ktorý nastavuje, ako veľmi sa od seba majú posunúť pôvodné farby na hranách.

Doostrenie bolo vykonané vždy s polomerom 10 pixelov a silami 15, 30 a 50 percent.

Posledný bežný parameter je Prah (Threshold). Ten už nie je tak kľúčový a len určuje, ako veľmi sa od seba pôvodné farby na hranách musia líšiť, aby došlo k doostreniu. Pointa je v tom, že malé zmeny vo farbách zvyčajne značia šum na fotografii a ten doostrovať nechceme. Štandardné sú teda veľmi nízke hodnoty, zvyčajne len jednotky a často aj priamo nula.

Použitý príklad je výrazný, aby na ňom príslušné efekty boli vidieť. Na skutočných fotkách nie sú takto veľké jednofarebné plochy, takže sa nábehy k novým farbám stratí. Musíme si dávať pozor len na čistú oblohu, pred ktorou je nejaký objekt. Tam bude výsledok skutočne vyzerať ako na príklade a okolo objektu sa môže vytvoriť rušivá žiara. Potom to nesmieme s doostrovaním preháňať a radšej zvolíme menšiu silu efektu a zároveň väčší polomer, aby bola zmena nenápadná.

TRI TYPY ZAOSTRENIA

Zaostrenie sa využíva na troch miestach pri spracovaní fotografie, pre ktoré sa používajú anglické termíny capture, creative a output Sharpening. Sú teda fotografie, ktoré v priebehu úprav doostríte trikrát a zakaždým s inými parametrami a iným cieľom.

Upozorňujem, že tieto metódy pracujú s dátami na tak nízkej úrovni, že dôrazne doporučujem fotiť do formátu RAW. V tomto formáte máme k dispozícii viac obrazových informácií a operácie budú kvalitnejšie. Ak by sme fotili priamo do súborov JPEG, nielen že tieto informácie stratíme, ale navyše fotoaparát automaticky aplikuje doostrenie so silou podľa svojho uváženia. Pre rýchle použitie to nie je vyložene zle - fotografie vďaka tomu vyzerajú od začiatku lepšie. Avšak sťažuje to neskoršie úpravy a tiež nastavenie doostrenia nemusí byť pre naše účely správne.

DODATOČNÉ DOOSTRENIE

Dodatočné zaostrenie sa používa, ak originálna fotografia nie je dostatočne ostrá - väčšinou z prozaických dôvodov ako je zvolený zlý bod zaostrenia, príliš rýchly pohyb foteného objektu alebo jednoducho nie príliš kvalitný objektív.

Nemôžeme očakávať zázraky, ale drobné nedokonalosti sa zachrániť dajú. Na ukážke nižšie sú zachytené oči modelky, vidíme výrez v mierke 1: 1. Jej ľavé oko (tj. Na obrázku vpravo) bolo zaostrené veľmi dobre, ale bohužiaľ pravé oko už sa do hĺbky ostrosti nezmestilo. Aplikoval som doostrenie s parametrami Sila 150 percent, Polomer 1,5 pixelu a Prah 1 a pritom som Výberovým štetcom vytvoril masku, aby sa zaostrilo len jedno oko. Výsledok nie je taký dokonalý ako pôvodne ostré oko, ale je dostatočný pre väčšinu použitia.


Oko na obrázku vľavo bolo málo ostré, preto bolo potrebné ho vybrať - (druhý obrázok) a pomocou doostrenia dostať zhruba na úroveň druhého oka (tretí obrázok).

KREATÍVNE DOOSTRENIE

Akonáhle sa dorieša chyby pri fotení, nastáva kreatívny proces. Môžeme upravovať farby, mazať alebo prekresľovať nezaujímavé časti obrázku a opäť doostrovať. Nie je to nutnosť, ale v tomto kroku môžeme doostriť miesta, ktoré majú diváka zaujať.


Na fotografii boli selektívne doostrené šperky, oči a ľahko aj vlasy.

U modeliek môžete kreatívne zámerne zaostriť oči, ústa alebo vlasy, u krajiniek môžete zase výrazne zaostriť celú fotografiu.

Pre obrázok nižšie som zvolil menšiu silu efektu (30 percent) a oveľa väčší polomer - 50 pixelov. Najmä polomer je veľmi závislý na veľkosti obrázku. Tu bola veľkosť fotky  len 467 × 700 pixelov, ale u pôvodnej fotografií s desaťnásobnými rozmermi môže byť polomer veľmi vysoký (Zoner Photo Studio umožňuje až 200 pixelov).


Fotografia vľavo (ale už farebne upravená) bola vpravo zaostrená, aby vynikli všetky štruktúry.

Kreatívne doostrenie sa zvlášť u krajiniek používa tak často, že je v Zoner Photo Studiu v module Vyvolať skratka, ako ho vyvolať. Jedná sa o posuvník Zreteľnosť (známy aj pod anglickým termínom Clarity), ktorý priamo aplikuje doostrenie s určitými predefinovanými parametrami, konkrétne je to Polomer 20 a Prah 0. Sila sa určí podľa posuvníka, aj keď ten je v iných jednotkách, ako Sila u Maskovaní neostrosti , takže číselne nezodpovedá (čo je ale jedno). Avšak to znamená, že ak nám toto doostrenie vyhovuje, je uskutočniteľné veľmi rýchlo, bez toho aby sme museli vyvolávať špeciálne funkcie.

VÝSTUPNÉ DOOSTRENIE

Potom, čo ste svoj výtvor doladili k dokonalosti, je čas obrázok publikovať na webe alebo vytlačiť. Tu sa skrýva nenápadný problém, ktorý na poslednú chvíľu môže kvalitu vášho diela zbytočne zhoršiť.

Pri editácii typicky pracujeme s obrázkom v maximálnej veľkosti, ktorá dnes býva pokojne 20 megapixelov. Ak obrázok zdieľate na webe (priznajme si, že to je najčastejší variant), aj celkom veľké Full HD rozlíšenie má len 2 megapixely; čím ďalej populárnejší UltraHD / 4K ich má asi 8. Musíme teda upravený obrázok zmenšiť.

Lenže pri zmenšení dochádza k strate ostrosti, preto je tu nutné použiť opäť doostrenia. Stačí málo a obrázok prekukne.

Výstupné doostrenie bolo použité len na obrázku vpravo (možno ľahko prehnané). V porovnaní s ním vyzerá fotografia vľavo rozmazane

Ak vidíte na webe fotku profesionálneho fotografa v rozlíšení 800 × 600 pixelov, ktorá je úžasne ostrá, nie je to kvôli skvelému objektívu, ale hlavne preto, že dotyčný si je dobre vedomý nutnosti pred publikáciou použiť doostrenia.

Výstupné doostrenie úplne závisí na veľkosti a použitia finálneho obrázku, preto zvyčajne ani nemusíte publikovanú verziu súboru uchovávať a pri ďalšej publikácii si ju znovu vytvoríte zmenšením na požadované rozmery a doostrením.

Doostrenie sa pri zmenšení používa prakticky vždy, takže v Zoner Photo Studiu máme priamo medzi parametrami funkcie Zmeniť rozmery (v menu Upraviť) možnosť nastaviť dodatočné doostrenie. Chýba tu síce podrobné nastavenie (sila, polomer, prah), ale ak nám výsledok stačí, nemusíme potom špeciálne vyvolávať funkciu pre doostrenie. Prípadne môžete použiť Hromadný filter (Ctrl + Q), kde si nastavíte potrebné parametre.

VŠETKO S MIEROU

U doostrení musíte dávať pozor, aby ho nebolo moc a nezačali sa objavovať viditeľné problémy. Ale kým efekt nepreženiete, je to veľmi vítaný pomocník, ktorý zvýši kvalitu fotiek.

Máte aj vy vo svojom fotoarchíve neostré fotografie? Stiahnite si Zoner Photo Studio na 30 dní zadarmo a doostríte ich.

VÍT KOVALČÍK

Milujemefotografii.cz

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jerry C.
2016-03-11 19:59:06
fajn článok ,robím síce v zoneri ,tam sú trocha iné označenia ale princíp je rovnaký.
 
kasko
2016-03-11 20:16:02
Clanok ma viac videni ako Karolov - adobe...sharpening a da sa precitat bez platenia cely, super ze? Palec hore za tento pocin.
Dobre clanok pre tych, ktori s doostrovanim bojuju.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované