Hore

Zoner Photo Studio (3.) – Značky, kľúčové slová, vyhľadávanie

Organizáciu fotografií v Zoner Photo Studio nám uľahčuje možnosť pridať k záberom značky v podobe číselného hodnotenia a farby. Podobný účel plnia kľúčové slová, na základe ktorých môžeme neskôr vybrané fotografie v zbierke vyhľadať.

Video - Zoner Photo Studio (3.) – Značky, kľúčové slová, vyhľadávanie

Značky a hodnotenie

Nachádzame sa v module správca. Presvedčíme sa, že je zobrazený Panel pre popis fotografií, ktorý sa zapína tlačidlom v karte Panely na hornej lište. Vyberieme fotografiu, s ktorou chceme pracovať a v pravej časti tohto panelu jej môžeme priradiť hodnotenie od 1 do 5 či jednu z dostupných farebných značiek. Tie sa po kliknutí nastavia a tento fakt sa ukáže v pravom dolnom rohu náhľadu záberu. Systém, ktorý budeme pre hodnotenie a značky používať záleží čisto na nás. Môžeme si napríklad vybrať, že žltú značku budeme používať pre fotografie odoslané klientovi a snímky budeme hodnotiť iba na škále 1 – 3.

Kľúčové slová

Panel kľúčových slov zapneme tak isto v karte Panely na hornej lište. V ňom môžeme vidieť už existujúce kategórie kľúčových slov, ktoré sa dajú rozbaliť kliknutím na šípku, ako aj nezaradené kľúčové slová. Nové kľúčové slovo vytvoríme pravým kliknutím na voľné miesto a vybraním Nové kľúčové slovo, alebo napísaním tohto slova do okienka v dolnej časti panelu (ktoré slúži aj na vyhľadávanie) a kliknutím na zelené plusko. Tu potvrdíme názov, popis a kategóriu kľúčového slova a dialóg potvrdíme tlačidlom OK.

Kľúčové slovo môžeme k fotografii priradiť jeho pretiahnutím myšou na daný záber alebo hromadným priradením. Označíme viacero fotografií, klikneme na kľúčové slovo (alebo ich tiež označíme viac) a vyberieme Priradiť kľúčové slová výberu. Pri fotografiách sa zobrazí symbol K a po prejdení myšou naň sa priradené slová ukážu. Kľúčové slová fotografie tiež môžeme upravovať v dolnej časti pravého panelu, kde je možné pridať aj nové slová a zmenu Uložiť. Novo pridané slovo sa k fotografii priradí, ale nepridá sa do zoznamu kľúčových slov v Paneli kľúčových slov.

Vyhľadávanie

Vyhľadať fotografie je možné funkciou Nájsť alebo Filter. Ten je pohodlnejší, pretože je možné ho kedykoľvek rýchlo upraviť alebo zrušiť. Na výber je viacero kritérií, ktoré je možné označiť. Sú medzi nimi názov súboru, dátum, veľkosť, hodnotenie, značky, kľúčové slová, text v metadátach, expozičné parametre či GPS súradnice. Pri vyhľadávaní podľa kľúčových slov tieto zadáme do okienka, vyberieme logickú operáciu (všetky slová, niektoré, žiadne) a klikneme na OK. Filter zobrazí iba fotografie vyhovujúce nastaveniam. Môžeme ho…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované