Hore

Zoner Photo Studio (6.) – RAW Editor 3

V šiestej časti seriálu Zoner Photo Studio nadviažeme na predchádzajúci diel, v ktorom sme spracovávali RAW súbory funkciou HDR. Dnes si prejdeme ostatné funkcie RAW modulu ako selektívna úprava farieb či prevod do čiernobielej.

Video - Zoner Photo Studio (6.) – RAW Editor 3

Nachádzame sa v RAW module pod záložkou efekty. Ako prvú si ukážeme funkciu Farebná korekcia, ktorú možno poznáte pod názvom HSL či selektívna úprava farieb. Táto funkcia poskytuje možnosť pracovať samostatne s každou z dvanástich farieb na farebnej škále a upravovať ich odtieň, sýtosť a jas.

To je možné urobiť ručne, vybratím úpravy v hornej časti karty, zvolením jedného z dvanástich štvorčekov na škále a jeho potiahnutím myšou hore či dolu. Druhá možnosť je zvoliť farbu a použiť na tieto úpravy posuvníky v dolnej časti karty. Tretím spôsobom je výber farby pomocou kvapkadla, na ktorého ikonku klikneme a následne kliknutím na miesto na fotografii vyberieme nami požadovanú farbu. Tá je ale opäť obmedzená na výber jednej z dvanástich dostupných, keďže Zoner nedokáže tieto farby kombinovať.

Poslednou kartou v záložke Efekt je funkcia Odtiene šedej, čiže prevod snímky do čiernobieleho režimu. Ten je možný nastavením jasu troch zložiek obrazu – Červenej, Zelenej a Modrej. Jas nastavujeme použitím posuvníkov. Túto možnosť rôzne kombinovať jednotlivé zložky je možné kreatívne využiť na vytvorenie požadovaného efektu, zdôraznenia či potlačenia jednotlivých častí snímky.

Ďalej prejdeme na záložku Objektív, ktorú vyberieme v hornej časti pravého panelu. Tu nájdeme tri karty. Prvou z nich je karta Transformácia dovoľujúca manuálnu korekciu súdkovitého skreslenia. Posuvníkom Súdkovitosť môžeme toto skreslenie posunutím doprava zvýrazniť (pokiaľ je východisková fotografia poduškovito skreslená) alebo potlačiť v prípade, že ide o súdkovito skreslenú fotografiu. Posuvník Otočenie dovoľuje dodatočnú korekciu náklonu záberu.

Ďalšia karta obsahuje funkciu Korekcia vinetácie. Posunutím posuvníku Sila smerom doprava zosvetlíme rohy záberu, jeho posunutím doľava ich naopak stmavíme. Posuvníkom Polomer môžeme meniť rozmery pomyselného vnútorného kruhu, okolo ktorého sa vinetácia tvorí a tak túto funkciu využiť aj pre kreatívne pridanie vinetácie.

Posledná karta v záložke Objektív – Chromatická vada umožňuje pomocou dostupných posuvníkov redukovať chromatickú aberáciu vznikajúcu na kontrastných hranách fotografie. Funkcia je rozdelená na dva posuvníky, samostatne pre červeno-zelenú aberáciu a žlto-modrú aberáciu.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
markato1
2013-08-01 07:22:38
Vyborne pokracovanie Zoner fotoskoly,vdaka
 
jurdas
2013-10-20 10:53:33
Budú ešte ďalšie pokračovania ??
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované