Hore

Zostrihajte video a pridajte titulky

Na strihanie videa už dávno nepotrebujete zvláštny program, ktorý nevie nič iné. Poradíte si s ním aj pri úprave fotiek. Strih videa, pridanie titulkov, hudby i prechodových efektov pritom zvládnete na pár kliknutí.

Videoklipy, ktoré natočíte pomocou mobilu či foťáku, často potrebujete ľahko upraviť. Orezať začiatok a koniec, pridať hudbu alebo prípadne doplniť k nemu titulky. To všetko hravo zvládnete aj v Zoner Photo Studiu X . Stačí využiť nástroj Video, ktorý nájdete v module Vytvoriť.

Ešte než ho pustíte, otvorte v programe zložku s videoklipmi alebo obrázkami, z ktorých chcete video zostaviť. Potom spustite nástroj Video. Otvorí sa nový prázdny projekt, ktorý poslúži ako základ pre váš budúci film alebo prezentáciu.

Než začnete s prácou, nastavte parametre projektu - rozlíšenie, počet snímkov za sekundu (FPS) a farbu pozadia. Akonáhle do projektu vložíte videá či fotky, FPS už zmeniť nemôžete.

So stopami pracujte podobne ako s vrstvami

V spodnej časti obrazovky vidíte filmový pás, v ktorom sú jednotlivé klipy a obrázky. Pretiahnutím myšou ich preneste do stôp v hlavnej časti obrazovky. Nezabúdajte, že Obrazové stopy sú určené na videá, fotky, časozber a Zvukové stopy pre nahranie hudby

Každú položku môžete po časovej osi ťahať a premiestňovať medzi stopami. Upravíte tým ich polohu vo výslednom videu. Stačí len pridať požadovanú stopu kliknutím na tlačidlo +.

Stopy pri strihu videa plnia rovnakú funkciu ako vrstvy v module Editor. Znamená to, že vrchná stopa prekryje obraz vrstiev pod ňou. Intenzitu krytia alebo hlasitosti si tiež môžete u každej stopy nastaviť zvlášť pomocou posuvníka v ľavej časti hlavnej obrazovky

Možnosti strihania videa

Pre orezanie videa stačí kliknúť na konkrétne klip a posunúť hrany na jeho začiatku alebo konci. Po kliknutí na časovú linku tiež program označí presné miesto v klipe a zobrazí 3 ikony:

● Kliknutím na ľavú ikonu zloženej zátvorky odstrihnete celú časť naľavo od označeného bodu. Nastavíte tak nové miesto začiatku daného klipu.
● Ikonou nožníc klip v označenom mieste rozdelíte do dvoch.
● Pomocou pravej ikony zloženej zátvorky odstrihnete celú časť vpravo od označeného bodu. Nastavíte tak nový koniec vybraného klipu.

Tieto ikony pracujú na všetkých označených klipoch, ktoré sú pod sebou. Môžete tak zrazu strihať obraz i zvuk.

Hrajte sa s efektami

Po označení klipu sa v pravom paneli zobrazia rozšírené možnosti pre nastavenie jeho parametrov. Napríklad pomocou jednoduchých efektov Pan & Zoom môžete svojmu videu alebo fotke dodať iný nádych.

Príklad u videa, v ktorom sa približujete k nejakému objektu, získate zaujímavý perspektívny efekt nastavením možnosti Oddialiť.


Výsledok po aplikovaní efektu Pan & Zoom na video

Pan & Zoom efekt využijete aj pre ozvláštnenie časozberu. Na tento typ klipu môžete použiť každú z ponúkaných možností. Záleží len na tom, aká sa vám najviac hodí.

Pridajte do videa titulky

V Zoner Photo Studiu X môžete do videa vložiť aj text. Stačí kliknúť na ikonu Pridať text, vybrať si niektorú z predpripravených šablón a pretiahnuť ju myšou do klipu. Vytvoríte si tak napríklad záverečné titulky k videu. Stačia vám k tomu len 3 kroky.

●  Pridajte novú obrazovú stopu a vyberte vhodnú šablónu titulkov. V tomto prípade Záverečné titulky animované.
●  Myšou pretiahnite šablónu do novej stopy a posuňte ju na miesto, kde sa majú titulky zobrazovať - teda na koniec videa.
●  V pravom paneli uvidíte rozšírené možnosti úprav textu. Nastavte v nich dĺžku trvania titulkov a ďalšie parametre a zadajte požadovaný text.

Pre zadávanie textu sú pripravené dve textové polia, ktorá nájdete na konci zoznamu úprav v pravom paneli.

●  Ako Nadpis zvoľte napríklad názov videa - teda potrebné Dovolenka 2018.
●  Do poľa Text môžete vypísať napríklad mená účastníkov dovolenky.

V oboch prípadoch si nastavíte typ písma, jeho veľkosť, rez a ďalšie parametre.

Využite prechodové efekty

Akonáhle máte video poskladané, vložte do neho prechodové efekty kliknutím na položku Pridať prechodový efekt. Nájdete ho vedľa tlačidla pre pridanie textu.

Potom stačí vybrať požadovaný efekt z pravého panelu a pretiahnuť ho medzi klipmi v obrazovej stope. Pamätajte, že klipy, medzi ktoré prechod vkladáte, sa musia dotýkať.

V obrazovej stope je efekt zaznačený zelene. Ak ho chcete upraviť, kliknite na neho a v pravom paneli nastavte jeho dĺžku, prípadne štýl prechodu.

Tip: Ak prechodový efekt aplikujete na dvojicu klipov, medzi ktorými je aj video, začiatok alebo koniec videa (podľa toho, kam efekt vkladáte) by mal byť orezaný. Inak môže video pôsobiť staticky.

Ak chcete vytvoriť klasické rozjasnenie na začiatku alebo stmavenie na konci, využite k tomu pravý panel a možnosti roztmievanie začiatku a Súmrak konca. Nájdete ich v pravom stĺpci v Parametroch klipu.

Tiež môžete využiť úrovne, ktoré zapnete pomocou menu vľavo vedľa časovej osi voľbou Zobraziť úrovne.

Potom stačí v niektorej zo stôp kliknúť na klip alebo obrázok. Zobrazí sa u neho zelená (v prípade zvuku modrá) línia.

●  Kliknutím do nej pridáte nový bod.
●  Ťahaním bodu nižšie alebo vyššie nastavíte silu efektu (priehľadnosť či hlasitosť).
●  Posunutím bodu doprava alebo doľava upravíte čas efektu.
●  Dvojklikom myši bod odstránite.

Uložte a zdieľajte

Keď ste s výsledným videom spokojní, kliknite na položku Export, vyberte umiestnenie a video uložte. A potom už môžete všetko zdieľať so svojimi priateľmi.

Vyskúšajte si úpravu a strihanie videa v Zoner Photo Studiu X na vlastných fotkách a klipoch. Stiahnite si program na 30 dní zadarmo, pustite sa do úprav a presvedčte sa, ako ľahko si vytvoríte vlastné video.

Snímky sme zaobstarali aj s pomocou drona DJI Mavic Air Fly More Combo, ktorý nám láskavo zapožičala spoločnosť Megapixel.

Zdroj: Milujemefotografii.cz 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
pa10
2018-10-11 10:46:49
A to som zaplatil more penazi za Vegas Pro, program "ktory nevie nic ine".... Sypem si popol na hlavu
 
JohnNewton
2018-10-11 19:22:10
príspevok od: pa10
A to som zaplatil more penazi za Vegas Pro, program "ktory nevie nic ine".... Sypem si popol na hlavu
Ale to nemusíš, na chvíľu som to vyskúšal zo zvedavosti, a vytrvalo sa to ďalej učím v DaVinci Resolve 15
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované