Hore

Botanica Noir

Ponorme sa do tmavých odtieňov šedej na mieste, kde by ste fotografický motív možno ani nehľadali. Úpravy budú veľmi jednoduché, pretože pri nich použijeme špecializované pluginy.

Sú miesta všetkým na očiach a i tak sú schované v akejsi neviditeľnej časopriestorovej kapse. V južnom rohu Sadu J. Kráľa, už takmer pri Auparku, je posledný zbytok lužného lesa. Pár nekultivovaných metrov štvorcových s jedinečnou flórou. Okolo som prešiel snáď stokrát. Oko fotografa je všímavejšie a tak mi čaro tohto miesta napokon neuniklo. Rastliny sú tam akési sviežejšie.

Posledný kúsok lužného lesa.

Vážne sa tu dá niečo nafotiť?

Už dlhšie experimentujem s low key fotografiou rastlín, kde prevládajú tmavé, ale bohaté tóny. Nezapieram, že inšpiráciou mi je Ansel Adams, na ktorého fotografie neviem zabudnúť. Nie na tie najznámejšie Yosemitské pohľady, ale na “obyčajné” fotky papradí a stromov.

Na to, aby ste v trse trávy, či iného rastlinného druhu videli fotku v štýle AA, musíte mať zvládnutú expozíciu a prevod farieb do odtieňov šedej. Adamsov zónový systém musíte vedieť aplikovať na digitálnu fotografiu.

Leaves, Mt. Rainier. Foto: Ansel Adams.

Výbava

Fotografoval som digitálnou zrkadlovkou Nikon D800E a objektívmi Tamron SP 35/1.8VC a SP 45/1.8VC. Od ich recenzovania ubehlo už pár mesiacov a chcel som ich opäť vyskúšať. Teraz si poviete, že to sa mi fotí s takou výbavou. Na tento motív však žiadnu extra výbavu nepotrebujete. Postačuje najlacnejšia zrkadlovka alebo CSC so setovým objektívom. Hravo to zvládne i kvalitný kompakt s 1” snímačom. Menej skúseným odporúčam použiť statív, ak budú vychádzať dlhšie expozičné časy. Ak sa chcete pohrať s malou hĺbkou ostrosti, použite svetelnejší objektív typu 35/1,8 alebo 50/1,8.

Nastavenia

Fotografovanie v štýle low key vyžaduje výber vhodného motívu, správne nasvetleného a exponovaného. Pri ČB fotografii sa…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Daniel Urban
2016-03-31 06:41:26
Vždy sa poteším, keď prídem domov z nočnej a čaká ma takýto skvelý článok od Karola
 
vladislav
2016-03-31 14:51:23
príspevok od: Daniel Urban
Vždy sa poteším, keď prídem domov z nočnej a čaká ma takýto skvelý článok od Karola
Suhlasim, dakujem za clanok.
 
djrequiem
2016-04-01 02:41:58
velmi dobry clanok
 
Roman Point
2016-04-04 02:30:58
Veľmi dobrý článok a veľmi dobré fotografie.
Iba jedno Ale mám pre teba Karol.
Keď si už popisoval že netreba drahú foto techniku mohol si sem rovno pridať na ukážku aj fotografiu z LG G2 ktorá vyzerala skvelo.
 
šereda
2017-04-11 07:06:29
thanks
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované