Hore

Maják

Hľadal som na obzore plachetnicu, ale v takmer absolútnom bezvetrí to bolo márne. Keď už som to vzdával, do cesty sa nám ,,priplietol" tento maják.

Pri tohtoročnej Trend Regate som bol fotograf na pomocnej rozhodcovskej lodi, ktorú sme si boli vyzdvihnúť v Biograde. Slávnostné zahájenie regaty malo byť nasledujúci večer v maríne Frapa. Čakala nás pomerne dlhá plavba, tak sme sa rozhodli hneď vyplávať a prenocovať pri ostrove Murter.

Trochu nás tlačil čas a vietor plachteniu tiež veľmi neprial, tak sme išli celú cestu „na motor". Bez plachiet a pomerne ďaleko od pobrežia nebolo veľmi čo fotografovať. Dúfal som, že sa naskytne nejaká pekná „západovka". Hľadal som na obzore plachetnicu, ale v takmer absolútnom bezvetrí to bolo márne. Keď už som to pomaly vzdával, do cesty sa nám ,,priplietol" tento maják.

Maják mal pozadie príliš ďaleko. Našťastie smerom k zapadajúcemu slnku boli ostrovy o niečo bližšie, keďže sme sa nechceli plaviť okolo tej plytčiny príliš blízko a dlhšie, ako bude potrebné, nastavil som hneď vyváženie bielej na teplotu 10000 K, čím som dosiahol teplejšie podanie farieb (slnko ešte nebolo dostatočne nízko nad obzorom, aby takto fotografiu sfarbilo a automatické vyváženie bielej by sa to snažilo skorigovať nesprávnym smerom).

Keď sme oboplávali maják, vznikla takáto fotografia.

Pozadie aj maják boli príliš malé, našťastie som bol len na 70mm, tak sme mohli prejsť kúsok ďalej a spraviť nasledujúci záber.

Tu som bol na 127mm, keď som to videl, napadlo mi dať maják do zákrytu s ostrovom v pozadí. 200mm a maják s ostrovom v zákryte. S výsledkom som bol spokojný.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
zuzuliena
externý redaktor 2009-08-24 14:01:11
... tak si teraz prosim kluce od lodky a idem aj ja .-))), fajny oddych.
 
leto
2009-08-24 14:28:18
Ďakujem za exif, presne tieto veci a popis k tomu ako foto vzniklo má zaujímajú,ak chcem skúšať a porovnávať,,,
 
masto
2009-08-24 16:47:25
Tak toto by som nazval ´z O na 100%´. Krásna názorná ukážka ako sa s nezaujímavého motívu o ktorý bežne nezakopneš, dá dobrou prácou spraviť výborná fotka. Hold kto vie ten vie. Vďaka príjemná inšpirácia.
 
tibren
2009-08-25 15:40:06
este vyrovnat horizont a bude to v pohode :)
 
bear
2009-08-25 15:53:32
príspevok od: tibren
este vyrovnat horizont a bude to v pohode :)
Rovny horizont, to mi robi problem aj na suchu a na hojdajucej sa lodi je to este horsie. Pri tejto fotke (vyslednej) som si to nevsimol (nezvyknem to kontrolovat pravitkom, pokial sa mi to na pohlad nezda krive).
 
attila.farkas
2009-08-25 16:37:10
aky zmysel ma yaoberat sa vyvayovanim bielej na mieste cinu, ked to sa da doladit v RAWeditore? ci nie celkom?
 
bear
2009-08-25 16:45:40
príspevok od: attila.farkas
aky zmysel ma yaoberat sa vyvayovanim bielej na mieste cinu, ked to sa da doladit v RAWeditore? ci nie celkom?
Zvycajne to nerobim, ale uz som to fotil s tym, ze mozno spravim pribeh fotografie a nie vsetky fotoaparaty maju RAW alebo nie kazdy foti do RAW (v pripade kompaktu, alebo zrkadlovky co nema nastavenie WB podla teploty pomoze manualne nastavenie vyvazenia bielej na nieco modre - obloha/tricko...).
Ale bielu si obcas nastavim uz len preto, aby som videl na LCD priblizne farby a vedel zasiahnut ak sa mi to nepaci, ak to je v mojich silach (filter, vypnutie/zapnutie svetiel s inou teplotou).
 
dramatiq
2009-08-26 14:27:23
tak to som netusil ze k vybave fotografa uz treba aj lod ;D
 
bear
2009-08-26 14:42:07
príspevok od: dramatiq
tak to som netusil ze k vybave fotografa uz treba aj lod ;D
Pri fotografovani sa hodi. Aj ked chodim fotografovat kanoistiku, tak obsadim zachranarsky motorovy cln. Mensi motorovy cln je na fotografovanie praktickejsi, ale viac to hojda, takze ak je horizont rovno, je to len nahodou a nie je pre kazdy zaludok. Plachetnica je ovela stabilnejsia, ale pomalsie manevrovatelna.
 
dramatiq
2009-08-27 23:16:14
príspevok od: bear
Pri fotografovani sa hodi. Aj ked chodim fotografovat kanoistiku, tak obsadim zachranarsky motorovy cln. Mensi motorovy cln je na fotografovanie praktickejsi, ale viac to hojda, takze ak je horizont rovno, je to len nahodou a nie je pre kazdy zaludok. Plachetnica je ovela stabilnejsia, ale pomalsie manevrovatelna.
tak ak bude volne miesto (ci uz pojde o cln alebo plachetnicu) tak sa hlasim na poziciu zalozneho fotografa :D
 
2009-08-29 18:01:01
ako hrobarov syn a obcasny sekundarny hrobar, viem dobre narabat s lanom, mozno by sa hodilo...inak viem surovat podlahu, rychlo cistit zemiaky a vselico ine...len neviem, ci mam morsku chorobu :o)
 
3ggg
2009-09-01 10:37:11
Pekné. Hneď som si to vyskúšal aj ja:
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=74755
Ďakujem.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované