Hore

Most Apollo HDR

Fotografie Mosta Apollo neodmysliteľne patria do môjho portfólia. Prvýkrát som s nimi “zabodoval” v roku 2006. Pýtate sa, ako som ich nafotil. Tak tu je ich príbeh, novo písaný koncom roku 2015.

Prvý krát som takto fotil Most Apollo 24.septembra 2006 ešte s Nikonom D80 a Tokinou 12-24/4 DX. Vtedy som skúšal rôzne farebné prechodové filtre Cokin, ktorých som mal celú sadu. Odvtedy som tam bol len raz, keď som testoval Nikon D3. Nedávno sa mi do rúk dostal Oympus M.Zuiko 7-14/2,8 PRO, pre ktorý je takýto motív ideálny. Ako sa s ním fotilo a čo sa od roku 2006 zmenilo?

Miesto, z ktorého som fotil je už vlastne na pozemku prístavu, blízko železničného vjazdu. Je to opustené miesto a tak to tam aj vyzerá. Na podmostie i most Apollo je smutný pohľad. Most sa pomaly rozpadá, čomu prispievajú aj chuligáni. Rozbité výťahy, všade grafity a neporiadok. Pod mostom bujnie malý lesík.  V roku 2006 žiaril novotou, všetky svetlá svietili. Dnes most nafotíte, ale niektoré jeho časti sa utápajú v tme, čo nevyzerá dobre. Na petržalskej strane nefunguje osvetlenie “veľrybej kostry”, ako nazývam rebrovitú štruktúru spodnej časti mosta. Dosť však fňukania, poďme fotiť.

Nočné zábery málokedy vyznejú najlepšie v noci. Obloha je čierna, kontrast privysoký. Lepšie je fotiť krátko po západe slnka, kým je obloha ešte farebná, počas tzv. modrej hodinky. Áno, okrem zlatej hodinky tu máme aj modrú. Ono to vlastne ani nie sú hodiny, ale skôr 30-minutovky. Len toľko máte času a preto sa treba pripraviť a prísť na lokáciu v predstihu. Aj kvôli tomu, aby ste si pripravili kompozíciu, najmä u zrkadloviek, kde po tme v hľadáčiku takmer nič nevidíte.

Most Apollo patrí určite k tým najkrajším a v roku 2006 bol bez poškvrny, dnes to už neplatí. Grafity, nefunkčné výťahy, nesvietia niektoré svetlá a začína sa prejavovať aj erózia.

Fotografovanie

Prvýkrát som z tohto miesta fotil s CSC fotoaparátom, konkrétne s Olympusom OM-D E-M1 a objektívom M.Zuiko 7-14/2,8 PRO. Nočné zábery sa s CSC fotoaparátmi fotia veľmi dobre, ľahšie ako so zrkadlovkou. Vďaka živému náhľadu lepšie vidíte, čo fotografujete, naviac sa vám na displeji ukazuje aj vplyv nastavenia expozície a vyváženia bielej. O tom ako fotiť nočné zábery som už pár krát vo Fotoškole písal, nezaškodí si to v krátkosti zopakovať.

Citlivosť som nastavil na najnižšiu hodnotu ISO 100, aby som na fotografiách nemal šum. Vyváženie bielej som nastavil na “denné svetlo”, tým sa podporí farebnosť rôznych druhov svetelných zdrojov. WB môžem samozrejme ľahko zmeniť v RAW konvertore, ak by…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Daniel Urban
2015-12-21 07:03:53
Super Karol. Teraz aj niektorí skeptici uvidia, že HDR sa dá spraviť aj realisticky. Ja si tiež vždy pri fotení spravím jedno,alebo dve HDR pre istotu. Bracketing si ale nastavím na 7 alebo 9 fotiek. Podľa situácie. V portfóliu mám dosť veľa HDR fotografií a ľudia väčšinou ani nepoznajú rozdiel.
 
Marian Ragan
2015-12-21 07:26:54
príspevok od: Daniel Urban
Super Karol. Teraz aj niektorí skeptici uvidia, že HDR sa dá spraviť aj realisticky. Ja si tiež vždy pri fotení spravím jedno,alebo dve HDR pre istotu. Bracketing si ale nastavím na 7 alebo 9 fotiek. Podľa situácie. V portfóliu mám dosť veľa HDR fotografií a ľudia väčšinou ani nepoznajú rozdiel.
Presne tak, pritom stačí len trocha citu...
 
sherpa
2015-12-21 08:05:23
erozia u mosta je zivot ohrozujuca.....asi si myslel koroziu. pekny navod aj foto.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2015-12-21 08:22:30
príspevok od: sherpa
erozia u mosta je zivot ohrozujuca.....asi si myslel koroziu. pekny navod aj foto.
Neviem ako by som inak popisal rozpadavanie sa betonu.
 
bonifacko
2015-12-21 08:27:43
príspevok od: Karol Srnec
Neviem ako by som inak popisal rozpadavanie sa betonu.
Spravne si to pomenoval
http://www.fn-nano.cz/ktery-vyrobek-potrebuji-/proti-erozi-betonovych-konstrukci/
 
sonyalfa
2015-12-25 11:00:54
Fotografia z roku 2006 je nádherná. Páči sa mi viac ako tá posledná.
 
Lukáš Ildža
2015-12-25 23:04:59
ak mozem upozornit na jednu chybu, tak pri kroku kde si z RAWiek vygeneroval DNG pises pod nahladovou fotkou ze "DNG záber tak ako ho vygeneroval Lightroom, zatiaľ bez úprav." - to je zavadzajuce, pretoze predtym si pri generovani HDR zaskvrkol "auto tune". Takze od stavu "bez uprav" to ma daleko ale asi si to myslel tak ze bez dalsieho tvojho zasahu. Ja nemam moc dobru sksuenost s tym lightroomovym auto tune a zacinam vzdy od nulovych nastaveni (pripadne od svojich presetov )
Inak vyborny clanok, vdaka.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované