Hore

Mrcove príbehy fotografie V. - Kyrgyzstan

Marcel Rebro (Mrco) je na ephoto.sk takmer od začiatku. Spoznali sme sa na workshope a začali spolu s ďalšími chodiť spoločne na fotovýlety.

Aj sme spolu vystavovali. Jeho tvorba je užívateľom ephota dôverne známa. Každý fotograf sa vyvíja a tak je to aj s Marcelom. Dnes je z neho cestovateľ, ktorý sa nebojí vybočiť s komfortnej zóny. Miesto luxusu dáva prednosť objavovaniu, spoznávaniu, zážitkom na vlastnú kožu. Ak ste boli na Foto Slovakia 2019, mohli ste si vypočuť jeho prednášku o cestovaní za Nencami. Publikoval na ephote aj niekoľko článkov. Som rád, že sa s nami podelí o príbehy, skrývajúcimi sa za jeho fotografiami.

Karol Srnec, šéfredaktor

Horse Milk (Kyrgyzstan, Tash-Rabat, 2019)

Kyrgyzstan je krajina farebných hôr a jazdcov na koňoch, preháňajúcich svoje stáda po rozľahlých  pastvinách. Pastieri a ich rodiny cez zimu žijú na „nížinách“ (1000-1500 m). Len čo však sneh zmizne z horských priesmykov, začnú svoju každoročnú púť na letné pastviny. V nadmorských výškach často cez 3000 metrov postavia svoje jurty (kyrgyzsky „Kiyz üj“), na prvý pohľad podobné tým mongolským. Ich konštrukcia je však mierne odlišná – majú namiesto kónickej kopulovitú strechu.  Pri stavaní tábora pracuje celá rodina a často prichádzajú na pomoc aj príbuzní. Jurty sú pokryté plsťou z vlny z dostupnej srsti (ovčia, kozia, jačia). Kúri sa v nich železnými pieckami – hlavne za účelom prípravy jedla. Ako palivo sa používa sušený konský trus. Jeho zber a príprava je prácou pre deti. Kravský nepoužívajú – vraj zle horí a smrdí. Neskúšali sme to ...

„Ты живой только если ты сидишь на спине лошади“ povedal mi jeden z mojich priateľov v tejto rázovitej krajine. Chlapci sa učia jazdiť na koni od naozaj útleho veku. Už 6-7 roční sú skvelí a obratní jazdci a radi sa zapájajú do národného športu – buzkaši (kyrgyzsky „ulak tartysh“). V preklade to znamená niečo ako „branie si kozy“. Je to v podstate obdoba konského póla len sa hrá s telom kozy, ktorej odrežú hlavu a nohy. Hrajú proti sebe dve družstvá a cieľom je dopraviť telo kozy do súperovej „bránky“. Hrá sa naozaj tvrdo a povolené je takmer všetko – včítane bitia súperovho koňa o zhodenie súpera z koňa.

Domáci s obľubou konzumujú kobylie mlieko. Kvasením z neho vyrábajú aj tradičný alkoholický nápoj – kumys. Mlieko som vyskúšal. Je menej „mliečne“ ako kravské a trochu sladké.

Keď som si prvý krát požičiaval koňa pýtal som sa kade mám ísť a či sa nestratíme. „Не волнуйся . Моя лошадь обязательно вернется. Ты просто оставайся в седле“ znela odpoveď. A tak som sa držal v sedle. Viac som si užíval vychádzky na koni po okolí ako som fotil. Nosil som vo vrecku len kompaktný fotoaparát Sony RX100. Pri jazde na koni nezavadzal a na…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jozef Macák
2020-03-13 22:48:00
ja neviem...mne su tie azijske koniky vzdy nejake male
 
bobino38
2020-03-14 09:10:50
...až tri fotky,verím, že príbehov isto bolo viac
 
matpi
2020-03-15 01:45:03
príspevok od: bobino38
...až tri fotky,verím, že príbehov isto bolo viac
Tiez nechapem vyznam tychto clankov. Tri fotky, desat ako-tak zbuchanych riadkov textu, z toho tri po rusky. Niet co citat, ani sa na co pozerat. A tak rad by som jedno aj druhe.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované