Aj sme spolu vystavovali. Jeho tvorba je užívateľom ephota dôverne známa. Každý fotograf sa vyvíja a tak je to aj s Marcelom. Dnes je z neho cestovateľ, ktorý sa nebojí vybočiť s komfortnej zóny. Miesto luxusu dáva prednosť objavovaniu, spoznávaniu, zážitkom na vlastnú kožu. Ak ste boli na Foto Slovakia 2019, mohli ste si vypočuť jeho prednášku o cestovaní za Nencami. Publikoval na ephote aj niekoľko článkov. Som rád, že sa s nami podelí o príbehy, skrývajúcimi sa za jeho fotografiami.
Karol Srnec, šéfredaktor
Horse Milk (Kyrgyzstan, Tash-Rabat, 2019)
Kyrgyzstan je krajina farebných hôr a jazdcov na koňoch, preháňajúcich svoje stáda po rozľahlých pastvinách. Pastieri a ich rodiny cez zimu žijú na „nížinách“ (1000-1500 m). Len čo však sneh zmizne z horských priesmykov, začnú svoju každoročnú púť na letné pastviny. V nadmorských výškach často cez 3000 metrov postavia svoje jurty (kyrgyzsky „Kiyz üj“), na prvý pohľad podobné tým mongolským. Ich konštrukcia je však mierne odlišná – majú namiesto kónickej kopulovitú strechu. Pri stavaní tábora pracuje celá rodina a často prichádzajú na pomoc aj príbuzní. Jurty sú pokryté plsťou z vlny z dostupnej srsti (ovčia, kozia, jačia). Kúri sa v nich železnými pieckami – hlavne za účelom prípravy jedla. Ako palivo sa používa sušený konský trus. Jeho zber a príprava je prácou pre deti. Kravský nepoužívajú – vraj zle horí a smrdí. Neskúšali sme to ...
„Ты живой только если ты сидишь на спине лошади“ povedal mi jeden z mojich priateľov v tejto rázovitej krajine. Chlapci sa učia jazdiť na koni od naozaj útleho veku. Už 6-7 roční sú skvelí a obratní jazdci a radi sa zapájajú do národného športu – buzkaši (kyrgyzsky „ulak tartysh“). V preklade to znamená niečo ako „branie si kozy“. Je to v podstate obdoba konského póla len sa hrá s telom kozy, ktorej odrežú hlavu a nohy. Hrajú proti sebe dve družstvá a cieľom je dopraviť telo kozy do súperovej „bránky“. Hrá sa naozaj tvrdo a povolené je takmer všetko – včítane bitia súperovho koňa o zhodenie súpera z koňa.
Domáci s obľubou konzumujú kobylie mlieko. Kvasením z neho vyrábajú aj tradičný alkoholický nápoj – kumys. Mlieko som vyskúšal. Je menej „mliečne“ ako kravské a trochu sladké.
Keď som si prvý krát požičiaval koňa pýtal som sa kade mám ísť a či sa nestratíme. „Не волнуйся . Моя лошадь обязательно вернется. Ты просто оставайся в седле“ znela odpoveď. A tak som sa držal v sedle. Viac som si užíval vychádzky na koni po okolí ako som fotil. Nosil som vo vrecku len kompaktný fotoaparát Sony RX100. Pri jazde na koni nezavadzal a na…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.
Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).
ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.
Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk
Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.