Hore

Novoročenka - strom svetla

Takmer každý rok sa s vami podelím o to, ako vzniklo moje P.F.-ko. Tento rok sa mi ho podarilo urobiť skôr. Vzniklo počas testovania nového objektívu Olympus M.Zuiko 40-150/2,8 PRO. Hlavnú úlohu opäť zohrávajú moje obľúbené vianočné LED svetielka. Už som končil s testovaním, keď som zbadal vhodný objekt na fotografovanie. Bola už tma a ja som nemal statív, myslel som si, že končím. Na fotenie svetielok statív nepotrebujete. Smelo môžete fotografovať z ruky, dokonca na nízkych hodnotách citlivosti ISO, ak máte svetelnejší objektív. Ak nie, citlivosť zvýšte. Nepoužívajte Auto ISO, fotoaparát by sa snažil zvýšiť citlivosť, aby naexponoval aj tmavé pozadie, čo ale nechceme.


Pri Eurovea v Bratislave je už v Novembri vianočná výzdoba. Najatraktívnejšie sú stromčeky z LED svetielok. Olympus OM-D E-M1, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO. 1/60 s., f/2,8, ISO 100. Korekcia expozície -1 EV.

Fotografoval som v režime priority clony A. Objektív som úplne odclonil (nastavil najnižšiu hodnotu clony). Vzhľadom na tmavé pozadie som použil korekciu expozície smerom do mínusu, aby som kompenzoval snahu merania expozície zosvetliť tmavé pozadie. Potrebujem zachytiť len svetielka. Citlivosť som mal nastavenú na najnižšiu hodnotu ISO 100. Vynikajúci stabilizátor Olympusu OM-D E-M1 umožňuje fotografovať z ruky prekvapujúco dlhými časmi. Ak by som zistil, že časy sú už príliš dlhé, zvýšil by som citlivosť.


Najviac sa mi páčia “listnáče”. Len jeden je v nerušivom prostredí. Prvé zábery som fotil do recenzie, bez nejakého experimentovania. Olympus OM-D E-M1, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO (45 mm). 1/20 s., f/2,8, ISO 100. Korekcia expozície - 1 1/3 EV.

Malé LED svetielka sú ideálne na hranie sa s bokehom. Keď ich rozostríte, zmenia sa na rôzne veľké krúžky. Najlepšie je fotiť s plne odcloneným objektívom. Vtedy na tvar rozostrenia nevplýva tvar otvoru clony. Pri fotení “bokeh krúžkov” prepnite na manuálne zaostrovanie. Pozerajte sa na displej alebo do hľadáčika, preostrujte a sledujte ako sa mení veľkosť krúžkov. Skúste preostrovať v celom rozsahu a vyberte si vzdialenosť, pri ktorej sa vám krúžky páčia najviac. Urobte radšej viac záberov s rôznym nastavením. Iné je pozerať sa na malý displej fotoaparátu a iné na veľký monitor počítača, fotografia tam vyzerá odlišne.


U tohto motívu sa rád hrám s “bokeh krúžkami”, čiže rozostrenými svetielkami. V tomto prípade som použil manuálne zaostrovanie. U testovaného objektívu stačí pritiahnúť prstenec zaostrovania smerom k fotoaparátu a prepne sa do manuálneho režimu. Olympus OM-D E-M1, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO (75 mm). 1/100 s., f/2,8, ISO 100. Korekcia expozície - 1 1/3 EV. Všimnite si, že pri detailnejšom zábere, kde je menej tmavého pozadie, fotoaparát nastavil kratší čas, pretože sa už nesnažil pozadie lepšie exponovať.

Urobiť fotografiu, ktorá je iná, je niekedy dielom bleskového nápadu. Sledoval som v hľadáčiku ako sa mení veľkosť rozostrených krúžkov, keď preostrujem a napadlo mi, aké by to bolo skombinovať menšie krúžky s väčšími. To ide len trikom. Nechcel som ho robiť v počítači, ale priamo vo fotoaparáte. Rozhodol som sa pre experimentálnu techniku dvojexpozície. O tejto technike sme tohto roku písali vo fotoškole. Olympus OM-D E-M1 má funkciu multiexpozície zabudovanú. Je to CSC fotoaparát s permanentným živým náhľadom a dokáže pri dvojexpozícii ukázať naživo prvý záber prekrývaný práve komponovaným. Vďaka tomu je fotenie dvojexpozície jedoduché a zvládnu ho aj začiatočníci. Fotoaparát naviac dvojexpozícii prispôsobí aj expozíciu.

U prvého záberu som zvolil menšie rozostrenie, u druhého väčšie. Urobil som niekoľko záberov s rôznou kombináciou miery rozostrenia.


Výsledý záber bez úprav, tak ako ho zachytil fotoaparát. Olympus OM-D E-M1, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO (45 mm). 1/60 s., f/2,8, ISO 100. Korekcia expozície - 1 1/3 EV.


V Lightroome som nastavil vyváženie bielej posunutím k nižším hodnotám, aby som dosiahol studenú modrú farbu, ktorá sa k zime a Vianociam hodí. Jemne som ešte upravil gradačnú krivku v tieňoch tak, aby som úplne potlačil zbytky prirodzeného svetla v pozadí. Celá úprava trvala doslova pár sekúnd. Nakoniec som vo Photoshope doklonoval chýbajúce svetielka v pravej časti “koreňov” a pridal nápis P.F. 2015

Novoročenka je hotová. Týmto sa to nemusí skončiť. Tento postup sa dá ďalej rozvíjať. Pri fotení môžete použiť jeden dielčí hviezdičkový filter, ktorý prekryjete “bokehovými krúžkami”. Alebo umiestnite pred objektív čiernu masku s otvorom, ktorá ovplyvní tvar rozostrených svetielok. Na vianočný motív sa priam pýta maska v tvare snehovej vločky.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mirosz
2014-11-18 10:01:54
Fajne. Ihlicnan moze byt zas k vianocnym mailovym pozdravom
Pripadne aj papierovym...
 
spektrum
2014-11-18 14:12:58
ani netreba pôvodný záber vylepšovať...tá jemna farebnosť je snovejšia
 
total empty
2014-11-18 16:37:51
1/20 sek z ruky ?!! Ten záber celého stromu ?
Nebol foťak položený na niečom alebo si nebol opretý o niečo?
Big Like.
Inak ja za udržateľný považujem 1/50sek a kratši.
 
Damush
2014-11-18 17:08:22
1/30 vraví sa, že je hraničná, ale dá sa vcelku udržať aj 1/20 aj bez stab... Inak ten finálny stromček celkom sranda, pekný, mne sa možno páči ešte viac bez toho výrazne stud.tónu.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-11-18 18:19:12
príspevok od: Damush
1/30 vraví sa, že je hraničná, ale dá sa vcelku udržať aj 1/20 aj bez stab... Inak ten finálny stromček celkom sranda, pekný, mne sa možno páči ešte viac bez toho výrazne stud.tónu.
Pri testovani noveho M.Ziuiko 40-150/2,8 PRO som bezne udrzal aj 1/10 s., pomerne casto aj 1/5.
 
total empty
2014-11-18 19:44:47
príspevok od: Karol Srnec
Pri testovani noveho M.Ziuiko 40-150/2,8 PRO som bezne udrzal aj 1/10 s., pomerne casto aj 1/5.
Normálne tam nebolo vidno posun ani na raw vo veľkom náhľade?
Sami nechce veriť, alebo máš pevné a veľké ruky ako lopaty (starý baník).
Ale vážne,možno fakt u tych špičkových foťákoch to ide, možno je to prax,lebo ak som dal niekomu len tak foťak aby ma cvakol,tak ma rozmazol aj pri čase 1/160s
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-11-18 19:50:59
príspevok od: total empty
Normálne tam nebolo vidno posun ani na raw vo veľkom náhľade?
Sami nechce veriť, alebo máš pevné a veľké ruky ako lopaty (starý baník).
Ale vážne,možno fakt u tych špičkových foťákoch to ide, možno je to prax,lebo ak som dal niekomu len tak foťak aby ma cvakol,tak ma rozmazol aj pri čase 1/160s
Napr. s Nikonom D800E a 50/1,4 musim mat minimalne 1/100 s., skor este kratsi. A to som si myslel, ze s mojou praxou udrzima 1/15 s. Pravidlo prevratenej hodnoty ohniskovej dlzky je len orientacne a vzdy si treba zistit, co plati pri konkretnej kombinacii objektiv+fotak+fotograf.
 
Helen1
2014-11-25 21:31:09
je to fakt super
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia