Hore

Parkúr zo žabej perspektívy

V jednu peknú nedeľu som sa vybral na parkúrové preteky v Miloslavove.

Rád fotím šport a prírodu a ak mám možnosť, skúšam fotenie rôznych športov. V jednu peknú nedeľu som sa vybral na parkúrové preteky v Miloslavove (v tomto športe som laik, takže  niektoré moje výrazy možno nebudú úplne správne).

Bol to už môj tretí pokus o fotenie parkúru a keďže väčšina fotografií skokov cez prekážky vyzerá veľmi podobne, len občas sú spestrené nejakým pádom, chcel som urobiť fotografiu zblízka. Na základe Karolovej (afkaa.i) skúsenosti, ktorý sa na predchádzajúcich pretekoch pohyboval ako oficiálny fotograf po parkúre, ale jazdcom a koňom jeho blízkosť prekážala, pribalil som  do svojej výbavy aj gorillapod (SLR verziu), malú guľovú hlavu na statív (Velbon QHD-61Q) a rádiovú diaľkovú spúšť na fotoaparát, s cieľom odfotiť niekoľko záberov aj z nejakého netradičného uhla.

Medzi jednotlivými disciplínami sa upravuje trať. Úpravu trate organizuje „parkúrmajster", po pripravení trate majú pretekári čas, aby si mohli trať prejsť (pešo). To je vhodný čas k tomu, aby ste si našli dobrú pozíciu pre fotografovanie, prípadne ako v tomto prípade, pre umiestnenie fotoaparátu a súčasne sa dohodli s parkúrmajstom, či môžete fotografovať z trate, alebo si aspoň nechať fotoaparát na trati. Keďže to boli menšie preteky, nebol žiaden problém sa dohodnúť, bol som však upozornený na to, že nemôžem používať blesk. Jazdecký areál v Miloslavove je žiaľ postavený tak, že je zo všetkých strán obstavaný budovami a preto bolo ťažké nájsť pre fotografiu vhodné fotogenické pozadie.

Na umiestnenie fotoaparátu som si vybral miesto čiastočne kryté kvetináčom a prekážkou, ktorá nebola súčasťou trate.

Červená šípka ukazuje, kde som skryl fotoaparát (bol za kvetináčom).

Nastavenie

Fotoaparát (Canon 40D s objektívom Canon EF 17-40/4L) som umiestnil na gorillapod tesne pri zemi a guľovou hlavou som nastavil kompozíciu. Keďže boli stabilné svetelné podmienky, nastavil som expozíciu manuálne, aby nebola ovplyvňovaná farbou koňa, ktorý bude skákať cez prekážku.

Zaostrenie: manuálne na stred prekážky

Clona: 5.6 (pri širokom ohnisku 24mm je dostatočná hĺbka ostrosti)

Čas: 1/1600s (pre dostatočné zmrazenie rýchleho pohybu)

ISO: 200

Zapol som sériové…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bear
2009-11-10 11:58:56
Este na jednu radu som zabudol pri pisani clanku. Az do zaciatku preteku sa drzte blizko fotoaparatu a budte pripraveny chytit ho a utekat. Ak sa usporiadatelom bude zdat trat sucha, mozu kedykolvek pustit polievanie (po zaciatku sutaze ho uz nepustaju). Ja som v ten den takto bezal zachranovat fotak pred vodou asi 3x.
 
zajo
2009-11-10 12:08:55
mas viac fotiek? tie posledne dve su skvele..
super napad..
ktory objektiv si tam mal? 17-40?
 
Jozef Krajčo
externý redaktor 2009-11-10 12:11:01
Podtitul clanku by som dal:
Ako sa najrychlejsie zbavit fototechniky.. :) Popripade ako znizit jej zivotnost.. :)

Ten zasypany fotak si mal aspon mobilom odfotit :)
 
bear
2009-11-10 12:23:39
Som amater, neodfotil som ho a mal som v ruke druhy fotak, ale ponahlal som sa ho zachranit. Pouzil som 17-40/4L lebo to bol najlacnejsi objektiv co som mal so sebou, ale ak by som mal so sebou setak, tak by som pouzil ten. Asi si na taketo pouzitie nejaky setak zaobstaram.
http://temp.maxo.sk/miloslavov/
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2009-11-10 13:46:23
Hlavne, že ho koníky nerozdupali...
Možno, že proti prachu a pod. by sa dali použiť podvodné alebo iné ochranné puzdrá.
 
bear
2009-11-10 14:10:58
Vodotesne puzdro je drahsie ako fotak + objektiv takze aj keby som ho mal, jeho poskodenie by som neriskoval. Lacnejsie igelitove puzdra nemaju moznost prichytenia na stativ. Nabuduce, ale zoberiem so sebou minimalne igelit a lepiacu pasku aby som si na mieste zlepil aspon zakladnu ochranu.
 
conan7
2009-11-10 22:24:57
nechceš 17-85 za 230 €??? :D :D bear prosím ťa kolko stojí taká rádiová diaľková spúšť (čínska/nečínska) :D?
 
jrfoto
2009-11-10 23:10:30
napr: http://mini-max.sk/product.php?id=884
 
jrfoto
2009-11-10 23:12:27
príspevok od: jrfoto
napr: http://mini-max.sk/product.php?id=884
a niekde som vydel aj dialkovu spust aj s diplayom, kde bolo mozne sledovat odraz z hladacika, len uz neviem kto je vyrobca
 
conan7
2009-11-10 23:22:08
príspevok od: jrfoto
napr: http://mini-max.sk/product.php?id=884
diky za info, nestojí to hory ;)
 
jrfoto
2009-11-11 09:24:50
toto som mal myslel: http://phottix.cz/fotoaparaty-prislusenstvi/spouste/bezdratove/bezdratovy-ovladac-s-zivym-nahledem-hero-c8-pro-canon.html
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované