Hore

Posledné jesenné listy

Vrchol jesene je za nami, čoskoro prevezme žezlo zima. Kým všetko nezakryje sneh a opadané listy nezhnijú, máte poslednú šancu si ich nafotiť. Motív, ktorému sa budeme venovať, je vhodný pre začiatočníkov. Vďaka jednoduchosti nebudú mať problémy s kompozíciou. Je aj nenáročný na techniku a jediné, čo budete musieť použiť z pokročilých techník, je korekcia expozície.

Technika

Motív, ktorému sa venujeme, je nenáročný z hľadiska použitej techniky, nafotiť ho môžete akýmkoľvek fotoaparátom. Ja som to urobil aj telefónom, jednu fotku prikladám. Použite mierne dlhšie ohnisko, ekvivalent 50 mm a viac. Môže sa zdať, že je jedno, aké ohnisko použijeme, ale pri mierne dlhšom sa nám detail bude fotiť ľahšie a nebudete musieť bojovať s chybami, ktoré sprevádzajú širokouhlé objektívy. Najlepšie však urobíte, ak si to vyskúšate a zábery porovnáte, tak sa niečo naučíte na vlastnej koži.

Ja som fotil s Olympusom OM-D E-M1 Mark II a univerzálnym transfokátorom M.Zuiko 12-100/4 IS PRO.

S telefónom LG G4, spracované v aplikácii Snapseed.

Námet a kompozícia

Začiatočníci majú problémy s technikou fotenia i kompozíciou. Z technickej stránky sa môžu často spoľahnúť na automatiku fotoaparátu. S kompozíciou si však musia poradiť sami. Pri komponovaní platí, že čím jednoduchšia scéna, tým menej toho môžete pokaziť. Zjednodušovanie je celkovo účinnou cestou k dobrej kompozícii.

Galériu listov som našiel na chodníku dunajského nábrežia.

Pri prechádzke po petržalskom nábreží Dunaja som si všimol kontrast medzi čerstvo renovovaným chodníkom a listami. Vlhký tmavý štruktúrovaný asfalt tonálne tvorí vhodný podklad pre tvarovo a farebne zaujímavé listy. Prirodzene tu funguje aj efekt parciálnej farby. Nízke bočné svetlo naviac zvýrazňuje štruktúru listov.

Námet je jednoduchý, list na jednoduchom pozadí. S kompozíciou sa však aj tak dá pohrať. Ukážeme si niekoľko príkladov:

Vyplnenie formátu

Najjednoduchšie je vyplniť listom čo najväčšiu plochu formátu fotografie s tým, že medzi rámom a okrajmi listu ponecháte dostatok priestoru.

List vypĺňa veľkú časť plochy obrazu. Okolo neho je dostatok priestoru, aby nekolidoval s okrajmi obrazu.

Stredová kompozícia

Začiatočníkom sa často prízvukuje,…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
lacoslav
2017-11-27 10:31:15
+++
 
ph_photo
2017-11-27 12:40:59
Zaujimave inspiracne a motivacne tipy pre zacinajucich, avsak nazvat tu slaboduchu versovacku basnou, to je silna kava
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované