Hore

Fotografovanie gymnastiky I

Moderná gymnastika je z fotografického hľadiska pomerne špecifickým športom. Zmes športových a tanečných prvkov ju posúva do veľmi zaujímavých fotografických sfér, ktorých zvládnutie sľubuje vzrušujúce zážitky. Pokiaľ chceme fotografovať modernú gymnastiku nemusíme byť nevyhnutne znalcami tohto športu. Istá úroveň znalostí o priebehu, pravidlách a najmä o jeho vizuálnych prejavoch je však pre dosiahnutie kvalitného výstupu nevyhnutná.

1/250s - f/3,2 - ISO 800.

Príprava

Dôležitou súčasťou prípravy je vyhodnotenie „fotografických charakteristík" konkrétneho miesta konania.

Medzi najdôležitejšie faktory patria svetelné pomery - intenzita svetla a jej kvalita (miera rozptýlenia, prítomnosť denného svetla, umelé osvetlenie prípadne ich vzájomná kombinácia). Ovplyvňujú parametre expozície a aj  vyhľadávanie vhodných pozícií na fotografovanie.

Nezanedbateľný je aj  „fotografov životný priestor". Je preto potrebné nájsť miesta využiteľné pre fotografovanie, s ohľadom na to ako blízko a ako vysoko sa s fotoaparátom môžeme dostať, aká je poloha a veľkosť športovej plochy a pod.

Ak "miesto činu" nepoznáme, odporúčam včasný príchod  a dôkladnú obhliadku prísnym fotografickým okom ešte pred začatím podujatia.

Ako samozrejmosť beriem všeobecnú prípravu a kontrolu fototechniky, takže to nebudem ani podrobne rozvádzať (čisté objektívy, prázdne pamäťové karty, nabité batérie a pod.).

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
leto
2009-06-09 17:28:25
foto c.2 a 4 je brutal!:)
 
2009-06-09 18:02:37
pekny a poucny clanok....vela veci sa da pouzit aj na halovy sport ako taky a nielen sport, ale aj kulturne vystupenia v uzavretom priestore..
 
Slavo Jancisin
2009-06-09 18:04:38
príspevok od:
pekny a poucny clanok....vela veci sa da pouzit aj na halovy sport ako taky a nielen sport, ale aj kulturne vystupenia v uzavretom priestore..
súhlasím
 
Floyd
2009-06-09 18:18:24
Kto sa chce inšpirovať nech si pozrie: http://www.mvphoto.sk/sk/galeria/sport/grand_prix_brno_moderna_gymnastika_.php

Inak mám trocha pochybnosť či na snímanie s vyšších miest v hľadisku postačuje objektív 80-200mm...
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2009-06-09 21:57:18
Dlhšie sklo som so sebou nemal. Pre zrkadlovku a crop-faktorom 1,5 to postačovalo. Je však pravdou, že v niektorých prípadoch sa jedná o mierny výrez.

Dominik
 
michalp
2009-06-10 15:01:27
Zdravím, vidím, že hodně fotografů mělo stejný nebo podobný fotky.
Na moje se můžete podívat na adrese http://www.michalpokorny.cz
a klidně mi napište, jak se vám líbí.
Michal
 
jake
2009-06-12 07:46:09
specializujem sa na halove sporty a vcelku sa da s clankom suhlasit. toto je jedna z disciplin, co je narocna na techniku aj znalost problematiky pre dobre zabery, foti sa to tazko. kazdopadne kvoli obrazovemu vykonu je lepsie pouzitie vhodneho pevneho skla na haly a je to mimoriadne narocne na kvalitu techniky, ta je priamo umerna potom konecnemu vysledku, osobne si myslim, ze vysokorychlostne snimanie je do urcitej miery aj zarukou, ze pri tak dynamickom sporte akym gymnastika je zachytite ten spravny moment. Objektivy doporucujem tri: jeden sirokouhly pre navodenie atmosfery, zakladny zoom ak je moznost byt hodne zblizka ale hlavne dobre pevne sklo alebo zoo kde je dobra kvalita na ohnisku 150 - 200mm, na tomto totiz spravite najviac zaberov (cez 90%), ktore maju tu spravnu dynamiku.
Pozadie sa riesi tazko, niekedy to nejde a pyta to dodatocnu uprau v pocitaci, ale faktom je, ze najlepsie je mat naozaj dobre miesto pocas celej sutaze kde sa daju nafotit v podstate vsetky gymnastky. Idealne je fotenie vo dvojici, kde ak robite komplet reportaz jeden fotograf stoji na tlacovej tribune a foti na dlhom ohnisku momenty a druhy je hned pri ´placi´ a foti zaujmave momentky - to je narocne,a pravdu povediac nespoliehajte sa na vyrezy, trati to stavu! Dlhe ohnisko aj tu aby sa tvar alebo telo voslo do zaberu (to je velky problem) a fotit, ak Vas zacne toto bavit, tak mozete mi vsetci verit, ze halove sporty su ocarujuce a radi sa zucastnite vsetkych zapasov basketu, volejbalu, gymnastiky ... a podobne.
 
jake
2009-06-12 07:57:52
P.S. zabudol som dodat, ze nesuhlasim s tym, ze pevne sklo podla clanku je obmedzujuce, naopak. Kompozicne ma gymnastika urcite pravidla a daju sa predvidat. Pevne 200 F2 je idealne ale foti sa s nim tazko, zato z dalsej pozicie mate krasny ostry zaber pri vysokych casoch - a zblizka sa proste musite trafit ale su to nadherne fotky detailov, ktore sa proste so zoomom nedaju tak urobit (aspo minimalne v takej kvalite). Z druhej strany nie je v hale jedno, ci ma sklo f2,8 alebo f2. Je to rozdiel 50% v realnej svetelnosti a to je dost. A v halach su naozaj tazke svetelne podmienky a na blesk zabudnite. Nehovoriac o ostrosti, nakolko len malo skiel typu zoom ma ostrost uz pri f2,8 kde pri pevnom f2 (popripade so svetelnostou f2,8)takyto problem nehrozi. Kazdopadne sikovny fotograf, nakolko dobra technika je aj velmi draha) vystaci plne s 70-200 f2,8. To je na gymnastiku univerzalne sklo. Ostatne ohniska su malo pouzivane.
Tento clanok ma velmi oslovil a som rad, ze sa tu o halovych sportoch pise.
 
Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2009-06-12 10:55:00
Ďakujem za príspevok Jake.
Vidno, že s témou máš svoje skúsenosti a že si tiež povzbudil ľudí, aby to skúsili - napriek tomu, že je to fakt ťažké, o to viac však potešia podarené zábery.
Čo sa týka pevného skla, ja v zásade súhlasím s tvojimi technickými argumentami, je dobré že si to tu vyzdvihol. Ja som v článku len napísal, že
´...použitie objektívu s pevnou ohniskovou vzdialenosťou (najmä s extrémne vysokou svetelnosťou) je tiež možné, strácame tak však istú flexibilitu pri vytváraní optimálnej kompozície...´,
čo je myslené tak, že sa naozaj vopred musí pre tento účel starostlivo vybrať ideálne miesto vo vhodnej vzdialenosti a keď sa gymnastka predsalen ocitne inde, nemáme takú flexibilitu, aby sme sa tomu rýchlo prispôsobili (iba ak druhé telo s iným objektívom). Či je to obmedzujúce, to závisí od konkrétneho fotografa, ale toto som už v článku neriešil.
 
JIMI78
2012-02-17 10:31:11
príspevok od: Floyd
Kto sa chce inšpirovať nech si pozrie: http://www.mvphoto.sk/sk/galeria/sport/grand_prix_brno_moderna_gymnastika_.php

Inak mám trocha pochybnosť či na snímanie s vyšších miest v hľadisku postačuje objektív 80-200mm...
fatk super zabery mas
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia