Hore

Fotografovanie gymnastiky II

OSTRENIE

S dostatočnou praxou je v športovej fotografii použiteľné aj manuálne ostrenie, v niektorých špeciálnych prípadoch to môže byť dokonca nevyhnutné. Ja by som však pre väčšinu situácií odporúčal automatické zaostrovanie, ktoré funguje na dnešných moderných zrkadlovkách pomerne spoľahlivo a rýchlo. Pre úspešné využitie automatiky ostrenia musíme zaostrovací bod namieriť v potrebnej vzdialenosti na nejakú hranu, alebo na niečo s dostatočným kontrastom. Takmer určite sa to nepodarí, ak sa snažíme takto zaostriť na väčšiu jednofarebnú plochu.

Ako prvé sa nám pre šport ponúka režim kontinuálneho automatického zaostrovania. V tomto prípade je potrebné hlavný objekt „manuálne udržiavať" v zaostrovacom políčku, vtedy zostáva zaostrený aj v prípade jeho pohybu a zmeny vzdialenosti - môžeme teda vyčkať na vhodný moment a vtedy exponovať.

Druhou základnou možnosťou je technika predostrenia. V režime štandardného zaostrovania najskôr zaostríme na vzdialenosť, v ktorej predpokladáme, že objekt bude v momente expozície, zamkneme (zaaretujeme) ostrenie a čakáme, kým sa nám objekt nedostane na dané miesto, potom exponujeme. Zamknutie zaostrenia je možné buď podržaním spúšte v zaostrovacej polohe (polovičné stlačenie), alebo pomocou tlačidla zamknutia autofokusu na tele aparátu.

1/400s - f/3,2 - ISO 800.

Pokiaľ sa gymnastka pohybuje priečne, tak je ostrenie menej problematické, lebo sa jej vzdialenosť od fotoaparátu v podstate takmer nemení (takže môžeme zaostrovať štandardným spôsobom); kritickejšie to býva, pokiaľ sa pohybuje smerom k fotografovi alebo sa od neho vzďaľuje. Podstatné však je, aby automatika stihla zaostriť, než nastane vhodný okamih na expozíciu.

Ešte pre úplnosť treba spomenúť, že niektoré pokročilé zrkadlovky disponujú funkciou sledovania objektu, kedy sa v závislosti od pohybu objektu automaticky mení aj poloha aktívneho zaostrovacieho bodu. V prípade málo predvídateľného pohybu je to celkom dobrá vec, ale iba ak sa…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
zuzuliena
externý redaktor 2009-06-19 23:47:06
skvele fotky, dik za clanok ...
 
jake
2009-06-20 09:38:41
som rad, ze je tu aj pokracovanie clanku o modernej gymnastike a tak mi nedalo nepridat tiez jednu fotku do galerie z Majstrovstiec Ceskoslovenska z minuleho roku. Snad len zo svojich skusenosti by som chcel podotknut, ze je to natolko dynamicky sport, ze je tazke ist s dlhsim casom nez 1/800. To je taka hranica unosnosti, skor fotim s casmi kratsimi nez 1/1200, vtedy je zaruka ostrosti a clonu je najlepsie pouzit naozaj cim mensia, tym lepsia, napr. f2,8. Su to krasne momentky a vtedy si pripadam ako polovnik striehnuci na divu selmu ktoru chce skolit, fotenie je o tom istom, striehnem na moment. Velmi by som doporucil pri foteni kontinualne ostrenie a nastavit si co najvacsiu rychlost snimania. Totiz uz o zlomok sekundy je gymnastka v inej polohy a preto je aj moderna gymnastika zrut fotiek, bezne nafotim cez 1000 zaberov ale tych spravnych je len tak 20%, staci pohnut rukou o 5 cm a uz to nie je ono - preto zelam vsetkym trpezlivost a hlavne chut pri foteni takychto narocnych fotografickych disciplin, dobre svetlo!
 
slavmiro
2009-06-20 12:38:44
gymnastika ma dve hodnotne polohy - dokumentacnu a inscenovanu. Stalo by za do pre fotografov od tohoto fachu dat rec s cvicenkamia dohodnut si mimosutazne fotenie niekde kde bude ´ciste´ svetlo, nebude x tienov, esteticke nekonecne pozadie, zkratka nejaky (impro)atelier dostatocnych rozmerov. Mnohi vytvarne orientovani profiautori sa prezentuju prave tak..
 
jake
2009-06-20 17:21:43
príspevok od: slavmiro
gymnastika ma dve hodnotne polohy - dokumentacnu a inscenovanu. Stalo by za do pre fotografov od tohoto fachu dat rec s cvicenkamia dohodnut si mimosutazne fotenie niekde kde bude ´ciste´ svetlo, nebude x tienov, esteticke nekonecne pozadie, zkratka nejaky (impro)atelier dostatocnych rozmerov. Mnohi vytvarne orientovani profiautori sa prezentuju prave tak..
vnukol si mi myslienku nafotit akty s gymnastkami, to by mohli byt naozaj zaujmave a pekne nakomponovane fotky, vyhliadnem si par adeptiek a skusim ich prehovorit
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované