Hore

Digitálne zrkadlovky v roku 2020

Zrkadlovky (DSLR) a bezzrkadlovky (CSC) majú pomerne vyrovnané predaje. Bezzrkadlovky o niekoľko rokov definitívne zvíťazia.

Zatiaľ však stále má zmysel kúpiť si zrkadlovku, ak vám jej koncepcia vyhovuje viac. Je tu aj dobrá šanca kúpiť si výkonný fotoaparát z druhej ruky za dobré peniaze. Použitých zrkadloviek a objektívov bude pribúdať a ich ceny budú klesať. Ale aká je situácia s novými fotoaparátmi?

Digitálne zrkadlovky dnes vyrábajú len tri firmy: Canon, Nikon a Pentax. Zdá sa, že aj Sony ich má v ponuke, ale už niekoľko rokov nepredstavili nový fotoaparát, posledný model je z roku 2016. Objektív z roku 2015. Sony necháva zrkadlovky skonávať a ak o DSLR uvažujete, Sony nie je značkou, na ktorú by ste sa mali zamerať.

Čo v poslednom čase predstavili výrobcovia DSLR?

V roku 2018 sa Nikon, Canon a Panasonic pridali do tábora výrobcov FF bezzrkadloviek a potvrdili tak, že týmto smerom sa povedie vývoj a produkcia. Vieme, že od vtedy sa snažia, v rámci svojich možností, čo najrýchlejšie vybudovať portfólio fotoaparátov a objektívov. Pozrime sa ale na to, koľko nových zrkadloviek predstavili v rokoch 2019 a 2020.

Canon

Canon je najväčší výrobca fotoaparátov a tak sa niet čo čudovať, že má dosť prostriedkov predstavovať nové modely zrkadloviek aj v tejto neľahkej dobe. V objektívoch sa ale zameriava plne na segment bezzrkadloviek. Za posledné dva roky Canon predstavil najviac nových modelov DSLR zo všetkých výrobcov, pritom stíhal pracovať aj na rozširovaní systému EOS R.

Canon počas posledných dvoch rokov predstavil 4 zrkadlovky: EOS 850D, EOS-1D X Mark III, EOS 90D, EOS 250D. V roku 2018 to bola ešte dvojica EOS 2000D a RSO 4000D. Až na olympijský model sú to všetko amatérske fotoaparáty. Canon konsoliduje svoje portfólio a novinky v sebe spájajú dva modely, napr. EOS 90D je náhradou EOS 80D aj EOS 7D Mark II.


Canon EOS 90D.

Nikon

Najnovšími modelmi sú D6 a D780. V roku 2018 to bol ešte vstupný model D3500. Vychádza to na jednu novú zrkadlovku ročne. Nikon D780 bol príjemným prekvapením, hlavne pre svadobných fotografov, ktorí majú obľúbený Nikon D750 a s prechodom na CSC váhajú.


Nikon D780.

Pentax

Pentax ponúka len zrkadlovky. Táto značka nikdy nebola tak populárna ako dvaja najväčší výrobcovia. Nebolo to kvôli nekvalite. Ich prístroje majú vždy dobrý pomer cena/výkon. Tempo predstavovania nových produktov je ale pomalšie. Od roku 2018 nepredstavili nový fotoaparát, len nové objektívy. Portfólio fotoaparátov a objektívov je menšie ako u Canonu a Nikonu.

Aktuálna ponuka

Canon

V predaji sú poloprofesionálne modely EOS 6D Mark II, EOS 7D Mark II, EOS 5D Mark IV, ale EOS 5DR je už definitívne asi nahradený bezzrkadlovkami. Amatérske fotoaparáty sú rovnako stále v predaji.

  • EOS 4000D - najnižší model, celý z plastu, recykluje komponenty z niekoľko rokov starých fotoaparátov. Šetrilo sa aj na potlači tlačidiel. To sa odrazilo na veľmi nízkej cene. Viac sa oplatí kúpiť starší model radu EOS 1XXXD.
  • EOS 2000D - podobný model ako EOS 4000D, len s novším snímačom a menším množstvom kompromisov. Model pre začiatočníkov.
  • EOS 250D - malá štýlová APS-C zrkadlovka, má už otočný displej a 4K video. Aktuálne asi najlepšia zrkadlovka pre mierne pokročilých fotografov. Vďaka technológii Dual Pixel CMOS AF zaostruje rýchlo aj v režime Live View a vo videu.
  • EOS 800D - lepšie vybavená zrkadlovka pre stredne pokročilých fotografov. Dnes má už nástupcu v podobe modelu EOS 850D.
  • EOS 850D - tento model má naviac 4K video, zároveň nahradzuje model EOS 77D
  • EOS 77D - oproti EOS 800D má hlavne lepšiu ergonómiu ovládania, napr. stavový displej. Video je len Full HD.
  • Canon EOS 90D - najnovšia APS-C zrkadlovka pre pokročilých amatérov. Hybridný fotoaparát funkčne najbližší bezzrkadlovkám. Podľa môjho názoru najlepšia APS-C zrkadlovka svojej triedy.
  • EOS 7D Mark II - profesionálna APS-C zrkadlovka, bohužiaľ už pomerne zastaralá, predstavená bola v roku 2014.
  • EOS 6D Mark II - vstupný model do sveta FF zrkadloviek. Určený pokročilým amatérom. Video je len Full HD.
  • EOS 5D Mark IV - výborná profesionálna FF zrkadlovka. Čaká sa na jej nástupcu, ale ten s veľkou pravdepodobnosťou už nepríde.
  • EOS 5DS a 5DS R - profesionálne modely s vysokým rozlíšením. Aktuálne sa už len dopredávajú.
  • EOS-1D X Mark III - najnovšia vlajková loď s množstvom nových funkcií. Nekorunovaný kráľ akčných zrkadloviek.


https://www.canon.sk/cameras/dslr-cameras/

Nikon

Nikon stále ponúka široké portfólio zrkadloviek. V ponuke obchodov nájdete všetky modely predstavené v posledných rokoch, od vstupných modelov po profi.

  • D3500 - vstupný model. Asi najlepšia lacná zrkadlovka pre začiatočníkov.
  • D5600 - o niečo vyšší model, ktorý ponúka na viac hlavne plne otočný displej. Bohužiaľ používa rovnaký hardvér, ako jeho dvaja predchodcovia. Výborný výstup, ale chcelo by to viac funkcií z bezzrkadloviek.
  • D7500 - výborná APS-C zrkadlovka pre pokročilých amatérov.
  • D500 - podľa môjho názoru najlepšia APS-C zrkadlovka vôbec. Najlepšia voľba pre wildliferov.
  • Df - dnes už zastaralý model s výborným výstupom, atraktívnym dizajnom, ale slabšími parametrami.
  • D610 - vstupný FF model, vlastne sa už dopredáva.
  • D750 - veľmi obľúbená FF zrkadlovka pre pokročilých amatérov. Obľúbená napr. medzi svadobnými fotografmi. Postupne sa dopredáva.
  • D780 - nástupca D750, významne vylepšený. Podľa mňa najlepšia poloprofesionálna FF zrkadlovka na trhu.
  • D810 - profesionálna FF zrkadlovka s vysokým rozlíšením. Stále sa predáva, napriek tomu, že má už niekoľko rokov nástupcu.
  • D850 - vynikajúca profesionálna zrkadlovka s vysokým rozlíšením.
  • D5 - profesionálna akčná zrkadlovka, dopredáva sa.
  • D6 - nová vlajková loď, nástupca D5. Prístroj s vysokým výkonom, výdržou a odolnosťou.


https://www.nikon.sk/sk_SK/products/category_pages/digital_cameras/category_slr.page

Pentax

V predaji sú modely z rokov 2016-2018: K70, KP a K-1 Mark II. Čaká sa na nový APS-C model. Užívatelia by privítali aj kvalitnejšie video v 4K rozlíšení.

  • K70 - APS-C zrkadlovka pre stredne pokročilých fotografov. Ponúka stabilizovaný snímač a plne otočný displej. Video je len vo Full HD rozlíšení.
  • KP - pokročilá APS-C zrkadlovka, s kovovým telom a utesnená. Jedna z najlepších APS-C zrkadloviek na trhu s výbornou ergonómiou, pokročilými funkciami a stabilizovaným snímačom. Mínusom je len Full HD video.
  • K-1 Mark II - výborná FF zrkadlovka s výbornou ergonómiou, pokročilými funkciami a stabilizovaným snímačom, funkciou pixel-shift. Jedna z najlepších FF zrkadloviek vôbec, aj tu je ale video len vo Full HD rozlíšení.


http://pentax.cz/

https://us.ricoh-imaging.com/shop/#section-dslr

Perspektíva

Čo jednotlivé značky chystajú väčšinou neprezradia a jediným zdrojom informácií sú rumor stránky, zbierajúce uniknuté informácie, alebo špekulácie odborníkov. Canon a Nikon vyhlásili, že sa budú plne sústrediť na bezzrkadlovky, ale ak bude záujem, budú pracovať aj na nových zrkadlovkách a objektívoch pre ne. Fámy aktuálne nenaznačujú príchod žiadnej novej zrkadlovky, ani objektívov.

Canon

Vraj bol pozastavený vývoj Canonu EOS 5D Mark V. Nie sú avizované žiadne nové objektívy. Obávam sa, že Canon už nepredstaví žiadnu novú zrkadlovku, ak aspoň jednu, tak to bude veľké prekvapenie. Aktuálne vidíme obrovskú snahu o rozširovanie systému EOS R a aj EOS M.

Nikon

Verím, že Nikon sa bude snažiť udržať v kategórii zrkadloviek ešte nejaký čas. Ani tu rumory nenaznačujú príchod nových modelov. Ale nástupcu D7500, prípadne aj D850 by sme sa dočkať ešte mohli. Ak chce ale Nikon konkurovať ostatným značkám, bude sa musieť maximálne zamerať na bezzrkadlovky a napraviť chybný krok v podobe systému Nikon 1.

Pentax

Jedine Pentax už niekoľko mesiacov propaguje pripravovanú pokročilú APS-C zrkadlovku. Pentax sa bude asi snažiť ponúkať zrkadlovky do posledného okamihu záujmu o ne. Žiadne správy nenaznačujú, že by Pentax pracoval na bezzrkadlovom systéme, čo sa mu môže rýchlo vypomstiť.


Pripravovaná pokročilá APS-C zrkadlovka Pentax.

Záver

V súčasnej ťažkej situácii musia firmy šetriť a dôkladne zvážiť, aké produkty budú vyvíjať a predávať. Trh so zrkadlovkami klesá, to je fakt. Budú sa ponúkať, dokedy o ne bude dostatočne veľký záujem. Aktuálne sú na svojom vrchole. Nové zrkadlovky, predstavené v posledých mesiacoch, sa snažia byť hybridné, aby funkcionalitou konkurovali bezzrkadlovkám. Ceny DSLR klesajú, nových i použitých. Je k nim najväčší výber objektívov.

Ak sa teraz rozhodujete pre prvú zrkadlovku, má zmysel si vyberať medzi Canonom a Nikonom. Majú najširšie portfólio, sú najdostupnejšie a bežne kúpite aj fotoaparáty a objektívy z druhej ruky. Stále sú podporované výrobcami objektívov a bleskov. Canon sa v zrkadlovkách začína zameriavať na modely pre začiatočníkov a pre pokročilých amatérov. Vyšší model ako EOS 90D už asi nepredstaví. Nikon sa naopak zameriava na pokročilých fotografov, ako naznačuje D780. Obidve značky majú stále v ponuke širokú škálu fotoaparátov, o objektívoch ani nehovoriac.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
andreewp
2020-08-19 08:01:05
Najradsej by som sa vratil spat k zrkadlovke, ovladanie mirrorless - tlacidla - menu - dotykovy display mi aj po dlhsej dobe nesedia. Elektronicky hladacik je taky aky je a pri foteni cez display je to casto na cinskeho turistu, hlavne cvaknut. Na druhej strane, rozmery - vaha pri castom noseni su pre mna najvacsie plus.
 
MagickVamp
2020-08-19 08:31:18
príspevok od: andreewp
Najradsej by som sa vratil spat k zrkadlovke, ovladanie mirrorless - tlacidla - menu - dotykovy display mi aj po dlhsej dobe nesedia. Elektronicky hladacik je taky aky je a pri foteni cez display je to casto na cinskeho turistu, hlavne cvaknut. Na druhej strane, rozmery - vaha pri castom noseni su pre mna najvacsie plus.
Uplny suhlas.... stale vravim je to buducnost...ale stale je bezzrkadlo len kompromisne riesenie. Fotit R-kom wildlife boli pocase nervy z X dovodov. /Digitalny hladacik co zere baterku, oneskorenie hladacika, vydrz baterie, pomalsi prebudenie, bodove ostrenie ktore dakedy sa proste nechyta bo mu daco chyba, mozno skrz toho ze body nie su krizove/ X krat ked mi usiel zaber som mal chut to R tresnut o strom. Asi zavisi ako clovek fotak pouziva a co od toho chce...

Ale co sa tyka fotenia ludi uz by som to nikdy nevratil, lebo tu si zas dobre spominam na nervy s BF a FF co som mal aj s 5DmkIV a mal chut ho zas otrieskat o stenu ....preto si myslim ze bezzrkadla su zatial stale len kompromisne riesenie a je fajn mat aj to aj to, kym bezzrkadla skutocne nevyrastu z plienok.
 
MagickVamp
2020-08-19 08:44:55
Myslim inak ze na wildlife 90D a D500 budu APSC topky este tak minimalne 5-10 rokov...kym sa neporiesi vydrz baterky, lebo ako spravit dobry hladacik uz zrejme vyriesila Sony. Ono je to haluz cakat na okamih ked cloveku blikne baterka na jednu palicku a clovek nevie ci ma prestat kukat do hladacika aby racej mal aspon nejaku foto, abo kukat, cakat na spravny okamih a riskovat ze baterka zdochne kym vobec spravi fotku. A pri wildlife sa baterka neda vzdy hned vymenit. A tiez bodove ostrenie, aby plne dokazalo nahradit to zo zrkadiel, ci uz nejakou vyssou citlivostou alebo krizovymi bodmi.
 
Cepin
2020-08-19 08:50:16
No ja mám rád keď v ruke niečo cítim, či už ide foťák alebo ženu, K 1 s 1,4/50 spolu 1970 g je to pravé orechové
 
z80
2020-08-19 09:30:57
príspevok od: MagickVamp
Myslim inak ze na wildlife 90D a D500 budu APSC topky este tak minimalne 5-10 rokov...kym sa neporiesi vydrz baterky, lebo ako spravit dobry hladacik uz zrejme vyriesila Sony. Ono je to haluz cakat na okamih ked cloveku blikne baterka na jednu palicku a clovek nevie ci ma prestat kukat do hladacika aby racej mal aspon nejaku foto, abo kukat, cakat na spravny okamih a riskovat ze baterka zdochne kym vobec spravi fotku. A pri wildlife sa baterka neda vzdy hned vymenit. A tiez bodove ostrenie, aby plne dokazalo nahradit to zo zrkadiel, ci uz nejakou vyssou citlivostou alebo krizovymi bodmi.
Problém s dochádzajúcou baterkou by sa mal dať vyriešiť cez USB napájanie a pripojenie na powerbanku. Ak keď ani tam o nie je dnes ideálne, niektoré foťáky USB napájanie nepodporujú, niektoré vyžadujú USB-PD štandard, čo nepodporuje každá powerbanka a niektoré dokážu nabíjať len ak je foťak vypnutý.
 
fatality
2020-08-19 09:30:57
príspevok od: andreewp
Najradsej by som sa vratil spat k zrkadlovke, ovladanie mirrorless - tlacidla - menu - dotykovy display mi aj po dlhsej dobe nesedia. Elektronicky hladacik je taky aky je a pri foteni cez display je to casto na cinskeho turistu, hlavne cvaknut. Na druhej strane, rozmery - vaha pri castom noseni su pre mna najvacsie plus.
a co ti brani?
 
aesace
2020-08-19 09:36:37
Je skoda, ze Pentax nestavil na nejaku istotu pri ich mirrorlesoch par rokov dozadu a tie svoje modely boli velke experimenty na to, ze nemali nejake neotrasitelne postavenie na trhu. Potom sa z mirrorless segmentu uplne stiahli, co je skoda. Ale keby som mal doma doteraz nejaky KP a par schopnych objetivov, doteraz by som bol vysmiaty.
Uz dlho vsak mirrorless fotaky vzbudzuju opatovnu radost z fotenia, kym sterilne zrkadlovky boli skor zataz a tak to s tym foto trhom aj dopadlo. Nikon s Canonom to naviac riadne brzdili. Nikon to vsak asi robil kvoli svojej neschopnosti zmysluplneho uvazovania dopredu a tak im treba aj v mirrorless segmente. Robia tie iste chyby ako pri Nikon 1 systeme, ich sucasny mirroless apsc system nema zmysel a buducnost a ff je len pre ich fanusikov. Sony si oproti nim drzi doposial vyrazny naskok a tak racionalne nema Nikon zmysel. Skoda, ze Panasonic nema vyssiu frekvenciu vydavania ff noviniek, mozno by mali sancu zabojovat o lepsie predaje na ukor Nikonu.
 
robertondrejovic
2020-08-19 09:59:32
príspevok od: MagickVamp
Uplny suhlas.... stale vravim je to buducnost...ale stale je bezzrkadlo len kompromisne riesenie. Fotit R-kom wildlife boli pocase nervy z X dovodov. /Digitalny hladacik co zere baterku, oneskorenie hladacika, vydrz baterie, pomalsi prebudenie, bodove ostrenie ktore dakedy sa proste nechyta bo mu daco chyba, mozno skrz toho ze body nie su krizove/ X krat ked mi usiel zaber som mal chut to R tresnut o strom. Asi zavisi ako clovek fotak pouziva a co od toho chce...

Ale co sa tyka fotenia ludi uz by som to nikdy nevratil, lebo tu si zas dobre spominam na nervy s BF a FF co som mal aj s 5DmkIV a mal chut ho zas otrieskat o stenu ....preto si myslim ze bezzrkadla su zatial stale len kompromisne riesenie a je fajn mat aj to aj to, kym bezzrkadla skutocne nevyrastu z plienok.
Vidím že v určitom bode máme podobné povahy aj ja mávam chute otrieskať fotoaparát o zem a z toho istého dôvodu ako ty keď bezrkadlovka pri akčnom fotení spí a nestíha ostriť a zrkadlovka pri fotení portrétov na clonu 1.8 ostrí tam kde ona chce a nie ja. Nikon Z7 som si kupoval hlavne zo zvedavosti na nový bezzrkadlový systém a tiež chcel som skúsiť svet FF. Po roku opäť fotím 90% z Nikonom d500 a zo Z7 len portréty alebo ak sa chcem ihrať z malou hĺbkou ostrosti , lebo aj keď sa dá BF a FF v zrkadlovke vyladiť aj tak bezzrkadlovka na statické objekty zaostrí aj pri úplne odclonenom a akomkoľvek šmejdovom objektíve úplne presne ,ale to je z mojich potrieb zatiaľ len jej jediná výhoda. Ako spomína Karol možno časom zrkadlovky zlacnejú ja tiež čakám kedy Nikond850 padne pod 2000, je to predsa len vymakaný stroj FX aj DX v jednom alebo D500 a d850 v jednom.
 
MagickVamp
2020-08-19 10:00:39
príspevok od: z80
Problém s dochádzajúcou baterkou by sa mal dať vyriešiť cez USB napájanie a pripojenie na powerbanku. Ak keď ani tam o nie je dnes ideálne, niektoré foťáky USB napájanie nepodporujú, niektoré vyžadujú USB-PD štandard, čo nepodporuje každá powerbanka a niektoré dokážu nabíjať len ak je foťak vypnutý.
No to je take riesenie ako baterygrip. Mozno lacnejsie ale zas menej odolne na pobehovanie a poveternostne podmienky. Myslim ze riesenie bude len v optimalizacii, novych procakoch, hladacikoch a displejoch, ktore budu menej energeticky narocne so zachovanim aktualneho vykonu. Len to si este pockame. Neviem si teraz ani predstavit ze do 5 rokov by sa to dokazalo nejak vyriesit.
 
MagickVamp
2020-08-19 10:13:32
príspevok od: robertondrejovic
Vidím že v určitom bode máme podobné povahy aj ja mávam chute otrieskať fotoaparát o zem a z toho istého dôvodu ako ty keď bezrkadlovka pri akčnom fotení spí a nestíha ostriť a zrkadlovka pri fotení portrétov na clonu 1.8 ostrí tam kde ona chce a nie ja. Nikon Z7 som si kupoval hlavne zo zvedavosti na nový bezzrkadlový systém a tiež chcel som skúsiť svet FF. Po roku opäť fotím 90% z Nikonom d500 a zo Z7 len portréty alebo ak sa chcem ihrať z malou hĺbkou ostrosti , lebo aj keď sa dá BF a FF v zrkadlovke vyladiť aj tak bezzrkadlovka na statické objekty zaostrí aj pri úplne odclonenom a akomkoľvek šmejdovom objektíve úplne presne ,ale to je z mojich potrieb zatiaľ len jej jediná výhoda. Ako spomína Karol možno časom zrkadlovky zlacnejú ja tiež čakám kedy Nikond850 padne pod 2000, je to predsa len vymakaný stroj FX aj DX v jednom alebo D500 a d850 v jednom.
jooj uuplne presne vies o com vravim a teda zrejme aj s pocitmy ktore pri tom zazivam Len nato aby to dakto chapal si tym musi prejist. Nie fotit len bezzrkadlom alebo len zrkadlom, alebo len starym ci low endovym zrkadlom a potom high end bezzrkadlom. Jednoducho mat ekvivalenty oboch systemov a aspon par rocnu skusenost, lebo niektore veci zacnu vadit az casom. Sa pametam ze ked som zobral R do lesa...sice som nikdy necitil tu istotu zrkadla ale bol som nadseny, chyby prehliadal....az som si uvedomil ze idem do lesa a mam nervy co zas nestihnem a v akom okamihu zas nevhodne zacne blikat baterka, do hladacika skrz setrenia racej nekukam, pricom so zrkadlom som kukal jak s dalekohladom kazdu chvilu...az som si povedal dost..na ludi ano...na wildlife sa uz stym trapit nejdem. :-P 90D vymenim az bezzrkadla nebudu len kompromis. Som strasne rad ze som v znacke ktora mi dava moznost mat to aj to a nemusim robit kompromisy v zanroch.

Ano D850 sa skrz toho oplati. Keby bolo 5Dsr ako D850 tak tiez idem skor do toho.
 
blahoslav J B Art
2020-08-19 11:01:22
digitalne zrkadlovky pre mna skoncili v 2014 ... teda mal som dve ... prvu a poslednu Canon EOS 350D
 
MagickVamp
2020-08-19 11:39:16
príspevok od: blahoslav J B Art
digitalne zrkadlovky pre mna skoncili v 2014 ... teda mal som dve ... prvu a poslednu Canon EOS 350D
Ano ale pre teba uz skoncili aj bezzrkadlovky 2019 nie?
 
bobo222
2020-08-19 11:50:40
Ja mám jedno aj druhé a tak nejako mi to vyhovuje. Ak je chuť, beriem mini zostavu (aktuálne fuji), ak nie, bafnem brašnu s nikonom a s väčšími rúrami. Uvidím, dokedy mi to takto vydrží.
Samozrejme u profíka, čo sa tým živí je to o inom, ja to mám ako koňa.

V každom prípade ale ergonómia nikonu je o tri parníky vpredu, to je môj osobný záver.
 
Johnnny
2020-08-19 12:34:13
Baterka mi dnes u mnohych modelov pride vyriesena. Vydrz u SONY je udajne v pohode, ja s G9 a gripom nemam tiez extra problem. A ak by bol, zobral by som som 1-2 nahradne baterky. Urcite je lepsie mat dlhsiu vydrz, ale problem by som z toho nerobil. EVF je trochu vacsi problem, nejaka latencia tam stale je, obzvlast v blbom osvetleni (zatial som to videl vyriesene len u Olympusu), plus zobrazovacie schopnosti v narocnych scenach nie su idealne, ale situacii kedy to obtazuje zase tak vela nie je. Obcas to naopak pomaha, aj ked ta elektronika nie je idealna a uz mi to par fotiek pokazilo (ked zobrazoval realne ovela svetlejsiu scenu nez v skutocnosti, co je udajne feature, ale mne to pride ako nezmysel).

Ostrenie obcas tiez hneva, resp sa nema coho chytit a pride mi, ze DSLR sa chovala predvidatelnejsie, ale vacsinou to nie je problem. Aspon pri zvacseni nahladu sa uz trafim kam potrebujem.
 
robertondrejovic
2020-08-19 13:07:16
príspevok od: MagickVamp
jooj uuplne presne vies o com vravim a teda zrejme aj s pocitmy ktore pri tom zazivam Len nato aby to dakto chapal si tym musi prejist. Nie fotit len bezzrkadlom alebo len zrkadlom, alebo len starym ci low endovym zrkadlom a potom high end bezzrkadlom. Jednoducho mat ekvivalenty oboch systemov a aspon par rocnu skusenost, lebo niektore veci zacnu vadit az casom. Sa pametam ze ked som zobral R do lesa...sice som nikdy necitil tu istotu zrkadla ale bol som nadseny, chyby prehliadal....az som si uvedomil ze idem do lesa a mam nervy co zas nestihnem a v akom okamihu zas nevhodne zacne blikat baterka, do hladacika skrz setrenia racej nekukam, pricom so zrkadlom som kukal jak s dalekohladom kazdu chvilu...az som si povedal dost..na ludi ano...na wildlife sa uz stym trapit nejdem. :-P 90D vymenim az bezzrkadla nebudu len kompromis. Som strasne rad ze som v znacke ktora mi dava moznost mat to aj to a nemusim robit kompromisy v zanroch.

Ano D850 sa skrz toho oplati. Keby bolo 5Dsr ako D850 tak tiez idem skor do toho.
Aj keď sa pre tých čo sú so mnou na túre javím ako blázon nemôžem inak pozerám sa na svet okolo seba veľmi často cez hľadáčik zrkadlovky aj keď napokon nestlačím spúšť aj v tomto sme na tom podobne. Pri bezzrkadlovke je to brnkanie na city buď zaspáva alebo ak to vypnem môžem čoskoro a určite v najnevhodnejšej chvíli čakať červenú ikonu baterky. Ty o tom vieš ,ale píšem to preto aby si aj ostatní čo ich to zaujíma uvedomili, že bezzrkadlovka je síce aktuálny trend ,ale určite nemá vo všetkom jednoznačne navrch pred zrkadlovkami . Smrť zrkadloviek raz príde ,ale nie tak rýchlo ako sa to propaguje.
 
francesco
2020-08-19 13:13:46
Baterka u Sony ke naozaj velmi dobre na tom, v pohode 800 fotiek s afc, ale problem je pohotovstny rezim co sa prejavuje pri spominanom wl. Staci, ze zabudnem vypmut fotak ked ho davam do brasne a dovi. Ked mam objektiv rozcloneny ostri mi to lepsie ako zrkadlovka (menej odpadu) o eye af ani mehovoriac. Ale pri priclomeni sa karta obracia kedze zrkadlo ostri mezaclonene. nepochybukem o tom, ze tieto medostatky postupne vyrobcovoa eliminuju.
 
Porubo
2020-08-19 13:16:05
Vsak to je vsetko pochopitelne:
Asi nik si neda do bytu/na dom/ elektronicke okna: Velke monitory ktore budu premietat to co snima kamera vonku, a radsej si da opticke okna - priehladne sklo.
Usetri sa sice hmotnost, ale to je zanedbatelne, kedze clovek, co chodi do tazkeho terenu, aj tak nosi stativ, dalsie objektivy, spacak, oblecenie naviac atd. A tych par stovak gramov je tiez otazne, ked monitor na rozdiel od skla zerie energiu, a baterie nevydrzia vela hlavne v zime (teda treba viac baterii).
Ine je to v pripade vyletnikov, svalovo atrofovanych ludi, deti, dochodcov, ci rozmaznanych zapadniarov, slovakov a podobne. Na kompakte vidim elektronicky hladacik ako velke plus.
Mi to pride ako modna vlna ako bolo kedysi radioaktivne materialy (ano take sa dialo v minulom storoci pokym sa neprislo na to ake je to toxicke), plastove okna, kozenka a umela kozusina z tzv. etickych dovodov a podobne. Niektore vlny si pamatam, tu s radioaktivnymi zubnymi pastami nie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Doramad_Radioactive_Toothpaste

Takze vsetko s mierou a rozumom. Ak ide niekto fotit zvierata tak zrkadlovky, ak si niekto berie kompakt do prace co ak nahodou tam bude treba fotit oslavu, tak elektronicky hladacik.
 
matpi
2020-08-19 15:58:52
príspevok od: MagickVamp
Myslim inak ze na wildlife 90D a D500 budu APSC topky este tak minimalne 5-10 rokov...kym sa neporiesi vydrz baterky, lebo ako spravit dobry hladacik uz zrejme vyriesila Sony. Ono je to haluz cakat na okamih ked cloveku blikne baterka na jednu palicku a clovek nevie ci ma prestat kukat do hladacika aby racej mal aspon nejaku foto, abo kukat, cakat na spravny okamih a riskovat ze baterka zdochne kym vobec spravi fotku. A pri wildlife sa baterka neda vzdy hned vymenit. A tiez bodove ostrenie, aby plne dokazalo nahradit to zo zrkadiel, ci uz nejakou vyssou citlivostou alebo krizovymi bodmi.
5-10 rokov?? Ved riesenie tu je od nepamati. Vola sa druha alebo nahradna baterka Staci ju len vymenit skor ako ta prva umrie. Myslim, ze pri wildlife je na to kopec casu.
 
blahoslav J B Art
2020-08-19 16:06:20
príspevok od: MagickVamp
Ano ale pre teba uz skoncili aj bezzrkadlovky 2019 nie?
To napíšem pod článok Bezzrkadlovky v roku 2022 😁
 
matpi
2020-08-19 16:21:02
príspevok od: Cepin
No ja mám rád keď v ruke niečo cítim, či už ide foťák alebo ženu, K 1 s 1,4/50 spolu 1970 g je to pravé orechové
Ved citit v ruke mozes aj bezzrkadlo. Napr. a9 + 70-200 f2.8 vazi este viac
 
Cepin
2020-08-19 16:49:04
príspevok od: matpi
Ved citit v ruke mozes aj bezzrkadlo. Napr. a9 + 70-200 f2.8 vazi este viac
Som dôchodca, to by už pre mňa bolo veľa
 
Porubo
2020-08-19 17:09:33
príspevok od: blahoslav J B Art
To napíšem pod článok Bezzrkadlovky v roku 2022 😁
Troska zapredikujem:
Mozno to uz prejdes z mobilu na google okuliare. To budu tie dva roky predtym, nez sa das prerobit na cyborga a fotit budes priamo z optickeho nervu.
 
Otecadams
2020-08-19 17:19:52
príspevok od: matpi
5-10 rokov?? Ved riesenie tu je od nepamati. Vola sa druha alebo nahradna baterka Staci ju len vymenit skor ako ta prva umrie. Myslim, ze pri wildlife je na to kopec casu.
Ako kedy. Ďalšia vec je, že to vyžaduje pohyb a ten by mohol vyplašiť zver. Ale je to dosť špecifická situácia.
 
MagickVamp
2020-08-19 17:22:33
príspevok od: matpi
5-10 rokov?? Ved riesenie tu je od nepamati. Vola sa druha alebo nahradna baterka Staci ju len vymenit skor ako ta prva umrie. Myslim, ze pri wildlife je na to kopec casu.
To nie je riesenie ziadne. je cas pri svadbe skor ako pri wildlife. Pretoze 1.- zvlast po istom case maju baterky tendenciu ukazovat tri palicky a zrazu jednu palicku. 2.-Bezzrkadlo sa zvlast v zime vybija rychlostou blesku. 3.-Kym pri foteni svadby som na jednu baterku a to nie sekvencnym snimanim nacvakal cez 1000 zaberov, tak pri wildlife mi X krat chcipne po 200 zaberoch, dakedy ani tolko nedam, staci ze viac do toho cumim. 4.-No a ked ti zrazu ukaze jednu a ty sa nesmies hybat tak si tak celkom v zadku... a to sa mi stalo nie raz. Pretoze sa niekde zasijes, kukas ze baterka ok, lezis si, sledujes okolie, pride zviera ci zvierata a zrazu pozeras na jednu palicku a nevies ci si sledovat moment ci racej ju setrit. 5.-obcas sa stane ze zvierata sa uvelebia doslova pri tebe, napriklad kolo mna sa usalasilo stado muflonov, bolo porlbem raz za cas spravit cvak...a ked su tak usalasenu pri tebe viac jak hodinu, tak baterka ide dole ked si ich sledujes a ty nevymenis nic vtedy. Takze asi tak.
 
matpi
2020-08-19 17:35:59
príspevok od: MagickVamp
To nie je riesenie ziadne. je cas pri svadbe skor ako pri wildlife. Pretoze 1.- zvlast po istom case maju baterky tendenciu ukazovat tri palicky a zrazu jednu palicku. 2.-Bezzrkadlo sa zvlast v zime vybija rychlostou blesku. 3.-Kym pri foteni svadby som na jednu baterku a to nie sekvencnym snimanim nacvakal cez 1000 zaberov, tak pri wildlife mi X krat chcipne po 200 zaberoch, dakedy ani tolko nedam, staci ze viac do toho cumim. 4.-No a ked ti zrazu ukaze jednu a ty sa nesmies hybat tak si tak celkom v zadku... a to sa mi stalo nie raz. Pretoze sa niekde zasijes, kukas ze baterka ok, lezis si, sledujes okolie, pride zviera ci zvierata a zrazu pozeras na jednu palicku a nevies ci si sledovat moment ci racej ju setrit. 5.-obcas sa stane ze zvierata sa uvelebia doslova pri tebe, napriklad kolo mna sa usalasilo stado muflonov, bolo porlbem raz za cas spravit cvak...a ked su tak usalasenu pri tebe viac jak hodinu, tak baterka ide dole ked si ich sledujes a ty nevymenis nic vtedy. Takze asi tak.
Existuje vobec bezzrkadlo, ktore ukazuje palicky? Vsetky, co som videl ukazuju presne percenta. A baterka sa povedzme z 20% na nulu nevybije za minutu ani dve. V ziadnych podmienkach.
 
MagickVamp
2020-08-19 17:46:14
príspevok od: matpi
Existuje vobec bezzrkadlo, ktore ukazuje palicky? Vsetky, co som videl ukazuju presne percenta. A baterka sa povedzme z 20% na nulu nevybije za minutu ani dve. V ziadnych podmienkach.
Jj neviem jak ine ale R ukazuje palicky. Ja ti pisem realne skusenosti. Keby mi to tak neliezlo na nervy nekupim si zas zrkadlo. Mam 6 bateriek doma... A problem mam vyslovene pri wildlife. Tam je x veci ktore som menoval vyssie ktore mi na bezzrkadle vadia.
 
poto73
2020-08-19 17:46:17
Ak poviem za seba ... Je to o tom kolko zaplatíte, tolko muziky sa vám dostane. Ja som začínal s velmi malým budgetom a, keď som došiel k limitom výbavy a objavila sa mi na gugli Z6 (nová) za cenu u ktorej by bola chyba zaváhať bolo rozhodnuté. OK EVF ešte potrebuje kus evolúcie, ale keď poviem v skratke tie "chlpy" čo by som tomu vytkol ďaleko prevážia klady. Chcel som pôvodne D7500, lebo ... budget ,ako som už hovoril. No Z6 za 46tis aj so sklom nebolo o čom. Držal som kamošovu D7500 v ruke a bál som sa či sa mi nepodlomia kolená ... lebo predsa len pohladu do pentaprismového hladáčika sa vraj nič nevyrovná. No bál som sa či som nespravil chybu. No nič takého sa nestalo. Len dodám, že som sa v duchu len ticho usmieval.
 
matpi
2020-08-19 17:52:13
príspevok od: MagickVamp
Jj neviem jak ine ale R ukazuje palicky. Ja ti pisem realne skusenosti. Keby mi to tak neliezlo na nervy nekupim si zas zrkadlo. Mam 6 bateriek doma... A problem mam vyslovene pri wildlife. Tam je x veci ktore som menoval vyssie ktore mi na bezzrkadle vadia.
Tak mas zle bezzrkadlo. Kup si take s percentami a body 1-4 mas vyriesene Bod 5 je bezpredmetny, kedze taka situacia moze nastat aj so zrkadlom.
 
Porubo
2020-08-19 18:28:15
príspevok od: matpi
Tak mas zle bezzrkadlo. Kup si take s percentami a body 1-4 mas vyriesene Bod 5 je bezpredmetny, kedze taka situacia moze nastat aj so zrkadlom.
Velmi zriedkavo, mozno so znicenymi bateriami davno po zivotnosti, ak vobec. Ja mam fotak stale zapnuty, jeden fotak som nechal zamknuty a po stvroku som stale mohol fotit na tu bateriu co tam bola a este bola daleko od varovania ktore je pri 15% a s nimi bez problemov mozem den dva fotit bez ziveho nahladu a bez stresov. A ked je zapnuty je v cakacom rezime, len sa dotknem spuste a uz je zobudeny a spravi cvak. Hladacik netreba zapinat/vypinat lebo je stale zapnuty tym ze zrkadlo je vo svojej polohe, takze mozem doslova cele dni pozorovat cez hladacik co sa deje. Obraz je ako z lepsieho dalekohladu, kedze optika je lepsia nez na dalekohladoch. Vlastne som sa vzdy cudoval co recenzenti stale kritizovali na zrkadlovkach polohu vypinaca, ked ten zapnem len raz pred fotenim ak ho nemam zapnuty este z minula.
 
photox
2020-08-19 18:36:56
príspevok od: Porubo
Velmi zriedkavo, mozno so znicenymi bateriami davno po zivotnosti, ak vobec. Ja mam fotak stale zapnuty, jeden fotak som nechal zamknuty a po stvroku som stale mohol fotit na tu bateriu co tam bola a este bola daleko od varovania ktore je pri 15% a s nimi bez problemov mozem den dva fotit bez ziveho nahladu a bez stresov. A ked je zapnuty je v cakacom rezime, len sa dotknem spuste a uz je zobudeny a spravi cvak. Hladacik netreba zapinat/vypinat lebo je stale zapnuty tym ze zrkadlo je vo svojej polohe, takze mozem doslova cele dni pozorovat cez hladacik co sa deje. Obraz je ako z lepsieho dalekohladu, kedze optika je lepsia nez na dalekohladoch. Vlastne som sa vzdy cudoval co recenzenti stale kritizovali na zrkadlovkach polohu vypinaca, ked ten zapnem len raz pred fotenim ak ho nemam zapnuty este z minula.
Vela krat sa mi stalo, ze som zabudol po foteni vypnut fotak a na druhy den som mal vybitu baterku.
 
MagickVamp
2020-08-19 18:57:06
príspevok od: matpi
Tak mas zle bezzrkadlo. Kup si take s percentami a body 1-4 mas vyriesene Bod 5 je bezpredmetny, kedze taka situacia moze nastat aj so zrkadlom.
Jj kupim...r5 alebo r6. Ja som spominal aj ine veci preco bezzrkadlo za mna na wildlife nie, nie len baterku. Ale baterku si mi svojimi rieseniami neporiesil. Take nazory som mal aj ja ked som predaval 5dmkiv a kupoval R. 😉 viem z praxe ako sa fotilo s 5dmkiv a ako sa foti s R. Presviecal som sa rok ze aj s R sa da....daaa ale NEKOMFORTNE, kamoska sa tak ukecala na A9 a do tyzdna vracala a kupvala 5dmkiv. Je x dovodov preco bezzrkadlo na wildlife nie, zvlast nie ak bol clovek zvyknuty na okamzite prebudenie, casty pohotovostny rezim ci sledovanie okolia hladacikom, nie len skrz baterky aj skrz toho ze je to jak kukat do telky z blizka. A dalsich X veci. Zrkadlo je ako maceta. Bezzrkadlo je ako skalpel...fajn do mesta..v lese je ale lepsie s macetou. Bezzrkadla to budu tahat na svoju stranu objektivmy, stabilizaciou, coraz vymakanejsim sledovanim oka zvierat. Ono sa to postupne preklopi na ich stranu. Zrkadlo si predstav kludne jak Ladu Nivu a bezzrkadlo ako novu octaviu scout nabitu technologiamy. No v lese je s nivou proste lepsie.
 
robertondrejovic
2020-08-19 19:05:55
príspevok od: matpi
Existuje vobec bezzrkadlo, ktore ukazuje palicky? Vsetky, co som videl ukazuju presne percenta. A baterka sa povedzme z 20% na nulu nevybije za minutu ani dve. V ziadnych podmienkach.
Nikon Z7 ukazuje v hľadáčiku paličky ak chcem vedieť presný percentuálny stav musím ísť do menu tam je položka stav batérie to isté je aj u Nikon d 500 ad7200 rozdiel je len ten ak svieti len jedna palička v zrkadlovke som stále v úplnej psychickej pohode pri Z7 začínam pociťovať miernu nervozitu už vtedy keď svietia len dve lebo ak mám vypnuté uspávanie veľa času už neostáva ak mrzne možno ani tie dve minúty a práve aj v tom je záludnosť že je to zakaždým inak.
 
Porubo
2020-08-19 19:15:11
príspevok od: photox
Vela krat sa mi stalo, ze som zabudol po foteni vypnut fotak a na druhy den som mal vybitu baterku.
Ano je pravda ze osobne svedectvo z hladiska logiky nie je spravny argument, je to priam najnizsi druh argumentu. Aj ked paradoxne pri sude naopak moze velmi zavazit. Teda ak narazas na toto.

Dobre, podme technicky a logicky na to:
Displej zerie kontinualne energiu na rozdiel od zrkadla, ktore nepotrebuje na svoju cinnost externy zdroj napajania. Otazka znie ako musi byt vykonny zdroj a aku kapacitu mame k dispozicii ako to dlho vydrzi.* Avsak pri zrkadle toto vsetko odpada, a netreba napajat tuto komponentu.

* Tu si najdi sam specifikacie. Ale da sa to narrychlo heuristicky odhadnut radovo, na zaklade toho ked sa pouziva neustale live view co je omnoho vacsi displej. Samozrejme zavisi to aj od teploty prostredia atd.
 
aesace
2020-08-19 19:24:46
príspevok od: MagickVamp
To nie je riesenie ziadne. je cas pri svadbe skor ako pri wildlife. Pretoze 1.- zvlast po istom case maju baterky tendenciu ukazovat tri palicky a zrazu jednu palicku. 2.-Bezzrkadlo sa zvlast v zime vybija rychlostou blesku. 3.-Kym pri foteni svadby som na jednu baterku a to nie sekvencnym snimanim nacvakal cez 1000 zaberov, tak pri wildlife mi X krat chcipne po 200 zaberoch, dakedy ani tolko nedam, staci ze viac do toho cumim. 4.-No a ked ti zrazu ukaze jednu a ty sa nesmies hybat tak si tak celkom v zadku... a to sa mi stalo nie raz. Pretoze sa niekde zasijes, kukas ze baterka ok, lezis si, sledujes okolie, pride zviera ci zvierata a zrazu pozeras na jednu palicku a nevies ci si sledovat moment ci racej ju setrit. 5.-obcas sa stane ze zvierata sa uvelebia doslova pri tebe, napriklad kolo mna sa usalasilo stado muflonov, bolo porlbem raz za cas spravit cvak...a ked su tak usalasenu pri tebe viac jak hodinu, tak baterka ide dole ked si ich sledujes a ty nevymenis nic vtedy. Takze asi tak.
Ja mam pocit, ze mas bud totalne vyslahanu staru baterku, alebo mas vyslahany fotak, ale to pochybujem, i ked canon som nastastie este nikdy nemal, takze neviem, co dorobili s tymi mirrolesmi, ked im baterka nevydrzi. Naviac, ked vies, ako to funguje, kupis si taky fotak, tak urcite pocitas s tym, ze bude teda potrebovat baterry grip, takze sa cudujem, ze ty, taky teoretik nemas tieto veci poriesene...
 
photox
2020-08-19 19:31:08
príspevok od: Porubo
Ano je pravda ze osobne svedectvo z hladiska logiky nie je spravny argument, je to priam najnizsi druh argumentu. Aj ked paradoxne pri sude naopak moze velmi zavazit. Teda ak narazas na toto.

Dobre, podme technicky a logicky na to:
Displej zerie kontinualne energiu na rozdiel od zrkadla, ktore nepotrebuje na svoju cinnost externy zdroj napajania. Otazka znie ako musi byt vykonny zdroj a aku kapacitu mame k dispozicii ako to dlho vydrzi.* Avsak pri zrkadle toto vsetko odpada, a netreba napajat tuto komponentu.

* Tu si najdi sam specifikacie. Ale da sa to narrychlo heuristicky odhadnut radovo, na zaklade toho ked sa pouziva neustale live view co je omnoho vacsi displej. Samozrejme zavisi to aj od teploty prostredia atd.
Live view sa po 30 sekundach automaticky vypne, cize s tymto sa neda argumentovat.
 
robertondrejovic
2020-08-19 19:34:35
príspevok od: photox
Live view sa po 30 sekundach automaticky vypne, cize s tymto sa neda argumentovat.
Live view sa vypne automaticky po dobe ktorú si nastavíš v menu je tam aj položka nikdy aspoň tak je to u Nikonu.
 
photox
2020-08-19 19:41:18
príspevok od: robertondrejovic
Live view sa vypne automaticky po dobe ktorú si nastavíš v menu je tam aj položka nikdy aspoň tak je to u Nikonu.
Ved ano ja som pisal, ze mi vybine baterku do druheho dna ked nevypnem fotak a on spomenul, ze live view vybija baterku. Mne vypne live view tak to nie je dovod vybitia baterky.


 
matpi
2020-08-19 19:55:05
príspevok od: MagickVamp
Jj kupim...r5 alebo r6. Ja som spominal aj ine veci preco bezzrkadlo za mna na wildlife nie, nie len baterku. Ale baterku si mi svojimi rieseniami neporiesil. Take nazory som mal aj ja ked som predaval 5dmkiv a kupoval R. 😉 viem z praxe ako sa fotilo s 5dmkiv a ako sa foti s R. Presviecal som sa rok ze aj s R sa da....daaa ale NEKOMFORTNE, kamoska sa tak ukecala na A9 a do tyzdna vracala a kupvala 5dmkiv. Je x dovodov preco bezzrkadlo na wildlife nie, zvlast nie ak bol clovek zvyknuty na okamzite prebudenie, casty pohotovostny rezim ci sledovanie okolia hladacikom, nie len skrz baterky aj skrz toho ze je to jak kukat do telky z blizka. A dalsich X veci. Zrkadlo je ako maceta. Bezzrkadlo je ako skalpel...fajn do mesta..v lese je ale lepsie s macetou. Bezzrkadla to budu tahat na svoju stranu objektivmy, stabilizaciou, coraz vymakanejsim sledovanim oka zvierat. Ono sa to postupne preklopi na ich stranu. Zrkadlo si predstav kludne jak Ladu Nivu a bezzrkadlo ako novu octaviu scout nabitu technologiamy. No v lese je s nivou proste lepsie.
Fotil som jednym aj druhym, predstavovat si nemusim Zrkadlo bolo na pracu, bezzrkadlo na cestovanie po svete a vylety. Odkedy je na trhu a9, mam to dva v jednom.
 
robertondrejovic
2020-08-19 19:57:35
príspevok od: photox
Ved ano ja som pisal, ze mi vybine baterku do druheho dna ked nevypnem fotak a on spomenul, ze live view vybija baterku. Mne vypne live view tak to nie je dovod vybitia baterky.


Ja som Nikon d500 aj d7200 zabudol vypnúť veľa krát ale nikdy ani po týždni som nezbadal že by sa baterka neprimerane vybila, možno je to ozaj vekom baterky alebo aj kusovosti ,lebo už v minulosti sa mi stalo že úplne nová baterka sa mi akosi podozrivo rýchlo vybíjala tak som ju jednoducho zahodil a nahradil druhou a odvtedy sa ten jav už neopakoval.
 
blahoslav J B Art
2020-08-19 21:00:25
príspevok od: Porubo
Troska zapredikujem:
Mozno to uz prejdes z mobilu na google okuliare. To budu tie dva roky predtym, nez sa das prerobit na cyborga a fotit budes priamo z optickeho nervu.
skor poviem umelej inteligencii ... zadam jej lokalitu, cas , pocasie a ona mi vytvori krajinku ... alebo poviem meno, prostredie, pozu, vyraz tvare, svetlo, mieru rozmazania pozadia a mam portret ... alebo lokalitu, zviera, pozu, pocasie, svetlo a mam wildlife

a to vsetko z pohodlia domova bez toho, aby som musel kupovat a riesit nejaku nezmyselnu fototechniku
 
seifi
2020-08-19 21:09:54
príspevok od: blahoslav J B Art
digitalne zrkadlovky pre mna skoncili v 2014 ... teda mal som dve ... prvu a poslednu Canon EOS 350D
ani sa ti nečudujem, ja som ju predal pol roka po kúpe v 2005 tuším, potom som kúpil 40D
 
blahoslav J B Art
2020-08-19 21:12:14
príspevok od: robertondrejovic
Ja som Nikon d500 aj d7200 zabudol vypnúť veľa krát ale nikdy ani po týždni som nezbadal že by sa baterka neprimerane vybila, možno je to ozaj vekom baterky alebo aj kusovosti ,lebo už v minulosti sa mi stalo že úplne nová baterka sa mi akosi podozrivo rýchlo vybíjala tak som ju jednoducho zahodil a nahradil druhou a odvtedy sa ten jav už neopakoval.
podobne na Fuji X-E1 bezzrkadlovke, ked som zabudol vypnut fotak a po tyzdni som namackol spust, nevsimol som si nejaky ubytok na baterke, aj ked tam to signalizovalo len 3 palickami
 
blahoslav J B Art
2020-08-19 21:14:12
príspevok od: seifi
ani sa ti nečudujem, ja som ju predal pol roka po kúpe v 2005 tuším, potom som kúpil 40D
ja som 350D mal 2007 - 2014
 
robertondrejovic
2020-08-19 21:24:20
Všimli ste si všetci konečne normálna diskusia nikto nikomu nenadáva a ani si nikto nenamýšľa že jedine jeho názor je správny. Takto by to malo byť vždy.
 
seifi
2020-08-19 22:05:14
príspevok od: blahoslav J B Art
ja som 350D mal 2007 - 2014
tak si bol so zrkadlovkou spokojný, človeče; ja som poslednú predal v marci, a po lepšom zoznámení sa s Canon R som sa v apríli vrátil k 5D. Je dobré, že žijeme v dostatočnosti tovarov a nemusíme sa obchendávať postávaním za bonami pred tuzexom - fotograf si dnes môže vybrať podľa potrieb , vlastnosti, parametrov a ergonómie zariadenia, ktoré trh ponúka
 
MagickVamp
2020-08-20 07:28:58
príspevok od: aesace
Ja mam pocit, ze mas bud totalne vyslahanu staru baterku, alebo mas vyslahany fotak, ale to pochybujem, i ked canon som nastastie este nikdy nemal, takze neviem, co dorobili s tymi mirrolesmi, ked im baterka nevydrzi. Naviac, ked vies, ako to funguje, kupis si taky fotak, tak urcite pocitas s tym, ze bude teda potrebovat baterry grip, takze sa cudujem, ze ty, taky teoretik nemas tieto veci poriesene...
Pisal som ze na svadbe cez 1000 fotiek spravi, ze je to o style fotenia a o zanri. ...ale to ty pocut nechces, nechapal som preco tak utocne si z voleja zacal a uz viem, ty fotis tym "dinosaurom" co umiera, po prichode skutocnych bezzrkadiel.. uz chapem...ja som celkom rad ze som v Canone..da mi moznosti ktore by mi Olympus nikdy nedal.
 
MagickVamp
2020-08-20 07:38:20
príspevok od: matpi
Fotil som jednym aj druhym, predstavovat si nemusim Zrkadlo bolo na pracu, bezzrkadlo na cestovanie po svete a vylety. Odkedy je na trhu a9, mam to dva v jednom.
Canon eqvivalenty A9 ma az teraz, v niecom lepsie, v niecom horsie, v niecom dorovnal. V kazdom pripade su to uz profi stroje. Kupim, uvidim. Ako som pisal vyssie, na krajinky, vylety, ludi aj svadby mi stacilo uz aj R. Takze chapem ze tebe A9 uz stacilo tiez. Co sa tyka wildlife a pri style akym fotak v lese pouzivam je to jednoducho ine...takze som skepticky v tomto zanri aj voci R6/R5
 
aesace
2020-08-20 07:50:11
príspevok od: MagickVamp
Pisal som ze na svadbe cez 1000 fotiek spravi, ze je to o style fotenia a o zanri. ...ale to ty pocut nechces, nechapal som preco tak utocne si z voleja zacal a uz viem, ty fotis tym "dinosaurom" co umiera, po prichode skutocnych bezzrkadiel.. uz chapem...ja som celkom rad ze som v Canone..da mi moznosti ktore by mi Olympus nikdy nedal.
Canon mi nemal co ponuknut, tak to radsej nejakeho dinosaura
 
MagickVamp
2020-08-20 07:57:20
príspevok od: aesace
Canon mi nemal co ponuknut, tak to radsej nejakeho dinosaura
enjoy :-P
 
MagickVamp
2020-08-20 08:17:55
príspevok od: blahoslav J B Art
skor poviem umelej inteligencii ... zadam jej lokalitu, cas , pocasie a ona mi vytvori krajinku ... alebo poviem meno, prostredie, pozu, vyraz tvare, svetlo, mieru rozmazania pozadia a mam portret ... alebo lokalitu, zviera, pozu, pocasie, svetlo a mam wildlife

a to vsetko z pohodlia domova bez toho, aby som musel kupovat a riesit nejaku nezmyselnu fototechniku
Njn tak ako kamos povedal ze jeho by aj wildlife bavil, ale pocka ked bude moct fotit z domu dronom.
 
Porubo
2020-08-20 10:30:58
príspevok od: aesace
Canon mi nemal co ponuknut, tak to radsej nejakeho dinosaura
Dinosauri v skutocnosti boli (jedny z) evolucne najvyspelejsich zivocichov pocas celej historie zeme, maloktore druhy dokazali tak dlho prosperovat: Od P-Tr udalosti az po K-Pg hranicu. Teraz si vezmi ake to bolo giganticky velke casove pasmo presahujuce Trias, Juru a Kriedu, pocas tej doby ako sa zmenili relativne polohy litosferickych dosiek, pohoria... neskutocne uspesne a zivotaschopne zivocichy!
My ludia sa mame co ucit, sme tu uplne kratucko a uz sa vedu debaty ci nezacina velke vyhynutie zivota sposobene clovekom, a otazka kolko tu este budeme... a aj ked zaratam vyhynute ludske druhy (homo neanderthalensis atd.) tak az tak nam to nepredlzi casovu os a stale je smiesne kratka oproti tym trom gigantickym geologickym obdobiam (Trias, Jura a Krieda) tvoriace cele Mezozoikum.
To su take blbe slovne zvraty co ludia preberaju bez premyslania... to je podobne ako vraviet ze blondinky su hlupe len na zaklade preberania roznych kulturnych memov, bez podkladu, a pritom je to predsudok mozno z 18. storocia podla velmi znamej Rosalie Duthé, ak ten predsudok nie je este starsi...
 
andreewp
2020-08-20 11:05:37
príspevok od: fatality
a co ti brani?
Nebolo to myslene, ze mirrorless horsi. Eventy dlhsie nefotim, na turistiku - cestovanie mi ten fotak svojimi parametrami vyhovuje, dovod preco som do toho aj isiel. Inac zrkadlo... Druha stranka aj ekonomicka, predal som jedno Canon L-ko a uz len nieco malo doplatil. Teraz ma to tak netaha nakupovat rozne objektivy
 
fatality
2020-08-20 11:09:03
príspevok od: andreewp
Nebolo to myslene, ze mirrorless horsi. Eventy dlhsie nefotim, na turistiku - cestovanie mi ten fotak svojimi parametrami vyhovuje, dovod preco som do toho aj isiel. Inac zrkadlo... Druha stranka aj ekonomicka, predal som jedno Canon L-ko a uz len nieco malo doplatil. Teraz ma to tak netaha nakupovat rozne objektivy
tak..ten prispevok vyznel trochu inak
 
rk.
2020-08-20 15:55:41
Podľa mňa žijeme v úžasnej dobe, technika robí už len evolučné, nie revolučné pokroky (a to nie len čo sa týka fototechniky, ale aj PC, mobilov a pod) ... čo v konečnom dôsledku vedie k tomu, že je na trhu mrte secondhand vecí za pohodové ceny - 5D Mk III za 500, 1DX za 1000? A sú to stroje, ktoré málokto využije čo i len na 75%, nie to na 100% ... o tomto sme mohli kedysi len snívať
 
markato1
2020-08-20 16:48:18
príspevok od: blahoslav J B Art
digitalne zrkadlovky pre mna skoncili v 2014 ... teda mal som dve ... prvu a poslednu Canon EOS 350D
no pokial si este v 2014 fotil s 350d tak to si bol uz riadne dlho mimo diania
 
Harold
2020-08-20 18:35:12
príspevok od: fatality
a co ti brani?
...také nevím...
 
fatality
2020-08-20 18:51:19
príspevok od: rk.
Podľa mňa žijeme v úžasnej dobe, technika robí už len evolučné, nie revolučné pokroky (a to nie len čo sa týka fototechniky, ale aj PC, mobilov a pod) ... čo v konečnom dôsledku vedie k tomu, že je na trhu mrte secondhand vecí za pohodové ceny - 5D Mk III za 500, 1DX za 1000? A sú to stroje, ktoré málokto využije čo i len na 75%, nie to na 100% ... o tomto sme mohli kedysi len snívať
len umerne tomu ako keby klesala kreativita.. ..
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2021-03-26 10:07:28
Niektorý ľudia si kúpia prvú alebo druhú generáciu bezzrkadloviek a potom vyplakávajú, že nie sú s nými spokojný. Človek pred samotnou kúpou nového fotoaparátu ma v súčasnosti vďaka dostupnému internetu možnosť získať dostatok informácii na to, aby si svoju kúpu dôkladne premyslel. Človek si nekupuje nový fotoaparát za 3000 eur preto, že chce vyskúšať nový systém. Treba si počkať na druhú, tretiu alebo až štvrtú generáciu bezzrkadloviek od daného výrobcu a až potom si ju zakúpiť. Do tej doby môžu všetci odporcovia bezzrkadloviek veselo fotografovať s klasickými zrkadlovkami. Trh je dostatočné bohatý na to, aby si fotograf zakúpil fotoaparát presne podľa jeho predstáv. Samozrejme tu vždy treba počítať aj s kompromismi, lebo dokonalosť vo svete techniky neexistuje nakoľko sa neustále vyvíja. Ja som 16 rokov fotografoval zo zrkadlovkou, ale dnes by som sa k tomuto zastaralému systému už nevrátil. Rok 2020 bol dostatočné bohatý na kvalitné bezzrkadlovky, ktorých schopnosť uspokojiť potreby fotografa je už na veľmi dobrej úrovni. Komu ani to nestačí, môže ešte 5 rokov počkať.
 
roka222
2021-03-26 10:49:41
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Niektorý ľudia si kúpia prvú alebo druhú generáciu bezzrkadloviek a potom vyplakávajú, že nie sú s nými spokojný. Človek pred samotnou kúpou nového fotoaparátu ma v súčasnosti vďaka dostupnému internetu možnosť získať dostatok informácii na to, aby si svoju kúpu dôkladne premyslel. Človek si nekupuje nový fotoaparát za 3000 eur preto, že chce vyskúšať nový systém. Treba si počkať na druhú, tretiu alebo až štvrtú generáciu bezzrkadloviek od daného výrobcu a až potom si ju zakúpiť. Do tej doby môžu všetci odporcovia bezzrkadloviek veselo fotografovať s klasickými zrkadlovkami. Trh je dostatočné bohatý na to, aby si fotograf zakúpil fotoaparát presne podľa jeho predstáv. Samozrejme tu vždy treba počítať aj s kompromismi, lebo dokonalosť vo svete techniky neexistuje nakoľko sa neustále vyvíja. Ja som 16 rokov fotografoval zo zrkadlovkou, ale dnes by som sa k tomuto zastaralému systému už nevrátil. Rok 2020 bol dostatočné bohatý na kvalitné bezzrkadlovky, ktorých schopnosť uspokojiť potreby fotografa je už na veľmi dobrej úrovni. Komu ani to nestačí, môže ešte 5 rokov počkať.
,,. Komu ani to nestačí, môže ešte 5 rokov počkať.,,

V mojom prípade počkať na bez zrkadlovku ešte 5 rokov a potom mi to
pribalia do hrobu .
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2021-03-26 11:00:46
príspevok od: roka222
,,. Komu ani to nestačí, môže ešte 5 rokov počkať.,,

V mojom prípade počkať na bez zrkadlovku ešte 5 rokov a potom mi to
pribalia do hrobu .
To je ale milý komentár. Mam rád ľudí, ktorý berú život s humorom! Ďakujem Vám za komentár.
 
gytheio
2021-03-26 12:25:07
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Niektorý ľudia si kúpia prvú alebo druhú generáciu bezzrkadloviek a potom vyplakávajú, že nie sú s nými spokojný. Človek pred samotnou kúpou nového fotoaparátu ma v súčasnosti vďaka dostupnému internetu možnosť získať dostatok informácii na to, aby si svoju kúpu dôkladne premyslel. Človek si nekupuje nový fotoaparát za 3000 eur preto, že chce vyskúšať nový systém. Treba si počkať na druhú, tretiu alebo až štvrtú generáciu bezzrkadloviek od daného výrobcu a až potom si ju zakúpiť. Do tej doby môžu všetci odporcovia bezzrkadloviek veselo fotografovať s klasickými zrkadlovkami. Trh je dostatočné bohatý na to, aby si fotograf zakúpil fotoaparát presne podľa jeho predstáv. Samozrejme tu vždy treba počítať aj s kompromismi, lebo dokonalosť vo svete techniky neexistuje nakoľko sa neustále vyvíja. Ja som 16 rokov fotografoval zo zrkadlovkou, ale dnes by som sa k tomuto zastaralému systému už nevrátil. Rok 2020 bol dostatočné bohatý na kvalitné bezzrkadlovky, ktorých schopnosť uspokojiť potreby fotografa je už na veľmi dobrej úrovni. Komu ani to nestačí, môže ešte 5 rokov počkať.
Schopnost uspokojit potreby fotografa... 10 rocna zrkadlovka je ovela dalej po obrazovej, konstrukcnej alebo softverovej stranke ako kazdy jeden fotograf na tomto webe. Prvy krat ma napadlo kolko Mpx moze mat ludske oko ked som potreboval foto na e-viza. Dal som sa odfotit pred troma rokmi v jednom miestnom fotostudiu s tym, ze mi daju aj RAW. Pani ma odfotila s Canon 5Dm2 na ktorom mala objektiv 50mm f1,2. Doma na monitore som si zvacsil ten portret a tak vykolajeny som davno nebol. Pochopil som, ze z dialky 1,5 metra ako ma fotila ludske oko nedokaze zachytit tak verny obraz, detaily tiene farby ako to dokazala ta 10 rocna zrkadlovka s tym objektivom. A to keby fotili 2 fotoaparaty tak ako obraz snimaju dve oci bolo by to este kvalitnejsie. Naco je komu najnovsia technika ked 99,999 ludi ktori maju tu techniku si ten obraz nedokazu upravit v softe, alebo ani nevedia, ze tu kvalitu tej fotografie zabezpeci objektiv a nie fotak.
Chcel by som od teba vediet preco by si sa nikdy nevratil k zrkadlovkam ako tu pises? Nevidis to kvalitnejsie ako ta zrkadlovka, tak z akeho dovodu???
Uz som sa ta raz pytal a neodpovedal si, napis aspom jednu vec v com je bezzrkadlovka lepsia.
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2021-03-26 14:08:07
príspevok od: gytheio
Schopnost uspokojit potreby fotografa... 10 rocna zrkadlovka je ovela dalej po obrazovej, konstrukcnej alebo softverovej stranke ako kazdy jeden fotograf na tomto webe. Prvy krat ma napadlo kolko Mpx moze mat ludske oko ked som potreboval foto na e-viza. Dal som sa odfotit pred troma rokmi v jednom miestnom fotostudiu s tym, ze mi daju aj RAW. Pani ma odfotila s Canon 5Dm2 na ktorom mala objektiv 50mm f1,2. Doma na monitore som si zvacsil ten portret a tak vykolajeny som davno nebol. Pochopil som, ze z dialky 1,5 metra ako ma fotila ludske oko nedokaze zachytit tak verny obraz, detaily tiene farby ako to dokazala ta 10 rocna zrkadlovka s tym objektivom. A to keby fotili 2 fotoaparaty tak ako obraz snimaju dve oci bolo by to este kvalitnejsie. Naco je komu najnovsia technika ked 99,999 ludi ktori maju tu techniku si ten obraz nedokazu upravit v softe, alebo ani nevedia, ze tu kvalitu tej fotografie zabezpeci objektiv a nie fotak.
Chcel by som od teba vediet preco by si sa nikdy nevratil k zrkadlovkam ako tu pises? Nevidis to kvalitnejsie ako ta zrkadlovka, tak z akeho dovodu???
Uz som sa ta raz pytal a neodpovedal si, napis aspom jednu vec v com je bezzrkadlovka lepsia.
Áno, spomínam si. Ja netvrdím, že je klasická zrkadlovka zlá, ale v súčasnom svete by bolo nelogické zostávať pri systéme z 20. storočia. Samozrejme je tu možnosť vkladať nové technológie do klasického systému. Tu treba mať na zreteli to, že nové systémy si vyžadujú úplne novu konštrukciu, aby sa tak naplno využil ich potenciál. Máme tu napríklad EVF. Technológiu EVF nie je možné implementovať do klasickej zrkadlovky. Najvyššie modely bezzrkadloviek majú tento systém v posledných modeloch dnes už na pomerne vysokej úrovni, čo pre samotného fotografa znamená obrovský skok v pred. Vidieť reálny obraz záberu ešte pred jeho zhotovením je na nezaplatenie. Niekto môže namietať, že EVF nadmerne spotrebúva energiu batérie, ale tu si treba uvedomiť, že po krátkej nečinnosti sa automaticky elektronicky hľadáčik vypína a po priložený oka sa zase automaticky aktivuje. Zároveň EVF umožňuje preniesť všetky informácie z menu prístroja do elektronického hľadáčika fotoaparátu, takže v podstate zadný displej ani nie je potrebne počas fotografovania aktivovať. Súčasný svet je iný ako ten z pred 10 rokov a výrobcovia elektroniky naň musia adekvátne reagovať.
 
gytheio
2021-03-26 14:18:04
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Áno, spomínam si. Ja netvrdím, že je klasická zrkadlovka zlá, ale v súčasnom svete by bolo nelogické zostávať pri systéme z 20. storočia. Samozrejme je tu možnosť vkladať nové technológie do klasického systému. Tu treba mať na zreteli to, že nové systémy si vyžadujú úplne novu konštrukciu, aby sa tak naplno využil ich potenciál. Máme tu napríklad EVF. Technológiu EVF nie je možné implementovať do klasickej zrkadlovky. Najvyššie modely bezzrkadloviek majú tento systém v posledných modeloch dnes už na pomerne vysokej úrovni, čo pre samotného fotografa znamená obrovský skok v pred. Vidieť reálny obraz záberu ešte pred jeho zhotovením je na nezaplatenie. Niekto môže namietať, že EVF nadmerne spotrebúva energiu batérie, ale tu si treba uvedomiť, že po krátkej nečinnosti sa automaticky elektronicky hľadáčik vypína a po priložený oka sa zase automaticky aktivuje. Zároveň EVF umožňuje preniesť všetky informácie z menu prístroja do elektronického hľadáčika fotoaparátu, takže v podstate zadný displej ani nie je potrebne počas fotografovania aktivovať. Súčasný svet je iný ako ten z pred 10 rokov a výrobcovia elektroniky naň musia adekvátne reagovať.
Svet je iny s tym suhlasim ale ludia su ti isti. Niekto ma na nakupy Volvo salon, da ho prec a kupi si na tie Ferarri a povie, ze by sa k Volvu uz nikdy nevratil lebo to Ferarri je na nakup lepsi.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované