Hore

Fototechnika do školy

Doteraz ste sa o fotografiu príliš nezaujímali, ale čaká vás štúdium na škole, kde bude súčasťou osnov? Tak to začínate premýšľať o tom, aký fotoaparát kúpiť. Pokúsime sa vám v tom pomôcť.

Pravidelne sa vo fóre objavujú otázky, aký fotoaparát kúpiť do školy. Tí, čo fotia roky a chystajú sa na dráhu fotografa, si poradia aj sami. Fotografiu, ako predmet majú aj na školách, ktoré sa fotografii primárne nevenujú, napr. školy s masmediálnym zameraním. Študent takejto školy je hodený do hlbokej vody. Doteraz nefotografoval, nemá žiaden prehľad a ani pedagógovia pri výbere nepomôžu. Pritom práve tí by mohli študentov naviesť na to, aký fotoaparát a objektívy potrebujú. Ale poznáte naše školstvo, múdrej rady sa nedočkáte. Ja som mal na strojarine asi šťastie, dostali sme presné inštrukcie, aké šablónky, krivítka a tušové perá budeme potrebovať.

Dobrým zdrojom informácií určite budú žiaci vyšších ročníkov, ktorí už predmet fotografie absolvovali. Radu treba hľadať u nich. Skúsime však poradiť aj my.

Do akej techniky investovať a koľko? Záleží na tom, ako a koľko sa bude využívať. Inú techniku potrebujete, ak sa fotografii budete venovať okrajovo a škola vás chce naučiť základy, pretože fotografia súvisí s hlavnými predmetmi a inú, ak budete počas štúdia fotografovať intenzívne.

V obidvoch prípadoch budete potrebovať pokročilý fotoaparát s možnosťami manuálneho nastavenia expozície, výmeny objektívov a možnosťou pripojenia blesku.

Školy preferujú zrkadlovky, ktoré ešte pred pá rokmi boli jedinými vhodnými fotoaparátmi pre učenie sa. Dnes rovnocenne poslúžia aj CSC fotoaparáty (bezzrkadlovky). Tu však môžete naraziť na nesúhlas pedagógov, ktorí nemusia mať o technike dobrý prehľad a bezzrkadlovky možno ani nepoznajú. Pritom pre učenie sú výhodnejšie ako zrkadlovky. Práca s CSC je intuitívnejšia. Proces výučby je s nimi rýchlejší.

DSLR alebo CSC?

Obidva druhy fotoaparátov patria medzi systémové, to znamená, že umožňujú výmenu objektívov a pripojenie rôzneho príslušenstva. Ponúkajú porovnateľné parametre aj funkcie. Nebude trvať dlho, a obidva druhy budú rovnocenné aj v počte predaných kusov.

Hlavným rozdielom medzi DSLR (digitálna zrkadlovka) a CSC (mirrorless/bezzrkadlovka) je spôsob, akým sa prenáša obraz z objektívu tak, aby ho mohol fotograf pozorovať. U zrkadlovky je za objektívom sklopné zrkadlo, ktoré obraz odráža na matnicu cez hranol a potom do okuláru hľadáčika. Je to vlastne princíp jednoduchého periskopu. Pri expozícii sa zrkadlo sklopí a pustí obraz na snímač. CSC fotoaparáty zrkadlo nemajú, z objektívu ide svetlo rovno na snímač, ten svetlo spracuje a obraz premietne na displeji alebo v elektronickom hľadáčiku, čo nie nič iné, ako malý displej. Tomuto spôsobu zobrazenia snímaného obrazu hovoríme živý náhľad. Dnes už to dokážu aj zrkadlovky, ale je to len doplnkový režim.

Rozdiel medzi DSLR a CSC je teda v tom, ako pozorujete obraz, aby ste mohli…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mongi
2017-03-01 23:46:24
Myslím, že je to pekne napísaný článok. Pridal by som niekoľko postrehov z môjho štúdia. Na mojej škole máme viacero zadaní, kde máme vyslovene dané použiť sinar a zvitkový film alebo 4x5 plochý film. Pri ostatných zadaniach si môžeme slobodne vybrať čím budeme fotiť (predpokladám, že je to tak aj na iných školách). Ddigitál, analóg kino alebo zvitok kľudne na 4x5 a väčšie - to už je na rozpočte každého z nás. Niekto preferuje fotiť na zvitok, iný zas na 35mm. Na niektorých školách (moja je jednou z nich) majú študenti prístup k technike na požičanie. Pre mňa to znamená, že v podstate nepotrebuem fotoaparát (berte to s rezervou samozrejme . Ak chcem fotiť na kinofilm, požičiam si, ak na zvitok, požičiam si. Ak na niečo väčšie, tiež si viem požičať. Ak chcem digitál, môžem si vybrať plnoformát alebo stredoformát. V zásade ale stačí jeden manuálny fotoaparát. Akýkoľvek. Môj učiteľ vraví, že dobrý dokument sa dá nafotiť aj mobilom a ja mu nemôžem odporovať, má pravdu. Ak by si budúci študenti chceli kúpiť fotoaparát dám jednu radu: kúpte si taký, ktorý ma prípojku na synchro kábel. Zíde sa to
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované