Hore

Lacné kompakty

Lacné kompakty nie sú fotoaparátmi, ktoré by nás zrovna zaujímali. Preto ich ani nerecenzujeme. Postupne vymierajú a kategória fotoaparátov je postupne a dosť rýchlo nahradzovaná fotomobilmi. Tie sa dnes tešia oveľa väčšej pozornosti.

Občas sa však vo fóre objaví otázka aj ohľadom tohto typu fotoaparátov. Stále je tu dostatočne veľká skupina užívateľov, ktorí nechcú pokročilý fotoaparát, ani drahý špičkový fotomobil. Kompakty boli veľa rokov klasikou, ktorú poznáme a mnohým stále vyhovujú. Niektorí výrobcovia od ich výroby upustili a ďalších to čaká. Aktuálne je však na trhu stále dosť modelov. I tie značkové oproti minulosti riadne klesli na cene. “Neznačkové” fotoaparáty typu Benq, Kodak, Rollei a pod. sú stále na trhu, ale kupovať ich nemá zmysel. Overení výrobcovia ponúkajú kompakty veľmi lacno. Nič iné im ani nezostáva.

Renesanciu zažíva kategória pokročilých kompaktov s 1” snímačom. My sa však pozrieme na ponuku tých najobyčajnejších. Už roky túto kategóriu nesledujem a asi ani väčšina z vás. Čo je dnes štandardom v cenovej relácii do 150€?

Lacné kompakty končia v rukách nefotografov, často sú to seniori, pre ktorých sú cenovo dostupnejšie ako drahé smartfóny a ľahšie sa im obsluhujú. Dôvodom prečo dať prednosť kompaktu pred smartfónom je objektív. Smartfóny dnes fotia rovnako kvalitne ako fotoaparáty, ale do ich tenkého tela sa nezmestí objektív s väčším rozsahom transfokácie. Najčastejšie majú jeden objektív s pevnou ohniskovou dĺžkou, najvýkonnejšie modely objektívy dva. Pokusy spojiť smartfón s kompaktom zatiaľ neboli komerčne úspešné.

Najlacnejšie kompaktné fotoaparáty sa pohybujú v cenovej relácii 60-80€. Buď sú to prístroje pre deti, alebo jednoduché prístroje s nie príliš kvalitným výstupom. Ak potrebujete sami kúpiť, alebo niekomu poradiť, voľte cenovú reláciu aspoň okolo 100€. Priplatiť sa oplatí. Za stovečku môžete mať slušný kompakt niektorého z renomovaných výrobcov Sony, Canon, Nikon, Panasonic a pod. Ak si trochu ešte priplatíte, môžete mať vodotesný fotoaparát alebo kompakt s výkonnejším objektívom.

Detské fotoaparáty

Aj menšie deti chcú fotiť, baví ich fotoaparát ako špecifická hračka. Vieme však, ako je to s citlivými zariadeniami, v detských rukách ich čaká krátky život. Preto výrobcovia fotoaparátov ponúkajú odolnejšie fotoaparáty, tvarovo a funkčne prispôsobené pre malých fotografov.

Základ ponuky tvoria prístroje pre tých najmenších. Obrazová kvalita tu nie je dôležitá, rovnako aj funkčná výbava. Fotoaparáty sú prispôsobené detským rúčkam. Sú to skôr robustné hračky, ako seriózne fotoaparáty.

Fotoaparát vtech, pre deti od 5 rokov. Nevyniká obrazovou kvalitou, ale je zato prispôsobený menším deťom.

Pre staršie deti sú určené kvalitnejšie modely, ktoré sa obrazovým výstupom…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
patrik.murárik
2017-10-11 06:59:45
Zaujimavy clanok, nedavno som riesil takuto dilemu pre znameho, chcel nieco zaujimave ale s nizkym budgetom. Volba padla na kupu noveho mobilu Ked sa vezmu peniaze na novy fotak a nieco dolozi na novy mobil tak sa nachadzame uz v strednej triede telefonov kde v tej cene nad 300-400€ je vyber uz velmi pekny.
Dnes maju realne aj mobily za 100€ podla mna minimalne rovnaku kvalitu ako tieto lacne kompakty a je to univerzalne 2v1.
Takze ako je na zaciatku clanku pisane, jedine pre dochodcov a male deti.
 
belco
2017-10-11 11:00:03
Budú aj nejaké testy, články o instantnych foťákoch? Tu to bolo len okrajovo, len spomenuté fuji. Polaroid ohlásil návrat. Ďalej to je zaujímavý vyrobca Lomo photography, ktorý používa fotomaterial od fuji. Ja viem, pre mnohých tu okrajova záležitosť, ale fanúšikov si to určite nájde.
 
patrik.murárik
2017-10-11 12:03:55
O fuji nstax by som si tiez rad tu precital porovnanie modelov a pod.
 
pa10
2017-10-11 23:59:42
Nikon A10 a jeho viacmenej identicki predchodcovia L31, L29, L2... sa daju obcas najst v akciach za smiesne ceny a vdaka napajaniu tuskovymi baterkami je to dobra volba pre decka. V zasade su to spomalene pristroje s podpriemernym vystupom, no stale fotia daleko lepsie ako "detske" fotoaparaty, ktore maju naozaj mizerny vystup, dokonca su od nich lacnejsie, a hlavne, blyskaju! (taky blesk sa medzi detmi dokaze postarat o velku zabavu, pri ktorej o fotenie vlastne ani vobec nejde). U nas sa rozdavaju pri zavrseni prvej patrocnice, a zatial vsetky funguju, staci ak uz deti chapu, ze elektronika a voda dokopy nejdu a nejake tie pady, buchnutia, zamastene a nasilu zatlacane objektivy, vacsinou preziju.
 
Michal F
2017-10-12 13:31:09
zaujalo, vďaka za článok
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované