Hore

Najlepšie fotoaparáty pod stromček

Nedávno sme si predstavili 15 fotoaparátov pre začiatočníkov a mierne pokročilých, najnovších modelov, ale aj tých výbehových, ktoré zoženiete do 700€. Dnes sa pozrieme na najzaujímavejšie novinky a aktuálne modely a pekne sa pri tom rozšupneme. Cena tentoraz nebude zohrávať úlohu. To však neznamená, že tu nenájdete cenovo dostupnejšie kúsky.

Kompakty

Olympus Tough TG-5


Kompakty s menším ako 1” snímačom sú pre väčšinu pokročilých fotografov nezaujímavé. Čo však ak potrebujete odolný kompakt, ktorý sa nebojí vody, piesku, mrazu a prežije aj nejaký ten pád a náraz? Olympus Tough TG-5 je to najlepšie, čo v danej kategórii nájdete a naviac vyzerá cool. Asi by ste nečakali, že dokáže snímať video v 4K rozlíšení a ukladať fotky do RAW. Extrémne detaily nafotíte vďaka funkcii Microscope. Nájdete tu aj funkcie z vyšších modelov bezzrkadloviek, ako Live Composite, Pro Capture, či Focus Stacking. Outdoorová výbava zahŕňa kompas, manometer, teplomer a GPS.

Olympus Tough TG-5 je určený nielen pre športovcov, cestovateľov a dobrodruhov. Vďaka odolnosti prežije nešetrné zaobchádzanie zo strany detí.


Bližšie informácie

Fujifilm X100F


Len ťažko sa hľadá lepší kompakt, ktorý by naviac vzorovo reprezentoval koncepciu hľadáčikového fotoaparátu. Mechanické ovládanie je v duchu starších filmových prístrojov, proste klasika. Osvedčený X-Trans CMOS APS-C snímač má rozlíšenie 24,3 Mpx. Nechýbajú obľúbené obrazové profily simulujúce filmové materiály, vrátane Acros a Classic Chrome. Objektív je pevný s ekvivalentnou ohniskovou vzdialenosťou 35 mm, čiže klasika street fotografie. Oproti predchodcom je rýchlejší a má lepšie ovládanie. Plusom je hybridný hľadáčik. Škoda, že displej je stále pevný.

Fotoaparát bude vyhovovať skúseným fotografom, ktorí presne vedia, aké obmedzenia prináša objektív s pevnou ohniskovou dĺžkou. X100F naviac dobre vyzerá a ovládanie v duchu starej školy si fotograf doslova vychutnáva.


Bližšie informácie

Sony RX10 IV

Ultrazoom v cene plnoformátovej zrkadlovky? Ak má byť najlepší, aký kedy kto vyrobil, tak áno. Za niektoré parametre by sa nehanbila ani profesionálna zrkadlovka. Overený 1” snímač EXMOR RS má rovnaké rozlíšenie, ako u predchodcov. Nová technológia prepojenia s pamäťou však výrazne zrýchlila niektoré parametre. AF s fázovou detekciou má 315 bodov a veľmi dobre zvláda aj sledovanie pohybu. Snímková frekvencia má až 24 obr./s. Ďalej tu nájdete tichú elektronickú uzávierku, dotykové ovládanie, WiFi s NFC a 4K video. Objektív ZEISS má rozsah 24-600 mm pri veľmi dobrej svetelnosti F2,4-4.

Sony RX10 IV má nielen veľký rozsah objektívu, ale hlavne športové ambície. Práve tie stoja za vyššou cenou, ktorú nie každý rozdýcha.

Je pre vás RX10 IV príliš veľký, ale chceli by ste mať k dispozícii veľa z jeho funkcií a parametrov? Kúpte si kompakt Sony RX100 V.





Bližšie informácie

Canon PowerShot G1 X Mark III

Čerstvá novinka, tretia generácia konečne prináša vstavaný hľadáčik. Kompaktná vlajková loď dospela. Tento fotoaparát je skvelou alternatívou k bezzrkadlovkám, alebo ako doplnok k veľkej zrkadlovke. Osadený je 24,2 Mpx APS-C CMOS snímačom, ktorý poznáme z niektorých zrkadloviek Canon. Objektív má praktický rozsah 24-72 mm (135EQ). Dual Pixel CMOS AF tiež poznáme zo zrkadloviek, kde odvádza výbornú prácu najmä pri videu. To má rozlíšenie Full HD s frekvenciou až 60FPS. Komfort práce zlepšuje plne otočný dotykový displej. Nechýba bezdrôtová konektivita, ktorú zabezpečuje moderný Bluetooth.

Nie každý túži po zrkadlovke alebo CSC. To neznamená, že musí mať menšie nároky na obrazovú kvalitu a výbavu. Canon PowerShot G1 X Mark III spoľahlivo nahradí zrkadlovku alebo CSC, ak vám vyhovuje pevný objektív s rozsahom 24-72 mm.


Bližšie informácie

Digitálne zrkadlovky

Canon EOS 6D Mark II

Tohtoročná novinka mnohých sklamala, keď sa objavili prvé testy 26,2 Mpx snímača. Na FF zrkadlovku má menší dynamický rozsah. Napriek tomu je obrazový výstup veľmi dobrý a uspokojí náročného amatéra, pre ktorého je tento prístroj určený. Ďalej je to už len dobré. Máme tu 45 bodový Dual Pixel CMOS AF (všetky body sú krížové), sériové zábery 6,5 obr./s., WiFi + BT, plne otočný displej, stavový displej, Full HD video a 4K Time Lapse.

Vstupný model do sveta FF zrkadloviek Canon už nie je tak kompromisne vybavený ako jeho predchodca a tak uspokojí aj náročnejšieho užívateľa. Ľahko sa s ním točí video a konečne má aj športového ducha.


Bližšie informácie

Nikon D850

Bez debaty najlepšia zrkadlovka predstavená v posledných rokov. Dôstojná oslava 100. výročia Nikonu. 100. výročie = 100 bodov na dxomark.com. CMOS snímač má rozlíšenie 45,4 Mpx. Pritom fotoaparát zvláda sériové zábery s frekvenciou až 9 obr./s.! Hľadáčik je najväčší, aký Nikon kedy zabudoval do DSLR. Displej je výklopný s dotykovým ovládaním. Nechýba duálny slot na karty, podsvietené tlačidlá, najnovší 153-bodový AF, WiFi s BT. Video je v 4K/UHD rozlíšení a využíva celú šírku snímača. Time Lapse je dokonca v 8K rozlíšení.

Nikon dokázal, že aj zrkadlovka s vysokým rozlíšením, môže byť univerzálna a bez kompromisov. Už nepotrebujete jeden fotoaparát s vysokým rozlíšením a jeden rýchly, pre snímanie športu, wildlife a pod. Nikon D850 je doma v celom spektre žánrov. Naviac je to aj špičková 4K kamera.


Bližšie informácie

Pentax KP

Sympatická APS-C zrkadlovka zaujme nielen osobitým dizajnom, ale hlavne výbavou. 24 Mpx CMOS snímač je stabilizovaný v piatich osiach, čo umožňuje použiť Pixel-Shif technológiu snímania s 4x vyšším rozlíšením. Ako je u Pentaxu zvykom, fotoaparát je utesnený. Telo je naviac vyrobené z odolnej magnéziovej zliatiny. Displej je výklopný a grip je demontovateľný a vymeniteľný za iný. Nadštandardná je funkcia elektronickej uzávierky s najkratším časom až 1/24 000 s.

Nechcete ísť z hlavným prúdom a hľadáte niečo odlišné, pritom funkčné a kvalitné? Pentax KP je atraktívna APS-C zrkadlovka šmrcnutá retrom, pritom nabitá najnovšími technológiami, ktoré nenájdete ani u konkurenčného Nikonu a Canonu.


Bližšie informácie

Bezzrkadlovky

Fujifilm X-E3

Aj keď sa tento nový model očakával, príjemne prekvapil. Riadne zamotal hlavu tým, ktorí už boli prakticky rozhodnutí pre populárnu X-T20. Vo vnútri je to prakticky rovnaký fotoaparát, ale s výrazne odlišným dizajnom. Menší a ľahší ako jeho predchodcovia. A aj rýchlejší vďaka X-Processoru Pro. Konečne tu máme najnovší 24,3 Mpx snímač a 4K video. Displej je dotykový, bohužiaľ stále pevný. Prekvapením je zabudovaný Bluetooth.

Štýlová bezzrkadlovka sa obrazovo vyrovná vlajkovým lodiam X-T2 a X-Pro2, ale v oveľa kompaktnejšom tele a za priaznivejšiu cenu. Aj keď si Fujifilm zakladá na ovládaní v štýle mechanických fotoaparátov a na tom, aby ich fotoaparáty boli v prvom rade fotoaparáty, je X-E3 aj slušnou kamerou nabitou novými technológiami.


Bližšie informácie

Olympus OM-D E-M10 Mark III

Najlacnejší CSC v našom výbere. Viac ako iné fotoaparáty vychádza v ústrety začínajúcim fotografom, pritom je veľmi slušne vybavený aj pokročilými funkciami. Vynikajúca stabilizácia obrazu, kvalitný OLED hľadáčik, dotykový výklopný displej, WiFi, 4K video. Na základný model viac ako slušné. 16Mpx snímač je o niečo menší, ale Olympus už dávnejšie dokázal, že Micro 4/3 snímače sa vedia vyrovnať aj väčším APS-C.

Jeden z najvhodnejších fotoaparátov pre ambicióznych začiatočníkov, ktorí chcú čo najskôr vniknúť do tajov fotografie. Uľahčuje snímanie niektorých ťažších experimentálnych žánrov a naviac je zábavný vďaka vydareným umeleckým efektom.


Bližšie informácie

Panasonic Lumix DC-G9

Nie som si istý, či to Panasonic s touto horúcou novinkou stíha na vianočný trh. Ďalšia bezzrkadlovka s Micro 4/3 snímačom v našom výbere, ale vyšší model ako v prípade Olympusu. Panasonic prekvapil špičkovými parametrami. Máme tu najnovší 20,3 Mpx snímač, špičkovú duálnu stabilizáciu obrazu, 4K video 60FPS, 6K Photo, plne otočný dotykový displej, OLED hľadáčik s nadpriemerným rozlíšením a navyše vode, prachu a mrazu vzdornú konštrukciu. Ďalej tu máme WiFi + BT, rýchly DFD AF, elektronickú uzávierku, 12 obr./s. duálny slot na karty, stavový displej… Páni, toho ale je! Po vzore Olympusu tu je naviac aj Multishot režim s rozlíšením 80 Mpx.

Novinka od Panasonicu má všetko, na čo len pomyslíte. Špičkové parametre, nadpriemernú funkcionalitu, výbornú ergonómiu a to všetko v utesnenom tele. Rovnako ako fotoaparát poslúži aj ako veľmi dobrá kamera s 4K rozlíšením.


Bližšie informácie

Sony Alpha A9

Model, ktorý z peňaženky vytiahne riadnu sumičku. To je daňou za použité technológie nevyhnutné pre to, aby sa bezzrkadlovka vyrovnala v rýchlosti najdrahším zrkadlovkám. 24,2 Mpx plnoformátový CMOS snímač so vstavanou pamäťou umožňuje strieľať zábery s frekvenciou 20 obr./s. Snímač je stabilizovaný, funguje aj v režime tichej elektronickej uzávierky. AF využíva neskutočných 693 bodov z fázovou detekciou pokrývajúcich 93% plochy. Veľký EVF má rozlíšenie 3 686 000 bodov, displej je výklopný a dotykový, nájdete tu duálny slot, WiFi +BT. Fotoaparát je utesnený a oproti starším modelom má batéria výrazne lepšiu výdrž. Aj keď je primárne zameraný na akčnú fotografiu, poslúži aj ako kvalitná kamera s 4K rozlíšením.

Sony sa podarilo vyrobiť skutočne rýchly fotoaparát, ktorý dokazuje, že aj bezzrkadlovka zvládne akčné žánre. Sympatické je, že Sony zapracovalo aj na výdrži batérie a ergonómii ovládania.


Bližšie informácie

Sony Alpha A7R III

O niečo lacnejšia bezzrkadlovka nie je tak rýchla, zato poskytuje najlepší obrazový výstup. Konkuruje famóznemu Nikonu D850 a na dxomark.com získala tiež 100 bodov. S plnoformátovým stabilizovaným 24,2 Mpx snímačom zvláda až 10 obr./s. Impozantné! OLED hľadáčik má nadštandardné rozlíšenie 3,69 Mpx, zaostrovanie je hybridné, podstatne vylepšené oproti predchodcom. Konečne tu máme duálny slot pre karty a lepšiu výdrž batérie. Nechýba tichá elektronická uzávierka, výklopný dotykový displej a WiFi s NFC + BT. Peckou je pixel shif technológia zväčšenia už tak veľkého rozlíšenia až na 169,6 Mpx! Plnohodnotné je 4K video s pokročilými funkciami.

Sony Alpha A7R III je absolútnou špičkou, čo sa týka obrazovej kvality. Celkovo vyvážený fotoaparát sa dobre zhostí aj funkcie kamery. Profesionálnemu určeniu konečne zodpovedá aj kvalita použitých materiálov a utesnenie pred prachom a vodou.


Bližšie informácie

Fujifilm GFX 50s

Najdrahší fotoaparát v našom výbere, paradoxne sa dá povedať že lacný. Lacný, ak sa pohybujeme v kategórii stredoformátových fotoaparátov. Fujifilmu sa podaril stredoformátový štart na prvý pokus a predstavil dospelý fotoaparát bez detských chýb. A veľmi vydarený. Bezzrkadlovková koncepcia zbavila stredný formát mnohých neduhov. 51,4 Mpx snímač je špičkový, čo sa týka dynamického rozsahu i úrovne šumu. GFX 50s je typickou Fujinkou. Ak máte skúsenosť z niektorým X APS-C fotoaparátom, budete ako doma. Fotoaparát je bezkompromisný, nabitý modernými vychytávkami, vrátane videa. Modulárny je odnímateľný EVF hľadáčik, displej je výklopný dotykový.

Stredný formát je vďaka Fujifilmu dostupnejší. Stávka na bezzrkadlovú konštrukciu sa vyplatila. Skvelému fotoaparátu skvele sekundujú špičkové objektívy dimenzované na rozlíšenie až 100Mpx. Fotoaparát je na pomery stredného formátu pomerne kompaktný a ľahký. Zotiera hranicu medzi stredným a 35 mm formátom.


Bližšie informácie

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
tibren
2017-12-04 15:04:05
je tam chybicka, A7R III nema 24,2 Mpix, ale 42.4
 
smarek
2017-12-04 15:37:37
Za mna jednoznacne x100F... ale ako sa vacsinou pise, tento fotoaparat nie je pre kazdeho... Nakolko som mal niekolko Fujifilm fotoaparatov (E2, T1, X100, T10) tak mozem smelo prehlasit, ze X100F je uz aj na profesionalne vyuzitie ku dokonalosti chyba zopar drobnosti ale
 
lochnes
2017-12-04 15:53:36
Myslím že viac by mali vychádzať príspevky nie "aký foťák pod stromček" , ale skôr "aký objektív na XY pod stromček". Myslím, že tí čo sem už zavítajú majú nejaký ten foťáčik, ale ku lepšej fotografii častejšie pomôže lepší / zaujímavejší / kreatívnejší objektív Len taký postreh, môj...
(napr. Aký teleobjektív pod stromček, aký portreťáčik do 300e, do 1000e, aké makrosklo, aký super kreatívny objektív... )
 
blahoslav J B Art
2017-12-04 16:33:10
príspevok od: lochnes
Myslím že viac by mali vychádzať príspevky nie "aký foťák pod stromček" , ale skôr "aký objektív na XY pod stromček". Myslím, že tí čo sem už zavítajú majú nejaký ten foťáčik, ale ku lepšej fotografii častejšie pomôže lepší / zaujímavejší / kreatívnejší objektív Len taký postreh, môj...
(napr. Aký teleobjektív pod stromček, aký portreťáčik do 300e, do 1000e, aké makrosklo, aký super kreatívny objektív... )
ja sa zase prihovaram za aspon 1 clanok ... aky fotoworkshop pod stromcek ... alebo aku fotoknihu pod stromcek ... alebo aspon aky odkaz na youtubera/fotografa ...
lebo vacsina, co sem chodi, uz ma nejaky svoj fotak ... ak sem chodia uz dlhsie, tak uz aj objektivy vymenili za lepsie ... a mozno teraz nadisiel ten spravny cas ... investovat do fotozrucnosti

mozno potom prideme na to, ze kreativny nie je objektiv ... ale fotograf

ale upne najlepsie je vykaslat sa na nakupovanie ... a radsej si vychutnat sviatky v pokoji s najblizsimi

pokojne Vianoce vsetkym Ephotakom
 
tom-o
2017-12-04 17:50:32
Preklikol som sa , mala to byt reakcia na komentar
 
tom-o
2017-12-04 17:52:04
príspevok od: blahoslav J B Art
ja sa zase prihovaram za aspon 1 clanok ... aky fotoworkshop pod stromcek ... alebo aku fotoknihu pod stromcek ... alebo aspon aky odkaz na youtubera/fotografa ...
lebo vacsina, co sem chodi, uz ma nejaky svoj fotak ... ak sem chodia uz dlhsie, tak uz aj objektivy vymenili za lepsie ... a mozno teraz nadisiel ten spravny cas ... investovat do fotozrucnosti

mozno potom prideme na to, ze kreativny nie je objektiv ... ale fotograf

ale upne najlepsie je vykaslat sa na nakupovanie ... a radsej si vychutnat sviatky v pokoji s najblizsimi

pokojne Vianoce vsetkym Ephotakom
Taketo clanky nie su tak atraktivne (odhliadnuc od subjektivnych dovodov ze clovek ma vacsiu radost z novej hracky) je ten, ze kniha alebo workshop nie su tak drahe ako technika. Clovek teda nepotrebuje tak poradit, kupim si knihu za 20e a nie je dobra? Prakticky nic sa nestalo, tak ci tak ma dalej posunula a po docitani sa k nej aj tak vratim len cielene a obcas. Novy fotak nerad niekto kupuje na skusku... Ide o velku investiciu a preto si dvakrat kazdy rozmyli, ci kupit alebo nekupit...
 
vd
2017-12-05 11:20:49
Najlepší je ten, ktorý dostaneš. Alebo daruješ.
 
lukas318
2017-12-08 20:24:09
5Dsr a D850 jasna volba
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované