Hore

Rodinná fotografia s Canon produktami

Výber techniky pre rodinnú fotografiu má svoje špecifiká. Prístroje nemusia byť pokročilé, práve naopak, skôr s jednoduchou obsluhou.

Niekedy má ale otecko alebo mamička vyššie ambície a fotoaparát by mal mať aj pokročilejšie funkcie. Pri výbere si treba položiť niekoľko otázok ohľadom požiadaviek na techniku. V prvom rade, za akých svetelných podmienok sa bude fotografovať. To bude vplývať na požiadavky ohľadom veľkosti snímača a svetelnosti objektívu. Často sú požiadavky na rýchle zaostrovanie, keď chcú rodičia fotografovať neposedné deti. V neposlednom rade dnes rodinný fotoaparát zastupuje funkciu videokamery. Rozlíšenie videa by malo zodpovedať domácej technike, hlavne televízoru, na ktorom sa rodinné zábery často prezentujú.

Fotoaparáty

Medzi rodinné fotoaparáty patria všetky typy fotoaparátov, kompakty, ultrazoomy, zrkadlovky i bezzrkadlovky. V amatérskej triede majú všetky aj automatické programy a ich obsluha je relatívne jednoduchá. Dobré výsledky ale dosiahnete, len ak sa fotografii budete venovať, niečo si o nej naštudujete a zvládnete aj obsluhu prístroja. Aspoň na úrovni mierne pokročilého amatéra.

Kompakty a ultrazoomy

Nefotografi najskôr siahnu po kompaktnom fotoaparáte. Canon svojim prvým IXUS-om na roky vytýčil trend. Bol to prvý moderne poňatý kompaktný fotoaparát, malý, elegantný kovový. IXUS-y tvoria základ ponuky aj dnes. Kompaktov je ale viacero druhov. IXUS-y sú samozrejme stále v ponuke Canonu. Fotoaparát si kupujete preto, že chcete, aby dokázal niečo viac, ako mobil. Najsilnejšou zbraňou kompaktných fotoaparátov je rozsah objektívu, aký žiaden mobil neponúka. IXUS-y ponúkajú 8 až 12-násobný opticky zoom. Ešte väčší rozsah objektívu ponúkajú kompakty radu SX, až 40x optický zoom. Sú to prístroje vhodné najmä na cestovanie, rodinnú dovolenku.

Ak obyčajný kompakt, tak typu travelzoom s väčším rozsahom objektívu, napr. PowerShot SX730 HS. Má výklopný displej, WiFi+BT, nabíjanie cez USB a hlavne 40-násobný zoom.

Ak chcete od fotoaparátu viac, ako len väčší rozsah objektívu, ale má to byť stále kompakt, je tu rad G X. Sú to prístroje pre náročnejšieho fotografa. Väčší 1” alebo dokonca APS-C snímač je zárukou výbornej obrazovej kvality. A to aj za horších svetelných podmienok. V rukách dobrého fotografa tieto fotoaparáty poskytnú nástroj vhodný pre snímanie fotografií, vhodných pre publikovanie v časopisoch, knihách, kalendároch, dokonca aj prezentovateľných na výstavách. Bežný užívateľ ocení hlavne menej šumu pri fotení v interiéri. Tieto fotoaparáty dobre nahradia aj videokameru. Pri výbere sa orientujte podľa toho, aký rozsah objektívu chcete, či má mať prístroj hľadáčik, prípadne výklopný displej.


Základ ponuky pokročilých kompaktov s 1” snímačom, to je PowerShot G9 X Mark II. Má svetelný stabilizovaný objektív, dotykový displej, Bluetooth a nabíjanie cez USB.


PowerShot G1 X Mark III má 24 Mpx APS-C snímač, fotí rovnako kvalitne ako zrkadlovky a bezzrkadlovky EOS. Videotvorcov ale môže odradiť, že má len Full HD video.

Medzi pokročilými fotografmi nie sú ultrazoomy populárne. Sľubujú funkcionalitu zrkadloviek, ale sú osadené malými snímačmi. To ale v rodinnej fotografii nevadí, ak hľadáte fotoaparát hlavne do exteriéru, na dovolenku. Hlavnou prednosťou nie je to, že vyzerajú ako zrkadlovka, ale že majú veľmi veľký rozsah objektívu. Zjednodušene môžeme povedať, že majú veľké priblíženie, ako ďalekohľad. Odfotiť vzdialený hrad, jachtu na mori, či detail kostolnej veže je pre ne hračkou. Najvýkonnejší ultrazoom od Canonu má 65x optický zoom.


PowerShot SX70 HS je ultrazoom s rozlíšením 20,3 Mpx. Impozantný je objektív s rozsahom 21-1365 mm (65x zoom). Ponúka 4K video a aj formát RAW, ďalej má výklopný displej a sériové snímanie 10 obr./s.

https://www.canon.sk/cameras/compact-digital-cameras/

Môj typ: Ak má váš fotoaparát ponúkať niečo viac ako mobil, viac ako na objektív pozerajte na snímač. Kompakty radu G X majú výrazne väčší snímač, ako sa používa v mobiloch. To je zárukou vyššej obrazovej kvality bez nutnosti softvérového vylepšovania. Mojim favoritom je PowerShot G5 X Mark II s 5x optickým zoomom, 4K videom a výklopným displejom a zabudovaným EVF hľadáčikom.

Zrkadlovky (DSLR)

Zrkadlovky sú aktuálne na svojom vrchole. V amatérskej kategórii sú to najdostupnejšie systémové fotoaparáty s výmennými objektívmi. Sú to roky overené fotoaparáty, na internete, v knihách a časopisoch nájdete množstvo informácií a návodov. Pri využití v rodinnej fotografii sa vôbec nemusíte trápiť tým, že tento typ fotoaparátu bude za niekoľko rokov kompletne nahradený bezzrkadlovkami. Čo ponúkajú naviac oproti mobilom a kompaktom? V prvom rade väčší snímač s lepším obrazovým potenciálom. Ďalej je to rýchlosť a modularita. Systémový fotoaparát (zrkadlovka, bezzrkadlovka) si môžete vyskladať podľa vašich potrieb. Kedykoľvek môžete systém upgradovať.

Canon označuje všetky zrkadlovky skratkou EOS, bez ďalšieho upresňujúceho označenia ohľadom veľkosti snímača, či typu bajonetu.





Pre rodinné využitie postačujú amatérske zrkadlovky s APS-C snímačom. Sú menšie, cenovo dostupnejšie, pritom obrazový potenciál uspokojí aj náročnejšieho fotografa. Rozlíšenie snímača, ani počet obrázkov za sekundu, nemusíte riešiť. V praxi oceníte to, či má fotoaparát otočný displej, alebo aké rozlíšenie má video.

Pokiaľ nemáte vyslovene malý rozpočet, odporúčam mierne si priplatiť sa pokročilejší model, akým je napr. malý sympatický EOS 250D. Vo výbave nájdete práve užitočný výklopný displej a video s 4K rozlíšením, aké je dnes u televízorov štandardom. Stredne pokročilým fotografom odporúčam model EOS 850D. Má rovnaký snímač i procesor, lepšia je ergonómia a niektoré parametre.


Canon EOS 250D, dobrá výbava v menšom štýlovom tele. Môžete ho mať v klasickej čiernej, alebo tejto vyzývavej striebornej farbe.

Môj typ: Aj keď je EOS 250D nižší model, má všetko, čo rodinný fotoaparát má mať. Dobre poslúži aj ako kamera. Peniaze, ktoré ušetríte, investujete do objektívu/ov. Táto investícia sa na vašich fotografiách a videách prejaví oveľa viac, ako investícia do drahšieho fotoaparátu.

Bezzrkadlovky (CSC/Mirrorless)

Bezzrkadlovkám patrí budúcnosť a vlastne už súčasnosť. Optický hľadáčik nahradzuje elektronický, čo prináša niekoľko benefitov. V prvom rade vidíte to, ako bude fotografia vyzerať, pretože v hľadáčiku fotoaparát simuluje nastavenia. Viete tak ľahko posúdiť, či bude fotografia exponovaná správne, alebo nie je problém s vyvážením bielej. Je jedno, či budete obraz komponovať na displeji alebo cez hľadáčik, obidva spôsoby sú rovnocenné, na rozdiel od zrkadlovky, kde sa musí prepínať medzi režimom zrkadlovky a Live View.

Canon má dva rady bezzrkadloviek s rôznymi bajonetmi. Modely radu EOS M sú osadené APS-C snímačom, rovnako ako amatérske bezzrkadlovky. Toto je rad prístrojov vhodných pre rodinné využitie. Dúfam, že mi prepáčite, ak opäť preskočím najlacnejšie modely a odporučím vám niečo, čo uspokojí aj kreatívnejších užívateľov. Najlepší pomer cena/výkon ponúka EOS M50. 24 Mpx APS-C bezzrkadlovka s 4K videom, zabudovaným EVF hľadáčikom má plne otočný displej a bezdrôtové prepojenie s chytrými zariadeniami.


Canon EOS M50.

Náročnejším odporúčam EOS M6 Mark II s najnovším 32,5 Mpx APS-C snímačom a až 14 obr./s. Prístroj nakrúca video v 4K rozlíšení, má výklopný displej, WiFi + BT a vstup pre externý mikrofón. EVF hľadáčik, ak ho chcete, si ale budete musieť prikúpiť.

https://www.canon.sk/cameras/eos-m-mirrorless-cameras/

Najnovším systémom Canonu sú bezzrkadlovky radu R, v ktorých sa používa plnoformátový snímač. Pred pá rokmi sa veľký snímač používal len v prístrojoch pre poloprofesionálov a profesionálov. Dnes sú ale fotoaparáty s veľkým snímačom cenovo dostupnejšie. Preto výrobcovia začínajú ponúkať aj amatérsky orientované prístroje. U Canonu je to model EOS RP. Ergonomicky a funkčne je navrhnutý pre začiatočníkov a pokročilých amatérov. Veľký snímač však poskytuje veľký obrazový potenciál. Najlepšia voľba pre tých, čo často fotia za zlých svetelných podmienok a pre tých, ktorí chcú portréty s krásnym bokehom. Technológia Dual Pixel CMOS AF zaručuje rýchle zaostrovanie aj pri nakrúcaní videa.


Canon EOS RP.

https://www.canon.sk/cameras/eos-r-system/

Môj typ: Pri amatérskom využití nerozhoduje, či má fotoaparát APS-C alebo FF snímač. Preto rovnako ako u zrkadloviek odporúčam investovať radšej do objektívu/ov. Ak mám ale vybrať svojho favorita, je ním EOS M6 Mark II.

Objektívy

Objektívy sú vo všeobecnosti dôležitejšie ako fotoaparáty. Fotoaparáty časom meníte, dobré objektívy si nechávate a ďalšie prikupujete. Výmenné objektívy umožňujú prispôsobiť vybavenie konkrétnym potrebám. Potrebujete viac fotografovať vo vnútri? Dokúpite si svetelnejší objektív. Radi chodíte do ZOO? Dokúpite si teleobjektív.

Objektívy pre zrkadlovky EOS nesú označenie EF a EF-S. EF pasujú na všetky zrkadlovky, EF-S len na zrkadlovky s APS-C snímačom, čiže tie, ktoré som spomenul. Môžete si tak vyberať všetky objektívy pre zrkadlovky, ktoré má Canon v ponuke.

https://www.canon.sk/lenses/dslr-lenses/

Objektívy pre systém bezzrkadloviek EOS M majú označenie/bajonet EF-M, ktorý nie je kompatibilný s bajonetmi EF a RF.

https://www.canon.sk/lenses/ef-m-lenses/

Objektívy pre bezzrkadlovky EOS R majú označenie/bajonet RF, ktorý nie je kompatibilný s bajonetmi EF a EF-M. Pomocou adaptéra je ale možné na fotoaparátoch s RF bajonetom používať objektívy EF.

https://www.canon.sk/lenses/eos-r-lenses/

Pri kúpe amatérskej bezzrkadlovky alebo zrkadlovky k fotoaparátu dostanete tzv. setový objektív. Univerzálny štandardný zoom. Ten vám vystačí minimálne na niekoľko mesiacov a možno aj navždy. Kedykoľvek si môžete dokúpiť ďalšie objektívy, alebo setový objektív vymeniť. Nebudem to tu teraz preberať, pretože sa tomu venujeme podrobne v našej fotoškole. Predsa ale mám pre vás typ na objektív, ktorý by ste si mali dokúpiť, ak častejšie fotografujete rodinné portréty a to aj v interiéri.


Pre zrkadlovky Canon EOS odporúčam EF 50/1,8 STM, základný objektív s veľmi dobrou svetelnosťou a výbornou cenou.


Pre bezzrkadlovky EOS M odporúčam veľmi kompaktný EF-M 22mm f/2 STM, tiež s dobrou svetelnosťou.


Pre bezzrkadlovky EOS R odporúčam objektív RF 35/1,8 Macro IS STM. Svetelný objektív s optickou stabilizáciou a funkciou makro.

Blesky

Súčasťou výbavy amatérskych fotoaparátov býva vstavaný blesk s malým výkonom a krátkym dosahom. Stačí na osvetlenie menšej miestnosti. K fotoaparátom, vybavenými päticou pre blesk, môžete dokúpiť externý systémový blesk Speedlite. Externé blesky majú vyšší výkon a väčšinou aj výklopnú otočnú hlavu, vďaka ktorej môžete kreatívne odrážať svetlo od stien. Canon používa jediný systém bleskov pre všetky svoje fotoaparáty.

Pre menšie fotoaparáty odporúčam Speedlite EL-100. Má zhruba 3x väčší výkon ako vstavaný blesk, výklopnú hlavu a ľahko sa používa. Kreatívnejším fotografom odporúčam Speedlite 430EX III-RT. Ešte výkonnejší a vybavenejší blesk s možnosťou diaľkového ovládania pomocou rádiového odpaľovača (nie je v cene blesku).


Canon Speedlite 430EX III-RT.

https://www.canon.sk/cameras/speedlite-flashes/

Tlačiarne

Čo by to bolo za rodinnú fotografiu bez papierových fotiek? Do rodinného albumu, na chladničku alebo domácu nástenku, samozrejme pre starých rodičov, aby sa mohli tešiť z vnúčat, aj keď nie sú s nimi. Fotografie si môžete nechať vytlačiť v labe, alebo cez internet. Ale ak máte doma tlačiareň, môžete si fotografie vytlačiť kedykoľvek si zmyslíte. Canon patrí medzi lídrov v tomto odbore a ponúka množstvo modelov rôznych typov.

Vreckové tlačiarne

Tlačiareň môžete mať stále so sebou. Môžete si ju zobrať na výlet, dovolenku, narodeninovú oslavu. Canon Zoemini je malá tlačiareň, využívajúca technológiu ZINK, meria 118,31 x 82,36 x 18,7 mm a hmotnosť je len 160 gramov. A keďže má vstavanú batériu, zaobíde sa bez externého napájania. Pripojenie je bezdrôtové, cez Bluetooth, takže nepotrebujete ani žiadne káble. Tlačiť môžete z chytrého zariadenia pomocou aplikácie Canon Mini Print. V smartfóne alebo tablete môžete upraviť fotografie, ktoré ste si stiahli z fotoaparátu, alebo môžete priamo tlačiť fotografie z Facebooku, Instagramu, cloudových služieb atď. K fotografiám môžete pridať rámčeky, grafiku, či text. Tlačí sa na papier formátu 2x3”. Do tlačiarne vkladáte len zásobník s papierom. Žiadne starosti s atramentami. Obsluhu zvládnu aj deti. ZINK papiere sú samolepiace, takže fotky môžete rýchlo nalepiť kam chcete.


Canon Zoemini.

https://www.canon.sk/get-inspired/tips-and-techniques/canon-zoemini-range-inspirational-ideas/

Páči sa vám tlačiarnička Zoemini? Canon má v ponuke aj fotoaparáty pre instantnú fotografiu, ktorých súčasťou je vlastne aj táto tlačiarnička. Stlačíte spúšť a hneď sa vytlačí fotografia.




Kompaktné fotografické tlačiarne

Stačia vám fotografie formátu 10x15 cm a uprednostňujete jednoduchú obsluhu pred množstvom funkcií? To ponúkajú tlačiarne Selphy. Fungujú na princípe termosublimačnej tlače. To znamená jednoduchú obsluhu a žiaden odpad, žiadne starosti s atramentami. Do tlačiarne vkladáte zásobníky s papiermi, to je všetko. U tlačiarní Selphy vždy viete, koľko vás stojí jedna fotografia. Fotografie sú naviac odolné a životnosť je až 100 rokov.


Canon SELPHY Square QX10 sa z radu Selphy vymyká. Využíva štvorcový formát 68 x 68 mm. Má zabudovanú WiFi, batériu a nabíjanie cez USB. Je kompaktná a ľahko prenosná. Obľúbia si ju tí, čo majú radi formát instantnej fotografie v štýle Polaroidu.

Štandardné tlačiarne Selphy umožňujú tlačiť fotografie formátu 10x15 cm, 8,6 x 5,4 cm (formát kreditnej karty), štvorcové nálepky 5x5 cm a mini nálepky (8 ks na hárok). Tlačiť môžete priamo z fotoaparátu (cez kábel alebo WiFi), z chytrého zariadenia alebo pamäťovej karty, či USB disku. V chytrom zariadení si môžete fotografie samozrejme upraviť. Urobiť to môžete ale aj v tlačiarni. Selphy tlačiarne zvládajú aj tlač fotografií na doklady. Voliteľne ich môžete vybaviť batériou a tlačiť potom kdekoľvek.

https://www.canon.sk/printers/selphy-compact-photo-printers/

Atramentové tlačiarne

Väčšina si domov kupuje viacúčelovú tlačiareň, ktorá zvláda tlač dokumentov, grafiky a fotografií, skenovanie papierových predlôh a kopírovanie. Vďaka aplikáciám Easy-PhotoPrint Editor, Creative Park a Message In Print si užijete s tlačiarňou aj kopec zábavy. Tlačiť môžete na rôzne médiá, vrátane nalepovacích a nažehľovacích. Dnes je samozrejmá aj možnosť bezdrôtovej tlače. Kvalita tlače je dobrá, postačuje pre amatérske použitie. Plošný skener využijete na digitalizáciu starých papierových fotografií.


Rad PIXMA TS5350 sú viacúčelové zariadenia typu 3v1. Dokážu tlačiť, skenovať a kopírovať. Nechýba WiFi a stavový displej.

Ak máte doma zapáleného fotografa, bude chcieť tlačiť fotografie vo vysokej kvalite, akú poskytujú v printových štúdiách. Canon ponúka tlačiarne pre tieto štúdiá a pre profesionálnych fotografov. Pre rodinnú fotografiu ale profesionálnu tlačiareň nepotrebujete. Vstupom do svetla fineart tlače sú tlačiarne PIXMA TS8350. 6 atramentov ChromaLife100 poskytuje dlhú životnosť, ale hlavne široký gamut vytlačiteľných farieb. Zvláda aj kvalitnú ČB tlač. Maximálny formát je A4. Pripojenie je cez USB, alebo WiFi. Tlačiareň má aj zabudovanú čítačku SD kariet. Tlačiť môžete na obyčajný papier, fotopapier, obálky, disky, nálepky, magnetický papier a nažehľovacie fólie. Obsluhu spríjemňuje veľký farebný displej.


Canon PIXMA TS8350.

https://www.canon.sk/printers/pixma-photo-printers/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
calimero
2020-05-28 14:41:58
Mňa veľmi príjemne prekvapil Canon PowerShot G3X, ktorý vlastním už tri roky. Pokiaľ sa bavíme o rodinnej fotografii, tento foťák podľa mňa spĺňa všetky atribúty univerzálu, 1" senzor, RAW, stabilizovaný objektív 24-600mm pri svetelnosti f/2.8-5.6 a je naozaj plnohodnotne použiteľný v celom rozsahu. Expozičné režimy a ovládanie v zásade rovnaké ako zrkadlovka. A to všetko pri zachovaní malých rozmerov a nízkej hmotnosti. Jediné, čo by som mu vytkol je, že zoom sa mení klasicky ako na kompaktoch, teda ukazovákom takou tou kolískou pri spúšti, pritom objektív má aj programovateľný krúžok, ale zoom sa s ním meniť nedá.
Jednoznačne k nemu odporúčam dokúpiť elektronický hľadáčik (zasúva sa do bleskových sánok), ktorý tento foťák posunie ešte na vyšší level.
Tento foťáčik už je relatívne starý model (cca 5 ročný), dlhšie sa hovorí o nástupcovi, ale Canon sa nejako nemá k činu. Canon ho ani nepropaguje v rámci marketingu, je to akoby nechcené dieťa. Ja som ho kúpil za 690€ a ešte k tomu naň bežal aj cashback 50€, teda suma sumárum ma vyšiel 640€. Dnes stojí 890 € a cashback v nedohľadne...
 
MagickVamp
2020-05-28 21:22:01
príspevok od: calimero
Mňa veľmi príjemne prekvapil Canon PowerShot G3X, ktorý vlastním už tri roky. Pokiaľ sa bavíme o rodinnej fotografii, tento foťák podľa mňa spĺňa všetky atribúty univerzálu, 1" senzor, RAW, stabilizovaný objektív 24-600mm pri svetelnosti f/2.8-5.6 a je naozaj plnohodnotne použiteľný v celom rozsahu. Expozičné režimy a ovládanie v zásade rovnaké ako zrkadlovka. A to všetko pri zachovaní malých rozmerov a nízkej hmotnosti. Jediné, čo by som mu vytkol je, že zoom sa mení klasicky ako na kompaktoch, teda ukazovákom takou tou kolískou pri spúšti, pritom objektív má aj programovateľný krúžok, ale zoom sa s ním meniť nedá.
Jednoznačne k nemu odporúčam dokúpiť elektronický hľadáčik (zasúva sa do bleskových sánok), ktorý tento foťák posunie ešte na vyšší level.
Tento foťáčik už je relatívne starý model (cca 5 ročný), dlhšie sa hovorí o nástupcovi, ale Canon sa nejako nemá k činu. Canon ho ani nepropaguje v rámci marketingu, je to akoby nechcené dieťa. Ja som ho kúpil za 690€ a ešte k tomu naň bežal aj cashback 50€, teda suma sumárum ma vyšiel 640€. Dnes stojí 890 € a cashback v nedohľadne...
Njn ked sa cloveku nechce tahat zrkadlovku tak je to taky dobry dokumentak. Chyba mi tam inak tiez ze zoom sa neda ovladat mechanicky, spravilo by to velmi vela. Kto vie ci bude mat vobec nastupcu ked dnes uz aj mobily maju zoomy a preca len v tejto triede si ludia zas na taku kvalitu nepotrpia. Navyse sam som sa divil ked som zistil ze dnesne mobily niesu od kompaktov ovela horsie. Mozno keby to posunuli aspon na 4/3 cip a trosku znizili rozsah.
 
photox
2020-05-29 06:10:49
príspevok od: MagickVamp
Njn ked sa cloveku nechce tahat zrkadlovku tak je to taky dobry dokumentak. Chyba mi tam inak tiez ze zoom sa neda ovladat mechanicky, spravilo by to velmi vela. Kto vie ci bude mat vobec nastupcu ked dnes uz aj mobily maju zoomy a preca len v tejto triede si ludia zas na taku kvalitu nepotrpia. Navyse sam som sa divil ked som zistil ze dnesne mobily niesu od kompaktov ovela horsie. Mozno keby to posunuli aspon na 4/3 cip a trosku znizili rozsah.
Je pravda, ze mobil sa uz kvalitou fotografie moze rovnat kompaktom, mam s20 ultra a vyborne foti. Ale mobil ako fotoaparat moc pohodlny a flexibilny nie je. Kompakt zapnes a fotis, s mobilom to tak jexnoduche nie je. A na druhej strane kupit si mobil za 1400 eur kvoli fotaku je scestne. Uz toho banujem...
 
photox
2020-05-29 06:20:15
príspevok od: photox
Je pravda, ze mobil sa uz kvalitou fotografie moze rovnat kompaktom, mam s20 ultra a vyborne foti. Ale mobil ako fotoaparat moc pohodlny a flexibilny nie je. Kompakt zapnes a fotis, s mobilom to tak jexnoduche nie je. A na druhej strane kupit si mobil za 1400 eur kvoli fotaku je scestne. Uz toho banujem...
Len na ukazku ako foti s20 ultra.
 
MagickVamp
2020-05-29 07:35:33
príspevok od: photox
Len na ukazku ako foti s20 ultra.
jo, presne o tom vravim Tiez som chcel pridat nejake foto z S9 a S10. Robil som si aj porovnanie s G7xmkII. Ak slo o okamzitu pouzitelnost tak G7xka sa ani nechytala. Z G7xmkII som ale v postprocese vedel dostat co z mobilu bez sance. No upravovat RAW z G7xmkII mi zas prislo take biedne oproti zrkadlu. Takze ak chcem kvalitu beriem zrkadlo ak dokument tak mobil. Medzi krok v podobe kompaktu tak ja uz vynechavam...
 
calimero
2020-05-29 07:39:11
Dobrý fotomobil je vždy lepší, ako nič. Určite sú situácie, keď človek nemá pri sebe foťák a fotomobil je jediným riešením.
Ale pokiaľ si môžem vybrať, u mňa foťák vyhráva hlavne kvôli ergonómii, ovládaniu (samostatné tlačítka, kolieska...), kvôli hľadáčiku a možnosti oprieť foťák o hlavu a priložiť ho k oku. Nejako sa neviem stotožniť s fotením s predpaženými rukami.
 
MagickVamp
2020-05-29 07:52:24
príspevok od: photox
Je pravda, ze mobil sa uz kvalitou fotografie moze rovnat kompaktom, mam s20 ultra a vyborne foti. Ale mobil ako fotoaparat moc pohodlny a flexibilny nie je. Kompakt zapnes a fotis, s mobilom to tak jexnoduche nie je. A na druhej strane kupit si mobil za 1400 eur kvoli fotaku je scestne. Uz toho banujem...
Ako dat tolko prachov za mobil, tak to nie. Ale S9 sa da teraz napriklad kupit za 400 Eur, az nato ze nema zoom, dokumentacne ci rodinne foto fajn.... K tomu dokupis hravo zrkadlo ci bezzrkadlo s cestovatelskym objektivom za liter :-P

S20 ultra bude stat o tri roky tak 500 eur...nevraviac o tom ze su na to akcie a cena skryvana do pausalov. Kompakty rok co rok stale viac stracaju zmysel. Zbytocny medzikrok. Jedina sanca je prejist aspon na 4/3 a dat tam tak dobre algoritmy ake maju mobily. Tym by na nejaky cas mobilom zas zdrhli.

 
photox
2020-05-29 07:59:23
príspevok od: MagickVamp
Ako dat tolko prachov za mobil, tak to nie. Ale S9 sa da teraz napriklad kupit za 400 Eur, az nato ze nema zoom, dokumentacne ci rodinne foto fajn.... K tomu dokupis hravo zrkadlo ci bezzrkadlo s cestovatelskym objektivom za liter :-P

S20 ultra bude stat o tri roky tak 500 eur...nevraviac o tom ze su na to akcie a cena skryvana do pausalov. Kompakty rok co rok stale viac stracaju zmysel. Zbytocny medzikrok. Jedina sanca je prejist aspon na 4/3 a dat tam tak dobre algoritmy ake maju mobily. Tym by na nejaky cas mobilom zas zdrhli.

Po pravde dal som zaň 49 eur a zmluvu na 3 roky. Kupit si tento mobil iba preto lebo robi vyborne foto nema logiku ked za tu cenu mozhno kupit kvalitnu FF.
 
blahoslav J B Art
2020-05-29 10:11:45
príspevok od: photox
Je pravda, ze mobil sa uz kvalitou fotografie moze rovnat kompaktom, mam s20 ultra a vyborne foti. Ale mobil ako fotoaparat moc pohodlny a flexibilny nie je. Kompakt zapnes a fotis, s mobilom to tak jexnoduche nie je. A na druhej strane kupit si mobil za 1400 eur kvoli fotaku je scestne. Uz toho banujem...
Neviem ako tvoj mobil, ale na mojom LG keď je zamknutá vypnutá obrazovka, stlacim 2x tlačítko zníženia hlasitosti, foťák sa zapne a môžem fotiť, celé to trvá 1 sekundu.
 
JohnNewton
2020-05-29 10:18:37
príspevok od: photox
Len na ukazku ako foti s20 ultra.
Podobne ako Nokia z roku 2012 ?

https://www.youtube.com/watch?v=Wv6SWit0PYU
 
MagickVamp
2020-05-29 11:37:55
príspevok od: photox
Po pravde dal som zaň 49 eur a zmluvu na 3 roky. Kupit si tento mobil iba preto lebo robi vyborne foto nema logiku ked za tu cenu mozhno kupit kvalitnu FF.
Njn chapem...tiez by som nedal 700 eur za S10 ako chcel Telecom ,-)
 
photox
2020-05-29 11:45:21
príspevok od: blahoslav J B Art
Neviem ako tvoj mobil, ale na mojom LG keď je zamknutá vypnutá obrazovka, stlacim 2x tlačítko zníženia hlasitosti, foťák sa zapne a môžem fotiť, celé to trvá 1 sekundu.
Moj mobil je o 75% vacsi ako kompakt ktory robi porovnatelne foto, fotoaparatom. Fotis jednou rukou, mobilom musis dvoma rukami, ckovo je to nemotornejsie.
 
blahoslav J B Art
2020-05-29 13:54:44
príspevok od: photox
Moj mobil je o 75% vacsi ako kompakt ktory robi porovnatelne foto, fotoaparatom. Fotis jednou rukou, mobilom musis dvoma rukami, ckovo je to nemotornejsie.
1 rukou fotia len amateri co nevedia drzat fotak
 
photox
2020-05-29 19:48:54
príspevok od: JohnNewton
Podobne ako Nokia z roku 2012 ?

https://www.youtube.com/watch?v=Wv6SWit0PYU
Hadam tomu neveris, ze Nokia fotila v 2012 podobne ako teraz s20 ultra.
 
JohnNewton
2020-05-30 12:25:00
príspevok od: photox
Hadam tomu neveris, ze Nokia fotila v 2012 podobne ako teraz s20 ultra.
Skôr sa mi zdá, že Ty veríš, že pidi snímač (lebo za 1400 €) produkuje akési zázračné výstupy. A vôbec sa mi nepáčia praktiky Samsungu ako napr. snaha o ovplyvňovanie recenzií alebo Snapdragon do USA a do EU stačí aj Exynos .
 
JohnNewton
2020-05-30 12:28:45
A na dôvažok, do USA snímač od Sony a do EU od Samsungu.
 
JohnNewton
2020-05-30 17:23:49
Inak toto je staručka S5- ka, až tak veľa sa toho nezmenilo vzhľadom na cenu akú si pýtajú za dnešné fotomobily.
 
photox
2020-05-30 22:35:31
príspevok od: JohnNewton
Skôr sa mi zdá, že Ty veríš, že pidi snímač (lebo za 1400 €) produkuje akési zázračné výstupy. A vôbec sa mi nepáčia praktiky Samsungu ako napr. snaha o ovplyvňovanie recenzií alebo Snapdragon do USA a do EU stačí aj Exynos .
Preco by som mal verit, ze pidi snimac ked vidim ako foti, alebo chces ma presvedcit, ze 8 rocna nokia foti tak isto ako novy samsung? Mam aj s6 a je to priepastny rozdiel. Praktiky huawey alebo xiaomi ti vobec nevadia?
 
JohnNewton
2020-05-31 08:05:48
príspevok od: photox
Preco by som mal verit, ze pidi snimac ked vidim ako foti, alebo chces ma presvedcit, ze 8 rocna nokia foti tak isto ako novy samsung? Mam aj s6 a je to priepastny rozdiel. Praktiky huawey alebo xiaomi ti vobec nevadia?
Ja sa nepohybujem v rovine viery, a tiež vidím. Za to Tvoja viera sa začína dosť trieštiť, od tvrdení že: Najlepší na fotografovanie je Canon s L kovým sklom, potom že GoPro a teraz Samsung Nakoniec, Ty si pisal "A na druhej strane kupit si mobil za 1400 eur kvoli fotaku je scestne. Uz toho banujem..." alebo". Kupit si tento mobil iba preto lebo robi vyborne foto nema logiku ked za tu cenu mozhno kupit kvalitnu FF."


Tak ako, každú chvíľu ináč ?
 
JohnNewton
2020-05-31 08:16:52
A tu len pre pochopenie, ze aký velký snímač Tá nokia v tom čase mala.

http://www.allaboutsymbian.com/features/item/19406_Camera_gimmicks_help-but_for_b.php
 
photox
2020-05-31 09:56:13
príspevok od: JohnNewton
Ja sa nepohybujem v rovine viery, a tiež vidím. Za to Tvoja viera sa začína dosť trieštiť, od tvrdení že: Najlepší na fotografovanie je Canon s L kovým sklom, potom že GoPro a teraz Samsung Nakoniec, Ty si pisal "A na druhej strane kupit si mobil za 1400 eur kvoli fotaku je scestne. Uz toho banujem..." alebo". Kupit si tento mobil iba preto lebo robi vyborne foto nema logiku ked za tu cenu mozhno kupit kvalitnu FF."


Tak ako, každú chvíľu ináč ?
Vidim, ze z casu na cas ti poriadne ale velmi preskoci a zacnes vytahovat veci ktore boli vela krat omielane, keby len to ale ty to vzdy inac prekrutis. Mas riadnu uchylku... len sa cudujem preco si opat nevytiahol fotenie na f22...
Tak teraz pozorne citaj napisem ako to bolo. Vela krat som napisal, ze keby ja zacinam s fotografiou a nemam dostatok penazi kupim Canon 600d a k tomu Lkovy objektiv, fotil som s tym a je to velmi dobra kombinacia. GoPro je najlepsia akcna kamera a kebyze idem na dovolenku urcite si vezmem GoPro lebo to co dokaze nedokaze ziadna ina v tej cenovej relacii. S20 ultra ano robi porovnatelne fotografie ako niektore kompakty a tiez banujem, ze som si nezaobstaral nieco mensie kvoli tomu, ze je to monstrum dost nepohodlne na fotenie. A co je na tom nepochopitelne, ze FF je lepsi ako S20? Ty musis mat v hlave riadnu vojnu clovece, pre teba strateny den ked niekoho minimalne slovne nenapadnes.
Moja prva digitalna kamera bola Canon Powershot pro 70 - 1,5Mpx, oproti S20 ma mega snimac ale S20 robi neporovnatelne lepsie fotografie... pochybujem, ze registrujes o com pisem.
 
JohnNewton
2020-05-31 10:16:41
príspevok od: photox
Vidim, ze z casu na cas ti poriadne ale velmi preskoci a zacnes vytahovat veci ktore boli vela krat omielane, keby len to ale ty to vzdy inac prekrutis. Mas riadnu uchylku... len sa cudujem preco si opat nevytiahol fotenie na f22...
Tak teraz pozorne citaj napisem ako to bolo. Vela krat som napisal, ze keby ja zacinam s fotografiou a nemam dostatok penazi kupim Canon 600d a k tomu Lkovy objektiv, fotil som s tym a je to velmi dobra kombinacia. GoPro je najlepsia akcna kamera a kebyze idem na dovolenku urcite si vezmem GoPro lebo to co dokaze nedokaze ziadna ina v tej cenovej relacii. S20 ultra ano robi porovnatelne fotografie ako niektore kompakty a tiez banujem, ze som si nezaobstaral nieco mensie kvoli tomu, ze je to monstrum dost nepohodlne na fotenie. A co je na tom nepochopitelne, ze FF je lepsi ako S20? Ty musis mat v hlave riadnu vojnu clovece, pre teba strateny den ked niekoho minimalne slovne nenapadnes.
Moja prva digitalna kamera bola Canon Powershot pro 70 - 1,5Mpx, oproti S20 ma mega snimac ale S20 robi neporovnatelne lepsie fotografie... pochybujem, ze registrujes o com pisem.
Úplne s Tebou súhlasím, narvať 1400 € do mobilu kvôli fotografovaniu je ako si sám napísal zcestné, zvlášť keď tam niede navoliť Tvoju obľúbenú clonu 22
 
photox
2020-05-31 10:43:20
príspevok od: JohnNewton
Úplne s Tebou súhlasím, narvať 1400 € do mobilu kvôli fotografovaniu je ako si sám napísal zcestné, zvlášť keď tam niede navoliť Tvoju obľúbenú clonu 22
Bola len otazka casu kedy ukazes svoj charakter, keby si aspom vedel citat blbe vedel by si, ze som nedal 1400 eur za ten mobil.
Venuj sa radsej fotografii, ta ti ide lepsie ako tvoje vedomosti z techniky...
Teba musi riadne stvat, ze nemas na ten mobil
 
JohnNewton
2020-05-31 11:29:29
Vedel som že skôr či neskôr vypeníš a skĺzneš sa do osobnej roviny, a ja mobily nesplácam po 49 €. Moje vedomosti techniky, sú adekvátne Tvojim vedomastiam o hrnčiarskom kruhu Som zvedavý, kedy znovu zrušíš konto alebo zavedieš štvrtý nick Debatu s Tebou beriem ako nekončiacu zábavu zdarma....lebo inak tu je mŕtvo
 
photox
2020-05-31 11:52:56
príspevok od: JohnNewton
Vedel som že skôr či neskôr vypeníš a skĺzneš sa do osobnej roviny, a ja mobily nesplácam po 49 €. Moje vedomosti techniky, sú adekvátne Tvojim vedomastiam o hrnčiarskom kruhu Som zvedavý, kedy znovu zrušíš konto alebo zavedieš štvrtý nick Debatu s Tebou beriem ako nekončiacu zábavu zdarma....lebo inak tu je mŕtvo
Zase si sem dal nieco ako hotovu vec a vobec ta nezaujima ci je to pravda. A tak to je stebou uplne vo vsetkom. A co je teba po tom kolko nikov som tu mal? Nikdy som to nezatlkal, chod ma udat blbe.
 
JohnNewton
2020-05-31 12:00:20
príspevok od: photox
Zase si sem dal nieco ako hotovu vec a vobec ta nezaujima ci je to pravda. A tak to je stebou uplne vo vsetkom. A co je teba po tom kolko nikov som tu mal? Nikdy som to nezatlkal, chod ma udat blbe.
Odmeraj si tlak, aby Ti nepraskla žilka, prišiel by som o parťáka
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované