Hore

Základný prehľad DSLR Canon 2017

Po prehľade DSLR Nikon, tu máme najväčšieho konkurenta. Aj Canon používa dve veľkosti snímača, APS-C a FF. Kedysi používal aj medziformát APS-H. Canon pre zrkadlovky, s rôzne veľkým snímačom, nemá špeciálne označenie ako Nikon s FX a DX formátom.

APS-C zrkadlovky

Začneme od najnižších modelov. Canon zhustil svoje portfólio, čím dal zákazníkom možnosť širšieho výberu. Zároveň to však znamená aj menší zmätok, pretože niektoré modely nemajú žiadnych predchodcov. Vzhľadom na to, že si Canon nenecháva niekedy prvú číslicu v označení, je roztriedenie, vzhľadom na predchádzajúce modely, obťažnejšie. Skôr ako na jednotlivé rady sa budem musieť zamerať na jednotlivé modely

EOS 1300D - najnižší model určený pre začiatočníkov sa môže pochváliť slušnou ergonómiou ovládania. Nechýba tu WiFi s NFC. Začiatočníci využijú zabudovaného sprievodcu a obrazové efekty. 18 Mpx snímač typu CMOS dáva amatérovi dostatočný obrazový potenciál. Pokročilejších bude obmedzovať 9-bodový AF, pevný displej a len 3 obr./s. Video je vo Full HD rozlíšení.


Canon EOS 1300D.

https://www.canon.sk/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/eos_1300d/

EOS 200D - hlavným určením tohto modelu je poskytnúť kvalitu a možnosti zrkadlovky v čo najmenšom tele. I keď je menší ako základný model EOS 1300D, je to vyšší model. O tom svedčia aj jeho parametre: 24 Mpx snímač, sériové zábery 5 obr./s., výkonnejší procesor, Dual Pixel AF, plne otočný displej, BT + WiFi s NFC. Rozšírená je citlivosť, video s Full HD rozlíšením môže mať až 60FPS. Oproti modelu EOS 1300D je EOS 200D vhodnejší pre snímanie videa, vďaka otočnému displeju a rýchlemu zaostrovaniu v režime živého náhľadu.


Canon EOS 200D kvôli malým rozmerom obľubujú ženy.

https://www.canon.sk/cameras/eos-200d/

EOS 750D/760D - a sme pri rozšírení stávajúcej ponuky. Dvojica modelov je pokračovateľom komerčne najúspešnejšieho radu, kontinuálne pokračujúceho od legendárneho modelu EOS 300D. Obidva modely sú určené pre mierne, alebo stredne pokročilých fotografov. EOS 750D je osadený 24 Mpx CMOS snímačom. Pochváliť sa môže 19-bodovým hybridným AF, sériovým snímaním 5 obr./s., otočným dotykovým displejom a WiFi s NFC. Video je Full HD 30p. Oproti modelu EOS 200D tu máme lepšiu ergonómiu držania a ovládania a lepší AF.

EOS 760D je parametrovo zhodný s EOS 750D, má však naviac stavový displej, ktorý ocenia skúsenejší fotografi. Obidva modely majú už nástupcov, stále sú však v predaji.


Canon EOS 750D.


Canon EOS 760D (vpravo) má naviac stavový displej.

https://www.canon.sk/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/eos_750d/

https://www.canon.sk/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/eos_760d/

EOS 800D - tohtoročná novinka je nástupcom modelu EOS 750D. Je to teda tiež model pre mierne pokročilých až pokročilých fotografov. Prináša novší snímač s rozlíšením 24 Mpx a rýchlejší procesor, 45-bodový Dual Pixel AF, 6 obr./s., otočný dotykový displej a BT + WiFi. Stavový displej, ako u EOS 760D, tu nenájdete. Video je stále vo Full HD rozlíšení, ale s 60FPS.


Canon EOS 800D.

https://www.canon.sk/cameras/eos-800d/

EOS 77D - máme tu ďalší doplňujúci model, parametrami prakticky zhodný s EOS 800D. Pritom označenie môže mýliť, že je to skôr príbuzný vyššieho modelu EOS 80D. Nie je tomu tak, je to skôr nástupca EOS 760D. Oproti EOS 800D je tu naviac otočný dotykový displej.


Canon EOS 77D, od modelu EOS 800D sa odlišuje stavovým displejom.

https://www.canon.sk/cameras/eos-77d/

EOS 80D - najvyšší amatérsky model je určený pre pokročilých fotografov, bez profesionálnych ambícií, ktorí vyžadujú dobre vybavený fotoaparát s príkladnou ergonómiou ovládania.

Ako prvý APS-C model má 100% optický hľadáčik, najkratší čas 1/8000 s., X-sync 1/250 s a sériové snímanie 7 obr./s. Displej je samozrejme otočný s dotykovým ovládaním. Okrem vstupu pre mikrofón má aj výstup pre slúchadlá. Video je stále vo Full HD rozlíšení s 60FPS. Poteší výrazne väčšia výdrž batérie ako u nižších modelov.


Canon EOS 80D.

https://www.canon.sk/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/eos-80d/

EOS 7D Mark II - posledný model z radu APS-C zrkadloviek je už profesionálny. Tento model z roku 2014 už mierne presluhuje. Osadený je 20 Mpx CMOS snímačom a duálnym procesorom Digic 6. Telo je z magnéziovej zliatiny, hľadáčik je samozrejme so 100% pokrytím. Citlivý AF modul má 65 krížových bodov. Že sa jedná o akčný model dokazuje max. frekvencia sériových záberov až 10 obr./s. Displej je pevný bez dotykového ovládania. Profesionáli ocenia duálny slot pre pamäťové karty. Aj keď má video vo Full HD rozlíšení s 60FPS, kvôli absencii Dual Pixel AF technológie a pevnému displeju sa s ním video nakrúca ťažšie ako z nižšími modelmi. Priaznivci Canonu netrpezlivo čakajú na nástupcu s novšou generáciou snímača a lepším videom.


Canon EOS 7D Mark II.

https://www.canon.sk/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/eos_7d_mark_ii/

FF zrkadlovky

Canon ponúka kompletné portfólio FF zrkadloviek, od amatérskeho modelu, až po profi. Najobľúbenejší rad EOS 5D rozdelil pred časom na dve línie, jednu pre univerzálne použitie, druhú pre najnáročnejšie, kde je vyžadovaná maximálna obrazová kvalita s vysokým rozlíšením.

EOS 6D Mark II - základný model s plnoformátovým snímačom je určený pre pokročilých amatérov. Osadený je novým 26 Mpx CMOS snímačom s Dual Pixel AF (45 bodov krížového typu). Snímková frekvencia je slušných 6,5 obr./s. O prepojenie s chytrým zariadením sa stará BT + WiFi. Displej je plne otočný s dotykovým ovládaním. Do amatérskej kategórie ho radí hľadáčik s 98% pokrytím a najkratší čas 1/4000 s., telo je však z magnéziovej zliatiny. Video je len vo Full HD rozlíšení. 4K má video nasnímané technikou Time Lapse.


Canon EOS 6D Mark II.

https://www.canon.sk/cameras/eos-6d-mark-ii/

EOS 5D Mark IV - základný profesionálny model s FF snímačom zohráva úlohu univerzálneho pracanta. Špecialitou je Dual Pixel RAW technológia. CMOS snímač má rozlíšenie 30,4 Mpx. Nechýba technológia Dual Pixel AF pre rýchle zaostrovanie aj v režime živého náhľadu so 61 bodmi. Pevný displej má dotykové ovládanie. Sériové snímanie zvláda slušných 7 obr./s. Konečne je tu video v 4K rozlíšení. Nechýba WiFi s NFC.


Canon EOS 5D Mark IV.

https://www.canon.sk/cameras/eos-5d-mark-iv/

EOS 5DS/5DS R - dvojica fotoaparátov s rozlíšením 51 Mpx konkurujúca stredoformátovým prístrojom. Dizajnovo sú to typicky predstavitelia radu EOS 5D. Model R nemá low pass filter, čo prináša mierne lepšie vykreslenie najmenších detailov, ale občas môže spôsobovať problémy s moaré.

Pevný displej je bez dotykového ovládania. Na rozdiel od EOS 5D Mark IV, je sériové snímanie pomalšie, 5 obr./s. a video má len Full HD rozlíšenie, menšia je výdrž batérie a chýba bezdrôtové pripojenie.


Canon EOS 5DS.

https://www.canon.sk/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/eos_5ds/

https://www.canon.sk/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/eos_5ds_r/

Canon EOS-1D X Mark II - vlajková loď zrkadloviek EOS je pripravená na nasadenie v profesionálnej reportážnej, športovej a wildlife fotografii. CMOS snímač má rozlíšenie 20 Mpx, doplnený je duálnym procesorom DIGIC6+. 61 bodový AF má 21 bodov krížového typu. Guľomet pripomína streľba s rýchlosťou 14 obr./s. v LV až 16 obr./s. Pevný displej je dotykový.

Model je dobre vybavený aj pre video. To je v 4K rozlíšení s frekvenciou až 60FPS. Vo Full HD je to až 120FPS, využiteľných pri spomaľovačkách. V režime živého náhľadu zabezpečuje rýchle zaostrovanie technológia Dual Pixel CMOS AF.


Canon EOS-1D X Mark II.

https://www.canon.sk/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/eos_1dx_mark_ii/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
orim
2017-11-21 09:13:35
"EOS 7D Mark II ...Aj keď má video vo Full HD rozlíšení s 60FPS, kvôli absencii Dual Pixel AF technológie..."


Karol, oprav si to, prosím ťa. Samozrejme, že EOS 7D Mark II Dual Pixel AF.
 
Marek Bučko
2017-11-21 09:30:32
77D má navyše oproti 800D aj zadné tlačidlo AF-ON. Pre niekoho to môže byť rozhodujúci detail.
 
Gino
2017-11-21 10:19:16
77D má oproti 800D

- mierne lepšie tvarované telo
- stavový displej na hornej strane
- zámok otočného voliča režimov
- zadný otočný expozičný volič
- páčka zámok, je možné deaktivovať expozičné voliče, či dotykové ovládanie
- tlačidlo AF-ON, programovateľné
- nastaviteľný režim BULB
- nastaviteľný intervalometer
 
belco
2017-11-21 14:31:31
Canon ma docela zvlastny guláš modelov navzajom na sebe kanibalizujucich.
 
marcus_labeo
2017-11-21 16:07:25
príspevok od: belco
Canon ma docela zvlastny guláš modelov navzajom na sebe kanibalizujucich.
To je o uhle pohľadu, pre Teba je to kanibalizovanie, pre iného pokrývanie celého trhu. Z hľadiska počtu predaných DSLR je zrejmé, že je to ten druhý prípad. Skrátka príde zákazník, ktorý chce zrkadlovku a bol by v tom čert, aby si nevybral z 11 modelov, či už je to mamina, ktorá chce cvaknúť svoje ratolesti na krúžkoch a jej hlavným kritériom je farba (200D), alebo profík, ktorý chce superrýchly foťák na športové akcie (1Dx II), plus hafo medzistupňov medzi nimi.
 
shagy2301
2017-11-22 07:48:50
príspevok od: belco
Canon ma docela zvlastny guláš modelov navzajom na sebe kanibalizujucich.
V čom je ponuka Canonu podľa Vás kanibalizujúca? Veď v porovnaní s Nikonom je v podstate v ponuke 9 modelov. Jediné kde by sa dalo hovoriť že sa prekrývajú je 750D vs 800D a 760D vs 77D, ale tam je to o tom že kým 750D/760D vyšli začiatkom roka 2015, 800D/77D sú tohtoročné modely.
Ostatné pokrývajú viacmenej rovnako trh ako Nikon.
Chcem amatérsky model, zoberiem 1300D, chcem niečo menšie zoberiem 200D, chcem niečo s lepšou výbavou zoberiem 800D, aj chcem aj stavoví displej zoberiem 77D. Chcem poloprofi model APS-C zoberiem 80D, ak mám zálusk ešte na niečo profesionálnejšie s APS-C je tu 7D. Ak chcem stúpiť do FF sveta zoberiem 6D, ak mi foťák zarába alebo som fakt nadšenec s veľkým rozpočtom uvažujem o 5D MkIV a ak som profesionál živiaci sa fotením je tu 1D X MkII.
 
z80
2017-11-22 10:49:51
príspevok od: marcus_labeo
To je o uhle pohľadu, pre Teba je to kanibalizovanie, pre iného pokrývanie celého trhu. Z hľadiska počtu predaných DSLR je zrejmé, že je to ten druhý prípad. Skrátka príde zákazník, ktorý chce zrkadlovku a bol by v tom čert, aby si nevybral z 11 modelov, či už je to mamina, ktorá chce cvaknúť svoje ratolesti na krúžkoch a jej hlavným kritériom je farba (200D), alebo profík, ktorý chce superrýchly foťák na športové akcie (1Dx II), plus hafo medzistupňov medzi nimi.
Inak podla diskusii na DPR tu 200D casto pouzivaju profici ako male zalozne telo a jeden dokonca pouziva predchodcu 100D ako primarny fotak
https://petapixel.com/2017/07/03/swapped-pro-dslr-cheapest-one-available/
 
MagickVamp
2017-11-22 11:14:31
príspevok od: z80
Inak podla diskusii na DPR tu 200D casto pouzivaju profici ako male zalozne telo a jeden dokonca pouziva predchodcu 100D ako primarny fotak
https://petapixel.com/2017/07/03/swapped-pro-dslr-cheapest-one-available/
Velmi prijemne sa stymi drobcami foti. Mala, nenapadna a lahka zrkadlovka. Bezzrkadlovka M3 by mala byt nat takym 100D, ale so 100D sa mi foti ovela lepsie a v konecnom dosledku aj foto su lepsie aj ked M3 ma papierovo lepsi snimac.
 
z80
2017-11-22 11:45:10
príspevok od: MagickVamp
Velmi prijemne sa stymi drobcami foti. Mala, nenapadna a lahka zrkadlovka. Bezzrkadlovka M3 by mala byt nat takym 100D, ale so 100D sa mi foti ovela lepsie a v konecnom dosledku aj foto su lepsie aj ked M3 ma papierovo lepsi snimac.
Tak, tak s Dual Pixel AF a teda pouzitelnym ostrenim aj Live View (dokonca lepsim ako cez hladacik) a moznostou pouzivat EF/EF-S objektivy bez adapteru, je 200D asi naozaj lepsia alternativa oproti Canon bezzrkadlovkam. Jedine plus pre bezzrkadlovky je to, ze idealny objektiv kombinovaterlny s malymi telami EF-M 22 mm f/2 je predsa len o trochu sirsi a svetlejsi (a mozno aj ostrejsi) ako EF-S 24 mm f/2,8.
 
MagickVamp
2017-11-22 12:51:36
príspevok od: z80
Tak, tak s Dual Pixel AF a teda pouzitelnym ostrenim aj Live View (dokonca lepsim ako cez hladacik) a moznostou pouzivat EF/EF-S objektivy bez adapteru, je 200D asi naozaj lepsia alternativa oproti Canon bezzrkadlovkam. Jedine plus pre bezzrkadlovky je to, ze idealny objektiv kombinovaterlny s malymi telami EF-M 22 mm f/2 je predsa len o trochu sirsi a svetlejsi (a mozno aj ostrejsi) ako EF-S 24 mm f/2,8.
Mam aj jeden aj druhy objektiv, moc vonku nevidim nejaky velky rozdiel medzi 22 a 24. Teda vacsinou co neodfotim 24kou nedam ani 22kou a som uz nauceny spravit dva cvaky a potom spojit v programe, takze to uz ani moc neriesim. No myslim ze skutocne je 200D lepsia volba k Canon bezzrkadlovkam, ovela lepsie sa drzi, obsluhuje, paci sa mi ze pasuju na neho klasicke objektivy, ze ked sa rozhodnem mozem dat na neho aj 100-400vku. Ja som tajne dufal ze 200D povysia spravia ho konecne utesnene a daju do neho ostrenie z 80D...jasne asi by si naburali vlastne CSC. Ale potom by z mojho pohladu uplne stratilo vyznam pre ludi vlastniaci Canon pozerat po inych bezzrkadlovkach.
 
K1000
2017-11-22 13:22:38
Dobrý článok.

Aká je to "stávajúca" ponuka?
 
blahoslav J B Art
2017-11-22 13:30:54
príspevok od: K1000
Dobrý článok.

Aká je to "stávajúca" ponuka?
znamena to, ze aj takato ponuka sa moze, ci uz obcas alebo pravidelne, stavat
 
charles
2017-11-22 18:03:10
Asi budem musieť reklamovať moju 1D X Mark II, pretože mi do nej soudruzi z Japonska nedali dotykový displej a Karol písal, že má...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia