Hore

Digitálna výbava pre streetphoto

Za posledné roky, najmä po príchode CSC fotoaparátov, sa výrazne zlepšila ponuka prístrojov a objektívov pre žáner streetphoto.

Streetphoto je v prvom rade spôsob fotenia. Dostať sa k ľuďom na kožu, zachytiť ich v prostredí v ten správny okamih. Samotná fototechnika nie je až tak dôležitá. Začať môžete hocičím, telefónom, kompaktom, CSC-čkom, alebo zrkadlovkou. Od príchodu prvých fotoaparátov, objektívov a filmov, ktoré umožnili pohotovo fotografovať, ubehli desaťročia. Street fotografia sa vyprofilovala a skúsení fotografi dávajú prednosť určitej technike. My sa pozrieme akej a prečo.

A-Z - Street photography je špecifický žáner fotografie, ktorý používa mnoho z techník priamej fotografie (straight photography). Straight photography je fotografia vytvorená bez akýchkoľvek pomôcok, ktorá zachytáva realitu tak verne, ako to technické vybavenie dovoľuje. Straight fotografia preto odoláva všetkým snahám o akúkoľvek manipuláciu obrazu a to pred expozíciou (filtre, soft fokus...), ako aj po expozícii (netradičné vyvolanie filmu a zväčšovanie a už vôbec nie počítačovú manipuláciu s farbami, koláž, retuš, vyhladzovanie…). Napriek tomu, že street photography nepoužíva počítačovú manipuláciu na zmenu obsahu a formy obsahu, predexpozičné zásahy sú relatívne dovolené - selektívne zaostrenie, rozmazanie pohybu dlhšou závierkou...  Ako taký, žáner Street Photography akoby nastavoval zrkadlo spoločnosti. Je to čistá vízia skutočnosti. Najčastejšie sa robí v čiernobielom prevedení, ale môže byť aj farebná. Častokrát je to fotografia ironická a odosobnená, popisujúca kľúčové momenty, ale aj fotografia zachytávajúca dojímavé momenty ľudského života. Je to fotografia o živote, o vzťahoch človeka k jeho okoliu a k ostatným okolo.

Kamarátsky fotoaparát

Stret fotograf sa snaží byť nenápadný a nevyzerať ako profesionál. Že tak vyzeráte, viete ak sa vás často pýtajú: “Pre ktoré noviny fotíte?”. Je jasné, že máte v ruke “obludu”. Nemusí to byť profesionálny fotoaparát, nefotograf sa do toho nevyzná a stačí väčšia zrkadlovka s poriadnym objektívom a už je z vás profesionál.

Fotograf by mal byť nenápadný, to však neznamená, že taký musí byť aj fotoaparát. Niekto skutočne preferuje, ak je fotoaparát takmer “neviditeľný”. Vašou zbraňou na prelomenie medziľudských vzťahov môže byť však aj nápadnosť. Nápadnosť dizajnu fotoaparátu. Stále musíte potlačiť imidž…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
brki
2016-04-26 10:08:55
prima článok, rád som si prečítal a podčiarkujem úplne poslednú vetu...áno street je hlavne o spôsobe fotenia a hlavne o komunikácii. Je to žáner pre komunikatívnych ľudí. Nie je to žáner o striehnutí ukrytý za rohom s dlhým sklom, paparazzovaní, ani o fotení chrbtov ľudí...
 
Separovany_Odpad
2016-04-26 12:09:56
Clanok super, ako byva u Karola standart.
Uz len zalozit TMax a najst si cas vyjst niekam do ulic a uzit si fotenie Kedze ja prilis spolocensky nie som, tak idealna volba bude asi tento Jupiter
 
seifi
2016-04-26 15:42:39
napriek tomu si nemyslím, že by ubudlo vo fóre otázok typu, čo by ste poradili na streetfoto ? ono tieto články tu číta jedná a tá istá skupina ľudí ; článok fajn
 
istvic
ocenenie redakciou 2016-04-26 18:58:41
Ricoh GR je best na ulicu
 
brki
2016-04-26 20:31:19
príspevok od: seifi
napriek tomu si nemyslím, že by ubudlo vo fóre otázok typu, čo by ste poradili na streetfoto ? ono tieto články tu číta jedná a tá istá skupina ľudí ; článok fajn
každý, kto už nejaké roky fotí vie, že rada je fajn, ale aj tak si každý musí prejsť vlastnou skúsenosťou a vlastnými omylmi, kým dokáže povedať "viem, čo potrebujem a čo chcem"
 
seifi
2016-04-26 20:40:31
príspevok od: brki
každý, kto už nejaké roky fotí vie, že rada je fajn, ale aj tak si každý musí prejsť vlastnou skúsenosťou a vlastnými omylmi, kým dokáže povedať "viem, čo potrebujem a čo chcem"
tí, čo pokladajú otázky všeobecného zamerania,zjavne takúto skúsenosť mať nechcú ... to je jedna stránka minci, druhou je ochota všeobecne rady dávať; a je to vyvážené, zdá sa mi
 
Martin8101
2016-04-27 06:45:21
Netreba opravit vetu?: "Nový Nikon AF-S 24/1,8G je menší a lacnejší, ako profesionálny AF-S 24/1,8G"
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované