Hore

Autor: Karol Srnec, ePhoto.sk

Filmová výbava pre street fotografiu

Filmová fotografia zažíva malé vzkriesenie. Je to zázrak v časoch, keď celkový záujem o fotografiu upadá. Jedným zo žánrom, kde sa film, najmä čiernobiely dobre uplatní je street photo. Čo je to street photo sa dozviete v našich ďalších článkoch (odkazy nájdete dole). Tento článok je určený tým, ktorí vedie čo je street photo, poprípade majú s týmto žánrom aj skúsenosti a chceli by vyskúšať fotografovanie street photo na film s jeho charakteristickým výstupom.

Street photo je dokumentárny žáner, kde sa uplatní pohotový a zároveň nenápadný fotoaparát. Za vzostupom street fotografie je technický pokrok vo fototechnike. Začalo to Petzvalom, ktorý navrhol svetelný objektív, ďalej to bol Oscar Barnac, ktorý navrhol malý fotoaparát (Ur-Leica) používajúci kinematografický film s políčkom 35x24 mm. V tom čase už boli aj filmy citlivejšie. Fotograf mohol fotografovať z ruky, bez statívu a bez blesku. Malý kinofilmový fotoaparát bol nenápadný, na rozdiel od stredoformátových a veľkoformátových fotoaparátov. Potom už bolo potrebné len počkať na pionierov, ktorí využijú novú techniku, aby dynamicky zachytili život v meste. Najznámejším je samozrejme Henri Cartier-Bresson.

Požiadavky na techniku sa prakticky nezmenili ani v dnešnej digitálnej dobe. Najvhodnejšie digitálne prístroje sú ekvivalentom tých analógových. Street fotografiu môžete fotografovať akýmkoľvek fotoaparátom a objektívom. Nemyslím si, že je technicky oklieštená, aj keď niektorí "streetkari" vám budú tvrdiť opak, akoby mali patent na rozum a jediní robili tú “pravú” street fotografiu. Je ale pravdou, že najtypickejšia street fotografia má charakteristické znaky dané technikou s určitými parametrami. Je však len na vás, ako a čím budete fotografovať. My sa teraz predsa len pozrieme na fotoaparáty, ktoré sa na street hodia najlepšie.

https://fotimnafilm.sk/

Fototechnika

Street fotograf ide na telo. Preto využíva najmä širokouhlejšie objektívy. Za typický street objektív sa považuje 35-ka. Niekto má rad ešte širokouhlejší, napr. 28 mm objektív, iný radšej prirodzenú perspektívu 50 mm základného objektívu. Fotoaparát by mal byť malý a nenápady a pokiaľ možno tichý. Kvôli pohotovosti niektorí fotografi uprednostňujú priehľadový hľadáčik (rangefinder), pred hľadáčikom zrkadlovky. Pri "streetke" sa často využíva hyperfokálny zaostrovacia vzdialenosť v kombinácii s väčšou hĺbkou ostrosti. Dá sa vypočítať podľa tabuliek, ale existujú aj fotoaparáty, ktoré majú hyperfokálny režim.

AF kompakty

Ani pri fotení na film sa nemusíte vzdať pohodlia automatického zaostrovania, motorického prevíjania filmu a automatického nastavenia expozície. Vyhnite sa však prístrojom s nesvetelným zoomom. Tu vyberajte tie najlepšie modely, ideálne s objektívom s pevnou ohniskovou dĺžkou.

Olympus mju II, jeden z najpredávanejších kompaktov s prime objektívom. Olympus Mju II v…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2020-03-03 10:44:17
Tie priehľadové hľadáčiky by som prijal aj na dnešných digi.
Keď som si prečítal záver, tak pre nadšencov ponúkam zväčšovák Axomat 4, s príslušenstvom komplet ... tank , sušička, misky, ... veľmi pekný stav, opatrované. Niekedy to stálo majland
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované