Hore

Príručka mladého street fotografa

S príchodom jari nastal ideálny čas zobrať fotoaparát a vydať sa hľadať zaujímavé momenty na potulky mestom. Ak ste ešte nikdy neskúsili “streetovanie“, je možno ten pravý čas to vyskúšať. V krátkosti Vám spomeniem základné informácie, ktoré by mohli byť pre začiatočníka v oblasti street fotografie užitočné.

Vzácne momenty trvajú veľmi krátku dobu a preto je základným pravidlom byť na ne  pripravený. Nemám na mysli s aparátom v ruksaku, ale v rukách a s prstom na spúšti. Času na vyberanie a nastavenie techniky nie je nazvyš.  Samozrejmosťou je nemať pri hľadaní zaujímavého scenáru na objektíve krytku. Znie to smiešne, ale veľa začiatočníkov na to zabúda a stráca tak drahocenné sekundy.

Street fotograf je „lovec“ a pri hľadaní „koristi“ musí byť nesmierne trpezlivý. Prechádzajte sa, majte oči otvorené a hľadajte situáciu, v ktorej by sa mohol zrodiť ten zaujímavý rozhodujúci moment. Časom sa naučíte predvídať a rôznorodé situácie sa budú fotografovať omnoho jednoduchšie.  Mnohokrát sa na streetfotografii zvykne zachytávať vzájomné prepojenie ľudského a pouličného objektu (billboardu, označenia, plagátu, nápisu, atď.).  Ak nájdete zaujímavý reklamný pútač a chýba vám tam okoloidúci, ktorý by ho vhodne doplnil,  pokojne sa zastavte, čakajte a exponujte po príchode objektu „na scénu“.

Autor: Zdeněk Lesovský –  Na tejto fotografii je vidieť geniálne načasovanie a ukážkové farebné prepojenie okoloidúcich s telefónnymi búdkami.

Ak si vás fotografovaný objekt všimne a ide nadviazať komunikáciu,  usmejte sa a v pokoji mu vysvetlite, prečo ho vlastne fotografujete. Myslím si, že príjemná reakcia z vašej strany (s úsmevom na tvári) je základ vydarenej fotografie. Informácie o tom ako komunikovať pri street fotografovaní vám prinesiem v ďalších článkoch.

Začiatočníci niekedy mávajú strach z „objektov“, ktoré fotografujú. Je to úplne prirodzená ľudská vlastnosť. Neznamená to však, že z vás skvelý street fotograf nikdy nebude. Na začiatok, kým si budete istejší, to vyskúšajte s trochu väčším ohniskom - okolo 70mm. Sami uvidíte, že vás nikto „neukameňuje“ a pri troche šťastia ani nespozoruje. Postupom času skracujte ohniskovú vzdialenosť a nájdite si tú, ktorá vám najviac vyhovuje.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
philips
2011-04-04 08:40:02
stale vsade tie iste ilustracne fotky, niektore z nich, okrem jednej, sa mi mari som videl este vlani na fotoparku
 
ONEHALF
2011-04-04 10:18:14
príspevok od: philips
stale vsade tie iste ilustracne fotky, niektore z nich, okrem jednej, sa mi mari som videl este vlani na fotoparku
Mas pravdu, foto boli na roznych fotoparkoch. Tieto foto na ephote v clanku este nikdy neboli. Myslim, okrem reportu z TT fotoparku. Povazujem ich za jedny z najlepsich, preto som sa rozhodol ich pri clanku uverejnit.
 
Fatty
2011-04-04 10:41:06
podla mňa u street fotografie je najdôležitejšia rýchlosť a pohotovosť...
lebo ak je objekt rýchlejší a zaregistruje fotografa, okamžite odvracia tvár a máš po vtákoch...
a nenápadne sa obliecť...a tváriť sa akoby nič....
 
MX5_SVK
2011-04-04 11:08:06
ten psik je naozaj fantasticky Pekny clanok tesim sa na pokracovanie
 
DuFFi
2011-04-04 11:37:08
tesim sa na workshop
 
chuzthu
2011-04-04 11:43:18
ten psik z TT uz aj mne zacina vadit. inak ale fajn clanok, skvele fotky a tesim sa na pokracovanie o komunikacii!
 
Marcel Rebro
2011-04-04 12:55:48
príspevok od: chuzthu
ten psik z TT uz aj mne zacina vadit. inak ale fajn clanok, skvele fotky a tesim sa na pokracovanie o komunikacii!
cim mas radsej psov, tym si viac korejec ... a ak plati aj opacna implikacia dedukujem ze nebudes pracovat v KIA
 
brki
2011-04-04 15:57:04
dobrý článok Rado...aj výber fotiek sa mi páči, tiež som ich už videl aj v printovej forme na výstave...keď sa fotka vydarí, nevidím nič zlé na tom, prezentovať ju častejšie pri rôznych príležitostiach a tu sa mimoriadne hodia. Aj niektoré Saudekove fotky sú notoricky známe a stretávam sa s nimi stále, aj keď už majú rádovo desiatky rokov.
 
panpriatel
2011-04-04 16:48:43
príspevok od: brki
dobrý článok Rado...aj výber fotiek sa mi páči, tiež som ich už videl aj v printovej forme na výstave...keď sa fotka vydarí, nevidím nič zlé na tom, prezentovať ju častejšie pri rôznych príležitostiach a tu sa mimoriadne hodia. Aj niektoré Saudekove fotky sú notoricky známe a stretávam sa s nimi stále, aj keď už majú rádovo desiatky rokov.
Dal by som ruku do ohna za to ze si myslel sudka. :0) Nic v zlom, proste som mal ten pocit. Ak su myslel saudeka tak sorac, to ja len tak.
btw. minule som videl par sudekovych fotografii ktore mi silno pasovali do zanru street photo. I ked to samozrejme nebola jeho domena. Boli brilantne! Mam to v dakej knihe! Myslim ze by to mohlo viacero streetakov zaujimat ako sa foti street s velkym formatom!
:0)
 
b0baz
2011-04-04 17:01:41
..fajn článoček, zaujalo
 
Špagetka
2011-04-04 18:39:50
inspirujuci clanok...obdivujem vsetkych, ktori sa venuju tomuto zanru...tiez by som chcela, ale chyba mi viac odvahy...
 
panpriatel
2011-04-04 19:08:06
príspevok od: Špagetka
inspirujuci clanok...obdivujem vsetkych, ktori sa venuju tomuto zanru...tiez by som chcela, ale chyba mi viac odvahy...
Naco velky chlapaci potrebuju odvahu na to dievcatam casto staci len pekny usmev. Co by sme za to dali keby sa na nas ludia na ulici pozerali podobne nevinne ako na nase polovicky ked drzia fotak v ruke.
Takze vyuzi tuto pozitivnu diskriminaciu a ak mas na to chut tak si pofot! Ver ze to pojde lahsie ako si myslis. A odmenov ti budu tvoje vlastne streetovky.
 
leto
2011-04-04 20:08:56
príspevok od: Špagetka
inspirujuci clanok...obdivujem vsetkych, ktori sa venuju tomuto zanru...tiez by som chcela, ale chyba mi viac odvahy...
o dva týždne to budeš mocť skúsiť,,,
 
leto
2011-04-04 20:11:05
skvelý článok el presidente, treba sa podeliť o každú skúsenosť,,,
 
snowball
2011-04-04 20:27:57
skvele fotky
 
tonoz
2011-04-04 20:36:08
Vyborny clanok Rado!!!
 
zola
2011-04-05 22:20:15
Prva fotka je netypicka stretka - je o nahode a pohotovosti - a v cb by to bol cvak. Posledna fotka je pre mna asi najlepsia. Tam je 11mm ohnisko a emociu citit, gratulujem. U tretej a stvrtej sa to dalo odpalit aj s 200mm s tym istym vysledkom. Navyse mnisku si strelil tajne od pasa. Inak kolko ludi tolko pohladov na streetku, odporucam volne stiahnutelnu knihu v pdf formate Street photography for the purist: http://fc08.deviantart.com/fs11/f/2006/227/e/2/street_photography_for_the_purist.pdf
 
chuzthu
2011-12-11 15:56:41
pred par dnami som videl skvelu street-fotografiu, zial zostala zachytena iba v mojej hlave:
sedim v aute v kolone, v opacnom pruhu vedla mna tiez v kolone felicia, v nej za volantom reholna sestricka, cez feliciu priehlad na chodnik po ktorom kraca chalan á la renton z trainspottingu a nesie v ruke v igelite zabaleny biely vankus s napisom I love Jesus (namiesto love tam bolo srdco). Vsetko dokonale sadlo - isiel "oproti" hlave sestricky, samotna absurdita vyzoru toho typka s vankusom + sestricka, on v kapucni a ona v čepci, to cervene srdco na vankusi verzus cervena felicia sestricky, nic rusive okolo... jaj! bolo by to nieco na sposob tych telefonnych budiek hore.. len ci by sa to dalo odfotit, bol to zlomok sekundy. streetka je do velkej miery o stasti.
 
Camaro
2013-06-11 18:24:54
Ja som tiez fanusikk street fotografie a zacal som fotit v uliciach so starou Prakticou MTL5 aby som neprovokoval ludi velkym canonom. Pri stvrtom filme sa mi vsak zasekla a teraz fotim na Spotmatic SP500. Niektore fotky sa mi velmi pacia, avsak nie som si isty ci ich mozem zvrejnovat napriklad na Flickr. Viem ze je tu o tom clanok, co sa smie zdielat a co nie, ale i tak v tom nemam jasno. Preto niektore z naj fotiek mam len vo svojom pocitaci.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované