Hore

Street photography II

Ešte len nedávno sme spolu s účastníkmi workshopu "Street fotografia" absolvovali zaujímavé fotografovanie v Prahe. Mnohí z nich si po prvýkrát skúsili ostré fotenie na ulici bez pomoci teleobjektívu a prekvapení hovorili o tom, ako ich ľudia prijímali. Ich prvotné obavy z rázneho odmietnutia boli neoprávnené.

Aj mnohí z vás čitateľov mi píšete, že vás street fotografia a momentky z každodenného života fascinujú, ale nenabrali ste ešte odvahu, aby ste si ju sami vyskúšali. Stačí pritom tak málo!Ako som už spomínal v prvom dieli fotoškoly "Street fotografia", výbava street fotografa určite nie je limitujúcim faktorom, pre ktorý by ste s týmto žánrom nemohli začať. Na tento typ fotografie vám postačí fotoaparát s jedným štandardným ohniskom, najlepšie s pevným ohniskom 35mm, 50mm.

Tieto objektívy sú cenovo dostupné. Sú malé a na rozdiel od drahých, profesionálnych transfokátorov, pred ktorými sa ľudia postavia do pozoru, pôsobia neškodne. Často majú tieto pevné sklá aj vynikajúcu svetelnosť f2,8 a menej. 

V tejto časti sa však nebudem rozpisovať o konkrétnej technike vhodnej pre tento štýl fotografovania. Skôr by som sa chcel dotknúť princípu a filozofie street fotografie, z ktorej možno potom odvodiť určité zásady správania sa fotografa.

Hlbšie zdôvodnenie, prečo je zaujímavé robiť street fotografiu, je zachytenie reality bežného dňa tak, aby aj ďalšie generácie vedeli, akí sme boli, ako sme prežívali svoje bežné dni a ako to vyzeralo v našich uliciach. Pomocou fotografie tiež poukazujeme na veci, ktoré si ostatní nemusia všímať. Tým, že tieto okamihy zastavíme a „zvečníme", umožníme, aby si ich mohli všimnúť všetci. Ale pozor! Nie je to reportážna fotografia ani dokumentárna fotografia. Nikto vás za ňu neplatí, preto si nemusíte z každej vychádzky priniesť domov fotografie „z ulice".

Je to super, pretože nemusíte byť v strese a naozaj môžete čakať na ten správny okamih. Street fotografia sa zameriava práve na to. Správny okamih (decisive moment) voláme ten, ktorý zachytáva kľúčovú situáciu v určitom deji, alebo poukazuje na princíp veci, vzťahy ľudí... Často je to nečakané rozuzlenie situácie, alebo rozhranie deja, ktoré nás necháva premýšľať o tom, čo sa stalo predtým alebo potom. Sú to aj emócie, vzťahy ľudí a prvkov v obraze, skutočné alebo objavené autorom na základe kompozície.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
2009-06-26 15:16:20
krasny clanok...a tak vela pravdy v nom :o)
 
velecky
2009-06-26 15:29:54
krásne fotky z Hamburgu.
 
Jupka
2009-06-26 15:54:24
velmi prijemny clanok a vydarene obrazky :o))
dakujem
 
mago
2009-06-26 16:18:14
clanok aj fotografia na 1*
...dakujem...
 
2009-06-26 17:31:53
fajn clanok, rovnako fotky :-)
 
leto
2009-06-26 18:10:51
pekne si to napisal,street foto ma laka,clanok mi snad pomoze a usmerni,lebo ako bolo povedane,treba odvahu ale s citom,,,:)
 
zuzuliena
externý redaktor 2009-06-26 19:11:34
... juj, ak sa raz dopracujem k takymto fotkam, budem spokojna sama so sebou. Super!!!
 
staleusmiaty
2009-06-26 20:25:43
Uzasne fotky! Ta ´zmeska´ ludi, co sa tam stretla - raj pre street fotografa :)
 
slavmiro
2009-06-26 20:37:07
kazdemu podla zanru a gusta, niekto to rad pripite postavicky, ja preferujem skor demonstracie.. ;)
 
Tono
2009-06-27 08:24:38
poucny clanok , dobre napisany. dakujem
 
webfotos
2009-06-29 11:24:52
pekny poucny clanok so super fotkami, ktore potvrdzuju text. Jules, uz som len cakal, ako napises, ze si do davu vtiahol aj Majku :)
 
peter.korytiak
ePhotoshop 2009-06-30 19:56:09
Super...zajtra to idem skusit s mojim kompaktikom Ricoh
 
Myshak
2010-04-23 14:46:51
velmi dobre sa to cita, aj cloveku so zjavnymi komplexmi tieto rady musia pomoct prekonat svoje bariery v street :)
 
lm84sk
2010-12-15 09:59:35
úžasné články, klobúk dolu, osobne som z tej kategórie ľudí, čo nemajú zrovna sebadôvery a istej drzosti na rozdávanie, ale to je vec, ktorá sa určite dá postupom času získať a docieliť, práve takéto články sú jedným z potrebných motorov na podobné rozhodnutia klobúk dolu, super
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia