Hore

Jesenné svetlo a mestské zátišia

Jeseň je obdobie fantastického svetla. Stále je dosť teplo, aby nám pri fotení nebola zima a slnko zapadá v akurátny čas. Po práci si môžete vyraziť na prechádzku a nemusíte hodiny čakať kým zapadne. Naviac, to jesenné slnko je akési iné než uprostred leta. U nás v Bratislave má aj správny smer. Verte, inokedy cez rok také svetlo nie je. Posledné dve hodiny dňa stoja za to, vytiahnuť fotoaparát a vyraziť do ulíc.

Fantastické svetlo láka do ulíc.

Podvečerné svetlo je nádherné, ale ľahko sa pri ňom nefotí. Vytvára veľký kontrast medzi svetlom a tieňom. Tomu treba prispôsobiť fotografovanie. A tým nemyslím len nastavenie expozície, ale aj celkové vnímanie svetla, ktoré ovplyvňuje výber motívu a jeho spracovanie.

 Priame protisvetlo - samotná ulica vykreslila na dlažbe zaujímavý tvar.

 “Cesty světla jsou nevyzpytatelné”.

Snažiť sa dosiahnuť prekreslenie tieňov i svetiel nie je cestou k úspechu, i keď s najlepšími foťákmi by to v RAW-e išlo. Vytratila by sa tým však jedinečná svetelná atmosféra. Musíte si preto vybrať, či budete exponovať správne tiene, alebo svetlá. Ak by to boli tiene, svetlá by ste určite preexponovali. A opäť by sa vytratila svetelná atmosféra. Zostáva nám už len exponovať na svetlá. Časti osvetlené slnkom naexponujete korektne a tiene necháte tmavé s minimálnou kresbou, alebo i bez kresby.

Okrem expozície zameriate na svetlá aj svoju pozornosť. Sledujte to, čo je osvetlené slnkom a ako takýto priestor vymedzujú tiene. Tie vytvárajú na scéne rôzne plochy.

Sledujte aj počasie, ktoré býva premenlivé. Lepšie ako čistá obloha je, ak sú na nebi aj mraky. Ak máte šťastie, môžete natrafiť na kombináciu slnečného a búrkového počasia. Slnko krásne osvetlí časti scény, zvyšok je utopený v tieňoch a obloha je tmavá. Proste nádhera.

 

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Seemann Martin
2015-10-05 10:06:44
fajné zábery aj inšpirácia
 
vetinari
2015-10-05 11:57:30
dobre napisane. diki.
 
Jerry C.
2015-10-05 21:22:08
perfektné ako vždy !
Karol ty si majster slova i obrazu
Zajtra to idem vyskúšať
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované