Hore

Slniečko na ruke

Niekedy musím okoloidúcim pripadať ako blázon. Uprene pozerám na svoju ruku, zvoľna ňou otáčam, pohybujem v priestore. Nekontrolujem však výsledky manikúry, na žiadnu nechodím. Ja hľadám dobré svetlo.

Na internete nájdete množstvo tutoriálov o tom ako pri fotografovaní portrétov v exteriéri použiť blesky a odrazné dosky. Sám tieto postupy na zlepšenie svetla používam, naposledy napr. v článkoch Kreatívne použitie blesku a Nikon CLS -  Strobist kit. Najradšej fotografujem s prirodzeným svetlom. Vtedy nepotrebujem žiadne príslušenstvo, ani asistenta. Môžem sa plne sústrediť na fotografovanie. Nie je svetlo, ako svetlo. To dobré musíte hľadať. Svetlo charakterizujú farba, intenzita, smer a jeho tvrdosť/mäkkosť. Nájsť dobré svetlo vyžaduje cvik a pozornosť. Pozornosť a vnímavosť patria k základným prednostiam fotografa. Fotograf chodí s očami otvorenými a vidí to, čo iní nevidia. A nie sú to len fotogenické objekt a scény, ale je to aj vnímanie svetla.

Pri portrétovaní vyhľadávam jedno špeciálne svetlo. Ak sa mi podarí ho nájsť, stačí mi len fotoaparát. Nič viac už nepotrebujem. Hľadám svetlo, ktoré sa podobá na svetlo reflektora alebo štúdiového blesku. Za slnečného dňa skúsenejší fotografi vedia, že svetla je dostatok, ale nie je kvalitné. Spásu hľadajú fotením v tieni, alebo protisvetle. Ak majú, využívajú blesky a odrazky. Ja sa s tým vysporiadavám inak.

Počas slnečného dňa je tieň fotografovou spásou. Pomôže mu vysporiadať sa s vysokým kontrastom. Svetlo je mäkké, ale chýba mu iskra.

Stačil krok a našiel som zdroj svetla. Od okna sa odrážalo, takmer bodové, slnečné svelo. Do fotografie to vnieslo kontrast, jeden z hlavným prvkov, ktoré pri fotení využívame.

Základom mojej techniky je slnečný deň. Ten je nutný. Potrebujem, aby bolo slnko nižšie na oblohe, ale nie príliš nízko. Ideálny je blížiaci sa podvečer, alebo kratší jesenný deň. Vtedy sa dá fotografovať už krátko po obede.

Povedali sme si, že priame slnečné svetlo nie je pre fotografovanie dobré. Lepšie je fotografovať v tieni, tam vymizne plasticita svetla a je aj studenšie. Potrebujem aspoň…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-11-03 07:04:21
Tri čerstvé fotografie z piatkového workshopu.
 
Miro Bartánus
2014-11-03 09:48:45
Zaujímavý článok, ďakujem!

+1
 
František Gomboš (frago)
2014-11-03 09:59:09
Veľmi poučný článok . Ďík.
 
total empty
2014-11-03 11:08:35
príspevok od: Karol Srnec
Tri čerstvé fotografie z piatkového workshopu.
Takú prilbu chcem
 
kvaltinka
2014-11-03 12:52:33
vyborny clanok, ja som pri nedavnom foteni tiez nasla taky ,,prirodny beauty dish",vyuzila som posledne slnko dopadajuce v lese, vysledna foto a backstage
 
Ľuboš Capcara
2014-11-03 14:35:43
Nieje lepšie použiť bodové meranie expozície ako korekciu?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-11-03 14:49:16
príspevok od: Ľuboš Capcara
Nieje lepšie použiť bodové meranie expozície ako korekciu?
Podla mojich skusenosti bodove meranie nezohladnuje dostatocne okolie meracej zony. Az prilis casto dochadza k podexponovaniu zaberu, ktore by trebalo opat korigovat, tentokrat vsak do plusu.
ALe ako s oblubou hovorim, k jednemu vysledku vedie viacero ciest. Miesto otazky je lepsie si to vyskusat. Nic ti v tom nebrani. Ty sam si vytvor svoje vlastne postupy. Rozne modely fotoaparatov sa pri merani spravaju rozne, preto ziaden postup merania expozicie nemozno zovseobecnovat, ale len statisticky odporucit. Pre mna je korekcia expozicie lahsie pouzitelna, pretoze mozem nastavit lubovolnu hodnotu. Naviac, ak bodove meranie nepouzivas casto, mozes ho nechciac nechat zapnute a potom sa divit, preco je expozicia taka rozlietana.
 
tomatito
ocenenie redakciou 2014-11-04 17:25:02
haha to je zaujimave...presne taketo miesta uz dlho vyhladavam kde sa odraza nejake zaujimave svetlo odnekial..
 
ttcg
2015-04-16 20:20:01
velmi dobry clanok
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované