Hore

Môj prvý externý blesk

Svetlo je základom fotografie a blesk je jedným z jeho zdrojov. Aj malý vstavaný blesk je prekvapujúco výkonný. Jeho možnosti sú však obmedzené. To je dôvod, prečo si kúpiť výkonnejší externý blesk. Prv, ako sa pustíme rozobrať našu tému, musíme presne definovať, o akých bleskoch sa budeme baviť.

Externý blesk, ktorý sa zasúva do sánok na fotoaparáte, videl azda každý. Externý blesk je napájaný batériami a odpaľuje ho fotoaparát, s ktorým je prepojený pomocou kontaktov. Externé blesky majú podskupinu, ktorá sa volá systémové blesky. Práve o nich sa budeme baviť.

Systémové blesky sú navrhnuté tak, aby s fotoaparátom pokročilo spolupracovali. Základom je TTL ovládanie sily záblesku, ďalej je to spolupráca pri nastavení vyžarovacieho uhla, štandardná i vysokorýchlostná synchronizácia a množstvo ďalších dôležitých, či menej dôležitých, funkcií. Externé systémové blesky sú dnes štandardom. Ak si k svojej digitálnej bezzrkadlovke alebo zrkadlovke budete kupovať originálny blesk, bude to systémový. Aj väčšina bleskov tretích výrobcov je systémová, musíte si však ustrážiť kompatibilitu s vašim fotoaparátom.

Nechcem vás nasilu nútiť do kúpy externého blesku. Možno ho vôbec nevyužijete. Možno vám stačí vstavaný blesk, len ho neviete správne používať. Prv ako začnete študovať tento článok, naštudujte si článok o práci so vstavaným bleskom. Ak to zvládnete a stále to nevyriešilo vaše problémy, kúpte si externý blesk.

Prečo si kúpiť externý blesk?

Začínajúci fotograf často rieši technické problémy. Zápasí s ovládaním fotoaparátu a nastavením expozície. Až v druhom kole rieši kompozíciu. Jedným z veľkých problémov je nedostatok svetla, predovšetkým v interiéri. Tento problém sa dá riešiť niekoľkými spôsobmi a ich kombináciou. Citlivejší snímač, svetelnejší objektív, blesk. Priemerný začiatočník má lacnejší amatérsky prístroj so setovým objektívom. Kvalita týchto fotoaparátov je prekvapujúco dobrá. Možnostiam profesionálnych fotoaparátov a objektívov sa však nevyrovnajú. Začiatočník častokrát ani nevie fotoaparát nastaviť tak, aby využil maximum svetla. Pre neho najdostupnejším a najrýchlejším riešením je použiť vstavaný blesk. Ak používa automatiku, tá aktivuje blesk bez najmenšieho zaváhania. Problém so svetlom a expozíciou je vyriešený, teda väčšinou.

Slabší výkon je len jedným z viacerých nedostatkov vstavaných bleskov.

Slabý výkon

Prvým dôvodom, prečo si kúpiť externý blesk, je jeho väčší výkon. Výkon blesku sa udáva v tzv. smernom čísle (GN - guid number). Ak poznáme výkon blesku, vieme vypočítať jeho dosah pri konkrétnej zostave a nastavenej expozícii. K tomu môžete použiť online kalkulátor, alebo aplikácie pre chytré zariadenia. Vstavaný blesk máva priemerné smerné číslo GN 9 -12. V praxi, so setovým objektívom, to znamená dosah 2 -4 metre. Ten sa dá predĺžiť nastavením vysokej citlivosti ISO, ktorú ale…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia