Hore

Ako si vybrať správny fotopapier - I.časť


Ako si vybrať správny fotopapier – táto otázka možno napadne mnohých z vás, ktorí sa rozhodnete svoje fotografie zvečniť na papier. Mnohých z vás možno prekvapí, že vybrať ten správny fotopapier nie je až také jednoduché, pri pohľade na ponuku fotopapierov Lomond zistíte, že ich je viac ako si myslíte.

Základné rozdelenie sortimentu fotopapierov Lomond.

Čo je fotopapier

V prvom rade si povieme, čo vlastne fotopapier znamená. V samotnej podstate ide o papier so špeciálnou povrchovou úpravou, ktorá umožňuje dokonalejšiu absorpciu atramentu, vďaka čomu sú výtlačky na atramentovej tlačiarni výrazne farebnejšie a ostrejšie. Samotné pokrytie papiera predstavuje pomerne zložitý technologický proces. V zásade sa fotopapiere delia na dve rôzne kategórie podľa technológie výroby – natierané papiere (coated) a mikroporézne papiere (microporous). Každý typ technológie výroby má rôzne výhody a nevýhody. Vačšinou však platí, že natierané (coated) papiere sú pomerne jednoduchšie a lacnejšie na samotný výrobný proces, avšak ich kvalitatívne parametre zaostávajú za mikroporéznymi fotopapiermi.

 

Produktová pyramída papierov Lomond. 


Mnohí si predstavujú pod pojmom fotopapier papiere, ktoré sú vhodné výhradne pre tlač fotografií. Toto je jeden z prvý mýtov – pomenovanie fotopapier nepramení od slova fotografia, ale od výrazu tlač vo fotografickej kvalite. Do tejto kategórie okrem tlače fotografií samozrejme patrí aj tlač bežných kancelárskych dokumentov a farebných výtlačkov na atramentových tlačiarňach, kde pojem fotografická kvalita tlače znamená tlač vo vyššom farebnom spektre a rozlíšení, ako umožňujú obyčajne papiere bez povrchovej úpravy. V závislosti od toho, čo chceme na papier vytlačiť, je vhodné vybrať aj zodpovedajúci papier. A práve v tomto článku sa Vám pokúsime poradiť, ako si vybrať ten správny fotopapier.


Rôzne štruktúry a povrchové úpravy papierov.

Prvá otázka – čo potrebujeme vytlačiť.

Túto otázky by sme si mali položiť vždy pred začiatkom výberu fotopapiera. Ako sme spomínali, okrem tlače fotografií sú fotopapiere vhodné aj pre tlač iných typov výtlačkov, ako napríklad dokumenty, označenia, prezentačné a reklamné materiály, vizitky a veľa iných výstupov z tlačiarne. Odpoveďou na prvú otázku – čo potrebujem vytlačiť, si zvolíme základnú kategóriu, z ktorej si budeme vyberať správny fotopapier.


Idem tlačiť fotografie, chcem maximálny výsledok, fotografia by mala mať tradičný vzhľad

Pri tejto odpovedi odporúčame jednoznačne výber fotopapierov z kategórie Lomond Premium Photo Paper. Ide o mikroporézne fotopapiere, ktoré umožňujú najvyššiu kvalitu tlače s najväčším farebným spektrom reprodukcie farieb. Farby sú tak omnoho žiarivejšie, výtlačky sú chránené pred vlhkosťou a UV žiarením. Aj z tohto dôvodu majú výtlačky najvyššiu životnosť. Z kategórie Lomond Premium fotopapierov je možné vybrať zo 4 základných typov povrchového lesku.

Super Glossy (extra lesklý) - Extra hladký povrch, povrch fotografie bude identický ako pri lesklej tradičnej fotografii. Fotografie na vzhľad vyzerajú veľmi atraktívne, pozor však na odtlačky prstov pri nadmernej manipulácii.

Satin (saténový) - Povrch so štruktúrou zrna. Povrch je jemne zrnitý, čím dodáva fotografii zamatový a luxusný vzhľad. Tento povrch pôsobí veľmi atraktívnym vzhľadom, je identický ako pri tradičnej „chemickej“ fotografii s matným povrchom. Oproti lesklým fotopapierom (Super Glossy) je výraznejšie odolnejší proti odtlačkom prstov pri manipulácii.

Semi Glossy (polo lesklý) - Medzistupeň medzi Satin a Super Glossy povrchom – štruktúra povrchového zrna je jemnejšia ako pri saténových papieroch (Satin).

Gold Baryta (saténový) - Špecifický fotopapier, obohatený o zložku sulfátu bária, vďaka čomu majú nové fotopapiere príjemný povrch a dosahujú vynikajúce vlastnosti pri čierno bielej a farebnej fotografickej tlači s vysokým kontrastom a s plným farebným spektrom.

Okrem povrchovej úpravy je možné vybrať aj odtieň belosti papiera. Papiere v tejto kategórií sú v dvoch základných odtieňoch – Bright a Warm. Veľká časť spotrebiteľov predpokladá, že fotopapier s vyššou belosťou je znakom kvalitnejšieho materiálu – ide ale opäť o mýtus. Jednotlivé intenzity belosti sú zámerom a sú vhodné pre rôzne typy fotografie. Fotopapiere s vyššou belosťou sú nepatrne drahšie, čo je spôsobené vyšším obsahom bielidla v samotnom materiáli fotopapiera.

Bright - Vysoká belosť papiera umožňuje reprodukciu jasných a žiarivých farieb. Tento odtieň je vhodný pre tlač fotografií slnečného dňa, slávnosti, zimných fotografií a iných exteriérových slnečných fotografií.

Warm - Nepatrne nažltnutý nádych papiera, vďaka optickému zjemneniu vytlačených fotografií dosahujú širšie farebné spektrum v okrajových farbách, výraznejšie zobrazujú čierne a pleťové farby. Vhodné sú najmä pre tlač portrétov, čiernobielych fotografií, prípadne fotografií z interiéru.

Výhody a nevýhody fotopapierov Lomond Premium:

+ vynikajúca schopnosť absorpcie atramentu a reprodukcie farieb
+ zvýšená vodeodolnosť
+ rôzne typy povrchovej úpravy extra lesklý, pololesklý a saténový
+ vhodné pre dye-based a pigmentové atramenty
-  vyššia cena

Odporúčané fotopapiere:

Lomond Premium Photo Paper, extra lesklý povrch 
Lomond Premium Photo Paper, pololesklý povrch 
Lomond Premium Photo Paper, saténový povrch


Idem tlačiť fotografie, chcem maximálny výsledok, fotografia by mala mať špecifický vzhľad

Pri tejto odpovedi odporúčame výber z kategórie fotopapierov Lomond Fine Art Gallery. Ide o  fotopapiere, s maximálnou schopnosťou reprodukcie farieb, navyše majú špeciálne povrchové úpravy, imitujúce rôzne typy povrchov. Špeciálnou kategóriou je prírodné plátno, ktoré je možné potlačiť na atramentovej tlačiarni (Canvas).

Smooth - Jemne vyhľadený fotopapier, na prvý pohľad môže ísť o dojem, že sa jedná o bežný matný fotopapier, jeho reprodukčné schopnosti vo farebnom spektre sú však výrazne vyššie.

Velour - Velúrový povrch, pripomínajúci aj tradičné akvarelové plátna.

Grainy - Zrnitý povrch s rôznou intenzitou od najjemnejšieho povrchu až po povrch s výraznou zrnitosťou.

Linen - Povrch imitujúci plátno, intenzita štruktúry je v rôznych stupňoch.

Metallic - Povrch s jemným metalickým odleskom. Mimoriadne vhodný pre tlač „chladných“ fotografií, ako napríklad zimné scenérie, ako aj čiernobielych výtlačkov. Tento papier odporúčame aj pre svadobné fotografie. V povrchových úpravách Glossy a Semi Glossy.

Fibre – Povrch imitujúci vlákna papierovej lepenky s jemným odleskom. Papier je mimoriadne vhodný pre tlač čiernobielych fotografií, pre tlač luxusných pozdravov alebo pohľadníc.

Canvas - Prírodné plátno so špeciálnou povrchovou úpravou, umožňujúcou atramentovú potlač. Vhodný aj pre reprodukcie umeleckých diel. S pomocou textúrnych lakov a gélov je možné dodatočne dotvárať reliéf kresby.

Kategória fotopapierov Lomond Fine Art Gallery má niekoľko rôznych povrchových úprav v rámci každej kategórie, bližšie si ich predstavíme v niektorom z nasledujúcich článkov.

Výhody a nevýhody fotopapierov Lomond Fine Art:

+ vynikajúca schopnosť absorpcie atramentu a reprodukcie farieb
+ luxusný vzhľad výtlačkov
-  vyššia cena

Odporúčané fotopapiere:

fotopapiere Lomond Fine Art Gallery 
fotopapiere Lomond Fine Art Canvas  

Idem tlačiť fotografie, nepotrebujem maximálnu kvalitu, ide mi skôr o náklady na tlač

Na tento pomerne častý účel odporúčame kategóriu fotopapierov Lomond Photo Paper Matte, Glossy alebo Silk. Najčastejšie ide o výtlačky fotografií pre bežné použitie, ako napríklad foto dokumentáciu, prezentačné výtlačky, letáky a podobne. Pri tejto voľbe je pri výbere dôležitejší faktor samotných nákladov na tlač. Zo sortimentu je možné vybrať z 3 základných pod-kategórií podľa typu povrchovej úpravy:

Matte - Matný povrch, kriedový, bez povrchového lesku – oproti lesklým fotopapierom majú výtlačky sýtejšie a výraznejšie farby. Výhodou je nízka cena. Je mimoriadne vhodný aj pre tlač fotografií do rámčekov, ktoré budú prekryté sklom.

Glossy - Lesklý povrch, podobný ako pri tradičných fotografiách, získaných chemickou cestou. Oproti matným fotopapierom majú nižšiu schopnosť reprodukcie farieb.

Silk - Jemne lesklá povrchová úprava. Intenzita lesku je nižšia ako pri Glossy fotopapieroch, avšak sýtosť a výraznosť farieb je ako pri matných fotopapieroch.

Výhody a nevýhody fotopapierov Lomond Photo Paper:

+ povrchové úpravy s matným, jemne lesklým a lesklým povrchom
+ nízka cena
-  fotopapiere s lesklým povrchom nie sú vhodné pre pigmentové atramenty
-  nižšia schopnosť absorpcie atramentu a reprodukcie farieb oproti fotopapierom Premium a Fine Art

Odporúčané fotopapiere:

fotopapiere Lomond Photo Paper, matný 
fotopapiere Lomond Photo Paper, jemne lesklý 
fotopapiere Lomond Photo Paper, lesklý 

Idem tlačiť dokumenty s jednoduchšou grafikou

Pomerne častá požiadavka pri tlači dokumentov a prezentácií s požiadavkou na vyššiu kvalitu a reprezentatívny vzhľad. Výber odporúčame podobne ako v predchádzajúcom prípade ekonomickej tlače fotografií – fotopapiere série Lomond Photo Paper s matným (Matte), lesklým (Glossy) alebo jemne lesklým (Silk) povrchom. Výhodným riešením môžu byť aj veľkokapacitné balenia po 500, respektíve 250 hárkov. Pre tieto účely sú vhodné fotopapiere s nižšou plošnou hmotnosťou od 85 g/m2 do 150 g/m2.

Zaujímavým výberom môžu byť aj fotopapiere kategórie Lomond Fine Art Design. Sú to dizajnové papiere s imitáciou rôznych druhov štruktúr, ako napríklad koža, textil, vzor tkaniva listov a podobne. Sú vhodné najmä pre tlač vizitiek, diplomov, oznámení a podobne. Tieto materiály sú v ponuke s plošnou hmotnosťou 200 a 230 g/m2.

Výhody a nevýhody fotopapierov Lomond Photo Paper:

+ povrchové úpravy s matným, jemne lesklým a lesklým povrchom
+ nízka cena
+ materiály aj s nižšou plošnou hmotnosťou od 85 g/m2
+ veľký výber z obojstranných materiálov
-  fotopapiere s lesklým povrchom nie sú vhodné pre pigmentové atramenty
- nižšia schopnosť absorpcie atramentu a reprodukcie farieb oproti fotopapierom Premium a Fine Art

Odporúčané fotopapiere:

Lomond Photo Inkjet Paper, matný 
Lomond Photo Inkjet Paper, jemne lesklý 
Lomond Photo Inkjet Paper, lesklý  


10% zľava pri nákupe fotopapierov Lomond na stránke online.lomond.sk. Zľavu si uplatníte zadaním promo-kódu EPHOTO2015-05 pri potvrdzovaní objednávky.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
psykora2
2015-06-09 09:27:18
clanok ok, neviem ci komenty k clanku sleduje aj autor reklamnej kampane, ak ano mam par otazok ku fotopapierom lomond, obcas ich totiz objednavam ako lacnejsiu alternativu k drahsim znackam ako napr. Tecco, rozdiel v cene vidim v tom, ze napr. Tecco ma ku kazdemu papieru uvedeny ICC profil dostupny na stiahnutie na ich firemnej stranke pre najpouzivanejsie typy profi pigmentovych tlaciarni epson, canon, hp ... a taktiez aj ci bol testovany na zivotnost, dalej ma uvedene ci je ph neutralny co je dolezity udaj z hladiska zivotnosti vytlacku a odolnosti voci zazltnutiu, preto sa pytam ci lomond premium fotopapiere su urcene aj pre archivne ucely alebo len na beznu spotrebu pre menj narocnych spotrebitelov
 
kapsiar
2015-06-10 10:02:04
príspevok od: psykora2
clanok ok, neviem ci komenty k clanku sleduje aj autor reklamnej kampane, ak ano mam par otazok ku fotopapierom lomond, obcas ich totiz objednavam ako lacnejsiu alternativu k drahsim znackam ako napr. Tecco, rozdiel v cene vidim v tom, ze napr. Tecco ma ku kazdemu papieru uvedeny ICC profil dostupny na stiahnutie na ich firemnej stranke pre najpouzivanejsie typy profi pigmentovych tlaciarni epson, canon, hp ... a taktiez aj ci bol testovany na zivotnost, dalej ma uvedene ci je ph neutralny co je dolezity udaj z hladiska zivotnosti vytlacku a odolnosti voci zazltnutiu, preto sa pytam ci lomond premium fotopapiere su urcene aj pre archivne ucely alebo len na beznu spotrebu pre menj narocnych spotrebitelov
dobrý deň, premium papiere sú vhodné aj pre archívne účely, ide o mikroporézny materiál, pre bežnú spotrebu a menej náročných spotrebiteľov sú vhodné papiere rady Lomond Photo. Konkrétne údaje ohľadom ph závisia od materiálu, je ich v sortimente niekoľko desiatok, od rôznych výrobcov z Nemecka, Švajčiarska a Japonska, takže ich hodnota môže byť rôzna
 
psykora2
2015-06-10 10:46:49
príspevok od: kapsiar
dobrý deň, premium papiere sú vhodné aj pre archívne účely, ide o mikroporézny materiál, pre bežnú spotrebu a menej náročných spotrebiteľov sú vhodné papiere rady Lomond Photo. Konkrétne údaje ohľadom ph závisia od materiálu, je ich v sortimente niekoľko desiatok, od rôznych výrobcov z Nemecka, Švajčiarska a Japonska, takže ich hodnota môže byť rôzna
dakujem za odpoved, cize lomond nie je priamy vyrobca ale len distributorska znacka ak som to dobre pochopil, ale aj tak si myslim ze by ste mali tlacit na vyrobcov aby spomenute udaje davali do datasheetov ktore by mali byt dostupne na stiahnutie, ICC neriesim ale tiez by to potesilo, napr. na barytovy fotopapier je potrebne mat vhodny ICC, ja pouzivam na tento papier profil od ineho vyrobcu s podobnym typom papieru a ten celkom sedi
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované