Hore

Certifikácia pravosti fotografií

S príchodom digitálnej tlače sa vytratila hodnota fotografie. Najprv to bolo nižšou kvalitou ako u chemického procesu, potom tým, že je to ľahké a rýchlo môžete vytlačiť fotografií koľko chcete. Tlač naviac zverujeme profesionálnym štúdiám, čím sa vytráca to priame spojenie medzi fotografom a finálnym produktom. Už si nepredstavujete autora zatvoreného v tmavej, zle vetranej pivnici ako hodiny sliepňavo hľadí na obraz premietaný zväčšovákom. Necítite z fotografie, že prešla jeho rukami rozmočenými od vývojky a ustaľovača. Fotografia sa stala sterilnou, neosobnou. Pokrok nezastavíme a staré časy sa nevrátia. Až na pár jedincov, ktorí dávajú prednosť starým technikám, fotografiu spracovávame digitálne. Možno to nie je ani zlé, je to jednoducho iné.

“Priznám sa, je mi trochu smutno za tou poctivosťou analógového formátu. Digitál mi však vyhovuje, no chcel by som mu dať kúsok pridanej hodnoty. Aby si moje fotografie nespájali s domácou multifunkčnou tlačiarňou. Keď už tlačiť, tak poriadne. Musí byť zrejmé, že moja fotografia je niečo viac. Najmä ak je určená na predaj.”

Preč sú časy, kedy tlačiarne tlačili na kancelársky papier, mali obmedzenú paletu odtieňov, o farebnej vernosti nikto nechyroval a výtlačky po pár mesiacoch vybledli. Dnešná úroveň tlače je na diametrálne vyššej úrovni. Predbehla dokonca najrozšírenejšie analógové techniky. Profesionálne tlačiarne tlačia vo vysokom rozlíšení s veľkou škálou farieb, problémom nie je vernosť farieb. Vyberať si môžete z nepreberného množstva podložiek, od bežného papiera až po špeciálne materiály, akými sú bambus alebo čistá bavlna. Motív svojej fotografie tak môžete zvýrazniť výberom materiálu, na ktorý budete tlačiť. Ak dodržíte vysokú úroveň celého procesu vzniku fotografie, vo výsledku budete mať tlačenú fotografiu kvality Fine Art, ktorá vydrží desaťročia a kvalitou uspokojí aj najnáročnejších.

Jedným zo spôsobov ako podtrhnúť Fine Art kvalitu vašich fotografií určených na predaj, je použiť certifikát pravosti . Ten zákazníkovi nielen potvrdí, že dostáva do rúk fotografiu požadovanej kvality, ale zároveň aj chráni vašu prácu pred falšovaním. Systém pre aplikovanie certifikátov pravosti nájdete v ponuke známeho výrobcu špičkových papierov Hahnemühle.


Certifikáciu medzi svoje služby zaviedla aj firma Copex, ktorá týmto ešte viac sprofesionalizovala svoje služby. V čom vlastne certifikácia spočíva?

Výber papiera je čisto na fotografovi. Podmienkou je použitie papieru Hahnemühle z vybraného radu a tlač na tlačiarni Epson s náplňami UltraChrome. Papiere nájdete v ponuke Digital FineArt Collection. Samotný certifikát sa vytlačí na originálny papier s “deckle” okrajmi (deckle - rám používaný pri ručnej tvorbe papiera), vodoznakom a fluoreskujúcimi bezpečnostnými vláknami (viditeľnými pod UV svetlom). Na certifikát sa pridáva číslovaný hologram, druhý s rovnakým číslom sa nalepí na zadnú stranu fotografie alebo obrazu. Kombináciou certifikátu a hologramu sa zaistí, že každý certifikát je určený pre konkrétny výtlačok.


Papier, na ktorý sa tlačí certifikát, je chránený vodoznakom a obsahuje fluoreskujúce vlákna.


Ku každému certifikátu sú dva hologramy s rovnakým číslom. Jeden sa nalepí na certifikát, druhý na fotografiu/obraz.


Video výroby certifikátu.


Text certifikátu je na fotografovi. Môžete naň dať aj náhľad fotografie/obrazu. Vzor v angličtine nájdete na stránkach Hahnemühle. S jeho vytvorením vám radi pomôžeme aj v Copexe. Po certifikácii môžete dielo zaregistrovať do databázy My Art Registry. Majiteľ obrazu/fotografie si v nej môže, podľa čísla hologramu, ľahko overiť pravosť.

Certifikát pravosti podtrhne váš profesionálny prístup k fotografii. Zákazník vie, že kupuje originál a že dostáva skutočnú FineArt kvalitu. Certifikáciu vašich fotografií môžete spropagovať na vašich stránkach, určite to zvýši vašu dôveryhodnosť. 

http://www.copex.sk/fine-art-print/ 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované