Hore

Tlačíme v minilabe

Prednedávnom sme zverejnili článok o tlači fotografií a otestovali sme niekoľko domácich fotografických tlačiarní. Ak nechcete fotografie tlačiť doma, prípadne fotografujete na film, práve pre vás sú určené služby na výrobu fotografií.

V tomto rozhovore sme sa zamerali na služby malých minilabov. Aké najčastejšie chyby robia zákazníci a čo môžu na svojich fotografiách vylepšiť, sme sa opýtali pána Vladimíra Karbana, vlastníka a prevádzkovateľom malého fotoservisu Deneb v Bratislave.

Aké úpravy fotografií, zabezpečia čo najkvalitnejší výsledok z minilabu?

Najdôležitejšou úpravou je orez fotografie na správny rozmer. Väčšina digitálnych kompaktov vyhotovuje fotky v rozmere 4:3, čo je v prípade najbežnejšie používaného formátu 10x15 cm problém. Jeho pomer strán je 3:2. Do tohto pomeru však fotografujú iba digitálne zrkadlovky alebo filmové fotoaparáty. Je preto potrebné, aby si to užívatelia kompaktných digitálnych prístrojov uvedomili a neumiestňovali dôležité objekty blízko k hornému alebo  dolnému okraju.

Ďalším veľmi častým problémom sú červené oči fotografovaných osôb. Máloktorí zákazníci však tieto úpravy v niektorom z fotoeditorov ovládajú, pričom úprava červených očí je veľmi jednoduchá. Často sa červené oči odstránia jediným klikom v počítači. Čo sa týka výsledného obrazu, veľká časť užívateľov využíva automatické nastavenie fotoaparátu. Pre rýchle spracovanie používame v minilabe funkciu autokorekcia pre zlepšenie farebnosti a kontrastu.  

Portál Ephoto vo veľkej miere navštevujú fotografi, ktorí si fotografie upravujú sami predtým, ako fotografie odnesú do minilabu. Podľa ohlasov našich čitateľov vieme, že sa neraz stretávajú s problémami. Svoje fotografie úzkostlivo komponujú, často k okrajom fotografie. Rozmer snímky pripravia presne na rozmer 10x15 cm, fotografiu nechajú „fitnúť" a napriek tomu na konečnom výsledku z minilabu časť scény chýba. Je rozmer 10x15 cm presný?

Rozdiel môže predstavovať 1, 2 až 3mm. Presný rozmer 10x15 je v skutočnosti 10,2x15,2. Nie je to drastická zmena, ale keď je niekto extrémne citlivý na…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Daniel.U
2009-05-29 14:43:09
minule ma nastvali v minilabe ked na fotku aplikovali autolevels autokontrast a podobne sprostosti. Som im povedal, ze taketo ukony som mohol urobit aj doma, im usetrit robotu a sebe peniaze za monitor, sondu a osvetlenie. Otazky ohladne icc profilu a inych zalezitosti ich akurat este viac poburili. Je smutne, ze ked ma niekto 50000 Euro na stroj, mohol by o tom aj nieco vedet a nie vyplut odtial nevestu s prepalenymi satami.
 
fotoman600
2009-05-29 15:01:58
´Fotografi využívajú pri úprave najmä program Adobe Photoshop a fotografie pripravujú v profile Adobe RGB. Je tento profil vhodný pre tlač, alebo je potrebné ich konvertovanie do sRGB či CMYK?
Profil Adobe RGB je pre tlač vhodný. Rozdiel medzi konvertovanými a nekonvertovanými fotografiami je možné pozorovať v rozdielnom farebnom podaní. Skúsenosťou fotograf zistí, ktorá možnosť vyhovuje jeho predstavám. Spravidla sú farebnejšie fotografie s farebným profilom sRGB.´

Takže Adobe RGB je podľa nich vhodný, ale vytlačiť ho nevedia. Inak by nemohol povedať, že fotografie s profilom sRGB sú farebnejšie.
 
julo kotus
2009-05-29 15:34:38
No, myslím, že záleží od labu, aj mne v jednom nemenovanom labe odpálili všetko, čo sa dá. Obsluha labu mi tvrdila, že to inak nejde. Po treťom pokuse som šiel za stroj a pár klikmi som dostal kresbu aj tam, kde to bolo absolútne vypálené. Výhoda malého labu je práve v tom, že si človek môže skôr ustrážiť prácu a pri slušnej komunikácii sa to dá, ak je obsluha aspoň trochu ochotná. Tento rozhovor je len jednou časťou o tlači v minilaboch. Je v pláne ešte veľkospracocateľský lab a novinka - suchý lab.
 
julo kotus
2009-05-29 15:37:17
Inak, ak si upravujete fotky doma, je potrebné obsluhe povedať, že chcete automatické korekcie vypnúť, oni ich majú zapnuté stále, keďže väčšina zákaziek je od ľudí, ktorí fotografie neupravujú. Bohužiaľ, ani nakalibrovaný monitor nezaručuje presné podanie z labu, na to slúži farebný profil labu. Ten však tiež nie je všemohúci - ako chémia starne, podanie fotografií môže kolísať.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-05-29 16:08:43
Niektore laby maju aj tzv. letne a zimne nastavenie, aby ´dobre´ vychadala pletovka. Obsluha labu je rovnako dolezita ako pouzity stroj a papier. Dobra obsluha vie poradit, ako najlepsie upravit fotografiu, ci ma zmysel 16-bit TIFF v Adobe RGB, alebo si to rip stroja aj tak prevedie do JPG.
ICC profily minilabou su len orientacne, pokial ich nevyraba priamo minilab pri kazdej vymene papiera alebo chemie. Je dolezite zistit aky paier je pouzity. Niekde na papiery setria, inde daju ten najlepsi, s vyssou belostou a gramazou. Lab si treba otestovat vytlacenim kontrolneho obrazca, daju sa bez problemov stiahnut z internetu.
Ked sme mali v praci minilab, dal som na web takyto obrazec a hocikto si mohol vyziadat vytlacok zdarma, ktory mohol porovnat s digitalnym suborom, na webe sme mali aj vseobecne profily pre nami pouzite papiere.
 
Daniel.U
2009-05-29 16:49:28
v takom Evereste mi povedali na rovinu, ze stroj svieti sRGB a ziadne tiffy nemaju zmysel. (este ked nemali suchy lab). Problem nastal ked tam bola obsluha nezneho pohlavia, ktora bola, akoby som to povedal, odporna je slabe slovo az mi rupli nervy
 
dmedia
2009-05-29 18:45:11
Hlavny problem je, ze drviva vacsina labov na Slovensku pracuje s sRGB profilom, pokial mate i sebamensie chutky cosi nechat na obsluhu labu tak mate smolu. Lepsie je pripravit fotecky v sRGB, potom sa to bude dost podobat vasim predstavam. Inac velmi zalezi aj na softe, ktory vyrobca dodava k labu, spravujem na jednom labe FUJI za 8.5 mil SK riadiaci HW a SW, ale je dost obmedzeny v moznostiach, vsetko ide v sRGB, Tiff sa prevadza do JPG atd. Anlogova cast je nastavena na obrovsky kontrast kvoli amaterine a riedkym filmom, ked tam date riadne naexponovany film tak je to super kontrastne, neprirodzene ostre. Ale napriek vsetkemu su vystupy velmi dobre, ale to hlavne kvoli tomu, ze som sa prisposobil jeho moznostiam...
 
Slavo Jancisin
2009-05-29 20:41:19
presiel som viacero minilabov, všade okrem jedného mi odporúčili priniesť im fotky v sRGB, súborový format jpg. Pre domáce fotky to vždy bolo vpohode. No našiel som jeden minilab, kde to prinesiem v 16bit. tiff a oni si to sami prevedú do svojho profilu podľa chémie a papiera, je to ´trochu´ drahší minilab, ale ak potrebujem väčšiu fotku v dobrej kvalite, peniaze neľutujem. Majiteľ labu je zároveň aj dobrý fotograf, takže sa sem-tam aj porozprávame aj o technike a fotení všeobecne ...rád tam chodím
 
tomino070
2009-05-29 23:22:48
príspevok od: Slavo Jancisin
presiel som viacero minilabov, všade okrem jedného mi odporúčili priniesť im fotky v sRGB, súborový format jpg. Pre domáce fotky to vždy bolo vpohode. No našiel som jeden minilab, kde to prinesiem v 16bit. tiff a oni si to sami prevedú do svojho profilu podľa chémie a papiera, je to ´trochu´ drahší minilab, ale ak potrebujem väčšiu fotku v dobrej kvalite, peniaze neľutujem. Majiteľ labu je zároveň aj dobrý fotograf, takže sa sem-tam aj porozprávame aj o technike a fotení všeobecne ...rád tam chodím
A co tak napisat kde je ten lab? :)
 
izzino
2009-05-30 01:53:21
zaujimavy clanok. A pomoze hlavne novacikom a laikom.
 
Slavo Jancisin
2009-05-30 08:03:47
príspevok od: tomino070
A co tak napisat kde je ten lab? :)
fotoatelier michal v starej ľubovni ... ha ha ha ... aspoň jedna výhoda malých miest ...
 
tomino070
2009-05-30 09:52:26
príspevok od: Slavo Jancisin
fotoatelier michal v starej ľubovni ... ha ha ha ... aspoň jedna výhoda malých miest ...
:) aha tak nic...
 
Danniell
2009-05-30 14:29:40
Cim viac moznosti tlace a zhotovovania fotografii, tym viac problemov :-D. Ked vytlacim fotecku na najlacnejsom GP-501 na Pixme dostavam porovnatelne farebne podanie ako v 3 fotolaboch v okoli. Ak na PP-101 je to lepsie ako fotolab mozno trosku drahsie, ale mam to pod kontrolou a dostanem co chcem a v domacom prostredi. A co do cien velkosti A4 a pod, tak s cenou by som bol opatrny, ze kde je to lacnejsie....
 
keko
2009-06-22 18:06:59
Neviem, tento clanok ma urobit jasno zvedavcom, alebo je to interview s vyvolenym ?
Dokedy bude uroven technickeho vedomia odvisla od internetovych zlatanin a nedospelych reakcii citatelov? To sa naozaj nenajde niekto, kto ma zaujem urobit slusny clanok na zaklade dlhsie a hlbsieho studia problematiky?
 
PeterMarek
2009-06-22 18:25:08
Tiež som mal z toho zmiešané pocity...
 
Gelko
2010-01-26 19:09:13
Dakujem ze ste si zastali aj obsluhu v minilaboch...pracujem v jednom atelieri, kde tlacime aj fotky na FUJI Frontier a niektori ´pani´ si myslia ze sme zbytocni...ale keby sme neboli tak su fotky zlte modre a neviem ake..este raz dakujem :)
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia