Hore

Fotoaparát ako kamera - pre a proti

Fotoaparáty pred rokmi pridali medzi svoje funkcie aj video. Medzi fotografmi sa nájde dosť jedincov, ktorí majú radi aj filmovanie a radi by video občas využili pre nakrútenie pekných záberov z dovolenky, výletu, či rodinnej oslavy. Jednoducho žánrov, ktoré boli pred pár rokmi doménou rodinných videokamier Hi8 a sVHS. Pozrieme sa na to, či je pre takéto použitie vhodnejší ich nasledovník alebo stačí využiť schopnosti fotoaparátu.

Dnes sa pozrieme bližšie na možnosti videa u DSLR a CSC. Je len pár rokov, keď prišiel na trh Nikon D90, ako prvá zrkadlovka s možnosťou snímania videa (v HD rozlíšení). Panovali vtedy názory, že video v zrkadlovke je nepoužiteľná hlúposť. Tí prezieravejší si povedali, že táto funkcia jesť nepýta a tak nie je dôvod, prečo by v zrkadlovke nemala byť, aj keby ju nikdy nepoužili. Revolúcia nastala s príchodom Canon EOS 5D Mark II, prvou FF zrkadlovkou s Full HD videom. Pokračovanie príbehu poznáte. Dnes sa už nevyrobí zrkadlovka alebo CSC bez tejto funkcie. Fotoaparáty s veľkým snímačom ukázali, že majú v sebe obrovský videopotenciál, ktorým dokážu konkurovať oveľa drahším profesionálnym filmovým kamerám. A tak sa používajú pri nakrúcaní videoklipov, svadieb, seriálov, ale aj hollywoodskych veľkofilmov. Amatérom dali možnosť využiť viac kreativity. Domáce video pomaly umieralo, úlohu rodinnej kamery prevzali telefóny. Máme tu však obrodenie, pretože teraz aj amatér môže dosahovať profesionálnu kvalitu videa a pritom má zároveň k dispozícii aj fotoaparát. Poďme sa pozrieť na výhody a nevýhody snímania videa s DSLR alebo CSC fotoaparátom.

Pre niekoľkými rokmi typický zástupca rodinnej videokamery Hi8. Náročnejších kvalita výstupu neuspokojila.

Na svoju dobu drahá profesionálna kamera, ktorú si amatér nemohol dovoliť. Bola štandardom medzi reportérmi a filmármi svadieb. Dnes ju v tomto nahradili profesionálne zrkadlovky. V rámci vtedajších technológií bol výstup kvalitný. Potenciál dnešnej lacnej amatérskej zrkadlovky je o niekoľko tried vyšší. Technológia tu urobila veľký skok vpred.

Najprv…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fotografik
2015-09-07 09:15:05
Veľmi hodnotný článok : )
 
Lukáš Ildža
2015-09-07 13:12:33
fajn clanok, no skoda ze ste nespomenuli aj Magic Lantern.
Je to velky game-changer. Bez dalsich vydajov (pripadne okrem rychlej CF karty) ma filmar moznost natacat video v RAW, alebo aspon vyuzit x dalsich features ktore firmver ponuka. Teda za povedzme 3000€ vie clovek robit video ktore je porovnatelne s kvalitou z kamier akoi RED alebo ARRi za 15000€ (zahrnajuc pomerne pracny postprocess)
Osobne som si 5D mk III kupoval z casti len preto, ze som vedel ze s ML dokazem robit RAW video.
Takze pokial je rec o low-cost cinematic looking videu, tak bolo treba spomenut tento firmver.
 
Ján Ďuriš ml.
2015-09-07 17:17:05
Jasne, mate pravdu, ale je velmi pravdepodobne, ze ak by Vam pri oprave v servise prisli na to, ze ste si instalovali do Canonu Magic Lantern tak Vam "padne zaruka" . Takze by ste mohli mat problem s opravou pristroja, ktory by inac bol este v zarucnej lehote. Cize s istalaciou ML by som bol opatrny.
Ale Inac fajn prispevok a taktiez clanok
 
JohnNewton
2015-09-08 08:07:30
"Ak sa týmto nechcete zaoberať, je pre vás lepšia obyčajná rodinná videokamera", to ako z tej kamery nie je nutné výsledok spracovávať v počítači ? . Ak s fotoaparátom chcete pracovať ako s jednoduchou videokamerou,tiež nemusíte nič nastavovať. CSC Panasonic, sony, olypmpus to zvládajú veľmi dobre.
Polovica efektov v tej ukážke je založená na použiti slidera.
Jajlepšie WOW efekty vídavam denne v TV spravodajstve, kde nie zaostrené pri reportáži na danú osobu, ale na vzdialené pozadie...
 
mpca86
2015-09-15 15:10:40
JohnNewton no to je tak keď "kameraman" je už skoro hocikto u ulice... Strčia mu blbovzdornú kameru do ruky a na toč... Lebo to diviakom našej televízie stačí...

Jan Ďuriš neviem ako ML ale CHDK sa vôbec neinštaloval bežal z pamäťovky (preto musela byť rozdelená na 2 particie). Takže servis ani nemohol na to prísť že bežal nejaký taký soft (nadstavba) na zariadení keďže do zariadenia sa nič neinštaluje. Ak dobre viem tak canon ma update firmwéru z pamaťovky a za to vďačíme takým super nadstavbám ako je ML a CHKD a môžeme si kupovať lacnejšie telá ktoré tatko sw vylepšíme o dve triedy vyššie

Fajn článok vďaka zaň
 
Ján Ďuriš ml.
2015-09-16 16:37:26
V mojom príspevku som vychádzal aj zo stránok Magic Lantern - FAQ kde sa doslova píše (jedná sa o výňatok z:
Does it void my warranty?

....Canon respects the rights that their customers have to decide what accessories or firmware to use, although we do not recommended their use, and we are not responsible for any damage to the equipment.
The Magic Lantern firmware is distributed with NO WARRANTY and NO GUARANTEES are provided. It might work. It might not. It hasn't destroyed any cameras yet, but who knows...

Samozrejme je tu asi priestor pre diskusiu: opakujem hore uvedene je stanovisko samotného ML zamerne som to nechal anglicky aby som pripadne neskreslil prekladom originálny text

Prajem pekný deň
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované