Hore

Nikon sRAW a Time Lapse video

Vysoké rozlíšenie súčasných zrkadloviek Nikon je niekedy na prekážku. Najmä ak máte model s 36 Mpx a stačilo by vám niekedy aj 3x menej. Až donedávna to bolo možné len pri snímaní do formátu JPG, ktorý mnohých náročných fotografov neuspokojí. Riešením je formát sRAW, ktorý sa po prvýkrát objavil v Nikone D4s. Rozlíšenie je približne 9 Mpx (3680x2456 bodov). To postačuje na kvalitnú tlač formátu A3. My sa pozrieme na využitie tohto zmenšeného formátu vo videu, konkrétne Time Lapse.

RAW je súborový formát pre ukladanie nespracovaných dát zo snímača. Uchované sú tak všetky informácie a to bez úprav. Z RAW-u sa fotografia stane po spracovaní v RAW konvertore, najčastejšie v počítači. Každý fotoaparát má vlastný RAW. Niektoré fotoaparáty využívajú štandardizovaný formát DNG od firmy Adobe. Fotoaparáty Nikon ukladajú fotografie do RAWu s označením NEF (Nikon Elektronic Format). sRAW je nový formát použitý vo fotoaparátoch D4s a D810. Počet bodov je 4x menší ako rozlíšenie snímača. Data sú 12-bitové, oproti 14-bitovým u plného RAW-u. To znamená menší dynamický rozsah, ale o dosť väčší oproti 8-bitovému JPG.







Time Lapse je video vytvorené spojením fotografií zachytených časozberným spôsobom. Fotoaparát v nastavenom intervale zachytáva fotografie, z ktorých zloží video. Takéto video zrýchlene zobrazuje dej, napr. zmenu počasia, západ slnka, otváranie kvetu, či liahnutie motýľa. Väčšina fotoaparátov umožňuje len zachytávať fotografie, pomocou funkcie Intervalometer. Niektoré modely dokážu vytvárať priamo video (funkcia Time Lapse). Je to jednoduché a pohodlné. Video vytvorí priamo fotoaparát, čím ušetríte množstvo času za počítačom.

Funkcia Time Lapse má svoje obmedzenia. Tým prvým je rozlíšenie, zrkadlovky Nikon majú štandardne rozlíšenie videa 1920x1080 bodov (Full HD). Druhým obmedzením sú možnosti úpravy videa. Tie sú vzhľadom na jeho formát obmedzené. Nikony sa vyznačujú veľkým dynamickým rozsahom a množstvom funkcií, ktoré umožňujú priamo vo fotoaparáte nastaviť úpravy k veľkej spokojnosti fotografa/kameramana. Najnáročnejší dajú prednosť tvorbe Time Lapse videa z fotografií v počítači. Pri fotení môžu samozrejme využiť Intervalometer. Fotografie majú vyššie rozlíšenie ako video vo fotoaparáte. To znamená vyššiu kvalitu obrazu. Pri fotení do formátu RAW má fotograf k dispozícii množstvo obrazových informácií, ktoré mu umožňujú pokročilú editáciu obrazu.

sRAW poskytuje viac obrazových dát ako JPG, ale menej ako plnohodnotný RAW.
 

Fotoaparát zachytáva obraz inak, ako ho vidí ľudské oko. Formát RAW je ideálny pre úpravy umožňujúce fotografiu prispôsobiť tomu ako vidíme svet my. Týka sa to najmä zlepšenia kresby v tieňoch a vo svetlách.





Video sa štandardne prehráva frekvenciou 24 až 30 obr./s. Pri tejto frekvencii nevnímame obraz ako sled fotografií, ale ako plynulý film. Time Laps sa skladá z fotografií nasnímaných v podstatne dlhších intervaloch, prehrávaných neskôr frekvenciou filmu. Intervaly môž byť v sekundách, alebo dokonca aj minútach. Záleži na tom, ako dlhý dej chcete zachytiť a ako rýchlo sa má prehrať. V praxi to znamená, že fotoaprát sníma desiatky minút alebo až hodiny. Ak nastavíte intrvalometer na 1 obr./minútu, tak na jednu sekundu videa potrebujete minimálne 24 fotografií, čo je 24 minút snímania. Nech je interval akokoľvek dlhý, na 1 minútové video potrebujete minimálne 1440 fotografií. Už tušíte, že to je záťaž nielen na uzávierku, ale aj na pamäťovú kartu a následne počítač. Ak budeme tvoriť Tim Lapse z RAW fotografií, aby sme dosiahli najvyšiu kvalitu, znamená to pri rozlíšení 36 Mpx, stovky gigabajtov na niekoľkominútový film. A tu sa dostáva k slovu sRAW.

Na Nikone D810 má s RAW 9 Mpx veľkosť cca 28 MB proti 76 MB u 36 Mpx RAWu. Na kartu sa vďaka tomu zmestí dvojnásobné množstvo fotografií. Dôležitejšie je, že RAW konvertor dokáže sRAW spracovať niekoľkonásobne rýchlejšie. Ak na jednej fotke ušetríte čo i len sekundu, u 1440 fotografií (1 sekunda videa) je to úspora 24 minút.

sRAW nie je až tak kvalitný ako plnohodnotný RAW. Rozlíšenie je samozrejme menšie, ale menšie je aj množstvo obrazových informácií využiteľných pri úpravách expozície. Aj tak oveľa prevyšuje možnosti úprav JPG fotografií. V prvom rade tu nemáte JPG artefakty spôsobené kompresiou, ktoré sa pri úpravách môžu zvýrazniť. Bez problémov upravíte vyváženie farieb, nastavíte ľubovoľný obrazový profil a vyhráte sa s expozíciou. To nie je všetko. Využiť môžete všetky funkcie RAW konvertora: odšumovanie, doostrovanie, korekcia chýb objektívov, práca s farbami. V takom Lightroome môžete používať naviac napr. prechodové filtre, split toning, prevod do ČB, pridávať vinetáciu a filmové zrno. Tieto úpravy poznajú videografy pod označením color grading. Dnes ich uvidíte skoro na každom filme, reklame, či videoklipe.

Upravené sRAW-y nakoniec vyexportujete a vytvoríte z nich video. A to video môže byť aj v 4K rozlíšení, pretože to má približne 8 Mpx. 4K video zatiaľ nemá žiaden Nikon. Pokiaľ vám postačuje Full HD video, môžete vyššie rozlíšenie fotografií využiť pre filmové efekty, simulovať pohyb kamery, prípadne zmenu ohniska. To Time Lapse pekne oživí.


Video z vyše 500 sRAW fotografií upravených v Lightroome, na konci nájdete aj kúsok štandardnho videa (bez úprav).
 

Pokročilé RAW konvertory umožňujú hromadné úpravy fotografií. Úpravy jednej fotografie môžete použiť aj na ďaľšie, nemusíte ich opakovane vykonávať pre každú fotografiu zvlášť. Na to slúžia nástroj ako synchronizácia, presety (makra úprav), alebo kopírovanie úprav.




Záver

sRAW, ktorý mnoho fotografov možno ani nevyužije je dobre použiteľný pri tvorbe Time Lapse videa. Aj keď majú niektoré Nikon zrkadlovky Time Lapse funkciu, vďaka ktorej sa takéto video sníma jednoducho, sú možnosti tvorby TL z fotografií širšie. Kvôli veľkosti RAW, náročnosti na diskový priestor, výpočtový výkon a čas, dávali fotografi prednosť JPG formátu. Ten neposkytuje toľko možností pri úpravách. Riešením je nový formát sRAW s optimálnym rozlíšením 9Mpx, vhodným aj pre 4K video, ktoré Nikony zatiaľ nemajú.

Ak požijete funkciu Time Lapse priamo vo fotoaparáte, neukladajú sa na kartu jednotlivé dielčie fotografie. Ak využijete intervalometer, fotografie sa ukladajú a môžete z nich nielen spraviť video, ale aj klasické fotografie.

Svoje výhody má aj priame snímanie Time Lapse. Fotoaparát neukladá na kartu dielčie fotografie, čím neuberá priestor pre samotný súbor videa.

Berte sRAW ako ďalšiu možnosť/vylepšenie funkcionality fotoaparátu. Má svoje pre aj proti a je na každom, aby zvážil použitie, prípadne vyskúšal možnosti sRAW.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Roman Point
2014-11-28 08:42:34
Moje staručké 7D má tieto možnosti nastavenia RAW formátu: (RAW, M-RAW, S-RAW; 14 bitov) ak je to to isté tak sa teším Dvakrát som si pozrel dátum vytvorenia tohoto článku, aby som náhodou nekomentoval 5 ročný článok
 
bonifacko
2014-11-28 08:59:29
Karol, tak toto si neviem predstaviť zachytavat do RAW. I ked ako píšeš, je to dobre koli vystupu. Aku velku kartu treba pre vystupne video napr.5 minut?
 
viliamtel
2014-11-28 09:00:29
takže karol srnec už zamenil d800e za d810 ? alebo ho mate len na testovanie? trebalo by skusiť napisať članok aj o spracovani rawov z d810 lebo veľa raw konvewtorov ma s d810 problemy vznikaju rozne artefakty oproti takemu d800
 
mllpo
2014-11-28 09:12:48
Chybička: "Ak na jednej fotke ušetríte čo i len sekundu, u 1440 fotografií (1 sekunda videa)..." 1440 fotografií je 1 minúta videa.
 
RasťoS
2014-11-28 09:58:52
príspevok od: bonifacko
Karol, tak toto si neviem predstaviť zachytavat do RAW. I ked ako píšeš, je to dobre koli vystupu. Aku velku kartu treba pre vystupne video napr.5 minut?
Je treba rozlišovať jeden záber a celé video. Väčšinou sa jeden záber v Time Lapse zmestí do 30 sekúnd. Napr. pri nočnej oblohe je snímanie do RAW jednoznačne výhodou
 
Gino
2014-11-28 10:31:21
Zbytočne by som sa rozlíšenia nezbavoval, keď už drancovať zrkadlovku, tak nech to stojí zato... 4K už dnes vyrenderuje priemerný PC, tak by nemal byť problém... Ono tých 36mpx by sa dalo využiť aj na 8K rozlíšenie, len tam je ešte problém s dostupným softom...
 
calven
2014-11-28 10:44:46
príspevok od: Roman Point
Moje staručké 7D má tieto možnosti nastavenia RAW formátu: (RAW, M-RAW, S-RAW; 14 bitov) ak je to to isté tak sa teším Dvakrát som si pozrel dátum vytvorenia tohoto článku, aby som náhodou nekomentoval 5 ročný článok
Jj, Canony to majú dávno, teda minimálne na 40D som to mal určite. A teraz nie som si istý, či 20D to mala tiež.
 
MLandscapes
2014-11-28 10:45:55
Pri plnom rozlíšení má človek aj dostatočnú voľnosť pre prípadné využitie softvérového posunu, zoomu ale taktiež napr. pri stabilizácii videa ktorá často rozhoduje o tom či je záber použiteľný alebo nie. Tých 9 Mpx je na podobné veci už primálo. Ako spomínal Gino, zrkadlovku nijako neušetríme, ušetríme iba miesto na karte. Málo kedy sa mi stane, aby som na jednom fotení spravil viac ako 2-3 timelapse zábery. A tých 10 sekúnd na jeden záber je viac ako postačujúcich. 30, nebodaj minúty jedného záberu je totálna zbytočnosť a nedokážem si veľmi predstaviť reálne využitie. RAW je určite nutnosťou, nad tvorbou priamo v zrkadlovke by som absolútne ani neuvažoval...
 
netmouse
2014-11-28 12:36:29
príspevok od: viliamtel
takže karol srnec už zamenil d800e za d810 ? alebo ho mate len na testovanie? trebalo by skusiť napisať članok aj o spracovani rawov z d810 lebo veľa raw konvewtorov ma s d810 problemy vznikaju rozne artefakty oproti takemu d800
sorry za negativne hodnotenie. nebolo to umyselne ale mi tam skocila myska...
 
total empty
2014-11-29 13:16:19
príspevok od: Gino
Zbytočne by som sa rozlíšenia nezbavoval, keď už drancovať zrkadlovku, tak nech to stojí zato... 4K už dnes vyrenderuje priemerný PC, tak by nemal byť problém... Ono tých 36mpx by sa dalo využiť aj na 8K rozlíšenie, len tam je ešte problém s dostupným softom...
Ide o to či máš z čoho renderovať, to jest pixely a mega. Z malého veľké nespravíš,resp spravíš ale kvalita tam nebude.
A z tých už nie giga ale tera dát sa mi krúti hlava.
Mne by úpne stačilo aj jpeg na FullHD.
A o tých priemerných PC by som si nebol taký istý, je možné že to spracuje ale ten čas!...koľko? dva-tri dni
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované