Hore

Kompakty s 1” snímačom

Rok 2016 môžeme smelo nazvať rokom kompaktov s 1” snímačom. Pomaly, ale isto, sa stávajú štandardom v kategórii kompaktov pre náročných fotografov.

Kompakty dlho zaostávali za obrazovou kvalitou digitálnych zrkadloviek. Aj tie najvyspelejšie modely uspokojili len menej náročných fotografov. Vyššia cena sa odrážala len na funkčnej výbave a kvalite spracovania, ale nie na obrazovej kvalite. Rovnako ako lacné modely, paráda končila, keď zaliezlo slniečko. Obrazový výstup bol charakteristický malým dynamickým rozsahom a vysokým, častokrát nepekným, farebným šumom. Predpokladalo sa, že budúcnosť pokročilých kompaktov je v použití väčšieho APS-C snímača. Budúcnosť je určite vo veľkých snímačoch, asi dokonca v plnoformátovom. Ale na tú si počkáme, tak trochu ju oddialil príchod kompaktov s 1” snímačom.

 1” snímač je srdcom výborných kompaktov, ktorých výstup sa približuje zrkadlovkovému štandardu.

1” snímač

Prelomovým modelom je dnes už legendárny Sony RX100, ktorý bol predstavený v roku 2012. Stovka priniesla to, po čom fotografi túžili, slušnú výbavu, malé rozmery, kvalitný objektív a obrazový výstup, ktorý má bližšie zrkadlovkám ako kompaktom. Pozoruhodné je, že je stále v predaji i keď má už troch nástupcov.

Pomerne dlho trvalo, kým na neprehliadnuteľný úspech Sony zareagovali ostatní výrobcovia. Najprv váhavo, no potom ráznejšie sa pridal Canon. A tento rok i Panasonic a hlavne Nikon. 1” snímač je v roku 2016 definitívne potvrdený za štandard v kvalitných kompaktoch a ultrazoomoch.

 Sony RX100 - etalón kvalitného kompaktu.

Panasonic FZ1000.

Chváliť možno snahu o zachovanie kompaktných rozmerov, samozrejme s výnimkou ultrazoomov. Preč sú časy rozmerných profi kompaktov s mega výbavou. Dnešný pokročilý kompakt je pomerne malý, i keď stále slušne vybavený.…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Maroscom
2016-03-09 07:34:37
Pekný prehľad 1" kompaktov. Záujemcom o kúpu určite toto pomôže
 
MagickVamp
2016-03-09 13:13:30
jj fajn napad to takto zosumarizovat, teraz by sa mohli pustit do kompaktov so 4/3 snimacom a APSC/Dx
 
Jaiub
2016-04-14 14:55:17
Pri vsetkych sony rx100 mate preklep, maju oznacenie DSC nie DMC. Mozno by este nezaskodil prehlad cien jednotlivych modelov uz ked to tu je tak pekne zoradene
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované