Hore

Za málo peňazí slušná muzika

Rozpočet mnohých začínajúcich fotografov je obmedzený, niektorí ešte nezarábajú, iní potrebujú peniaze na dôležitejšie veci. Koľko vôbec vyjde fotovýbava, ktorá je postačujúca na slušné amatérske fotenie?

Za základ fotografickej výbavy sa považuje systémový fotoaparát (zrkadlovka alebo CSC) so setovým objektívom. Základné modely pre začiatočníkov sa pohybujú v cene od cca 300€. Toto je hranica, ktorá je tu už niekoľko rokov a nemožno očakávať, že by sa znížila, skôr naopak. K fotoaparátu budete potrebovať pamäťovú kartu, čistiacu sadu, brašničku. Odporúča sa ochranný filter a ak budete chcieť fotiť nočné zábery, budete potrebovať statív. Na toto príslušenstvo miniete zhruba 100 - 150€. Aby ste mohli začať serióznejšie fotiť, potrebujete 400 - 450€. Ak si kúpite aj nejakú literatúru, môžeme to zaokrúhliť na 500€. To je skutočne len minimum za novú výbavu, tu najjednoduchšiu.

Ak chcete u nového fotoaparátu usporiť, kúpte si o generáciu starší model. Ten býva lacnejší ako novinka, pritom zaostáva len málo. Napríklad Nikon D3200.

Pre niekoho je 400-500€ priveľa. Tu nezostáva nič iné, len sa poobzerať po technike z druhej ruky. Koľko sa tu dá ušetriť? To záleží na tom, koľko do minulosti pôjdete. Základ samozrejme tvorí stále fotoaparát so setovým objektívom. Môžete siahnuť po zánovnom modeli, ktorý sa stále vyrába, alebo niečom staršom. U zánovného fotoaparátu počítajte s úsporou okolo 20-30%. Pre tých, ktorí si môžu vo firme odpočítať DPH to nie je zaujímavé. Zánovný fotoaparát, základný model, tak môžete mať lacnejšie aj o 100€. Tie môžete investovať do príslušenstva, alebo si priplatiť za vyšší model.

Stále veľa? Budete si musieť vybrať starší model, čo nie je žiadna katastrofa. Už pár rokov je obrazový výstup aj z najnižších modelov dostatočne kvalitný. Nemá zmysel však ísť príliš ďaleko do minulosti. Prvé zrkadlovky sú dnes beznádejne zastaralé a je tu aj veľká pravdepodobnosť, že sa na nich niečo pokazí. Pritom cena opravy je rovnaká ako u aktuálneho modelu, možno aj drahšia alebo dokonca vôbec nerealizovateľná z dôvodu ukončenia servisnej podpory.

Pri písaní tohto článku som si pomohol databázou portálu dpreview.com a odporúčam ju aj vám. Ľahko tam vyhľadáte a porovnáte všetky modely digitálnych zrkadloviek a CSC.

Zrkadlovky

Komerčný predaj zrkadloviek začal v roku 2000, pár rokov ale trvalo, kým zrkadlovky dospeli. Podľa môjho názoru, nemá zmysel kupovať fotoaparát vyrobený skôr ako v rokoch 2007 - 2008. Vtedy boli predstavené modely, ktoré sú použiteľné aj…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia