Hore

ZOO portrét

Fotografovanie zvierat celkovo nie je jednoduché. V ZOO máme výhodu, že je ich veľa na jednom mieste a nemajú kam utiecť.

Je tu ale veľa prekážok, pre ktoré sa vám nemusí podariť nič uloviť. Zvieratá majú svoju vôľu a nie sú ochotné pózovať na povel. Najväčšou cnosťou fotografa zvierat je preto trpezlivosť. Ďalej je to poznať, ako sa zvieratá správajú.

ZOO vám ale bude klásť aj trvalé prekážky a to doslova. Mreže, špinavé sklá, prostredie, ktoré sa k zvieratám nehodí. Musíte byť nielen trpezliví, ale aj vynaliezaví. Tí, čo do ZOO chodia pravidelne, spoznajú jej chod, návyky zvierat, prostredie, nájdu miesta odkiaľ sa dajú urobiť najlepšie zábery a čo je dôležité, vedia ako sa v priebehu času mení svetlo. Dobré svetlo je vašim spojencom ešte viac, ako inokedy. A práve o svetle v ZOO si niečo povieme.

Keď fotografujete zvieratá je to zvyčajne teleobjektívom. Ten poskytuje malú hĺbku ostrosti, ktorá je pri portrétovaní žiaduca. Túto prirodzenú vlastnosť teleobjektívov podporíme tak, že clonu necháme naplno otvorenú, alebo len málo pricloníme kvôli lepšej kresbe. Je na vás, aký expozičný režim zvolíte. Ja si väčšinou vystačím s predvoľbou clony A, pričom sledujem expozičný čas a a v prípade potreby zvýšim citlivosť ISO. Prakticky neustále ale pracujem s korekciou expozície +/-, pretože pri komplikovaných svetelných podmienkach nepracuje meranie expozície presne. U viac ako polovici fotografií som použil korekciu expozície do mínusu (podexponovanie) v rozsahu -1/3 EV až 1,33 EV.

Protisvetlo

Protisvetlo vytvára okolo zvierat svetelné rámovanie. Dáva vyniknúť tvaru, zvýrazňuje srsť alebo perie. Podľa celkového osvetlenia a toho, ako viete využiť dynamický rozsah snímača, môžete mať zviera prekreslené, alebo dostanete efekt siluety.

V ZOO musíte byť niekedy rýchly a stláčať spúšť, bez ohľadu na to, či je kompozícia perfektná. Ale aj zo surového záberu možno vyčítať jeho potenciál.

Po úprave s použitím lokálneho stmavenia (štetec) a oreze vynikne protisvetlo zvýrazňujúce tvar zebier a chĺpky na pysku.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované