Hore

Ako meria expozíciu môj fotoaparát? I.

Čo keby ste miesto sledovania milióntej časti tureckej telenovely urobili niečo pre to, aby ste lepšie spoznali svoj fotoaparát, konkrétne ako funguje jeho meranie expozície?

Konštruktéri fotoaparátov sa snažia, aby fotoaparát nameral expozíciu presne. Vieme, že to nefunguje a fotoaparát treba viac či menej upravovať pomerne často. Pritom do merania sú zapojené stovky senzorov, u niektorých fotoaparátov sa nemeria len jas, ale aj farebnosť. Postupne sa k slovu dostáva aj umelá inteligencia. Prečo je potom meranie nepresné?

Každá značka používa svoju techniku merania a vyhodnocovania. Všetky sú založené na meraní odrazeného svetla. A v tom je najväčší problém. To, koľko svetla sa nameria, záleží na odrazivosti scény a nie na množstve svetla, ktoré na ňu dopadá. Iné množstvo svetla odrazí snehom pokrytá krajina a iné soptiaci čierny vulkán. Pritom, ak na ne dopadá rovnaké množstvo svetla, mala by byť expozícia rovnaká. Pre viacerých je to určite prekvapením. Štatisticky sa zistilo, že priemerná scéna odráža toľko svetla, ako 18% šedá tabuľka. Na túto hodnotu sú nastavené expozimetre merajúce odrazené svetlo. Ak scéna odráža viac alebo menej svetla, ako 18% šedá tabuľka, môže sa meranie mýliť.

Ďalším dôvodom, prečo býva meranie často nepresné, je, že fotoaparát nevie, čo je expozične prioritné. Niekedy nie je možné celú scénu exponovať korektne. Niečomu musíte dať prednosť. Fotoaparát často nevie, čo je hlavný objekt a ako si expozíciu predstavujete. Hľadá preto kompromis. Jeden fotoaparát sa bojí prepalov a preto často fotky podexponuje, iný sa bojí neprekreslených tieňov a fotky preto preexponuje. Podľa konkrétneho modelu fotoaparátu niekedy v menu nájdete nástroje, ktoré prispôsobia meranie konkrétnemu druhu scény. Napr. berú do úvahy aký je jas objektu, na ktorý je zaostrené. Alebo fotoaparátu “poviete”, že fotíte high key, či low key.

Všetko sa ešte komplikuje pri použití blesku. TTL meranie môže byť ľahko oklamané lesklým odrazivým objektom. Preto väčšina TTL meraní používa zároveň aj údaje o zaostrenej vzdialenosti.

Môžeme mať fotoaparát s dokonalým meraním expozície a i tak ho budeme musieť korigovať. Je to preto, že náš zámer, ako pristupovať k exponovaniu, sa môže líšiť. Správna expozícia nie je vždy presná expozícia!

Zhrňme si to. Do nastavenia expozičných hodnôt musíme zasahovať pomerne často, pretože fotoaparáty niekedy nevedia presne zmerať expozíciu, nevedia, čo je expozične dôležitejšie a nepoznajú náš kreatívny zámer.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2019-07-02 15:29:17
ako pekne to vyústilo do poslednej vety, tá je najlepšia ...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia