Hore

Battery grip

Battery grip má niekoľko funkcií. Niekto si bez neho nevie fotografovanie predstaviť, iný ho vôbec nepotrebuje.

História

Predchodcom dnešných gripov boli prídavné motorové pohony na mechanických filmových fotoaparátoch. Ak na manuálnej zrkadlovke chcete odfotiť záber, musíte páčkou previnúť film na čisté políčko, čím sa zároveň natiahne aj mechanizmus uzávierky. Ďalší záber môžete urobiť po odexponovaní a opätovnom natiahnutí uzávierky a previnutí filmu. Je zrejmé, že o nejakom sériovom snímaní sa pri takomto spôsobe pohonu nedá rozprávať. Naviac prirýchle naťahovanie nesvedčí celému mechanizmu. Svoje o tom vedia napr. užívatelia fotoaparátov Pentacon Six, kde zbrklá práca vedie k opotrebovaniu mechanizmu, ktoré sa sa prejaví zlým políčkovaním filmu. Pre potreby akčnej fotografie sa k top zrkadlovkám začali vyrábať motorové pohony napájané batériami. V gripe bol zabudovaný motorček, ktorý cez prevod poháňal mechanizmus posunu filmu a naťahovania uzávierky. Jeho ergonomický prínos bol minimálny.


Prídavný motor Nikon MD-11, predchodca dnešných battery gripov. 

Skutoční predchodcovia dnešných battery gripov prišli až s filmovými AF zrkadlovkami. Tie už mali motorové prevíjanie filmu zabudované, gripy mali preto už iné úlohy. Tou najhlavnejšou bol alternatívny zdroj napájania. Miesto drahých jednorazových lítiových batériií umožňuje battery grip použivať lacnejšie a dostupnejšie ceruzkové batérie, aj nabíjacie. Pamätám si ako raz v zime som na batériu 2CR5 za 230 Kčs nafotil jediný film. Pekne predražené fotenie. Možnosť fotiť na lacnejšie ceruzkové batérie by mi vtedy prišla vhod. U niektorých modelov fotoaparátov umožňoval grip zvýšiť rýchlosť sekvenčného fotenia, rovnako ako je tomu aj dnes. Ďalšou funkciou gripu je vylepšenie ergonómie držania a ovládania fotoaparátu. Práve táto funkcia je dnes na digitálnych fotoaparátoch asi najdôležitejšia.

Gripy pre digitálne zrkadlovky

Digitálne zrkadlovky nepotrebujú žiadne motorčeky, ktoré by rýchlo prevíjali film. Sú napájané výkonnými dobíjateľnými akumulátormi a ak fotograf potrebuje väčšiu výdrž, kúpi si druhý akumulátor. Tým sú starosti s napájaním väčšinou vyriešené. Hlavnou funkciou gripu je preto dnes zlepšenie ergonómie držania a ovládania fotoaparátu.

Ergonómia

Najmä pokročilejší fotografi uprednostňujú fotoaparáty s dobrým držaním a ergonomickým ovládaním. Niekedy ich ale samotný fotoaparát neuspokojí, aj keď je dostatočne veľký. Dôvodom je nepohodlné držanie fotoaparátu pri fotografovaní na výšku s neprirodzene vytočeným lakťom.

Po lepšej ergonómie držania túžia aj amatéri s väčšími rukami. Tým by väčšinou postačoval len väčší fotoaparát.


Pohodlné držanie pri fotografovaní na výšku je jedným z dôvodov ku kúpe gripu.


Bez ovládacích prvkov by však bol ergonomický prínos gripu len polovičný. Kvôli prestaveniu parametrov by fotograf musel fotoaparát prechytávať.

Napájanie

Jedou z funkcií gripu je alternatívne napájanie fotoaparátu. Gripy su konštruované rôzne v závislosti od fotoaparátu. Aby boli schopné fotoaparát napájať, musia sa pripojiť ku kontaktom. Kontakty sú v šachte pre batériu alebo na spodnej časti fotoaparátu. Od toho sa odvíjajú možnosti napájania.

Gripy, ktoré sa pripájajú ku kontaktom v šachte batériového priestoru spoznáte ľahko podľa výrazne vystupujúcej časti, ktorá sa zasunie do priestoru pre batériu. Je jasné, že ak je v batériovom priestore adaptér, nemôže tam byť batéria. Tá musí byť v gripe.


Nikon D90 s gripom MB-D80.


Časť gripu MB-D80 sa zasúva do priestoru pre batériu, kde sa nachádzajú prepájacie kontakty. Fotoaparát môže byť napájaný výhradne z batérií v gripe.

Canon BG-E14 pre EOS 70D je konštruovaný podobne ako grip pre Nikon D90.


Hlbšie premýšľajúci technicky zdatní si určite kladú otázku, čo s dvierkami do priestoru pre batériu? Niektoré gripy majú v sebe otvor, kde sa vyklopené dvierka jednoducho zasunú. U iných treba dvierka demontovať. Aby sa nestratili, býva na gripe priestor pre jej odloženie.


Nikon D7100 s gripom MB-D15.


Z battery gripu MB-D15 len nepatrne vystupujú kontakty, ktoré sa pripájajú k tým na spodnej strane fotoaparátu. Pri tomto riešení môže zostať batéria aj vo vnútri fotoaparátu. 

Druhý typ gripu sa pripája ku kontaktom na spodnej časti fotoaparátu. Vtedy môžete nechať batériu vo fotoaparáte. V gripe ani batéria byť nemusí. Je ale praktickejšie, ak batériu predsa len z fotoaparátu do gripu premiestnite. Nebudete musieť grip demontovať, ak budete musieť batériu nabiť. Túto možnosť využijú tí, ktorí si grip zadovážili kvôli ergonómii. Niektoré kombinácie grip+fotoaparát umožňujú naraz použiť až tri akumulátory, a tým výrazne predĺžiť dobu napájania fotoaparátu.


Nikon MB-D80 pre Nikony D80 a D90. Použiť možno jeden alebo dva akumulátory EN-EL3e.


Iné riešenie nájdete u gripu Nikon MB-D15, kde sa zmestí len jeden akumulátor, druhý môže byť vo fotoaparáte. 

Okrem akumulátorov, ktoré sa používajú vo fotoaparáte môže grip používať aj iný typ batérií. Poväčšinou je to šesť batérií veľkosti AA (ceruzkové batérie), jednorazových alebo nabíjateľných.


Vložka do gripu Nikon MB-D15, tentokrát na ceruzkové batérie. 

U niektorých kombinácií fotoaparátu a gripu, vďaka väčšej kapacite batérií, sa zvýši maximálna snímková frekvencia.


Ku gripu Nikon MB-D10 pre fotoaparáty D300 a D700 sa ponúka možnosť použiť miesto akumulátoru EN-EL3e, výkonnejší EN-EL4. Okrem dlhšej výdrže umožňuje zvýšiť snímkovú frekvenciu fotoaparátu. Nevýhodou je, že tieto akumulátory používajú rôzne nabíjačky. Vo výhode sú majitelia fotoaparátov Nikon D3/D3s a D3x, ktoré batériu typu EN-EL4 používajú.

Iné funkcie gripu

Gripy môžu ponúkať aj menej obvyklé funkcie. Napr. Canon vyrába pre niektoré zrkadlovky grip umožňujúci pripojiť fotoaparát do WiFi siete. U neoriginálnych to niekedy býva LCD displej, samospúšť, intervalometer, prijímač IR ovládania.


Grip WFT-E5B k zrkadlovke Canon EOS 7D so zabudovanou funkciou WiFi je veľmi drahý. Dnes sa od tohto riešenia odstupuje a WiFi sa montuje priamo do fotoaparátu, alebo ako malý prídavný modul.

Grip a vaša zrkadlovka

Výrobcovia fotoaparátov ponúkajú gripy len k určitým modelom, väčinou sú to zrkadlovky strednej triedy a profesionálne modely. Top zrkadlovky majú grip ako neoddeliteľnú súčasť tela. K najlacnejším zrkadlovkám väčšinou originálny grip nezoženiete.

Pre pripojenie gripu musí byť zrkadlovka vybavená kontaktmi. Cez ne sa prenášajú informácie o stave batérií a informácie z ovládacích prvkov. Absenciu kontaktov u modelov nepredpripravených pre gripy obchádzajú neznačkoví výrobcovia rôznymi riešeniami.

Prepojiť napájanie nie je žiaden problém. Čo nie je možné, je prepojiť ovládacie prvky, akými sú tlačidlá, rollery a samozrejme spúšť. Preto na gripoch pre nepredpripravené zrkadlovky ovládacie prvky chýbajú. Na niektorých nájdete spúšť, ktorá je cez káblik a infra diódu napojená na infrasenzor fotoaparátu alebo káblikom ku konektoru diaľkovej spúšte.


Pre pokročilé modely zrkadloviek, akou je napr. aj Canon EOS 70D, výrobca ponúka aj battery grip. Fotograf preto nemá žiadne starosti, ak sa rozhodne svoju zrkadlovku gripom dovybaviť.


Netradične riešený dvojdielný grip k CSC fotoaparátu Olympus OM-D E-M5. Užívateľ sa môže rozhodnúť, či chce len výraznejšiu rukoväť, alebo plnohodnotný grip.

Neoriginálne gripy

Obchod s neoriginálnymi gripmi je určite výnosný. Tie originálne bývajú niekedy veľmi drahé. Oplatí sa šetriť a kúpiť neoriginálny grip? Ak si vyberiete správnu značku, tak áno. Čínska napodobnenina môže byť takmer na nerozoznanie od originálu. Nenechajte sa ale zlákať najnižšou cenou. Niektoré neznačkové gripy sú skutočne nekvalitné a predajcovia vám k nim radi predajú aj veci, ktoré nepotrebujete. Osobne mám dobré skúsenosti so značkou Meike. Gripy na Nikony D90 a D800E ma nesklamali. Originálne gripy sú niekedy vyrobené rovnako kvalitne ako profesionálne fotoaparáty, z ľahkých zliatin, naviac pretesnené voči vode a prachu.


Na vysokej cene gripu sa môže podpísať jeho profesionálne prevedenie. Grip k Nikonu D300s je vyhotovený z horčíkovej zliatiny rovnako ako telo fotoaparátu. Rovnako je aj pretesnený pred vnikaním prachu a vody.


Grip Meike rozoznáte od originálu veľmi ťažko. Aj povrchová úprava je výborne napodobnená. Grip je ale plastový a nie je pretesnený.  Neznamená to, že je to “šmejd”, len nie je vyhotovený v takej kvalite ako originál. Funkčne ale poslúži veľmi dobre.
 

Predpripravené modely aj neznačkové gripy obsahujú ovládacie prvky rovnako ako gripy originálne. Ako som spomínal o niečo skôr, nepredpripravené modely fotoaparátov obsahujú gripy v tom lepšom prípade aspoň spúšť.


Neoriginálnym gripom s LCD displejom a rôznymi pridanými funkciami by som sa radšej vyhol. Čím viac funkcií, tým skôr niečo nemusí fungovať alebo sa rýchlo pokazí. Ak vám nejake funkcie chýbajú, mali ste si kúpiť vyspelejší model fotoaparátu.

Aké batérie

Akumulátory dodávané k fotoaparátom obsahujú čip. Fotoaparát z tohto čipu vyčíta nielen model batérie, ale aj informácie o nabíjaní či zostávajúcej kapacite. Neznačkové batérie tento čip nemusia obsahovať, čo niektorým fotoaparátom robí problém. Niekedy sa to dá vyriešiť v menu fotoaparátu, niekdy musíte vymeniť batériu za originál.


Neoriginálna batéria môže niekedy spôsobovať problémy. Fotoaparát s ňou nemusí spolupracovať. 

Podľa typu gripu je možné použiť rôzne riešenia napájania. Vždy je to minimálne použitie jedného akumulátoru, ktorý sa používa vo fotoaparáte. Niekedy je možné použiť akumulátory dva. Takmer ku každému gripu sa dodáva výmenný držiak na batérie typu AA. Z ekonomických dôvodov sa použitie AA batérií príliš neoplatí (k fotoaparátu predsa máte akumulátor aj nabíjačku), ale ak sa vám vybije akumulátor, AA batérie kúpite aj v potravinách. Nesmiete si ale nechať doma držiak týchto batérií.


Sanyo Eneloop sú vysoko spoľahlivé a dlho vydržia nabité. 

Ak ako alternatívu používate batérie typu AA, môžete použiť niekoľko typov. Z jednorazových použivajte výhradne alkalické batérie. Z nabíjateľných moderné NiMh. Najpopulárnejšie sú batérie bez samovoľného vybíjania, napr. Sanyo Eneloop.
Podľa modelu fotoaparátu býva potrebné nastaviť v menu, aký typ batérií používate, či akým spôsobom sa majú využívať. Pri kúpe gripu preto odporúčam naštudovať návod.

Záver

Battery grip je výborným ergonomickým doplnkom fotoaparátu. Ak si naň zvyknete, nebudete chcieť bez neho pracovať. Nezabudnite, že ak budete na čas potrebovať kompaktnejší a ľahší fotoaparát, kedykoľvek môžete grip demontovať. Osobne používam v gripe len jeden akumulátor, aby som zbytočne nezvyšoval váhu fotoaparátu. Náhradný akumulátor mám v brašni.

Pozn.: V článku boli použité produktové fotografie Nikon, Canon, Olympus, Meike, Aputure, Sanyo a Sony.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
XHA1
2013-08-05 08:25:09
Nesporna vyhoda je urcite ta vydrz a drzanie. Ale zaroven sa z toho pre mna stava ozembuch. Osobne si radsej ten laket vytocim a vymenim baterku ako nasadim grip. Kedze sem tam fotim aj kde by som nemal, potrebujem minimalne rozmery
 
Wlady
2013-08-05 08:46:36
Ja si uz fotak bez gripu neviem ani predstavit
 
Marcel Rebro
2013-08-05 09:16:09
príspevok od: XHA1
Nesporna vyhoda je urcite ta vydrz a drzanie. Ale zaroven sa z toho pre mna stava ozembuch. Osobne si radsej ten laket vytocim a vymenim baterku ako nasadim grip. Kedze sem tam fotim aj kde by som nemal, potrebujem minimalne rozmery
1. skus fotit hodinku / dve zaner pti ktorom je primarna orientacia portrait. NIelen ze to bude boliet, ale aj horizont si zacne tancovat.
2. ak chces mat nenapadny fotak, BG sa da odmontovat.
3. ak chces mat naozaj nenapadny fotak, zober si naozaj nenapadny fotak / nie (D)SLR.
 
miki33
2013-08-05 09:46:56
príspevok od: XHA1
Nesporna vyhoda je urcite ta vydrz a drzanie. Ale zaroven sa z toho pre mna stava ozembuch. Osobne si radsej ten laket vytocim a vymenim baterku ako nasadim grip. Kedze sem tam fotim aj kde by som nemal, potrebujem minimalne rozmery
napodobne Nechcem strasit s velkym fotakom. A to som si este dal neoprenovy cierny navlek (lens-protect) na biely canon objektiv aby tak velmi nesvietil
 
matusvencurik
2013-08-05 10:40:41
po rokoch fotenia som zistil jednu vec.. podotykam, nie je to rada ani navod, je to moj pohlad na vec. Grip som pouzival dva roky. Presne ako sa pise tu - na portret vyborna vec. Casom som ale zistil, ze je mna doleztejsie aby to co mam v rukach resp. nosim na pleci vazilo co najmenej (momentalne uz len 12kg) a zaberalo co najmenej miesta. Takze postupne sa z brasne zbavujem menej dolezitych veci. + som si nejako odvykol fotit na vysku a grip je teda v sufliku.
 
vlasto13
2013-08-05 15:37:05
Pekný článok, veľmi dobre sa čítalo a tá D300s na začiatku, no paráda
Len škoda že som ešte nemal možnosť skúsiť, málo fotím na výšku, ale keď mám maratón portrétov tak si necítim ruku a radšej si dám pauzu a tak zbytočne strácam drahocenný čas.
 
tomatito
ocenenie redakciou 2013-08-05 21:31:26
grip neznasam a nikdy som to nepouzival..fotak mi uz pride zbytocne velky a tazky..fotil som portret aj 7 hodin s vytocenou rukou a bol som uplne v pohode...ono urcite nesporna vyhoda na gripe je aj to ze fotak sa da zvacsit (tym padom aj ego) a citit sa dolezitejsi ze mam vacsi fotak v ruke..fotil som uz vselico mozne a mnoho hodin a grip som nikdy nepotreboval k tomu...samozrejme to je len moj nazor..komu sa grip lubi nech sa paci...
 
Marcel Rebro
2013-08-05 22:09:30
príspevok od: tomatito
grip neznasam a nikdy som to nepouzival..fotak mi uz pride zbytocne velky a tazky..fotil som portret aj 7 hodin s vytocenou rukou a bol som uplne v pohode...ono urcite nesporna vyhoda na gripe je aj to ze fotak sa da zvacsit (tym padom aj ego) a citit sa dolezitejsi ze mam vacsi fotak v ruke..fotil som uz vselico mozne a mnoho hodin a grip som nikdy nepotreboval k tomu...samozrejme to je len moj nazor..komu sa grip lubi nech sa paci...
Dlhodobým študovaním slovenského ľuda som dospel k štatisticky zanedbateľnému ale inak nezanedbateľnému zisteniu. Až 97,43% občanov diagnostikujúcich u spoluobčanov s veľkým (resp. väčším ako ich vlastným) autom / foťákom / psom skutočnosť, že majú problémy s malým egom / penisom / IQ / AIDS, má samo problémy s malým egom / penisom / IQ / AIDS.

Ďalej som zistil (v spolupráci s Ing. Zoltánom Kafkom), že táto vlastnosť sa neeliminuje ani dlhodobým pobytom občana vo vyspelom a ešte vyspelejšom zahraničí.

Vo výskume budem(e) (IZK aj ja) pokračovať. Aj zajtra. Aj včera. Aj dopočutia.
 
blahoslav J B Art
2013-08-06 01:18:02
aj s kompaktom sa zle foti na vysku, musim pohladat, ci niekde maju bateriovy grip na Olympus XZ-1
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-08-06 09:51:25
s gripom sa niektorí citia viac profi
 
Marián Kuric
2013-08-06 10:08:46
Kto chce grip nech ma grip, kto nechce nech nema, nie je co riesit. Teraz som bol tri tyzdne na dovolenke ze sme spali len v aute, a ziadny transporter ani nic, len kombi. A energiu do fotaka som doriesenu nemal, nemal som ziadny konverktor ani nic, aby som to vedel nabijat z auta, tak sme vela penazi nechali len na kavicky, cajiky len kvoli tomu ze sme to popijali velmi pomalicky kym nam personal ochotne nabijal baterky. A ked uz dosla stava aj v netbooku, tak sa musel riesit aj hotel, zbytocne. Nemal som ani nahradnu, ani grip, a velmi jednoduchym vysvetlenim som dosiel k tomu ze v tomto pripade by sa mi zisiel, ale dnes po dovolenke, uz ani nie. Ale ja som len taky cvakac, nie photography
 
tomatito
ocenenie redakciou 2013-08-06 16:35:07
príspevok od: DEVOTEE
s gripom sa niektorí citia viac profi
tebe uz na to mrco neodpise prednasku lebo ty mas fotky v top hehe..srandujem..no kto ma citat tu mrcovu debilinu jejda...on ma iba mna v zuboch ale to je v pohode..
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-08-06 17:01:02
príspevok od: tomatito
tebe uz na to mrco neodpise prednasku lebo ty mas fotky v top hehe..srandujem..no kto ma citat tu mrcovu debilinu jejda...on ma iba mna v zuboch ale to je v pohode..
vzdy vsak mozem nazbierat xy minusiek
 
Roman Point
2014-03-16 00:09:43
Príklad : EOS 600D zo sklom Tam. SP 70-300 vc di. Kvôli tejto kombinácií idem grip kupovať. Maximálne nepohodlné a mám pocit že objektív je raz tak ťažký ako body.. Stále mám pocit že po pár desiatkach minút mi ten objektív vyvrtne zápestie..
Som automechanik, a snažím sa držať vo forme aj fitkom, takže na slabé ruky zabudniťe. Proste komfort.. A kúpiť si Grip kvôli "egu" neviem či to niekoho vôbec napadne..
 
acton
2017-02-25 18:14:00
vie mi tu niekto poradit? mozno v bateriovom gripe pouzit baterie ktore maju jedna 1800 a druha 1865 mAh a jedna ma 13 Wh druha 14 Wh? obe su original canon.
 
Habatka
2017-02-25 19:48:26
príspevok od: acton
vie mi tu niekto poradit? mozno v bateriovom gripe pouzit baterie ktore maju jedna 1800 a druha 1865 mAh a jedna ma 13 Wh druha 14 Wh? obe su original canon.
Môžeš , nič sa nestane akurát sa jedna vybije skôr ako druhá , ale na fotoaparáte Ti aj tak ukazuje celkovú kapacitu. V bateri gripe sú tie batérie pripojené paralelne.
 
acton
2017-02-25 20:05:45
príspevok od: Habatka
Môžeš , nič sa nestane akurát sa jedna vybije skôr ako druhá , ale na fotoaparáte Ti aj tak ukazuje celkovú kapacitu. V bateri gripe sú tie batérie pripojené paralelne.
dakujem, v obchode ma predavac upozornoval, ze musia byt rovnake inac moze fotak z toho robit chyby, uvidime.
 
Habatka
2017-02-25 20:08:53
príspevok od: acton
dakujem, v obchode ma predavac upozornoval, ze musia byt rovnake inac moze fotak z toho robit chyby, uvidime.
Nemôže , keby mali rozdielne napätie tak to by bol problém , inak nie .
 
acton
2017-02-25 20:13:47
príspevok od: Habatka
Nemôže , keby mali rozdielne napätie tak to by bol problém , inak nie .
mne sa zda, ze mal na mysli rovnakych vyrobcov lebo sa pytal aku bateriu mam vo fotaku ci originalnu.
 
Habatka
2017-02-26 20:11:00
príspevok od: acton
mne sa zda, ze mal na mysli rovnakych vyrobcov lebo sa pytal aku bateriu mam vo fotaku ci originalnu.
...áno je lepšie keď máš obe od rovnakého výrobcu ... je zvláštne že niekedy neoriginál neukazuje svoj stav (nabitie alebo počet záberov do konca vybitia ) a pod. , a videl som to aj u Canonu aj u Nikonu , ale nepamätám aký to boli výrobcovia. Neviem ako to je riešené ale skrátka niektoré batérie ( neoriginálne ) nekomunikujú so softvérom fotoaparátu o ich stave.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované