Hore

Bojujeme proti šumu

Citlivosť je jedným z kľúčových parametrov, ktorý stojí pri vzniku každej fotografie. Určuje, ako je citlivý snímací prvok na svetlo. Vo fotografii používame normu ISO. Nízka hodnota ISO znamená nízku citlivosť na svetlo. Naopak vysoká hodnota znamená vysokú citlivosť na svetlo.

Vysoká citlivosť nám umožňuje fotografovať aj za zlých svetelných podmienok, alebo nám umožňuje používať krátke expozičné časy, potrebné na ostré zachytenie pohybu. V analógovej fotografii fotograf vyberá film s konkrétnou citlivosťou podľa toho, za akých svetelných podmienok bude fotografovať. Film s citlivosťou ISO 100 sa používa pri fotení za veľmi dobrých svetelných podmienok. ISO 400 je univerzálny film pre použitie v exteriéri aj interiéri a filmy s ISO nad 800 sa využívajú najmä v interiéri za zlých svetelných podmienok.

U digitálnych fotoaparátov to máme oveľa ľahšie. Citlivosť ISO môžeme meniť v širokej škále hodnôt, kedykoľvek potrebujeme, manuálne alebo automaticky. Ak ste fotili na film, viete, že už pri ISO 800 bolo na fotografiách výrazné zrno. Väčšiu citlivosť preto používal málokto. Osobne som nevidel film citlivejší ako ISO 3200, používal sa vyslovene núdzovo, keď nebolo možné použiť blesk. Digitálne fotoaparáty majú veľký rozsah citlivosti. Aj u kompaktov už je bežné ISO 6400. Najlepšie zrkadlovky sa dostávajú cez miliónovú hranicu. Ak u filmu hovoríme o zrne, jeho ekvivalentom v digitálnej fotografii je šum.

Šum si nemusíme predstavovať, stretávame sa s ním neustále. Poznajú ho aj nefotografi, ktorí si len tak cvakajú kompaktami a telefónmi. Vedia, že za zlých svetelných podmienok je šum výrazný, niekedy úplne pokazí fotografiu.

Posudzovanie šumu je individuálne. Každý fotograf má svoju vlastnú hranicu, za ktorou sa mú zdá, že šumu je už priveľa a fotografie sú kvôli tomu nepoužiteľné. Inak sa na mieru šumu pozerá nováčik, ktorý prešiel z mobilu na zrkadlovku a inak dlhoročný fotograf, ktorému prešlo rukami už pár slušných fotoaparátov. Nováčik bude híkať nad fotkami pri ISO 6400, ktoré sa mú budú zdať “takmer bez šumu”. Pokročilí fotograf možno nad rovnakými fotkami ohrnie nos.

Druhy šumu

Šum na fotografiách má dve zložky: jasovú a farebnú. Jasovú môžeme prirovnať k filmovému zrnu. Farebný šum vyzerá ako malé bodky rôznych farieb a je oveľa rušivejší ako šum jasový. Ten ovplyvňuje jemné detaily, ale nevplýva na zmenu farieb. V prvých rokoch digitalizácie sme sa s farebným šumom stretávali často a to aj u fotoaparátov s veľkým snímačom. Pamätám si, ako mi najmä farebný šum vadil, na mojich Nikonoch D70 a D80. Už pri ISO 400 začal pôsobiť rušivo a nad ISO 800 to bola katastrofa. Tu vidno aký pokrok technika urobila. Zvýšila sa citlivosť snímačov a aj spracovanie obrazu. ISO 800 nie je problémom ani pre kompakty s malým snímačom. Väčšina fotoaparátov s väčším snímačom zvláda ISO 6400. Tie najlepšie idú ešte o niekoľko stupňov vyššie.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Trick
2017-11-01 21:00:41
Velmi poucne.Dakujem za cenne informacie
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované