Hore

Červené oči

Určite poznáte situáciu, keď ste po stiahnutí fotografií do počítača zistili, že všetky portréty fotografované bleskom sú znehodnotené červenými očami portrétovaných.


Ľudia na fotografiách vyzerajú ako králici. 
 

Jav červených očí je pri fotografovaní častým problémom, zvlášť, keď fotografujeme kompaktným fotoaparátom.
Ako vôbec vznikajú červené oči, keď tie naše dúhovky sú krásne modré, zelené, hnedé a zrenice sa nám zdajú byť čierne?
Jav červených očí je v skutočnosti odraz cievovky a sietnice z vnútra ľudského oka.  

Zrenica v skutočnosti nie je čierna, je to otvor, ktorým prichádza svetlo do oka a čierna sa nám zdá byť preto, lebo vo vnútri oka panuje relatívna tma. Svetlo, ktoré prejde zrenicou, dopadne na sietnicu. Sietnica je vnútorná vrstva oka, ktorá obsahuje receptory na vnímanie svetla a farieb. Cievovka je hustá sieť malých ciev, ktoré zásobujú sietnicu.  

Ak má oko prebytok svetla a mohlo by dôjsť k jeho poškodeniu, kruhový sval zmršťuje zrenicu a zmenší tým otvor, ktorým svetlo vstupuje do oka. V opačnom prípade, ak má oko málo svetla a ťažkosti rozoznať detaily a farby, lúčovitý sval zrenicu rozširuje a zväčší tým otvor a množstvo svetla, ktoré do oka dopadne.  

Možno si poviete, že to s našou témou nesúvisí, ale v skutočnosti sú to základy na pochopenie princípu vzniku červených očí. To nám neskôr pomôže v boji proti králikom.  

Ako teda vzniká červené oko?

Na obrázku č. 1 vidíme situáciu popisujúcu fotografovanie portrétu jednoduchým a miniatúrnym kompaktom. Blesk fotoaparátu je vzhľadom na jeho rozmery veľmi blízko pri objektíve. Blesk vyžiari intenzívne svetlo. Keďže fotografujeme pravdepodobne za zníženej hladiny svetla (preto používame blesk), zrenica je rozšírená. Svetlo vnikne do oka a dopadne na sietnicu a cievovku (červené sfarbenie) a podľa zákona o uhle dopadu a odrazu sa odrazí späť cez zrenicu von rovno do objektívu. Na fotografii sa to prejaví výraznými červenými očami fotografovanej osoby.  

obrázok č. 1

Na obrázku č. 2 je podobná situácia, teraz však s väčším kompaktným fotoaparátom, ktorého vyklápací blesk je viac vzdialený od objektívu. Blesk vyžiari intenzívne svetlo, ktoré vniká do oka a odráža sa späť pod tým istým uhlom. Ten je však väčší, ako v prvom prípade a tak z vnútra oka odrazené svetlo nedopadá do objektívu priamo a v takej intenzite. Červené oči síce vzniknú, ale nie v takej intenzite.  

obrázok č. 2

Obrázok č. 3 popisuje pokročilejšie fotografovanie pomocou externého blesku. Ten je na potlačenie javu červených očí najvhodnejší, respektíve, ak ho vyklopíme a odrážame od stropu alebo bočnej steny, k javu červených očí vôbec nedôjde. Svetlo z blesku dopadá na oko pod veľkým uhlom a odrazmi vo vnútri oka stráca intenzitu. Ak sa aj dostane z oka von, je to v úplne inom smere, ako sa nachádza objektív fotoaparátu. Ten teda zachytí farbu zrenice tak, ako ju bežne poznáme - tmavú až čiernu.  

obrázok č. 3

Ako už mnohí tušíte, tieto fyzikálne zákonitosti niečo dôležité naznačujú.
Je to skutočnosť, že ak fotografujete bleskom na kompaktnom fotoaparáte, s problémom červených očí sa budete nutne stretávať. Ten bude tým výraznejší, čím bližšie je blesk umiestnený k objektívu.
Našťastie, keďže poznáme zákonitosti fungovania ľudského oka, môžeme aj v tomto prípade jav červených očí potlačiť.

Keďže máme radi malé fotoaparáty, ktoré nezaberú veľa miesta a teda aj ich blesk je blízko pri objektíve, skúsime inú cestu. Obmedzíme množstvo svetla, ktoré dopadne do oka a ktoré sa z neho odrazí. A ako to dosiahneme?  Je to jednoduchý ale účinný trik, ktorým výrobcovia fotoaparátov bojujú proti červených očiam. Tesne pred expozíciou s bleskom osvietime tvár fotografovanej osoby. Do oka dopadne svetlo, ktoré spôsobí, že sa zrenica zatiahne a zmenší sa otvor, ktorým vniká svetlo do oka a z neho aj vychádza. Pri následnej expozícii tak z blesku do oka dopadne menej svetla a ešte menej sa z neho odrazí von do objektívu.

Niektorí výrobcovia tak vybavujú svoje fotoaparáty lampičkou, ktorá osvieti tvár fotografovanej osoby. Iní používajú na osvietenie vstavaný blesk, ktorý pred konečným vyžiarením vyšle pred expozíciou sériu zábleskov, ktoré majú za úlohu spôsobiť stiahnutie zrenice. Tieto funkcie sa na fotoaparáte aktivujú až vtedy, ak si zvolíte režim blesku na potlačenie červených očí. Nezabudnite si ho preto aktivovať vtedy, ak fotografujete osoby s bleskom za zníženej hladiny osvetlenia.  

Po aktivácii však musíte počítať s obmedzeniami. V prvom rade je to oneskorenie spúšte aj o jednu-dve sekundy, keďže fotoaparát emituje svetlo a "čaká", kým oko nezúži zrenicu. Druhým obmedzením je to, že portréty už nebudú také spontánne, keďže to chvíľu trvá a nakoniec v prípade predzábleskov môže dôjsť k tomu, že fotografované osoby môžu mať dojem, že už je fotografia vyhotovená a tak zatvoria oči, začnú rozprávať alebo sa jednoducho odvrátia od fotoaparátu. Fotoaparát ich teda predzábleskami zmiatol a keď nakoniec dôjde k skutočnému vyhotoveniu obrázka, osoby už na to neboli pripravené.  

Červené oči spôsobené odrazom blesku kompaktného fotoaparátu od sietnice (cievovky) v oku.

Ak sa chcete teda týmto problémom vyhnúť a stále nemať na fotografiách červené oči, ostáva ako východisko fotoaparát so sánkami a externým bleskom, alebo čoraz častejšie využívané softvérové odstránenie červených očí v počítači alebo u najnovších digitálnych fotoaparátov priamo vo fotoaparáte. Je to však zatiaľ núdzové riešenie, keďže zrenica ostáva stále neprirodzene svetlá. Najlepším riešením tak ostáva externý blesk, ktorý má aj ďalšie výhody oproti vstavaným bleskom.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
cervenz
2009-01-10 11:09:17
Zdravim, chcel by som Vám podakovat za tento poučny članok pre mna ako amatera.Vlastni zrkadlovku Nikon D40, je tam zabudovane svetlo na korekciu červenych oči. Neviem či aparat ma aj funciu preblesku. V navode som to nenašiel. Menu vo fotoaparate je anglicky s čim mam problem tiež ako zasčiatočnik. Možete mi poradit ,, či v totmto aparate sa nachadza funkcia preblesku? . Dakujem
 
duroslav
2009-01-10 11:45:14
príspevok od: cervenz
Zdravim, chcel by som Vám podakovat za tento poučny članok pre mna ako amatera.Vlastni zrkadlovku Nikon D40, je tam zabudovane svetlo na korekciu červenych oči. Neviem či aparat ma aj funciu preblesku. V navode som to nenašiel. Menu vo fotoaparate je anglicky s čim mam problem tiež ako zasčiatočnik. Možete mi poradit ,, či v totmto aparate sa nachadza funkcia preblesku? . Dakujem
V českom návode, strana 35 je popísaný ´předblesk proti červeným očím´ a píšu že sa na to použije pomocný AF reflektor.
 
cervenz
2009-01-11 10:47:42
Moc dik za info,,,
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované