Hore

Fotografovanie domácich miláčikov: psov a mačiek.

Milujete ho, stalo sa súčasťou vašej rodiny, staráte sa o neho s láskou. Tí, ktorí máte nejaké domáce zvieratko, to určite poznáte. Tým domácim zvieratkom nemám práve na mysli nežiaduce mravce, pavúka na WC, alebo zvieratká, ktoré neskôr skončia na pekáči. Hlavne mačičky a psíčkovia dokážu svojim majiteľom vyčariť úsmev na tvári a o to viac, ak sa práve chcú maznať. Nepoznám úžasnejší zvuk, ako spokojné pradenie našich dvoch mačičiek s menami: Cica a Tma. Ani zvuk po stlačení spúšte na mojom Canone 5D mark II sa mu nevyrovná. Bez miláčika foťáčika si už neviem predstaviť život a tak isto si ho neviem predstaviť bez našich mačičiek, aj keď ich vídam len občas, keď prídem k rodičom na dom.

Tieto slová sa mi píšu ťažko, ale niektoré domáce zvieratká žijú len pár rokov, preto by nám mali ostať aspoň ich fotografie. Doteraz mám doma v izbe vystavenú fotografiu svojho džungarského škrečka, ktorého som milovala, žil asi rok a pol, potom zaspinkal a už sa nezobudil. Pochovali sme ho na chalupe v záhrade. A teraz, keď niektorá z našich mačičiek donesie uloveného hlodavca na rohožku pred dom, nejaký čas sa na ňu hnevám. Potom zas na mňa hodí pohľad, ako kocúr zo Shreka v známej scéne, obtrie sa o mňa a ja neodolám a začnem ju hladkať.

V článku sa budem venovať foteniu mačiek a psov. Pridaných fotografii, bude viac mačacích, keďže máme mačky.

Mačičky sa fotia ťažšie, ako psíkovia, lebo psíkovi sa dá povedať: Sadni, ľahni...! 
Pri fotení mačiek preto musíte byť v strehu, sledovať ju s nastaveným foťákom a čakať na moment, keď sa na vás pozrie, poprípade si zívne. Jej pozornosť môžete prilákať slovami "Cccc, cica..." 

Pri fotografovaní domácich zvierat ste fotoreportér, lebo neviete, čo bude nasledovať zo strany zvieraťa. Pri fotení portrétov fotíte vlastne momentkové portréty. Keď fotíte zviera v pohybe, ste ako športový fotograf, keď ho špehujete teleobjektívom, ste ako paparazzi, inokedy zas dokumentujete jeho bežný život...


Tmička v poličke. Canon eos 450D, Canon 50mm f 1,8.


 Tmička v posteli, v pozadí je moja mamina, Canon eos 450D, Canon 50mm f 1,8.

Výbava pri fotení

Ak máte len kompaktný fotoaparát a fotografujete domáce zviera, je dôležité snažiť sa vyhnúť vstavanému blesku, ktorý môže zvieratku na očká, aj fotografii len uškodiť. Hlavne ak sa jedná o blesk s korekciou červených očí, ktorý bleskne viackrát po sebe. Zvieratká majú na preto fotografiách prižmúrené oči, srsť má iný odtieň, často
s nepeknými odleskami. Ak očká neprižmúria, pôsobia neprirodzene, úplne zmenia farbu. Preto sa snažte fotografovať pri čo najlepšom dennom svetle.

Ak máte zrkadlovku, tiež je dobré sa vyhnúť blýskaniu  priamo do očí so vstavaným bleskom, preto je výhoda
mať k nej aj svetelné objektívy, jednak pri použití nízkej clony pekne rozmažú pozadie, ale môžete s nimi na vysokom ISE fotografovať aj v slabších svetelných podmienkach, napríklad v interiéri bez blesku pri obyčajnom svetle zo stropnej lampy (občas si môžte  prisvietiť ešte napríklad stolnou lampou).

Objektívy sa pri fotografovaní zvierat dajú využiť rôzne: pevné svetelné, macro objektívy, svetelné zoomy, teleobjektívy a na vyblbnutie sa rybie oko, alebo lensbaby. Záleží na vás, ktoré využije najviac.
Výborný je objektív 50 mm f1,8 v cene okolo 100 eur.


 Cica v tráve. Letná fotografia, keď bola na dvore, ľahla som si do trávy a sledovala ju. 
Canon eos 450D, Canon 50mm f 1,8.

Na fotografovanie sa perfektne hodí aj svetelný zoom, ako náhrada za setový objektív 18-55 s clonou 3,5-5,6, ktorý v interiéri pri slabšom svetle veľakrát donúti fotografa použiť blesk. Ak nemáte financie na Canon, Nikon... v takom ohniskovom rozsahu s clonou 2,8, tak lacnejšou alternatívou je napríklad Tamron 17-50, 2,8 VC (VC- stabilizácia obrazu, udržíte tak z ruky dlhšie časy, aj 1/10), na fullframe fotoaparáty je super 24-70, 2,8...

Ak máte externý blesk a chcete ho v interiéri použiť, nasmerujte ho na plafón s odraznou doštičkou, alebo k blesku prigumičkovanou vizitkou, nie zvieratku do očiek. Kvôli zachovaniu čo najreálnejšej svetelnej atmosféry, nastavte na fotoaparáte vysoké ISO, napríklad 1600 a výkon blesku znížte.

Môžte si našetriť nejaké financie a k externému blesku dokúpiť sadu: stojan, biely dáždnik, odpaľovače, najlacnejšie sady sú okolo 80 eur a spravte si mini domáce štúdio. Investujte aj do pozadia, pozadie z fotoobchodu pôsobí omnoho lepšie, ako doma nájdená plachta na ktorej vidno pokrčenie, alebo pri menších zvieratách postačia aj takzvané fotokartóny z výtvarných potrieb, môžte skúsiť aj viacej farieb, farebné pozadia pôsobia hravo. Pri tomto druhu fotenia pekne vyniknú aj rôzne rekvizity, napríklad pri mačičkách hračky, papierová taška, krabica, pri mačiatkach a šteniatkach napríklad košík s vankúšom vo vnútri, pri psoch psie oblečenie, maškrty v tvare kosti... (pri tomto druhu fotenia sú najčastejšie nastavenia Clona 10, iso 100, čas 1/250).

Nastavenia fotoaparátu

Kompaktný fotoaparát väčšinou všetko spraví za vás. Pri pohyblivých scénach, napríklad keď váš pes beží, nastavte mód šport. Pri portrétovaní zvieratka si nastavte mód portrét, vypnite blesk. Ak sa jedná o mláďatko, alebo robíte portrét tváre dospelého psa, mačky z blízka, nastavte aj macro- označené, ako kvetinka (v návode fotoaparátu si nájdite vzdialenosť fotoaparátu od objektu, pri ktorej už treba macro zapnúť).

Napríklad ak chcete fotografovať portrét, tak si vyhliadnite chvíľu, keď zviera len tak sedí a oddychuje.


Fotografia vznikla kompaktným fotoaparátom Olympus fe220, keď  Cica sedela na barovom pulte, jej obľúbenom mieste, kam príde vždy, keď sa chce škrabkať. Zpredu na ňu pekne svietilo vonkajšie svetlo z okna.

Pri fotení zrkadlovkou sa hodí buď manuál, alebo priorita clony (nízka pri portréte), priorita času ( pri pohyblivých scénach). Je dobré mať nastavené sériové snímanie. Pri portréte ostriť na oči. Ostrenie samozrejme AF- automatické (pokiaľ nefotíte napríklad rybím okom, ktoré má len ručné).

Pri pohyblivých scénach je dobré mať nastavené ostrenie tak, že vám sleduje zaostrený objekt. Dynamické rozmazané pozadie napríklad pri čase 1/200 pôsobí veľakrát zaujímavejšie, ako len zviera zmrazené pri behu krátkym časom napríklad 1/1000.


Na fotografii je cudzí psík za plotom, ako naháňal hnedého psíka kamarátov, Daga. 
Canon eos 450D, Canon 50mm f 1,8.
 

Kompozícia

Pri kompozícii si dajte pozor hlavne na urezané konce ušiek, labiek. Spolu so spomínanými prižmúrenými očami z blesku je to najčastejšia chyba začiatočníkov.

Samozrejmé je, aby fotograf poznal tretinovú kompozíciu a snažil sa pri fotografovaní komponovať oči, tvár približne do tretinky.

Zvieratkám pristane aj štvorcový formát, hlavne pri portrétoch, vtedy sa netreba báť stredovej kompozície.


 Momentkové portréty, keď mačičky len tak  oddychovali. Canon eos 450D, Canon 50mm f 1,8.

Pri fotografovaní je dobré mať fotoaparát na úrovni zvieraťa, veľakrát to donúti fotografa si ľahnúť. Pohľad z nadhľadu, keď fotograf normálne stojí sa dá využiť napríklad, keď mačka, alebo pes stojí pred vašimi nohami, zdvihne hlavičku a pozrie na vás. Často krát ich zaujme visiaci popruh fotoaparátu, alebo ich pohľad môžeme prilákať nejakou hračkou na šnúrke, poprípade pochúťkou.

A netreba sa báť aj netradičnej kompozície, uhlov pohľadu, minimalu, tieňov...


 Tmička. Fotografia vznikla na dvore, v postprocese ma napadlo spraviť z nej netradičný orez. 
Canon eos 450D, Canon 50mm f 1,8.


Fotografované kompaktom Olympus Fe220, Cica vyskočila na kuchynskú linku a svetlo z okna jej vytvorilo 
zaujímavý tieň. 


Pri fotografovaní vonku sa nebojte napríklad odrazu psíka v mlákach, siluet.
Momentka z kompaktu cudzieho psíka na pláži pri Dunaji. Nikon coolpix s10.


Veľakrát vonkajším fotografiám pomôže fotografovať v takzvanej " zlatej hodinke"- pri východe a západe slniečka. Lebo obyčajné svetlo s nezaujímavou oblohou pôsobí nudne a fotografie tak lepšie pôsobia v čiernobielom prevedení. V čiernobielej pekne vyniknú aj fotografie z dramatickými mrakmi na oblohe, dažďom, snehom.


 Takto skúmala Tmička prvý sniežik v jej živote, zaujala ju zasnežená lampa. 
Canon eos 450D, Canon 50mm f 1,8.


Nebojte sa aj experimentom v postprocese, napríklad montáže, koláže.
Toto bol úplne prvý deň tmičky v jej novom domove, behala, všetko skúmala a ja som ju sledovala kompaktným fotoaparátom Nikon coolpix s10. Na rebrine v suteréne domu sa na chvíľu zastavila, cvakla som ju a v postprocese ma napadlo hrať sa s rebrinou, na pokrivenia som použila filter liquify v Photoshope.


Fotografia vznikla, keď si cica sadla na jedálenský stôl na vrchu so sklom, v pozadí bol sklobetón, fotografie boli nasnímané sériovým snímaním a spojené v postprocese Canon eos 450D, Canon 50mm f 1,8.

Využitie fotografií domácich zvieratiek

Fotografie vám nemusia trčať len na disku. Ak má vaše zvieratko veterinárny preukaz, v ktorom je na začiatku aj miesto na fotografiu, nalepte mu tam nejakú. Z fotografii si napríklad môžte vytlačiť tú naj foto na veľký formát na stenu. Alebo spravte fotokalendár, čo je aj pekný tip na darček pre niekoho z rodiny.

Dúfam, že článok pomôže aspoň niekomu a ja sa zas idem venovať škrabkaniu Tmičky. ^^

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mirosz
2012-07-24 09:32:21
Ta netradicne orezana Tma je uplne super
 
Daniel Urban
2012-07-24 09:50:36
Fajn článok, aj fotky
 
DeepGirl
2012-07-24 09:54:18
Výborný článok a tá orezaná fotka je perfektná
 
Ľuboš Krahulec
2012-07-24 10:19:11
Fotky aj článok .... Super ... Ja už som čakal kedy sem pribudne podobný článok
 
noik
ocenenie redakciou 2012-07-24 13:02:35
ja fotografujem toho nasho nezbednika... dokonca 2x mi ho uverejnili aj v casakoch... jeden aj anglicky... aj ked su to skor jeho spiace cvaky... tuto konkretnu som napriklad zachytil na mobil a upravil v programe pola...
tu vidiet, ze nas mazel je sucastou rodiny
 
zolec
ocenenie redakciou 2012-07-24 13:15:04
..fajn článok, prispejem aj ja tvorom z môjho domu
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-07-24 13:19:32
príspevok od: zolec
..fajn článok, prispejem aj ja tvorom z môjho domu
fajne -fajne!
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-07-24 13:20:07
príspevok od: noik
ja fotografujem toho nasho nezbednika... dokonca 2x mi ho uverejnili aj v casakoch... jeden aj anglicky... aj ked su to skor jeho spiace cvaky... tuto konkretnu som napriklad zachytil na mobil a upravil v programe pola...
tu vidiet, ze nas mazel je sucastou rodiny
ja tu vidím 2 nezbedníkov
 
spigot
2012-07-24 14:27:41
Dakujem za clanok a prikladam nas rodinny poklad.
 
mirosz
2012-07-24 16:02:18
Ja bohuzial len z mobilu - na ilustraciu jeho standardnej polohy v spanku, s pracovnym nazvom "Superman letiaci hore vajc....ehm, bruchom"
 
FOSGATE
2012-07-24 16:15:48
haha. fajny článok. umňa často využívam
 
mirosz
2012-07-24 16:40:03
Ze by namet pre Ephoto pre dalsiu mini sutaz?
 
transporti686
2012-07-24 18:03:10
keď sa tu tak chválite, tak aj prispejem
 
cicka1980
2012-07-24 23:29:24
zopakujem to čo už bolo povedané , fajn článok a fotky .
pridám niečo aj ja
 
b.a.f.o.a.r.t.
2012-07-25 08:59:48
tma je maska
 
spektrum
2012-07-25 11:35:23
ta rebrikova, snehova a minimalova tmicka s netradicnym orezom su najlepsie...
 
andrish
2012-07-25 20:07:03
Dobry clanok, pristupnou formou zosumarizovane podnety k fotografovaniu zvierat Najviac sa mi pacia CB foto: pes s panom vo vode a tien macacieho portretu.
 
DuriKe
2012-07-25 23:12:17
Fotka č. 2
Salem
 
trso11
2012-07-26 06:27:45
Dík za článok a inšpiráciu-netradičný orez mačky je naozaj netradične zaujímavý
Moja MOY- kamarátka do dažďa

www.ephoto.sk/moje-ephoto/fotografie/285839/moy/
www.ephoto.sk/moje-ephoto/fotografie/172348/moy-2/
 
hadris
2012-07-26 09:57:00
príspevok od: zolec
..fajn článok, prispejem aj ja tvorom z môjho domu
tá pod vodovodom je super,rozosmiala
 
hadris
2012-07-26 09:58:46
príspevok od: FOSGATE
haha. fajny článok. umňa často využívam
riadny lapaj!
 
hadris
2012-07-26 10:00:49
dam aj ja,moju srdcovku,zial uz pobehuje tam hore..../je to scan z filmu/
 
werdza
2012-07-26 12:18:58
Super fotky ste pridali ku komentom Teší ma, keď sa článok páči. A tá netradične orezaná Tma sa síce nedostala na 1x.com, ale niektorí ju mohli vidieť v časopise Digi Foto 11/2011.
 
pantheonsk
2012-07-31 18:30:27
tiez pridavam
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované